Γ. Ζάψας: Γιατί όχι κατάργηση των τελών προς τους ΤΟΕΒ, όπου δε λειτουργεί η άρδευση;

Γ. Ζάψας: Γιατί όχι κατάργηση των τελών προς τους ΤΟΕΒ, όπου δε λειτουργεί η άρδευση;

Την πρόταση για δημιουργία «τράπεζας γης» και άμεσες, θεσμικές λύσεις για το πρόβλημα των χρεών καλλιεργητών προς τους ΤΟΕΒ και των ΤΟΕΒ με τη σειρά τους προς τη ΔΕΗ, καταθέτει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με υποψήφιο Περιφερειάρχη το Γιώργο Ζάψα, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών και του υπομνήματος που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Η παράταξη του Γ. Ζάψα μιλά για «κουτοπονηριές της τελευταίας στιγμής για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων»…

Είναι γνωστό θυμίζει στην ανακοίνωσή της ότι από το 2017 τον ν.4456/2017 και τη σχετική ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρυθμίζεται σειρά  θεμάτων σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των Έργων και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και αποφασίζεται η ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, η διευθέτηση θεμάτων σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού στους ΟΕΒ, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων διοίκησης, κτλ.

«Δύο χρόνια μετά, η Περιφέρεια Ηπείρου, παρότι οι ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ ανήκουν στην αρμοδιότητά της, συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει με τη λογική της στήριξης, όχι όμως και της συνολικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός και βελτίωση τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και επίπεδο οργάνωσης και διοίκησης» τονίζεται και ως εκ τούτου, έρχεται η Περιφερειακή Αρχή και προτείνει νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των χρεών, ύψους 7,5 εκ. ευρώ, με την δική της εγγύηση, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και 20 ημέρες πριν τις επικείμενες εκλογές 26ης Μαΐου! Όμως, το γεγονός ότι η γεωργική γη (κυρίως εκεί που υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα) έχει εγκαταλειφθεί, έχει ως συνέπεια να μη καταβάλλονται πάγια τέλη και τέλη άρδευσης. Με αυτή την λογική, πώς είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες της ηλεκτρικής ενέργειας και να μη δημιουργείται μια διαρκής μαύρη τρύπα, απορεί η παράταξη Ζάψα.

Καταλήγοντας σημειώνει και το εξής: «Παρεμπιπτόντως, στον ΤΟΕΒ Ανατολής και αλλού, όπου δεν λειτουργεί το αρδευτικό δίκτυο εδώ και χρόνια λόγω της αλλαγής χρήσης γης (υπέρμαχος της οποίας εμφανίζεται η περιφερειακή Αρχή όταν ζητά να μειωθεί η αρτιότητα των εκτός σχεδίου γηπέδων, άρα γεωργικής γης), έχει γίνει καμία ενέργεια ώστε να απαλλαγούν οι κάτοικοι από τα πάγια τέλη;». 

Show Buttons
Hide Buttons