Γ. Καραγιάννης: Η μη αναγραφή της χώρας προέλευσης μελιού, εκθέτει την κυβέρνηση

Γ. Καραγιάννης: Η μη αναγραφή της χώρας προέλευσης μελιού, εκθέτει την κυβέρνηση

Ως μέλος του ΠΡΑΤΤΩ, ο Γιάννης Καραγιάννης πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση πως κλείνει το μάτι στις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού, αποδεχόμενη την μη υποχρεωτικότητα στην αναγραφή της χώρας προέλευσης.

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, λείπουν οι ουσιαστικές ενέργειες στήριξης του ντόπιου προϊόντος, για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, τη στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, εξωστρεφείς δράσεις προώθησης και νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό αναφορικά με το μέλι που όπως λέει, εκθέτει την κυβέρνηση στα μάτια των αγροτών και χρήζει άμεσων απαντήσεων από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2ο εξάμηνο 2020) η πλειοψηφία  των χωρών της ΕΕ (23 από 26) υιοθέτησε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισης νέων αυστηρών κανόνων στην εμπορία και διακίνηση μελιού, με στόχο την πάταξη της εκτεταμένης νοθείας και την προστασία του καταναλωτή. Η γερμανική πρόταση αφορούσε την αναγραφή επί της ετικέτας της χώρας προέλευσης και την απαγόρευση των φράσεων «εντός – εκτός ΕΕ» και «μείγμα μελιού», με κινέζικα κυρίως σορόπια που κυκλοφορούν στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Σημαντική ασφαλώς πρωτοβουλία περιορισμού του παραεμπορίου, της διακίνησης ανώνυμου υποβαθμισμένου προϊόντος και παραπλάνησης καταναλωτή! Με την πρόταση διαφώνησαν χωρίς καμιά επιχειρηματολογία και λογική η Ιταλία, η Τσεχία και η Ελλάδα! Ουσιαστικά η χώρα μας με την αρνητική της στάση δεν δέχεται την αναγραφή της χώρας τρύγου, υιοθετεί τη νοθεία με την ένδειξη «μείγμα», κλείνει το μάτι στις παράνομες ελληνοποιήσεις εμπαίζοντας τον Έλληνα μελισσοκόμο και υποθηκεύοντας το μέλλον του εθνικού μας προϊόντος».

Το ΠΡΑΤΤΩ καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη στάση, θεωρεί προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και περιμένει σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων! 

Show Buttons
Hide Buttons