Δήμαρχοι μειοψηφίας… στον καιρό του «Κλεισθένη»

Δήμαρχοι μειοψηφίας… στον καιρό του «Κλεισθένη»

Οι προβλέψεις του «Κλεισθένη» και δη της απλής αναλογικής, για την κατανομή των εδρών βάσει των πραγματικών ψήφων που κάθε συνδυασμός έλαβε στις εκλογές της 26ης Μαΐου, αναμένεται να κάνουν… δύσκολη τη ζωή των έξι Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων που εξελέγησαν στο χθεσινό δεύτερο γύρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι Δήμαρχοι που εξελέγησαν χθες, έχουν μικρότερες σε αριθμό δημοτικών συμβούλων παρατάξεις από τους αντιπάλους τους, τους οποίους κέρδισαν στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι είτε θα πρέπει να αναζητήσουν την αριθμητική των εδρών για να συγκροτήσουν πλειοψηφικές διοικήσεις είτε μπορεί να πάνε σε δημοτικές αρχές μειοψηφίας και να δοκιμάζονται απόφαση την απόφαση κάθε φορά, δημιουργώντας συγκυριακές πλειοψηφίες ανάλογα με το θέμα, ενδεχόμενο μάλλον δύσκολο για άμαθους στις συνεργασίες αυτοδιοικητικούς.

Δεν αποκλείεται επίσης, να δούμε και την κακή πλευρά της απλής αναλογικής, με σπάσιμο παρατάξεων και προσεταιρισμό κατά μόνας δημοτικών συμβούλων από τις πλειοψηφίες.

 

Οι Δήμοι

Το πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο Μωυσής Ελισάφ έχει μικρότερη δύναμη από το Θωμά Μπέγκα και θέλει είτε δύο είτε τρεις παρατάξεις να συνεργαστεί για να συγκροτήσει πλειοψηφία. Σε περίπτωση που δε συνεργαστεί με την Τ. Καλογιάννη, ο κ. Ελισάφ δεν είναι δυνατόν να κάνει πλειοψηφικό σχήμα.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Συνδυασμός Έδρες
Μπέγκας Θωμάς

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

14
Ελισάφ Μωυσής

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

11
Καλογιάννη Θεοδώρα (Τατιάνα)

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023

9
Γκόντας Νικόλαος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

5
Νάτσης Λάζαρος

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

2
Μπαρτζώκας Αριστείδης (Αρης)

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ

2
Τσουμάνη Όλγα (Όλυ)

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1
Πατσούρας Χρήστος

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

1

 

 

Ο Νίκος Εξάρχου στο Δήμο Κόνιτσας είναι η δεύτερη περίπτωση μετά το Μωυσή Ελισάφ, νεοεκλεγμένου Δημάρχου που είναι μειοψηφών στο νέο δημοτικό συμβούλιο έναντι του «μονομάχου» με τον οποίο διεκδίκησε τη δημαρχία και τα κατάφερε, την τρίτη φορά που το έπραξε.

Είναι λογικό από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου το συμπέρασμα πως ο κ. Εξάρχου είχε τη στήριξη για να εκλεγεί, από τον τρίτο των εκλογών της 26ης Μαΐου, Βασίλη Σπανό και ενδεχομένως η συνεργασία μεταξύ των δύο συνδυασμών είναι μια εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο τα πράγματα θα είναι σχετικά εύκολα για το νέο Δήμαρχο Κόνιτσας, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με την παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Συνδυασμός Έδρες
Παπασπύρου Ανδρέας

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

8
Εξάρχου Νικόλαος

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

7
Σπανός Βασίλειος

«Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ»

5
Σδούκος Δημήτριος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

1

 

 

Στην επανάληψη του απόλυτου θρίλερ, στο Δήμο Δωδώνης, ο Χρήστος Ντακαλέτσης έγινε μεν Δήμαρχος την Κυριακή, πιο εύκολα από ότι ίσως ανέμενε, αλλά βρίσκεται από τις 26 Μαΐου, στην απόλυτη ισορροπία τρόμου… όσον αφορά τις έδρες που κατέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο με τον αντίπαλό του Κώστα Κατσανάκη και ασφαλώς, δεν ελπίζει σε συνεργασία με τον τρίτο των εκλογών, Τάσο Τόκα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το μόνο που θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο του κ. Ντακαλέτση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι το… Εκλογοδικείο που με την εξέταση των ενστάσεων για τα άκυρα της πρώτης Κυριακής, ενδέχεται να του δώσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο και μαζί τη δύναμη που χρειάζεται (13 ψήφους) ώστε να κατακτήσει μία ακόμα έδρα έναντι του αντιπάλου του και να έχει άνετη πλειοψηφία για την επόμενη θητεία του.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
Συνδυασμός Έδρες
Ντακαλέτσης Χρήστος

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

10
Κατσανάκης Κωνσταντίνος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

10
Τόκας Αναστάσιος (Τάσος)

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΩΔΩΝΗΣ

1

 

 

Στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων ο Μιχάλης Πλιάκος μπορεί να επανεξελέγη πανηγυρικά αλλά είναι υποχρεωμένος να βαδίσει πολύ πιο συναινετικά από ότι διοίκησε τα προηγούμενα πέντε χρόνια με δεδομένο ότι έχει μόλις δύο παραπάνω έδρες από το δεύτερο «μονομάχο» Βασίλη Γαρδίκο και με δεδομένο ότι απομένουν τρεις ακόμα έδρες εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στη «Λαϊκή Συσπείρωση» που δε συζητά συνεργασίες με κανέναν. Ως εκ τούτου, είναι μονόδρομος να συνεργαστεί με τον Γιώργο Ζιάκκα, κάτοχο της μοναδικής έδρας της παράταξης «Αλλαγή Τώρα», ενδεχόμενο που φαντάζει δύσκολο βάσει των όσων έχουν προηγηθεί μεταξύ του Δημάρχου και του πρώην ειδικού συνεργάτη του.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
Συνδυασμός Έδρες
Πλιάκος Μιχαήλ

ΕΝΤΙΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

13
Γαρδίκος Βασίλειος

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

11
Λωρίδας Γεώργιος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΙΤΣΑΣ

2
Ζιάκκας Γεώργιος

ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ

1

 

 

Ένας δύσκολος γρίφος θα είναι η δημαρχία και για το Γιώργο Σουκουβέλο στο Δήμο Ζαγορίου. Ο πρώην Δήμαρχος Τύμφης μπορεί να κέρδισε κατά κράτος στις χθεσινές εκλογές τον αντίπαλό του Βασίλη Σπύρου, ωστόσο οι δύο αντίπαλοί του στον πρώτο γύρο των εκλογών, έχουν μαζί τρεις έδρες παραπάνω από ότι ο νέος Δήμαρχος και από τα χθεσινά αποτελέσματα προκύπτει μια μεγαλύτερη σύγκλιση ανάμεσα στο Σπύρο Βασιλείου και το Λεωνίδα Τσουμάνη.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
Συνδυασμός Έδρες
Σουκουβέλος Γεώργιος

ΖΑΓΟΡΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

7

 

Σπύρου Βασίλειος

ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

5
Τσουμάνης Λεωνίδας

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

5

 

 

Ο Κώστας Τζαφέας είχε εύκολο έργο από την πρώτη Κυριακή, λόγω της διαφοράς ασφαλείας από τον δεύτερο Σπύρο Βασιλείου και αυτό το προβάδισμα επιβεβαίωσε στις 2 Ιουνίου. Ενδέχεται ο κ. Τζαφέας να έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με τους άλλους δύο αντιπάλους του που έμειναν εκτός επαναληπτικής Κυριακής – διαβάστε εδώ σχετικά – πιθανότητα που ενισχύεται από το χθεσινό αποτέλεσμα.

Διαφορετικά δεν θα έχει εύκολη θητεία γιατί οι τρεις αντίπαλοί του μαζί, έχουν ακριβώς διπλάσια δύναμη εδρών από τη δική του, επομένως μόνο του δε μπορεί να διοικήσει ο κ. Τζαφέας. Μπορεί όμως, με τον έναν μόνο εκ των Σούλτη ή Μπιτούνη, τον πρώην αντιδήμαρχό του.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
Συνδυασμός Έδρες
Τζαφέας Κωνσταντίνος

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

7

 

Βασιλείου Σπυρίδων

ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ

5
Σούλτης Θεόφιλος

ΜΕΤΣΟΒΟΝ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

5
Μπιτούνης Απόστολος

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4

 

 

Show Buttons
Hide Buttons