Δήμος και πολιτιστικοί φορείς τίμησαν τα 40 χρόνια του περιοδικού «Το Ζαγόρι μας»  

Δήμος και πολιτιστικοί φορείς τίμησαν τα 40 χρόνια του περιοδικού «Το Ζαγόρι μας»   

Με τις ευχές όλων να συνεχίσει την πορεία του για πολλά ακόμη χρόνια, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην μακρινή, αλλά όμορφη  Λαϊστα η εκδήλωση-αφιέρωμα  στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου (Ι.Λ.Ε.Ζ.) και στο περιοδικό «Το Ζαγόρι μας» που εκδίδει ανελλιπώς από τον Απρίλιο του 1978. Η καθόλα επιτυχημένη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον  Δήμο Ζαγορίου, την Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάιστας. Πλην της τιμής και ανάδειξης της προσφοράς του περιοδικού, δόθηκε η αφορμή για να επισημανθούν προβλήματα και αιτήματα, ιδίως οδικών συνδέσεων, αλλά και η ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης του Ζαγορίου.

Η επιλογή της Λάιστας για την εκδήλωσή τιμής στο περιοδικό «Το Ζαγόρι μας» και την ΙΛΕΖ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών Γιώργος Δόσης, έγινε «για να θυμίσουμε σε όλους ότι το Ζαγόρι δεν είναι μόνο τα πέντε χωριά γνωστά από την τουριστική ανάπτυξη, αλλά 46 σε έναν Δήμο τον δεύτερο σε έκταση της χώρας και ότι κανένα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το άλλο και όλα είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης δόμησης και ομορφιάς και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για την ανάπτυξη τους».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε: «Βραβεύουμε σήμερα «Το Ζαγόρι μας» της Ι.Λ.Ε.Ζ. που για 40 χρόνια αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των απανταχού των Ζαγορισίων με τον τόπο τους και ευχόμαστε να συνεχίσει να εκδίδεται γιατί το έχουμε όλοι μας ανάγκη».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου χαρακτήρισε το περιοδικό ως τον «θεματοφύλακα της παράδοσης και δίαυλο επικοινωνίας με τους απόδημους, έντυπο της καρδιάς μας», πρόσθεσε ότι οφείλεται τιμή στους ιδρυτές του και ευχήθηκε να εκδίδεται για πολλά ακόμη χρόνια. Ο κ. Παπαλεοντίου αναφέρθηκε στον ιδρυτή Κίμωνα Κυριαζή και στην πρώτη συντακτική ομάδα που αποτελούσαν οι, Κώστας Βαρζώκας, Κώστας Λαζαρίδης, Στάθης Λαμπρίδης, Γιάννης Νικολαϊδης, Φρίξος Τζιόβας και Λεωνίδας Τσαούσης και στην υπεύθυνη διεκπεραίωσης Τούλα Ποάλα.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου καλωσόρισε και συνεχάρη τους διοργανωτές της τιμητικής εκδήλωσης και αναφερόμενος στο  θέμα του δρόμου προς τη Λάιστα το χαρακτήρισε ως το πλέον σημαντικό για την περιοχή, διαρκές αίτημα φορέων και κατοίκων. Αναφέρθηκε στις μελέτες και παρεμβάσεις που έγιναν και στο έργο της Περιφέρειας που εξελίσσεται και δώσει κάποιες λύσεις, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να βρεθεί ριζική λύση στο πρόβλημα.

Για την σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία, παίρνοντας αφορμή από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ήδη έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η έγκριση από το υπουργείο Υποδομών ποσού 350.000 ευρώ για την οριστική μελέτη στο τμήμα Μηλιωτάδες-Κήποι, μέσω της Περιφέρειας και κατόπιν προσπαθειών του Δήμου με τη συμβολή και της πρώην υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, την οποία και ευχαρίστησε. «Είναι, τόνισε ο κ. Σπύρου,  ένα πολύ σημαντικό αίτημα της περιοχής εάν θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στα χωριά εκείνα που έχουν πολλούς επισκέπτες και σε εκείνα που θέλουν να έχουν, αποκτώντας υποδομές τουριστικές ή πρωτογενούς παραγωγής».

Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λαϊστας Κώστας Ποάλας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τους συνδιοργανωτές ευχαρίστησε την Ι.Λ.Ε.Ζ. για την έκδοση του περιοδικού «Το Ζαγόρι μας» και αναφερόμενος και στην έκδοση από τον Ορειβατικό του περιοδικού «Λαϊστινά Νέα» σημείωσε ότι «τα περιοδικά κρατάνε ζωντανές τις μνήμες, ενώνουν οικογένειες, ενημερώνουν για όσα συμβαίνουν».

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Ελένη Σκούρτη χαρακτήρισε «Το Ζαγόρι μας» ως το «πνευματικό της αποκούμπι», γιατί σε αυτό έγραψε για πρώτη φορά δημόσια κείμενό της και ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στο Ζαγόρι.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της «Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου» Απόστολος Ντιναλέξης, ο οποίος νωρίτερα μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου Βασίλη Τζιόβα.

Θέμα της ομιλίας «40 χρόνια περιοδικό Το Ζαγόρι μας, ιστορική αναδρομή». Ο κ. Ντιναλέξης αναφέρθηκε στην ίδρυση του περιοδικού το 1978 από τον Κίμωνα Κυριαζή και συντακτική επιτροπή οι οποίοι, στέριωσαν, όπως είπε χαρακτηριστικά το περιοδικό τα επόμενα χρόνια.

Show Buttons
Hide Buttons