Δήμος Κόνιτσας: Η «κληρονομιά» της ακριτικής πόλης

Δήμος Κόνιτσας: Η «κληρονομιά» της ακριτικής πόλης

Στον πολιτισμό, την άυλη και την υλική του κληρονομιά επενδύει ο Δήμος Κόνιτσας και μέσα από δυο εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυτές τις μέρες, επιχειρεί να αναδείξει την υφιστάμενη ζωντανή κληρονομιά αλλά και το παρόν πολιτιστικό παραγόμενο έργο.

Αυτό τονίστηκε από το δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Παρασκευής.

«Η Κόνιτσα προβάλλει και προβάλλεται» είναι ο τίτλος της πολυθεματικής έκθεσης που διοργανώνει ο Δήμος Κόνιτσας στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, το Σάββατο 13 Απριλίου στις 19:30. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, από ζωγραφική, αγιογραφία, μεταλλοτεχνία, δημιουργίες από πηλό, πέτρα, φωτογραφία, βίντεο, ξυλογλυπτική, χειροποίητα αντικείμενα κλπ. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 ως τις 19 Απριλίου.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Κόνιτσα στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παΐσιου» το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Κόνιτσας και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Το βιβλίο όπως δηλώνει κι ο τίτλος του, αφορά τον γέροντα Παΐσιο, για τον οποίο η απερχόμενη δημοτική αρχή του Ανδρέα Παπασπύρου έχει κάνει προσπάθειες ανάδειξης της σχέσης του Αγίου με την περιοχή. «Ήρθε μωρό στην περιοχή της Κόνιτσας, έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια και έκανε τα πρώτα βήματα του μοναχικού του βίου» όπως τόνισε για τον Άγιο Παΐσιο, ο Δήμαρχος.

Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα, την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

 

Τα μουσεία και ο ναός

«Η περιοχή του Δήμου μας έχει ένα πλούσιο απόθεμα άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρου.

Αναφέρθηκε σε ορισμένα σημεία επισκεψιμότητας τα οποία δημιούργησε ή σχεδίασε η παρούσα δημοτική αρχή, όπως το Μουσείο Οίνου που λειτουργεί και είναι επισκέψιμο. Στα σχέδιο είναι το Μουσείο Μαστόρων Πέτρας που όπως τόνισε ο Δήμαρχος, βάσιμα ελπίζεται ότι θα ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Leader και τέλος, είναι το Μουσείο Χιονιαδιτών Ζωγράφων του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Τέλος, ο Δήμος Κόνιτσας έχει κάνει και ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΓΕΣ για να δημιουργήσει στην Κόνιτσα, ένα πολεμικό – στρατιωτικό Μουσείο.

Ειδικά για την ιστορία του Αγίου Παΐσιου, ο κ. Παπασπύρου ανέφερε πως έχει αναλάβει η δημοτική αρχή, την προσπάθεια σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, για την ανέγερση ένα προσκηνυματικού ναού για τον Άγιο και ο Δήμος Κόνιτσας έχει παραχωρήσει το χώρο για το σκοπό αυτό.

Τα έσοδα της πώλησης του βιβλίου για τον Άγιο, θα διατεθούν για το ναό.

Show Buttons
Hide Buttons