Δήμος Κόνιτσας και Περιφέρεια τίμησαν τη Γυναίκα της Πίνδου

Δήμος Κόνιτσας και Περιφέρεια τίμησαν τη Γυναίκα της Πίνδου

Με τα πρωτόκολλα της covid19 και παρουσία του Κονιτσιώτη στην καταγωγή Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης, στην Τοπική Κοινότητα Φούρκας, οι εκδηλώσεις για την επέτειο «Μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940».

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας.

Οι εκδηλώσεις στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» ξεκίνησαν με την έπαρση της ελληνικής σημαίας, ακολούθησε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση κατάθεση στεφάνων και σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας.

Η πανηγυρική ομιλία της ημέρας έγινε από την φιλόλογο κ. Ελένη Καραγιάννη εκεί που έπεσε στον πόλεμο ο πρώτος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, όπως ανέφερε στη γλαφυρή περιγραφή της. Η κ. Καραγιάννη με παραστατικό τρόπο παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, τις συνομιλίες στρατιωτών, αξιωματικών και των γυναικών που τους συνέδραμαν. «Θα τα φορτωθούμε και θα τα κουβαλήσουμε εμείς τα κασώνια» είπε μια από τις πρωταγωνίστριες εκείνου του πρώτου αγώνα του έθνους μας απέναντι στους Ιταλούς κατακτητές.

Ακολούθησε καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από το Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Νικόλαο Εξάρχου. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, 81 χρόνια πριν οι πρόγονοί μας έδωσαν ένα μεγάλο ραντεβού με την ιστορία και με το ανάστημα της ψυχής τους ψήλωσαν το μπόι τους πάνω από τα ανθρώπινα μέτρα. Στις μεγάλες κρίσεις η Ελλάδα υπερασπίστηκε το δίκιο, όλοι παραδέχτηκαν την προσφορά των Ελλήνων στην ανθρωπότητα, ανέφερε ο κ. Εξάρχου, καλώντας όλους να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε εκείνους που έγραψαν ιστορία.

Ανέφερε επίσης πως γίνεται από τη δημοτική του αρχή μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας καθώς «η ελευθερία δε μας χαρίστηκε, αντίθετα οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν γι’ αυτή» και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που όπως είπε, δίνει το παν για να επιλυθούν προβλήματα της περιοχής, και 24 ώρες το 24ωρο το τηλέφωνό του είναι ανοιχτό.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας την ηρωική μορφή της Γυναίκας της Πίνδου, την Ελληνίδα μάνα, την Ελληνίδα γυναίκα που αναθρέφει γενιές Ελλήνων, βγάζει ήρωες και μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στις αξίες μας, στις παραδόσεις μας, στον πολιτισμό και στα ιδανικά μας, ειδικά αυτή την περίοδο που η πατρίδα μας τόσο σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζει κινδύνους αλλά και η πανδημία υποβάλλει τη χώρα μας σε νέες δοκιμασίες.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης ανατρέχοντας στο ιστορικό της τιμώμενης μέρας, σημείωσε πως οι Ιταλοί επιχείρησαν να περάσουν από τα συγκεκριμένα μέρη, «γιατί είχαν κάποιους ρουμανίζοντες που πίστευαν ότι αυτούς θα τους περάσουν και σε λίγο θα βρίσκονταν στην Αθήνα και ας γινόταν η μάχη στο Καλπάκι ή στους Φιλιάτες, όμως το βλαχόφωνο στοιχείο έδειξε ότι πάνω από όλα είναι η Ελλάδα»… Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως αυτό δε το σεβάστηκαν οι σύμμαχοί μας μετά τους πολέμους και δε μας στήριξαν σε ό,τι υποστήριξε η πατρίδα μας. Τέλος, τόνισε πως οι τότε δοσίλογοι δεν χάθηκαν αλλά έγιναν «όργανα του δυτικού ή ανατολικού μπλοκ και πέρασαν αυτοί καλά»…

Μιλώντας για το έργο της Περιφέρειας επανέλαβε πως στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον και την παροχή υπηρεσιών του τουρισμού και της επιστήμης. «Αυτά όλα μαζί επιχειρούμε να τα παντρέψουμε» σημείωσε και όσον αφορά έργα της περιοχής, υποσχέθηκε να γίνει ο δρόμος που βγαίνει στον Αη Λιά όπως και ο δρόμος από τη Ζέρμα στην Κλαδόρμη.

Show Buttons
Hide Buttons