Δήμος Μετσόβου: Ομόφωνα απόφαση για προσφυγή κατά του αιολικού στο Λάκμο

Δήμος Μετσόβου: Ομόφωνα απόφαση για προσφυγή κατά του αιολικού στο Λάκμο

Με την παρουσία του Περιφερειάρχη ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μετσόβου το απόγευμα της Τετάρτης, με κύριο θέμα την αδειοδότηση των τεσσάρων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 88,5MW στο όρος Λάκμος των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

Η συνεδρίαση ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο έργο καθώς η προθεσμία υποβολής ενστάσεων λήγει στις 4 Ιουλίου, ενώ έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για τα έργα ΑΠΕ στην περιοχή.

Το κλίμα ήταν αρκετά συναινετικό έπειτα από μια περίοδο έντασης που υπήρξε στο Δήμο Μετσόβου τις τελευταίες εβδομάδες. Ομόφωνα το σώμα κατέληξε στην άσκηση προσφυγής για το υπό συζήτηση αιολικό πάρκο από το Δήμο.

Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας ανέγνωσε στην αρχή της τοποθέτησής του τις επιστολές διαφόρων φορέων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Περιφέρειας και ακολούθως τοποθετήθηκε για το γενικό ζήτημα των ΑΠΕ καταλήγοντας πως η στάση του Δήμου Μετσόβο «έναντι της λαίλαπας» πρέπει να είναι αρνητική, καθώς δεν υπάρχει όφελος οικονομικό για το Δήμο, τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των βουνών και πρότεινε να μην επιτρέψει ο Δήμος καμία περαιτέρω εγκατάσταση αλλά και να διεκδικήσει από την εταιρεία που λειτουργεί στο Βαρικό το πρώτο αιολικό πάρκο στην περιοχή της Κατάρας ασκώντας κάθε ένδικο μέσο, τα συμβατικά προβλεπόμενα. 

Ακολούθως, ανέπτυξε τους ειδικούς λόγους της αντίθεσής του στο υπό συζήτηση αιολικό πάρκο στο Λάκμο που προβλέπει την εγκατάσταση 29 ανεμογεννητριών οι οποίες θα ισοπεδώσουν τεράστιες εκτάσεις βουνών. Πρότεινε μεταξύ άλλων να ζητηθεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ για να έχουν ουσιαστικό λόγο οι Δήμοι στα όρια των οποίων ζητούνται οι αδειοδοτήσεις. 

Ο Σπύρος Βασιλείου επικεφαλής της παράταξης «Δύναμις Δημοτών» υποστήριξε την ανάγκη εκπόνησης τοπικών χωρικών σχεδίων για τις χρήσεις γης στην περιοχή του Δήμου Μετσόβου, κάτι που όπως είπε ο Δήμαρχος έχει δρομολογηθεί. Τόνισε δε πως το 2019 όταν δόθηκαν οι άδειες για αιολικά πάρκα στην περιοχή, δεν προβλήθηκαν ενστάσεις και δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις. «Δε λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες, λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες όπου να ‘ναι» ήταν η ουσιαστική του τοποθέτηση. 

Αναλυτικός στην τοποθέτησή του ήταν ο Θεόφιλος Σούλτης, επικεφαλής της παράταξης «Μέτσοβο Νέα Εποχή». Ο κ. Σούλτης υποστήριξε πως ο Δήμος Μετσόβου έχει υπερκαλύψει το ενεργειακό δυναμικό που οφείλει να αποδώσει στο κράτος με τη λίμνη της ΔΕΗ στις Πηγές Αώου, με τα δύο υδροηλεκτρικά έργα που είναι σε λειτουργία και με το ένα αιολικό πάρκο στην Κατάρα. Τάχτηκε κατά των ανεμογεννητριών τονίζοντας πως έχουν σχεδόν μηδενικό όφελος για την περιοχή, προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και το μόνο κέρδος πηγαίνει στον ιδιώτη. 

Τέλος, ο Απόστολος Μπιτούνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Προοπτική Ανάπτυξης για τον τόπο μας» συμφώνησε με το γενικότερο κλίμα, θέτοντας κάποιες ερωτήσεις προς το Δήμαρχο. 

 

Show Buttons
Hide Buttons