ΔΕΥΑΙ: Έργα για το νερό και την αποχέτευση, υπέρ της Λίμνης

ΔΕΥΑΙ: Έργα για το νερό και την αποχέτευση, υπέρ της Λίμνης

Την περιβαλλοντική διάσταση για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας που δεν βιώνει και τις καλύτερες μέρες της τον τελευταίο μήνα, όπως διαπιστώνουν με μάτια και… όσφρηση οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης, τόνισαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών την Παρασκευή, αναφερόμενοι στη σημαντική εξέλιξη της έγκρισης από το πρόγραμμα «ΦιλοΔημος» – εδώ η είδηση – του έργου της ΔΕΥΑΙ με τίτλο «Βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, επανέλαβε πως «για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η λίμνη και η προστασία της αποτελούν πρώτη προτεραιότητα» και υπογράμμισε την συνολική περιβαλλοντική ευαισθησία που διακατέχει τη δημοτική αρχή. «Σήμερα διαπιστώνετε ότι δεν μένουμε στα λόγια και στις ευχές. Αντίθετα, έχουμε εκπονήσει ένα πολύ σοβαρό σχέδιο με παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος και γενικότερα του περιβάλλοντος περιμετρικά της λίμνης και σε όλο το λεκανοπέδιο» είπε.

Αναφέρθηκε σε δράσεις κι έργα συμπληρωματικά το ένα με το άλλο που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη λίμνη μας με κορωνίδα το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ στο οποίο εντάσσεται πλέον με τον «ΦιλοΔημο» των 5 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού και καινούργια δίκτυα αποχέτευσης.

Ο κ. Μπέγκας, ευχαρίστησε το νέο υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και από το νέο του θεσμικό ρόλο, καθώς και όλους τους συνεργάτες, πολιτικούς και υπηρεσιακούς, που εργάστηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, από τη μεριά του, μίλησε για ένα αποτέλεσμα συστηματικής και ομαδικής προσπάθειας που δημιουργεί, μαζί και με άλλα έργα της ΔΕΥΑΙ, ένα σύνολο δράσεων 50 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει για την περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια.

«Μιλάμε για τη σταδιακή υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, την χρηματοδότηση έργων στη βάση ώριμων μελετών κι όλα αυτά στο πλαίσιο της πιο σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει πότε από Δημοτική Αρχή για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας για να καταλήξει ανακοινώνοντας την υποβολή μιας ακόμη πρότασης προς χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ για συνδέσεις στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.

 

Η τεχνική περιγραφή του έργου

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, υπογράμμισε την μεθοδική δουλειά που γίνεται από την Επιχείρηση στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση, δίνοντας λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι του έργου. Όπως εξήγησε, η παρέμβαση αφορά στην κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Τ.Κ. Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών. Στους παραπάνω οικισμούς, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.

Ο πληθυσμός σχεδιασμού για το παρόν έργο είναι ίσος με 2.742 κάτοικους.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 2 αντλιοστάσια ακαθάρτων και το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 12,53 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 2,77 Km. Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 670 ιδιωτικών συνδέσεων.

Αυτό που έχει όμως ξεχωριστή σημασία είναι το γεγονός πως το ποσό των 1,2 εκ. ευρώ από τα συνολικά 5 που εγκρίθηκαν θα κατευθυνθούν για παρεμβάσεις στον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό, οι οποίες προβλεπόταν να επιβαρύνουν την ίδια τη ΔΕΥΑΙ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της. 

Με δηλώσεις τους τέλους οι πρόεδροι της Τ.Κ. Αμφιθέας, Γιάννης Θάνος, και της Δ.Ε. Μαρμάρων, Κώστας Οικονόμου, χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό το έργο για τις περιοχές τους, ένα έργο που όπως είπαν περίμεναν για πολλά χρόνια φτάνοντας στο σημείο να μην ελπίζουν πια για την υλοποίησή του, κάτι που όμως έκανε πράξη η σημερινή Δημοτική Αρχή.

 

Στην αφετηρία και νέο έργο

Στη διάρκεια των δηλώσεων για την χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΥΑΙ από το πρόγραμμα «ΦιλοΔημος» ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι σήμερα υπέγραψε και τη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 19.5 εκ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων που αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ.

Μάλιστα η προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου ενώ στις 25 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές και θα προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος.

«Η Δημοτική Αρχή βαδίζει με μια μεγάλη δυναμική, υλοποιεί από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που έχει δει ο Δήμος Ιωαννιτών και δε σταματά. Αντίθετα συνεχίζει στην κατεύθυνση που χάραξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου και που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ποιοτικού έργου προς όφελος όλων των πολιτών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Show Buttons
Hide Buttons