ΔΗΓΜΑΤΑ 1/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/10/2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο εξακολουθεί να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, καλό θα ήταν μικρύνει λίγο στη σύνθεσή του.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι και αντιπεριφερειάρχες προτείνω να παίρνουν κανονικά τα έξοδα παράστασης ή όπως αλλιώς λέγονται… και να συνεδριάζουν οι επικεφαλής των παρατάξεων, με την παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι απαραίτητο για να διευθύνει τις συζητήσεις.

Δηλαδή οι περιφερειακοί σύμβουλοι συμπολίτευσης τε και αντιπολίτευσης τι λένε στους δικούς τους, όταν κλείνονται στο δωμάτιό τους με τον υπολογιστή: «έχω συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα»; Γιατί σε αυτές τις συνεδριάσεις που γίνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο ρόλος των περιφερειακών συμβούλων είναι απλά ανύπαρκτος. Παριστάνουν το ντεκόρ απλώς, στην οθόνη που δείχνει πως συνδέονται οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη και δεν ακούγονται καν, πέραν του χαιρετισμού πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Πραγματικά άχαρος ο ρόλος τους και ναι, δεν θα πω ότι όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι λαλίστατοι σε κάθε συνεδρίαση του σώματος όταν γινόταν δια ζώσης, αλλά αν εξαιρέσω την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που μοιράζει αρμονικά τα θέματα ανάμεσα στα τρία μέλη της, υπάρχουν έστω λίγοι περιφερειακοί σύμβουλοι που τοποθετούνται, βάζουν θέματα κτλ.

Όταν το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, με τον ίδιο περίπου αριθμό μελών, συνεδριάζει δια ζώσης εδώ και καιρό, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει αυτό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ει μη μόνον για να διεκπεραιώνονται με συνοπτικές διαδικασίες οι συνεδριάσεις. 

 

Απαξίωση

Η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να συζητηθούν τα δύο τελευταία θέματα, ίσως και τα πιο βαριά της ημερήσιας διάταξης, αφού το σώμα λειτούργησε για τέσσερις ώρες. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου άκουσε την παραίνεση του Σπ. Ριζόπουλου ή το παράπονο σωστότερα… Νωρίτερα, ο Γιώργος Ζάψας είχε τονίσει πως δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο μετά από δυο μήνες, με μια… ατέλειωτη ουσιαστικά ημερήσια διάταξη, όπως η χθεσινή.

Επειδή τα έγραψα ξανά αυτά την περασμένη εβδομάδα, βλέποντας την ημερήσια διάταξη, κι εφόσον τελικά είχαμε την χθεσινή αναβολή, πώς αισθάνεται αναρωτιέμαι ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου; Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι εμπαιγμός για τους συναδέλφους του να ορίζονται συνεδριάσεις που δε γίνονται και κυρίως, να απαξιώνεται με τέτοιο τρόπο το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, όταν ξεχνάνε να το συγκαλέσουν;  

Ή μήπως σκόπιμα αναβλήθηκαν τα δύο θέματα – ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και η έγκριση δύο αδειών για πλωτά μέσα στη Λίμνη Παμβώτιδα – για να ζυμωθεί περισσότερο, κυρίως το δεύτερο θέμα;

Παλιά ιστορία για τους παλιότερους, το θέμα με τα καραβάκια… Έχουν γίνει ομηρικές μάχες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο παλιότερα αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επί θητειών του Καχριμάνη αλλά όπως είπε και κάποιος σοφός παλιά, «μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ ή πολλούς για λίγο αλλά σίγουρα όχι όλους για όλο τον καιρό…».  

Παρενθετικά λέω, επειδή η συζήτηση θα γίνει την άλλη Τετάρτη, χωρίς ενδιαφέρον όμως, γιατί με τηλεδιάσκεψη, ούτε καραβοκύρηδες μπορεί να είναι στη συνεδρίαση, ούτε ουσιαστικός καυγάς με την αντιπολίτευση αντέχει μέσω των τηλεπαραθύρων, πως η πολιτική της Περιφέρειας εν προκειμένω είναι για γέλια και για κλάματα: εισηγείται ο αντιπεριφερειάρχης και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, με τη συναίνεση φαντάζομαι του… σωτήρα της Λίμνης, Αγίου Φίλιππα, βοήθειά μας… να δοθούν τώρα οι δύο άδειες που είχαν αποφασιστεί το 2011 – ναι σωστά διαβάζετε, 2011… – να πάμε δηλαδή στα 16 πλωτά μέσα στη Λίμνη και εκ των υστέρων να γίνει η μελέτη της φέρουσας ικανότητας της Λίμνης, το πόσες βάρκες αντέχει δηλαδή η Παμβώτιδα. Χωρίς να είμαι επιστήμονας… τα 16 πλωτά μου φαίνονται πολλά αλλά δεν το αποκλείω το δίδυμο Καχριμάνη – Φίλιου που έχει συνδέσει με τα ονοματεπώνυμά τους την ταλαιπωρία της Παμβώτιδας να κάνει αύριο μια μελέτη που να λέει ότι χωράνε και 30 πλοιάρια μέσα στη Λίμνη, σύμφωνα με το… Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας!

 

Οι καταλήψεις

H κορυφαία στιγμή της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν τότε που ο Περιφερειάρχης πήρε το γνωστό ύφος, ανέβασε τα ντεσιμπέλ της φωνής του τόσο ώστε για λίγο να μη σπάνε τα τζάμια των παραθύρων του γραφείου του και άρχισε να μιλά για τις σχολικές καταλήψεις.

Ζήτησε – δεν απαίτησε – να σταματήσουν πάρ’ αυτα, οι μαθητικές καταλήψεις… Έρχομαι έτσι, σε αυτά που έγραφα στα «Δήγματα» της Τρίτης, για τις εκκλήσεις που δεν έχουν νόημα και για τις παραινέσεις που πέφτουν στο κενό, πριν καν βγουν από τα χείλη των διαφόρων αρμοδίων.

Αυτό που δεν κατάλαβα και δυστυχώς, δε μπορώ στο σημείο αυτό να σας διαφωτίσω, είναι αν τα κουτσομπολιά διαφόρων γειτονισσών από κεντρικά σχολεία της πόλης που του σχολίαζαν τα καμώματα των μαθητών σε υπό κατάληψη σχολικές μονάδες, αφορούσαν το συγχρωτισμό και την απροσεξία των μαθητών ή τίποτα πονηρό…

 

Τι τρέχει με το Τζίτζι;

Κλείνω με το Περιφερειακό.

Αντιλήφθηκα και στις προ ημερών δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου για το θέμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου, όταν είπε ότι δε μπορούμε να έχουμε το «δώσε και μένα μπάρμπα», αν η Περιφέρεια κληθεί να μοιράσει χρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον covid-19, μια ελαφρά αντιπάθεια του Καχριμάνη προς τον Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – δείτε εδώ τι έλεγε στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν προέβλεπε ότι το σχέδιο Τζιτζικώστα θα απορριφθεί από την ΕΕ (έκανε σοβαρή πετυχεσιά προβλέψεως πάντως, δε μπορώ να πω…).

Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, αυτή η αίσθηση της αντιπάθειας του Καχριμάνη για τον συνάδελφό του της Κ. Μακεδονίας – Τζίτζι για τους φίλους – επανήλθε. Είπε ο δικός μας πως ο Σαλονικιός δεν ενημέρωσε την ΕΝΠΕ αν και πρόεδρός της, για την ιδέα του να ζητήσει χρήματα από την ΕΕ για απευθείας χρηματοδοτήσεις προς τις ΜΜΕ, με την οποία ιδέα όπως είπαμε, διαφώνησε οριζοντίως και καθέτως ο Καχριμάνης. Αφού λοιπόν ακολούθησαν το παράδειγμα του Τζίτζι σχεδόν όλοι οι Περιφερειάρχες, και ο δικός μας κατάπιε τη χολή του, έσκυψε το κεφάλι και συμφώνησε κι αυτός να δοθούν χρήματα απευθείας από τις Περιφέρειες στις επιχειρήσεις. Άραγε τώρα θα ισχύσει το «δώσε και σε μένα μπάρμπα»;

Αλήθεια δε ξέρω για την τωρινή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά θυμάμαι σίγουρα πως στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2016, ο Καχριμάνης στήριζε φανατικά Τζιτζικώστα, κόντρα στους Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Ο τόσο σταθερός στις απόψεις του Περιφερειάρχης σήμερα εννοείται, είναι «Μητσοτακικότερος» του Μητσοτάκη… αφού όπως είπε και χθες, ευτυχώς που είναι ο Κυριάκος στο τιμόνι της χώρας, τώρα με τον κορωνοϊό…

 

Χωρίς παραπολιτικό

Η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έβγαλε δυστυχώς καθόλου παραπολιτικό ρεπορτάζ. 

Αλλά η κουβέντα… κουβέντα. Η εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση κράτησε σχεδόν δυο ώρες, και χθες. Η δεύτερη συνεδρίαση και η εκτός ημερησίας συζήτηση, ξεκίνησε 19:55. Στις 20:30 μίλαγε ο Χρ. Πατσούρας, οπότε λέω με έκπληξη «μπα, θα τελειώσουν νωρίς…». Μάταια… Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος στις 21:45.

Δεν υπάρχει σωτηρία.

Όμως, ο φίλτατος πρόεδρος δεν επιτρέπεται να ανέχεται ούτε το Δήμαρχο να ξεφεύγει στο χρόνο των τοποθετήσεών του. Το κλείσιμο του Δημάρχου κράτησε ακριβώς 35 λεπτά!

   

«Χρυσό παγούρι»

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε τις υπερβολές άλλων συνεδριάσεων, σκέφτηκα να θεσμοθετήσω ένα βραβείο για την πιο άκαιρη τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου ή επικεφαλής παράταξης σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το βραβείο θα ονομάζεται «χρυσό παγούρι», κατά το «χρυσό βατόμουρο» και θα απονέμεται από τη στήλη, την επομένη της κάθε συνεδρίασης. Ανοιχτός σε προτάσεις για τις υποψηφιότητες. 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για να πάρει το «χρυσό παγούρι» ο Θωμάς Μπέγκας αλλά του τη χαρίζω, αφού σήμερα ανακοινώνω τη θεσμοθέτηση του βραβείου. 

 

Ο Μουμτζής μπορεί να ξευτιλίζει την ΟΛΜΕ για τη στήριξη που εκφράζει στον «αγώνα» των μαθητών σήμερα αλλά εγώ δε μπορώ να είμαι τόσο σκληρός με τα στελέχη της τοπικής ΕΛΜΕ, γιατί οι περισσότεροι είναι φίλοι.

Ειλικρινά πάντως, πιστεύω πως είναι κατάντια οι εκπαιδευτικοί να κρύβονται πίσω από τα παιδιά, προκειμένου να πουν ότι κέρδισαν συνδικαλιστικά κάτι, σε ό,τι αφορά τα περισσότερα μέτρα κατά της πανδημίας στα σχολεία.

Τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, παρ’ ότι με διοικήσεις ΔΑΚΕ έχουν καταντήσει συνδικαλιστικά όργανα κυριαρχούμενα από απόψεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μ-Λ ΚΚΕ, τόσο που αδυνατώ να πιστέψω ότι σε λίγους μήνες, στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά συμβούλια ή για τα όργανα διοίκησης των συλλόγων, θα κατέλθουν διαφορετικές παρατάξεις… ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ κοκ.

Θα μπορούσαν άνετα να εκλεγούν από κοινά ψηφοδέλτια.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons