ΔΗΓΜΑΤΑ 1/11/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/11/2018

Μια περίεργη ιστορία

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, τη δεύτερη μέσα στο μήνα – αυτό είναι ρεκόρ θητείας για το προεδρείο του σώματος, να τα λέμε αυτά… – μπορούμε να κρατήσουμε διάφορα συμπεράσματα.

Ο Περιφερειάρχης έβαλε μπροστά τον εκτελεστικό… Δημήτρη Σιώλο – «κοτζάμ δικηγόρο έχουμε» όπως είπε πολλές φορές… – και ο τελευταίος ανέλαβε να εκτελέσει… τη λογική και τη νομιμότητα στην απόφαση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στον πλειστηριασμό για το ένα ακίνητο του Πέτσιου. Όταν εκνευρίστηκε άρχισε τα γνωστά για την ευθύνη που σηκώνει κάθε φορά στα δύσκολα, που δεν κρύβεται στα δύσκολα, για τις επαναστατικές «γυμναστικές» των άλλων κλπ. «Εμείς ό,τι το κάνουμε το κάνουμε για το ντόπο…» επανέλαβε πολλές φορές, γιατί ως γνωστόν όλοι οι άλλοι επιβουλεύονται το… ντόπο… και μόνος αυτός τον πονάει…

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης θέλει αυτό το κτίριο… φτιάχνουμε εκθετήριο κάποιων προϊόντων, είναι κελεπούρι το παλιό εργοστάσιο, και βοηθάμε και τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι, όσο καιρό θυμούνται τον εαυτό τους… Από πού να την πιάσεις και πού να την αφήσεις την υπόθεση, τι να λέμε τώρα…

Ο Καχριμάνης εμφανίστηκε ποιούμενος την φιλοτιμίαν… ανάγκην, για το καλό των εργαζομένων, με τους οποίους άπειρες φορές έχει πιαστεί στα χέρια… όταν τους αρνούνταν να ξαναβάλει το θέμα της SPIDER στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Υπάρχει ηθικό θέμα;

Είναι εντυπωσιακό επίσης, πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ακούστηκε νομίζω, καμία φορά, η αναφορά στη συγγενική σχέση του Αλ. Καχριμάνη και του Κ. Πέτσιου, παρ’ ότι είναι υπαρκτή αυτή η ηθική διάσταση του θέματος, να εμφανίζεται δηλαδή ο ανιψιός να αγοράζει με τα λεφτά της Περιφέρειας, το εργοστάσιο του χρεωκοπημένου θείου. Επαναλαμβάνω το «να εμφανίζεται», γιατί δεν είναι ακριβώς έτσι.

Τα τρία εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα έχουν περάσει στις τράπεζες, αν δεν κάνω τραγικό λάθος και ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στην τσέπη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας. Αυτό είναι το στοιχείο που μέτρησε στην αντιπολιτευτική τακτική των παρατάξεων της μειοψηφίας, γι’ αυτό και κανείς δεν το έθεσε.

Αντίθετα ο Ριζόπουλος έβγαλε δυο ανακοινώσεις για το θέμα και κατήγγειλε στη δεύτερη και την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μεμφόμενος και τους «Αριστερούς» Ζάψα, Μπασιούκα και Τσίκαρη που ψήφισαν ουσιαστικά όπως λέει, υπέρ του βιομήχανου…

Απάντηση από τους τελευταίους στο Ριζόπουλο δεν θα υπάρξει ασφαλώς.

Με τον τρόπο που ανέδειξε το ζήτημα, ενδεχομένως να κέρδισε κάποιες ψήφους, ενδεχομένως να έχασε και άλλες. Αυτός ξέρει.

Έχω την άποψη ωστόσο, πως δεν ήταν ένα θέμα που προσφέρονταν για να ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους της κριτικής του έναντι του Καχριμάνη.

 

Παράταξη… «ΣΥΡΙΖΑ»

«Σύντροφε» Γιώργο (Ζάψα), είχα υποσχεθεί να σε αφήσω να ησυχάσεις λιγουλάκι αλλά δε με αφήνεις.

Απελευθέρωσε ο Γιώργος τους τρεις περιφερειακούς του συμβούλους, να ψηφίσουν κατά συνείδηση και έγιναν «τσίρκο», στην προχθεσινή συνεδρίαση, για το θέμα της SPIDER…

Τέσσερις Περιφερειακοί Σύμβουλοι, τρεις γραμμές! Αυτό δεν είναι παράταξη, είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Αλαβάνου!

Θα μπορούσε νομίζω ο Ζάψας να ανεξαρτητοποιηθεί και να προσχωρήσει με κάποιο τρόπο στην παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», αφήνοντας τους άλλους τρεις συμβούλους του που ανήκουν πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ, να έχουν μια κοινή γραμμή μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τις συνεδριάσεις που απομένουν, ως τη λήξη αυτής της αυτοδιοικητικής θητείας.

Με την επιλογή του να τεθεί κομματικός υποψήφιος ο Γιώργος πλήγωσε τους πρώην «συνοδοιπόρους» του. Συνεχίζοντας να ηγείται της παράταξης, πληγώνει το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ο ίδιος υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι όλα τόσο εύκολα τελικά, φίλτατε Γιώργη, όσο τα σχεδιάζουμε στο μυαλό μας…

 

Ενδοεπιμελητηριακά

Ο έτερος… «Καππαδόκης» της Κεντροαριστεράς στην Ήπειρο, ο Δημήτρης ο Δημητρίου θα δυσκολευτεί να φτιάξει ψηφοδέλτιο και όπως μου έλεγε κάποιος, στη Θεσπρωτία ειδικά, θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Δεν ξέρω αν το πρόβλημα εκεί, ξεκινάει από τον Αλέξανδρο τον Πάσχο, τον… ισόβιο… πρόεδρο του Επιμελητηρίου ή από αλλού. Αν πάντως, το πρόβλημα είναι ενδοπασοκικό, όπως λέγεται… ας αναλάβει το κόμμα να τους τα βρει.

Αν πάλι, ο Θεσπρωτός το κρατάει στον Γιαννιώτη επειδή δεν τον στήριξε για να βγει πρόεδρος στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου – που τελικά βγήκε – εδώ έχει άδικο ο Πάσχος. Δε μπορούσε ο Δημητρίου να ψηφίσει για πρόεδρο τον Πάσχο, όταν ήταν υποψήφιος και ο Μήτσης για την ίδια θέση, εφόσον οι δυο τους συνεργάστηκαν για να συγκροτήσουν διοίκηση στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

 

Ο Σιάκας τιμωρείται ξανά!

Το Πειθαρχικό της 6ης ΥΠΕ επέβαλε έναν ακόμα χρόνο δυνητικής αργίας, στον γιατρό του «Χατζηκώστα» Φίλιππο Σιάκα, για την υπόθεση των επιθεμάτων.

Πρόκειται προφανώς για πολιτική δίωξη που συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας στο «δόγμα Πολάκη», όπως θα έλεγε και ο Γιάννος… γιατί δε νοείται διαφορετικά η επέκταση του διοικητικού μέτρου, όταν δεν έχει κινηθεί από την 6η ΥΠΕ καμία άλλη διαδικασία στο ποινικό μέρος. Το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ τιμωρεί και εξουθενώνει οικονομικά έναν άνθρωπο, με απίστευτη σκληρότητα που δεν έχει προηγούμενο. Αν έκλεψε ο Σιάκας, όφειλε να το αποδείξει η πολιτεία και να τον τιμωρήσει. Αντίθετα, τι κάνει; Τον κρατά εγκλωβισμένο, χωρίς δουλειά, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του γιατρού για πράξεις εκδικητικότητας.

Τι μέλλει γενέσθαι τώρα, με την υποψηφιότητα που ανακοίνωσε ο γιατρός για το Δήμο Ιωαννιτών; Ο ίδιος λέει ότι συνεχίζει κανονικά και μάλιστα, ετοιμάζεται να κάνει εντός των ημερών, τις επίσημες ανακοινώσεις για τη γραμματεία του, το όνομα κτλ.

 

Η απάντηση στον Ελισάφ

Η πρώτη ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» (Ελισάφ) την Τρίτη, για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου, στο ΚΕΠΑΒΙ, αν είναι δυνατόν… δεν ανέμενε νομίζω, κανείς από την παράταξη του γιατρού, να προκαλέσει τόση φασαρία, από μέρους της δημοτικής αρχής.

Αντιθέτως, η δημοτική αρχή απάντησε σε χρόνο dt, με μακροσκελές κείμενο, δείχνοντας διάθεση να μην αφήσει αναπάντητη κάθε κουβέντα της παράταξης του Μ. Ελισάφ.

Προϊόντος του χρόνου, θα φανεί αν το ίδιο θα πράξει η δημοτική αρχή και έναντι των άλλων παρατάξεων. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτές οι εκλογές θα έχουν τεράαααστιο ενδιαφέρον…

Οφείλω τέλος να πω πως επικοινωνιακά η παράταξη του γιατρού δείχνει καλά αντανακλαστικά.

 

Τα της Ζίτσας

Στο Δήμο Ζίτσας, εντοπίζεται το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές, περιφερειακά του Νομού Ιωαννίνων.

Το βράδυ της Τετάρτης, ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η παράταξη του Χρυσόστομου Βούζα «Συμμαχία Πολιτών», για να επικυρώσει την άρνηση συνεργασίας της με τους Γαρδίκο και Ματσάγκα, άρνηση που έχει προαναγγελθεί ήδη από την παράταξη, με ανακοίνωσή της.

Η νέα παράταξη έχει εγγράψει στο ενεργητικό της έναν εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο της «Συμμαχίας Πολιτών» και τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του Βούζα, στην Ελεούσα, στις εκλογές του 2014. Θεωρεί πως έχει καταφέρει δηλαδή, δύο σοβαρά πλήγματα στην ενότητα της παράταξης του Βούζα.

Ο Χρυσόστομος τώρα, ελπίζει πως θα καταφέρει ότι δεν κατάφερε στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις. Ο δε Βασίλης ο Γαρδίκος ελπίζει πως εκτός από μπαμπάς, μέσα στο 2019, θα γίνει και Δήμαρχος…

Ο Πλιάκος από την άλλη, δεν θα έχει μαζί του στις επερχόμενες εκλογές, τουλάχιστον δύο πολύτιμους συνεργάτες του που διετέλεσαν και αντιδήμαρχοί του, τους Στέφανο Μιχάλη και Φώτη Ράρρα. Προσπαθεί πάντως να καλύψει τα κενά, με νέες παρουσίες όπως ο Νεοδημοκράτης Νίκος Μπούτσικος αλλά και μεταγραφές από την Κεντροαριστερά.

 

Η Ασημακοπούλου για τα Γιάννενα

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εμφανίστηκε να υπογράφει χθες, μια ερώτηση για θέμα που αφορά την Ήπειρο και συγκεκριμένα, τις σεισμόπληκτες περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, από το σεισμό του 2016.

Παρ’ ότι η πρώην βουλευτής Ιωαννίνων έχει σχεδόν τη… μισή ζωή της στα Γιάννενα και σήμερα ακόμα, κοινοβουλευτικά είχε πολύ καιρό να ασχοληθεί με την περιοχή μας, καθώς ως γνωστόν, στις εκλογές του 2015 έκανε το μεγάλο βήμα της μετακίνησης από την εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων στη Β΄ Αθηνών, βήμα που μόνο μετέωρο δεν ήταν, αφού η Άννα, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

Τελευταία έγινε γνωστό πως ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιο ευρωβουλευτής, οπότε είναι μάλλον απαραίτητο να διευρύνει την κοινοβουλευτική δράση της και πέραν της Αθήνας.

 

Καλό μήνα είπαμε; Δεν είπαμε.

Καλό μήνα!

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 1/11/2018)

Show Buttons
Hide Buttons