ΔΗΓΜΑΤΑ 1/2/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/2/2020

Καλό μήνα!

 

Συμπονώ και υποφέρω…

Συμπάσχω με τον Ανώνυμο Συριζαίο (ΑΣ όπως ΑΑ) αυτές τις μέρες που ενδημούν οι ομάδες και φατρίες των υπέρμαχων της καθαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους 53, τους 51, τους 35 κοκ.

Σε μια από αυτές τις ομάδες, των 35, είδα και την υπογραφή του Γιάννη του Στέφου.

Ο πόλεμος έχει πλέον ξεκινήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των συνεδριακών ξεκαθαρισμάτων και το άπλωμα του κόμματος προς το κέντρο, με την ενσωμάτωση των «Προοδευτικάριων», δυσκολεύει λόγω αντιδράσεων από στελέχη του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και από τις φατρίες που προανέφερα.

Προσυνεδριακός διάλογος δε γίνεται και αν πάνε ενωμένοι ως το συνέδριο την άνοιξη, το μόνο που θα γίνει, θα είναι μια τεχνητή συγκόλληση παρταλιών… (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του πολιτικού συστήματος που πρόσκειται στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

Φαίνεται τέλος, πως οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να μας δώσουν άφθονο γέλιο… ή έστω γουστάρουν να αυτοτρολάρονται και ανάμεσα στις άλλες τάσεις που θα έχει ο νέος super market… ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. κάνω πρόταση για το όνομα του κόμματος, αν γίνει όντως δημοψήφισμα για το όνομα), ετοιμάζεται και μια κεντροδεξιά, με αρχηγό τον Ανελίτη Κόκκαλη από τη Λάρισα!

Ευχαριστώ ΣΥΡΙΖΑ, που κάνεις την πολιτική να μοιάζει τόσο αστεία…

 

Θα την κάνει, απειλεί…

Αντιδράσεις στο face control… που επιχειρούν να επιβάλλουν στις «πόρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, Τσακαλώτος και σία… προκαλούνται. Από το Σάκη δεν έχω νέα εσχάτως, από το Χρυσόστομο το Βούζα πάντως, μαθαίνω ότι είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γιατί αφενός δε δέχεται το «ξεψείρισμα» που θέλουν να του κάνουν οι νέοι του «σύντροφοι» και αφετέρου, κρίνει ότι δε γίνεται ουσιαστική δουλειά για την πραγματική ανασυγκρότηση του χώρου.

 

Σατανικό σενάριο…

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη του Καραγιάννη, την Τετάρτη, λίγοι ήταν οι Συριζαίοι που πήγαν να ακούσουν τον Κοτζιά. Δεν ήθελαν ίσως, να δουν τον Καραγιάννη που πρόσφατα κούνησε μαντήλι από το ΣΥΡΙΖΑ  (ελέγχεται η πληροφορία ότι Συριζαίοι τηλεφωνούσαν στον Κοτζιά και του έλεγαν να μην πάει στην εκδήλωση!).

Έτσι παρόντες στο ακροατήριο ήταν μόνο αυτοί του… κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ…

Προσέξτε όμως: ο Κοτζιάς με το «Πράττω» ξεκίνησε διάλογο για τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής, πατριωτικής παράταξης, στον οποίο διάλογο έχει ήδη συνομιλητή το ΣΥΡΙΖΑ… Και δεν αποκλείω να τα βρει με τον Τσίπρα ο Κοτζιάς και στις επόμενες εκλογές να ξανασυνεργαστεί μαζί του.

Τότε λοιπόν, ο Γιάννης ο Καραγιάννης θα ξαναείναι υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενος, μέλος του «Πράττω»… Σατανικό;

 

Γιατί έγινε το Περιφερειακό;

Για τα όσα έγιναν στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, σας έδωσε μια γεύση στα «Δήγματα» της Πέμπτης.

Εκτιμώντας μάλλον όπως και εγώ… τη μεγάλη βαρύτητα της συζήτησης για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, η οποία επέβαλε την παραπομπή στο άγνωστο μέλλον της συζήτησης για το προσφυγικό, τα σκουπίδια και τους οδικούς άξονες, η διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου δεν εξέδωσε ούτε καν δελτίο τύπου με τρεις γραμμές για τη συνεδρίαση του απογεύματος της Τετάρτης…

Ήθελε μάλλον να ξεχαστεί γρήγορα η συνεδρίαση, αφού τουλάχιστον πέτυχε το σκοπό της που δεν ήταν άλλος από το να μη συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας.

 

Ποια η δουλειά της Περιφέρειας;

Ποια η πραγματική εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου στο θέμα της χωροθέτησης κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων τελικώς;

Για να δούμε δύο γεγονότα:

Στις 22 Ιανουαρίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντά στη Δήμαρχο Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση που του ζητά ενημέρωση για το προσφυγικό στο Δήμο της. Το επίσημο έγγραφο με την υπογραφή του Περιφερειάρχη, αναρτάται στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και από εκεί το διαβάσαμε και το αναδημοσιεύσαμε τοπικά site, λόγω της αξίας της ύπαρξης επίσημης θέσης του Περιφερειάρχη για το προσφυγικό στην Ήπειρο.

(Το επίσημο έγγραφο όπως και το έγγραφο της κυβέρνησης που προώθησε στο Δήμο Αρταίων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, δεν έγιναν ποτέ δελτίο τύπου της Περιφέρειας, όπως ψευδώς ή ενδεχομένως από άγνοια του πως λειτουργεί η ενημέρωση, ισχυρίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, ειρωνευόμενος την ευφυΐα του Αρτινού περιφερειακού συμβούλου των «Οριζόντων Ηπείρου»…).

Τι έλεγε στο έγγραφο ο Περιφερειάρχης; «Μέχρι σήμερα υπήρξαν δύο συγκεκριμένες κινήσεις εκ μέρους μου για το ζήτημα των Κέντρων στην Άρτα: Η μία για να μη μετατραπεί σε Κέντρο Προσφύγων το ΚΕΝ Άρτας και η δεύτερη για να παραδώσω στο αρμόδιο Υπουργείο – ύστερα από αίτημά του – τοπογραφικό δημόσιας έκτασης στο Καλόβατο Άρτης».

 

Τι είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Προσέξτε τώρα και συμπεράνετε μόνοι σας, αν τα παραπάνω λόγια συμπίπτουν με τα όσα είπε στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης για το ίδιο θέμα και για την υπόδειξη συγκεκριμένα, της θέσης στον Καλόβατο…

Το βράδυ με πυρετό που τον πήρε τηλέφωνο ο Σκέρτσος για να πάει την επομένη στην Αθήνα να μιλήσουν για το θέμα της Άρτας, αυτός πήγε, παρότι εμπύρετος (το επεσήμανε δύο φορές…) κι εκεί του ανακοίνωσαν τα καθέκαστα. Η ακριβής περιγραφή του Περιφερειάρχη: «αφού δε θέλετε είπαν το μέρος που είχατε προτείνει, κάποιοι είχαν προτείνει, κάποιοι όχι εμείς εκεί πως το λένε το βιοτεχνικό πάρκο που γίνεται εδώ και πέντε χρόνια, εμείς βρήκαμε ιδιωτικό μέρος. Εγώ τους είπα έχω πυρετό, γεια σας, δεν θα είμαι όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχω φοβικά σύνδρομα, κοιτάξτε όμως να έχει σχέση η τοπική κοινωνία κι έφυγα…» (sic).

Συνέχισε δε ειδικά για τον Καλόβατο και προσέξτε: «Εμείς… μου είπανε δε εκείνη την ημέρα, φέρε και κάποια έκταση του δημοσίου μαζί σου, πήρα τις υπηρεσίες στην Άρτα και μου είπαν εμείς δημόσια έκταση έχουμε μόνο στον Καλόβατο. Αυτό είναι κι έφυγα…».

Άρα ποια είναι η αλήθεια: ότι λέει στο έγγραφο ότι δηλαδή του ζήτησαν τοπογραφικό για τον Καλόβατο και τους πήγε, ή ότι αυτός τους υπέδειξε τη θέση αυτή, ως τη μόνη δημόσια έκταση στην Άρτα; Μάλλον το δεύτερο αφού αυτό έχει καταγγείλει εδώ και καιρό ο Δήμαρχος Άρτας, μόνο που με καθυστέρηση το παραδέχτηκε, ή του ξέφυγε τέλος πάντων, του Περιφερειάρχη… (ίσως και λόγω του πυρετού εκείνης της ημέρας, να μη θυμάται τα ακριβή γεγονότα…).

Εγώ πάντως, ως δαιμόνιος ρεπόρτερ οφείλω να αναζητήσω την αλήθεια.

 

Τι γίνεται με το κλειστό;

Αλήθειες όμως, είπε ο Περιφερειάρχης μας και στην κοπή της «πίτας» του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, όπως λέμε πλέον την άλλοτε αίθουσα βαρέων αθλημάτων…

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της επιτροπής λειτουργίας του εν λόγω σταδίου: «για πρώτη φορά τόνισε (σ.σ. ο Περιφερειάρχης) πως όποια από τις δύο λύσεις επιλεγεί (σ.σ. είτε της ανέγερσης νέου κλειστού, είτε της μεταφοράς του προκάτ από το Ελληνικό), το μεγάλο Κλειστό θα βρίσκεται στην περιοχή των Καρδαμιτσίων και όχι στον Βοτανικό».

Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το ρήμα που χρησιμοποίησε ο Περιφερειάρχης όταν έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά… Είπε ασούμε «προτείνω», «γνώμη μου», «πιστεύω», «επιμένω»… ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει…

Γιατί αν ο Άδωνις μας χαρίσει το προκάτ, τότε ας το πάρει ο Περιφερειάρχης κι ας το βάλει όπου θέλει. Ας το βάλει ξερωγώ, στην κεντρική πλατεία… να κατεβαίνει στον ελεύθερο χρόνο του από το γραφείο του και να ρίχνει και σουτάκια, για να ξεμουδιάζει…

Αν όμως, η πολιτεία φανεί σοβαρή, κι από την άλλη, μας το «φάνε» τίποτα Αθηναίοι το προκάτ κοκ., και πει επιπλέον η πολιτεία ότι «δείχνω συνέχεια και τιμώ την προγραμματική συμφωνία που έκαναν πριν από λίγο καιρό Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Δήμος Ιωαννιτών, με την παραχώρηση από τον δεύτερο στην πρώτη, δημοτικής έκτασης στο Βοτανικό για την ανέγερση του δεύτερου κλειστού…», τότε να με συγχωρεί ο Περιφερειάρχης, αλλά δεν του πέφτει λόγος.

Και επιτέλους, για ένα ζήτημα που αφορά τον αθλητισμό της πόλης, η δημοτική αρχή οφείλει να ξυπνήσει, για να μην τη λένε γιουσουφάκι και σφουγγοκωλάριο του Καχριμάνη… (το προεκλογικό κομπρεμί ανήκει στο παρελθόν, οφείλουν να το αποδείξουν).

 

«Πίτες» και δημοκρατία

Δυο «πίτες» σε μια μέρα, το Σάββατο, για ΝΔ και ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων και δυο «πίτες» σε μια μέρα, την Κυριακή, για τις παράταξης της πρώην και της νυν δημοτικής αρχής…

Ως προς τις πρώτες «πίτες», παράγοντες εξωτερικοί διαμορφώνουν τις ημερομηνίες. Ως προς τις δεύτερες, πρώτη ανακοίνωσε την εκδήλωση η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και χθες, ανακοίνωσε την πρόσκληση η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Η παράταξη Μπέγκα θα πραγματοποιήσει ταυτόχρονα την πρώτη της ολομέλεια, τιμώντας τη δημοκρατία… Έτσι άλλωστε συμβαίνει, όταν εγκαταλείπεις την εξουσία. Θυμάται να κάνει εν προκειμένω ο Μπέγκας, αυτά που «ξέχασε» να κάνει όσο ήταν Δήμαρχος.

Ο Ελισάφ από την άλλη, που προεκλογικά μίλησε και έγραψε (άρθρα) πααααρα πολύ για την… ενδοπαραταξιακή δημοκρατία, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα, στίγμα των προθέσεών του ως προς τον τρόπο που θα λειτουργεί η ολομέλεια της παράταξης, ώστε να γίνουν πράξη όσα υπόσχονταν προεκλογικά. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναλάβει το λάθος του Μπέγκα και του Φίλιου, παλιότερα…

Οι συμπράττουσες παρατάξεις της νυν δημοτικής αρχής κόβουν ξεχωριστά την «πίτα» τους, όπως καταλάβετε. Η τρίτη συνιστώσα, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» θα κάνει τελευταία την αντίστοιχη εκδήλωση.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα Δήγματα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες, στο φύλλο του Σαββάτου, 1/2/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons