ΔΗΓΜΑΤΑ 1/10/2019 (Μυρωδιές…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/10/2019 (Μυρωδιές…)

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες, η παράταξη «Ιωάννινα_2023», μετά από τις αλλεπάλληλες και κατά κύματα επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της στάσης της στο θέμα των σκουπιδιών.

Η δήλωση του Δημάρχου, την επομένη του επεισοδιακού δημοτικού συμβουλίου, με την οποία κάλεσε τους πολίτες να… πιάσουν σκούπα και φαράσι για να κρατηθεί η πόλη καθαρή, είναι γεγονός πως δεν απαντήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στις οποίες έστρεψε τα βέλη του – στις εξής τρεις δηλαδή: «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023» και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

Η παράταξη Μπέγκα ας πούμε, που τις προηγούμενες εβδομάδες, έβγαζε τρεις ανακοινώσεις την ημέρα, για να μιλήσει για τα έργα της… δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στην σοβαρή κατηγορία της υπονόμευσης, την οποία της χρέωσε ο Μωυσής Ελισάφ.

Οι άνθρωποι ξέρουν καλύτερα από μένα, τα της επικοινωνίας, οπότε τους αφήνω στην ησυχία τους…

 

Ένα δίκιο το ’χει

Η χθεσινή, πρωινιάτικη… ανακοίνωση της παράταξης της Τ. Καλογιάννη απαντούσε λιγότερο στη δημοτική αρχή και περισσότερο, είχε το νου της, στη ΝΔ, όπου γίνεται ένας «μύλος»…

Ως προς το σκέλος των ευθυνών της δημοτικής αρχής, μπορεί και να μην έχει τελείως άδικο η παράταξη Καλογιάννη, όταν μιλάει για έλλειψη σχεδιασμού, αιφνιδιασμό κτλ. γιατί αυτά είναι τα στανταράκια της αντιπολίτευσης που πηγαίνουν με όλα, όπως η Coca Cola…

Όχι ότι δεν υπάρχουν υπερβολές δηλαδή… Το σχέδιο αναδιάταξης μιας προβληματικής υπηρεσίας, όπως είναι η καθαριότητα του Δήμου Ιωαννιτών δε μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 20 μέρες. Για δημόσια διοίκηση μιλάμε, όχι για το superman…

Ας μας πει επίσης, η πρώην αντιπεριφερειάρχης πόσο δημοκρατικά λειτούργησε όλα αυτά τα 9 χρόνια που είχε την ευθύνη της ΠΕ Ιωαννίνων και του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας: με πόση… διαβουλευτική «ανοιχτωσιά» λειτούργησε, γιατί εγώ δε θυμάμαι να εξαντλείται ποτέ στο διάλογο με την αντιπολίτευση, όταν αποφάσιζε και διέτασσε…

Αλλά οκ. Ο λαός δεν ξέρει, δε θυμάται και το δρων πολιτικό υποκείμενο ξεχνάει γρηγορότερα από το πόπολο, όσα εκείνο έπραττε στην προηγούμενη φάση της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Οπότε σήμερα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει η κ. Καλογιάννη για τον τρόπο που λειτούργησε ως αντιπεριφερειάρχης…

 

Μια παρένθεση

Ένα παρενθετικό σχόλιο για την εικόνα της πόλης, τις τελευταίες μέρες.

Η δημοτική αρχή οφείλει να βάλει την υπηρεσία καθαριότητας να δουλέψει. Το χάλι που βλέπουμε στους δρόμους, κεντρικούς και μη, δε δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν ελήφθη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για τη σύμπραξη με ιδιώτη, στην αποκομιδή.

Ούτε νομίζω ότι συμφέρει κανέναν να αφήνουμε τα σκουπίδια στους δρόμους για να εκτίθεται η αντιπολίτευση που δεν ψήφισε!

Για το πρόγραμμα της αποκομιδής την πολιτική ευθύνη έχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Για τα ρεπό που παίρνει το προσωπικό, όπως θαρρώ, και για τις γονικές άδειες που δόθηκαν στους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους, υπεύθυνοι είναι επίσης οι διοικούντες.

Αν η άθλια εικόνα των αμάζευτων σκουπιδιών και οι ανυπόφορες οσμές με τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των πολιτών, εξακολουθήσουν να υπάρχουν για αρκετό καιρό, η μήνις των πολιτών θα πέσει γρήγορα στα κεφάλια των κυβερνώντων.

 

Ο Θόδωρας

Και επιστρέφω στα νεοδημοκρατικά παραπολιτικά, αγαπημένο κεφάλαιο της στήλης…

Για το Θόδωρα το Τζαρούχη, γράφω βιβλίο με τα «Δήγματα» που του έχω αφιερώσει από την αρχή της θητείας του στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, εδώ και ενάμιση χρόνο…

Η κριτική μου για τον πρόεδρο έχει εμφανίσει διακυμάνσεις που θυμίζουν καρδιογράφημα, ασθενή στην εντατική…

Ο Θόδωρας λοιπόν, αστράφτει και βροντάει τις τελευταίες μέρες, κατά της Τατιάνας. Μπορεί να έχει πολλά κουσούρια αλλά άδικο και απείθαρχο δεν το λες. Ο πρόεδρος είναι ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ της παράταξης, με κεφαλαία γράμματα, όπως έχει υποστηρίξει πολλάκις.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, εξεγείρεται γιατί η υποψήφια Δήμαρχος που στήριξε με θέρμη και ο ίδιος στις εκλογές του Μαΐου, του βγήκε… ΑΝΤΑΡΣΥΑ… Και σε θέματα ιδεολογίας, ο πρόεδρος δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του!

 

Τα λάθη…

Τη μία λοιπόν, επικρότησε τα όσα είπε στο fb ένα στέλεχος της ΝΔ για τη στάση της Τ. Καλογιάννη και την άλλη, μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Παρασκευής, την πήρε… παραμάζωμα… Προσέξτε: δεν αναμείχθηκε στις αποφάσεις της για τα δημοτικά πράγματα, αφού όπως είπε, εκείνη του ζήτησε να μην ανακατευτεί ξανά στο Δήμο, την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές. Θυμίζω εδώ πως παραμονές των εκλογών της 26ης Μαΐου, σε μια από τις πιο λάθος δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ αφενός δήλωνε βέβαιος για την πρωτιά της Καλογιάννη και αφετέρου έλεγε πως από τη Δευτέρα, θα αναζητήσει μαζί της τις απαραίτητες συμμαχίες… Ούτε το ένα ίσχυσε προφανώς, ούτε το άλλο…

 

Οι δηλώσεις «φωτιά»

Και φτάνουμε στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου.

Ένα απάνθισμα των όσων είπε προχθές στο ΒΗΜΑ, παρατίθεται ασχολίαστο:

«Είμαι υπέρ της φιλελεύθερης ιδεολογίας, δεν θα εφεύρουμε την Αμερική ή τον κύβο…

Λειτουργούν οι συμπράξεις και σε δύο Δημοτικές Ενότητες ήδη, σε άλλες δε λειτουργεί και γιατί ταυτίστηκε η παράταξη που στηρίχθηκε από τη ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη ΝΔ επικρατεί… αλίμονο μια ιδεολογική ατολμία»… (εδώ αναφέρθηκε και στην καταψήφιση από την ευρωομάδα της ΝΔ, πλην Ασημακοπούλου, του ψηφίσματος για την καταδίκη ναζισμού – κομμουνισμού).

Ήταν θέμα ιδεολογικής ατολμίας της κ. Καλογιάννη η ψήφος της στο δημοτικό συμβούλιο: «Όχι, δεν ήταν ατολμία. Αφού 9 χρόνια ως αντιπεριφερειάρχης λειτούργησε υπέρ των ΣΔΙΤ και με καμάρι ξενάγησε τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο και μπράβο της, προχθές, στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι… Εδώ τι αλλάζει. Εμάς δε μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί αλλά το έργο που γίνεται προς όφελος των δημοτών…».

«Πρέπει το πείσμα να το μεταφέρουμε σε μίσος κατά των πολιτών; Όχι επειδή με πολέμησαν κάποιοι της ΝΔ άρα θα καταψηφίσω. Αν καταψηφίζεις και δηλώνεις ότι δεν είσαι ΝΔ, γιατί τρέχεις πίσω από τον πρωθυπουργό και προσπαθείς να βρεθείς στον κύκλο των συνομιλητών του;

Η ΝΔ δεν είναι αλά καρτ»…

«Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων έκανε έκκληση για τα σκουπίδια και το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων που είναι στην παράταξη της κ. Καλογιάννη, ψήφισε κατά της αποκομιδής»…

Επικαλούμενος τον Φίλιππο Ευαγγέλου που κράτησε διαφορετική στάση από την υπόλοιπη παράταξη, αναρωτήθηκε: «Προεκλογικά τι λέγανε ότι είναι υπέρ των ΣΔΙΤ;».

Για τις εκλογές: «Στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις την κ. Καλογιάννη, γι’ αυτό έχει και πέντε μέλη της ΝΟΔΕ στην παράταξη. Αν για όλα φταίει ο Θόδωρος ο Τζαρούχης, αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες της ΝΔ»…

 

Τι τρέχει με τη «Μέριμνα»;

Θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια, όταν στο τέλος του ενός χρηματοδοτικού προγράμματος προς το επόμενο, προέκυπταν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Θυμάμαι τις συγκρούσεις εργαζομένων και διοίκησης, με πρόεδρο τον Κώστα Πέτσιο τότε.

Παρόμοιες εντάσεις, υπάρχουν τον τελευταίο καιρό.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ανέδειξε το θέμα, με μια κινητοποίηση αλλά το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί.

Δήμος και Περιφέρεια έχουν τους εκπροσώπους τους στη διοίκηση της Εταιρείας και με τον ορισμό των νέων εκπροσώπων, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο φορέας από εδώ και στο εξής.

Γνωρίζω σίγουρα, πως ο νέος Δήμαρχος είναι αντίθετος στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού της «Μέριμνας», όπως προτείνει η διοίκηση, με τη μετατροπή των συμβάσεων σε 6ωρα από 8ωρα κτλ. Στόχος είναι ασφαλώς η εξοικονόμηση χρημάτων για έναν οργανισμό που έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, απασχολώντας κόσμο, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες, απλά στο τέλος φαίνεται πως το κοινωνικό πρόσωπο της «Μέριμνας» εξαντλείται στους ωφελούμενους… ενώ αντίθετα, το πρόσωπο αυτό δεν το βλέπουν οι εργαζόμενοι (και το λέω εγώ αυτό, χωρίς να είμαι ΠΑΜΕ…).

Επειδή σέβομαι και τον αγώνα των ανθρώπων που κράτησαν στα δύσκολα όρθια τη «Μέριμνα» αλλά και την αγωνία εργαζομένων που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη και δουλεύουν 8, συν δύο μήνες Ταμείο Ανεργίας αντί 11… έχω τη γνώμη πως στις περιπτώσεις αυτές η λύση βρίσκεται με διάλογο και όχι με «μετωπικές» ρήξεις. Την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να αναλάβει άμεσα κάποιος, γιατί οι δομές της «Μέριμνας» είναι στον αέρα.

 

Έρχεται περιφερειακό

Προετοιμάζομαι για τη μεθαυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που προχθές μόλις σας έλεγα, ότι πέρασε ένας ολόκληρος μήνας, χωρίς να γίνει…

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ορίστηκε συνεδρίαση, με εκλογών μελών επιτροπών, ορισμό εκπροσώπων της Περιφέρειας κτλ.

Ο Ριζόπουλος έστειλε ήδη επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και του ζητά να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη τέσσερα θέματα.

Ξέρω την τύχη του αιτήματος αλλά δεν το προδικάζω…

Η σχέση Ριζόπουλου – Παργανά είναι ήδη «ηλεκτρισμένη» και έπεται συνέχεια.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 1/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons