ΔΗΓΜΑΤΑ 1/6/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/6/2021

Καλό μήνα, καλό καλοκαίρι σε όλους. 

Ημερολογιακά τουλάχιστον βρισκόμαστε στη νέα εποχή, ο καιρός από την άλλη, συνεχίζει τα παιχνίδια του.

 

Συνεδρίαση με ΕΣΠΑ

Αύριο αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων «μαραθώνιος» με μοναδικό θέμα της συνεδρίασης την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και τον προγραμματισμό ενεργειών της δημοτικής αρχής για την έγκαιρη υλοποίησή τους.

Επισημαίνω εδώ αν έχει κάποια σημασία, πως στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν έχει αναρτηθεί η τυπική πρόσκληση της επικείμενης συνεδρίασης όπως συμβαίνει με όλες τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου αλλά μόνο, το χθεσινό δελτίο τύπου του Δήμου για την αυριανή συνεδρίαση.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα πάντως που έχει σταλεί στις παρατάξεις ενόψει της συνεδρίασης, το θέμα εγγράφεται ως εξής: «Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων της Προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 στον Δήμο Ιωαννιτών και για τον προγραμματισμό ενεργειών της Δημοτικής αρχής για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».

Δηλαδή η δημοτική αρχή, απ’ ότι καταλαβαίνω, θα μπορούσε να προγραμματίζει και ενέργειες για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων… ή και για τη μη ολοκλήρωσή τους, ας πούμε… Ή καταλαβαίνω λάθος;

Να δούμε τέλος, μπας και μάθουμε τίποτα και για εκείνο το ψήφισμα για το Παλαιστινιακό που αγνοείται…

Τα υπόλοιπα, από εδώ, την Πέμπτη…

 

Τι λέει ο ΟΚΑΝΑ

Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, θα γίνει η συζήτηση για τη «Μέριμνα», για την οποία επίσης εστάλη εγκαίρως ενημερωτικό σημείωμα στους δημοτικούς συμβούλους που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών και Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Μέριμνας» κ. Ιωάννης Τσίμαρης και δεν αποκλείεται στην ίδια συνεδρίαση, να γίνει και η εκλογή του εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία».

Για το μεγάλο αυτό θέμα παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνω πως την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του Κέντρου Στέφανος Τζιμογιάννης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα.

Στη συνάντηση αυτή, οι δύο άντρες του ΟΚΑΝΑ επανέλαβαν αυτό που έχουν και γραπτώς διατυπώσει προς τη «Σχεδία», ότι δηλαδή το θεραπευτικό πρόγραμμα με χρήση ναλτρεξόνης που ισχυρίζεται ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Σχεδία» ότι είναι σε απόλυτη γνώση του ΟΚΑΝΑ και μάλιστα, θέλει ο οργανισμός να το επεκτείνει και σε άλλα συμβουλευτικά κέντρα πρόληψης (!), είναι παντελώς άγνωστο στον ΟΚΑΝΑ!

Η δεύτερη είδηση που βγαίνει από την προαναφερθείσα συνάντηση, είναι πως ο ΟΚΑΝΑ με την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, θα δώσει περιθώριο τριών μηνών στα στελέχη που απασχολεί σήμερα ως εξωτερικούς συνεργάτες, για να απαντήσουν αν επιθυμούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και συνεργασία μαζί του, άλλως να επιλέξουν διαφορετικό δρόμο.

Φαντάζομαι πως ο… «αναντικατάστατος» κατά τους εργαζόμενους επιστημονικός υπεύθυνος δεν θα τους απογοητεύσει και θα παραμείνει συνεργαζόμενος με τη «Σχεδία», μιας και σύσσωμες οι αρχές της πόλης αυτό επιθυμούν διακαώς…

Αυτοί που εκβίασαν, απείλησαν, έβρισαν για να ανανεωθεί η σύμβαση του επιστημονικού υπεύθυνου της «Σχεδία», τι θα πουν αν πράξει αλλιώς; Δεν θα αισθανθούν λίγο ηλίθιοι; 

 

Αδικαιολόγητη επίθεση

Αδικαιολόγητη και αναίτια επιθετική η στάση του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, κατά του συναδέλφου Αλέκου Παπαδόπουλου, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, στα γραφεία της παράταξης.

Ο συνάδελφος προσπάθησε να διατυπώσει μια ερώτηση για το θέμα της συνέντευξης τύπου που ήταν η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για την ψηφιακή πολιτική στην Ήπειρο, ως αποτέλεσμα της συνάντησης Ριζόπουλου – Πιερρακάκη.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων» δεν επέτρεψε στο δημοσιογράφο να κάνει το ερώτημα, γιατί ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης απαίτησε να ονοματίσει με συγκεκριμένο τρόπο ο δημοσιογράφος το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας ή όπως αλλιώς θα «βαφτίσει» η Περιφέρεια, την υποδομή για εταιρείες πληροφορικής που σχεδιάζει να κατασκευάσει σε ένα καινούργιο κτίριο η Περιφερειακή Αρχή, σε έκταση απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη…

 

Μπορεί έτσι αλλά…

Μπορεί ο Σπ. Ριζόπουλος να συμπαθεί και να αντιπαθεί δημοσιογράφους, όπως άλλωστε το ίδιο συμβαίνει με όλους μας και για όλα. Γουστάρουμε, μισούμε, αντιπαθούμε ή δε θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους… Προσωπικά όποιον δε γουστάρω, τον αγνοώ, όσο δε με ενοχλεί… 

Έχει ασφαλώς το δικαίωμα να διαφωνεί με το ύφος μιας ερώτησης, αλλά εδώ δεν πρόλαβε να υπάρξει τέτοιο θέμα. Δεν διατύπωσε προβοκατόρικη ερώτηση ή κάτι τέτοιο ο συνάδελφος, ώστε να εξοργιστεί – και πάλι αδικαιολόγητα, αν συνέβαινε αυτό – ο Περιφερειακός Σύμβουλος… Προφανώς, κάτι συμβαίνει για να αντιδράσει έτσι ο Ριζόπουλος, ωστόσο, το ξαναλέω: δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους εκπροσώπους του τύπου. Ούτε τη φωνή του ύψωσε ο συνάδελφος, ούτε σε καμία περίπτωση μίλησε απρεπώς και καλά έκανε στο τέλος του σύντομου διαπληκτισμού, και δεν διατύπωσε καθόλου την ερώτηση που ξεκίνησε να κάνει.

Οφείλει από την άλλη, ως πολιτικός ο φίλτατος Σπύρος να ακούει την ερώτηση και να απαντά ή να απαντά, χωρίς να απαντά επί της ουσίας, ας πούμε… αν θέλει.

Ας αφήσουμε τις ειρωνείες, την αλαζονεία και τα… «άντε γεια»… σε αυτούς που έχουν ταυτιστεί με την εξουσία και ας δούμε από τους πιο «φρέσκους» της τοπικής πολιτικής σκηνής, όντως ένα άλλο ήθος, στην πράξη όμως και όχι στα λόγια ή στα συνθήματα. 

Χρέος των δημοσιογράφων από την άλλη είναι να γίνονται δυσάρεστοι σε κάθε εξουσία, αυτό είναι μια απαράβατη αρχή για μένα που προσπαθώ να τηρώ όσο πιο πιστά μπορώ. Αν σταματούσα να το κάνω, θα έπαυα αυτόματα να υπηρετώ τη δημοσιογραφία.

 

Έπαιξε στον Βερύκιο

Ο Βερύκιος, στην πρωινή εκπομπή του Alpha, έδειξε το σποτάκι των «Οριζόντων Ηπείρου» για τους εμβολιασμούς, με τίτλο «Ανάσα ξανά», στο οποίο ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος από την παραλία του Μονολιθίου καλεί όλους να εμβολιαστούν και να επισκεφτούν τις παραλίες της Ηπείρου.

Δεν είναι το πρώτο βίντεο των «Οριζόντων» και δεν θα είναι το τελευταίο ασφαλώς. Μέσα από τα social media, η περιφερειακή παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης βοηθά με το δικό της τρόπο τον τόπο και αυτό δε μπορεί να το αρνηθεί ούτε ο Καχριμάνης.

 

Πήγαν πολλοί στο Σούλι

Για λιτή εκδήλωση σε συνθήκες covid ξεκίνησε η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Σουλίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και της «προέδρου» Γιάννας, το πρωί της Κυριακής, κι αλλού κατέληξε.

Οι διοργανωτές όποιον καλούσε για να ζητήσει πληροφορίες για τον τρόπο εορτασμού της ιστορικής επετείου, του έλεγαν «έλα» και ο αριθμός των παριστάμενων τελικά, πρέπει να ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο.

 

Μια διόρθωση

Και μια επανόρθωση: ο καλός φίλος της δημοτικής αρχής Ελισάφ, πρόεδρος – ακόμα – της ΕΕΤΑΑ δεν είναι εδώ και ένα μήνα, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όπως λανθασμένα έγραψα στα «Δήγματα» του Σαββάτου.

Την απόφαση αλλαγής του προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης μου έκανε γνωστή αναγνώστης της στήλης.

Αυτό σημαίνει ένας λιγότερος σύμμαχος για τη δημοτική αρχή στην ένταξη έργων στο «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και ένας σύμμαχος λιγότερος για πολλούς Δήμους της Ηπείρου στους οποίους πολυδιαφημίστηκαν οι ικανότητες και οι… παραγοντισμοί του εν λόγω προσώπου.

Από την ΕΕΤΑΑ δε, δεν το κουνάει με τίποτα, όπως αποκάλυψε χθες, το aftodioikisi.gr, περιγράφοντας πως «αδειάζει» τον Πέτσα που πριν από δύο μήνες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έλεγε πως επίκειται – τότε – εντός των ημερών – εκείνων – η γενική συνέλευση της ΕΕΤΑΑ για να αλλάξει διοίκηση. Οι εβδομάδες πέρασαν και το ΔΣ της ΕΕΤΑΑ παραμένει ως είχε…   

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

 

 

Show Buttons
Hide Buttons