ΔΗΓΜΑΤΑ 1/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/7/2021

Καλό μήνα, καλά μπάνια!

«Μαύρο φίδι που μας έφαγε, αν κλείσει στα δικά μας χέρια η Βελλά» εξομολογούνταν «δεξιό» στέλεχος σε έτερο στέλεχος της τοπικής ΝΔ, προ ημερών, σχολιάζοντας το δικαιολογημένο θόρυβο για το ενδεχόμενο κλείσιμο ενός ιστορικού χώρου εκπαίδευσης, εκκλησιαστικής σήμερα. 

Η φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό μας… είναι από την επίσκεψή του στη Βελλά, το Σεπτέμβριο του 2019.

Δύο χρόνια μετά, όπως περιέγραψα αναλυτικά την κατάσταση στα «Δήγματα» της Τρίτης, δεχόμενος μάλιστα και μερικά «μπράβο» για το ξεκαθάρισμα των πραγματικών ευθυνών και των αληθινά υπευθύνων της εμπλοκής που προκύπτει σήμερα, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει πάνω της όλο το βάρος και την ιστορική ευθύνη των αποφάσεων για το μέλλον της ιστορικής Ακαδημίας.

Αφού επαναλάβω πως το πρόβλημα ξεκινά από το νόμο Κεραμέως για την… αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, η οποία αναβάθμιση περνά μέσα από το «λουκέτο» στη μία από τις τέσσερις λειτουργούσες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας (!), επισημαίνω πως μετά τα θεία «πυρά» κατά των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο θυμός καταλάγιασε. Και άρχισαν οι παρασκηνιακές διεργασίες…

 

Γιατί δε μιλάνε;

Δεν απορείτε που αν και μαζί με το κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας απειλείται και η λειτουργία του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Βελλάς, δεν καταγράφονται ακόμα αντιδράσεις γι’ αυτή την εκπαιδευτική δομή;

Μαθαίνω το λόγο… και αυτόματα εκτιμώ πολύ περισσότερο τον… αγνό συνδικαλισμό, φίλοι μου. Οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου της Βελλάς δεν αγχώνονται με το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου, γιατί αποβλέπουν στο να αποκτήσουν κατ’ εξαίρεση, οργανική θέση σε κάποιο σχολείο των Ιωαννίνων…

Την ίδια ώρα, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια αξιοπρόσεκτη μαχητικότητα κατά των νομοθετημάτων της «γαλάζιας» κυβέρνησης, δεν έβγαλε ούτε μια γραμμή ανακοίνωσης… Ο λόγος;

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί που είναι ψηλά στη λίστα για να πάρουν οργανική στα Γιάννενα και φοβούνται πως θα τους φάνε τις θέσεις, οι συνάδελφοί τους της Βελλάς. Έτσι, ούτε οι τελευταίοι μιλάνε, ούτε η ΕΛΜΕ κρένει…  

Κατά τα λοιπά, όλοι κόπτονται για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση…

 

Τα πρότυπα

Είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την ημέρα εξέτασης των υποψηφίων μαθητών για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία της χώρας.

Ως γνωστόν η ΟΛΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τα σχολεία αυτά, Πρότυπα και Πειραματικά, σχολεία ταξικά και τα κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή, όταν τα νομοθέτησε η Κεραμέως, παρ’ ότι ήταν βασικότατη προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ. 

Οι -Ζαίοι κατάπιαν τη γλώσσα τους, πονηροί όντες, με τις τριπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων στα συγκεκριμένα σχολεία, οι άλλοι της ΟΛΜΕ είναι μάλλον εντελώς αδίστακτοι – ή απλά ανεγκέφαλοι – και θέλησαν να μπλοκάρουν τις εξετάσεις, ταλαιπωρώντας παιδιά και γονείς.

Θα μεταφέρω μια ανάρτηση ενός φίλου, πανεπιστημιακού καθηγητή που έγραψε στο Fb πως για το ίδιο… «ταξικό» σχολείο έκανε αίτηση αυτός για την κόρη του, και ένας αλλοδαπός εργαζόμενος του μεροκάματου, σε μεγάλη πολυεθνική, εμπορική επιχείρηση της Αθήνας.

Γι’ αυτά τα… «ταξικά» σχολεία μιλάμε που πιθανόν, όταν ξαναέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα θελήσει να καταργήσει ξανά.

 

Τα στιγμιότυπα

Στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε έπειτα από… ανάπαυλα δύο ολόκληρων μηνών, είχαμε αρκετές ωραίες στιγμές, πριν από τη συζήτηση για τη «Σχεδία».

Μια νέα – πρώτη γυναίκα – πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ξεκίνησε με αρκετή φόρα να διευθύνει το συλλογικό όργανο, έδειξε στοιχεία δυναμικής προσωπικότητας αλλά κι αυτή θα προεδρεύει από το γραφείο του Περιφερειάρχη, οπότε θα συνεχίσουμε να ακούμε Dolby Surround τον Αλέκο.

Από τις στιγμές που ξεχώρισα στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ο αντιπεριφερειάρχης Πιτούλης, γνωστός για τη… λατρεία του προς το πρόσωπο της νέας προέδρου του σώματος, δεν θα της λέει ούτε «παρών», από ότι κατάλαβα προχθές. Ένας άλλος αντιπεριφερειάρχης συνεχίζει να διαμαρτύρεται γιατί το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι κρυφοκουκουέ και φέρεται ανέκαθεν, προβοκατόρικα κατά των μελών της συμπολίτευσης, οπότε αυτός για να παίρνει το δικαίωμα λόγου, θα σχολιάζει κάθε φορά, μια ανακοίνωση παράταξης της αντιπολίτευσης, για να της κάνει και διαφήμιση… Τέλος, διέκρινα ένα πάθος στη σχέση Μπραΐμη – Ζάψα, γιατί διαφορετικά δε μπορώ να εξηγήσω τόσους καυγάδες μεταξύ των δύο, μέσα σε ελάχιστες ώρες…

Στα σοβαρά

Στα σοβαρά τώρα, κακώς δεν ετέθη σε ψηφοφορία η τιμωρία δια μαστιγώματος στην κεντρική πλατεία, των τριών περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επειδή άργησαν να φέρουν το θέμα της «Σχεδία» προς συζήτηση (ντόιν!!!!). Τάδε έφη Μαργαρίτα Κιτσανού, για να συμπληρώσει η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, επαιρόμενη προς τον επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ: «Είδατε κ. Πρέντζα που φέρνουμε και σοβαρά θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;»! (σ.σ. η πρόεδρος εννοούσε το θέμα που εισηγήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αναγκαστικά έφερε το προεδρείο προς συζήτηση…). 

Για όποιον παρ’ όλα αυτά τα τρελά, είχε τα κότσια και τη διάθεση να ακούσει επί δίωρο, τη συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα, η μεγάλη έκπληξη ήταν αφενός οι αντιφάσεις της Περιφερειακής Αρχής, καθώς άλλα έλεγε ο Περιφερειάρχης και άλλα έλεγε ο αντιπεριφερειάρχης του που εκπροσωπεί την Περιφέρεια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και αφετέρου, η καταφανής διάσταση απόψεων ανάμεσα στον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δ. Δημητρίου και την περιφερειακή του σύμβουλο, Μ. Κιτσανού. 

Καλό θα είναι άλλη φορά, Καχριμάνης και Γοργόλης να συνεννοούνται κατ’ ελάχιστον για το τι θα πει ο καθένας, γιατί δεν είναι δυνατόν ο Περιφερειάρχης να λέει πως καλώς η «Σχεδία» υλοποιεί θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης γιατί έτσι προβλέπει το καταστατικό της, ο δε αντιπεριφερειάρχης να τονίζει δις πως η θεραπεία με φάρμακα δεν επιτρέπεται από το καταστατικό ενός Κέντρου Πρόληψης. Προφανώς εδώ έχει δίκιο ο αντιπεριφερειάρχης και παραθέτω εδώ, ένα έγγραφο του νυν προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος απαντά σε ερωτήματα του προέδρου της «Σχεδία» για τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκ μέρους του διωκόμενου από τη Δικαιοσύνη, επιστημονικού υπεύθυνου της «Σχεδία», λέγοντας ότι ο ΟΚΑΝΑ ουδέποτε γνώριζε για τα συγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα…

Έγγραφο του προέδρου του ΟΚΑΝΑ

«Ξηρά» τροφή…

Ο Περιφερειάρχης πάντως, το διάβασε στο site της «Σχεδία»… και για να τους δέσει όλους, επικαλέστηκε όχι τυχαία, και το Χρήστο Μαντά, πρώην Νομαρχιακό Σύμβουλο (ΣΥΡΙΖΑ) και τη Ρόη Ζηκίδου, πρώην Νομαρχιακή Σύμβουλο (ΠΑΣΟΚ), από μια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων, από το μακρινό 2008, στην οποία οι προαναφερθέντες μιλούσαν για θεραπεία! Στο μυαλό του Περιφερειάρχη θεραπεία σημαίνει φάρμακα… αν και θεραπεία είναι και τα «ξηρά», κατά Καχριμάνη, προγράμματα του ΚΕΘΕΑ – δεν εννοούσε ξηρά τροφή… αλλά «στεγνά» προγράμματα, χωρίς χρήση υποκαταστάτων.

Έγινε και μεγάλη συζήτηση για τα λεφτά που δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου στη «Σχεδία», 35.000 ευρώ ετησίως και πέφτει βαρύ στους διοικούντες την Περιφέρεια, καθ’ όσον κατάλαβα. Μιάμιση απευθείας ανάθεση σε ημέτερους εργολάβους δηλαδή, ή αλλιώς 10 πανηγύρια, γιορτές πατάτας, γιορτές ντομάτας, από εκείνες που επιχορηγεί η Περιφέρεια Ηπείρου κάθε χρόνο. Με αυτά ισοδυναμεί το ποσό που συνεισφέρει στη λειτουργία της «Σχεδία» και οι τύποι κάνουν λες και τα βάζουν από την τσέπη τους!   

Με τους παραπάνω όρους, καταλάβατε ελπίζω, το επίπεδο της προχθεσινής συζήτησης για τη «Σχεδία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο…  

 

Οι πρωταθλητές

Είπα για απευθείας αναθέσεις και θυμήθηκα πως και οι διοικούντες το Δήμο Ιωαννιτών, παρ’ ότι άμαθοι από τέτοια κόλπα, κάνουν πρωταθλητισμό πλέον…

Προ καιρού ψηφίστηκαν κάτι σχέδια πολιτικής προστασίας που υποτίθεται έπρεπε να στηρίζονται σε προηγούμενες μελέτες, μετρήσεις, έρευνες κτλ. για να είναι αξιόπιστα και σοβαρά.

Τα σχέδια ψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή δήλωνε πανέτοιμη για την επόμενη φυσική καταστροφή, αφού είναι βέβαιη πως θα δουλέψουν όλα ρολόι… 

Και ιδού – ουπς! – μια απευθείας ανάθεση του Δημάρχου, με τίτλο «Σχέδιο για τον προσδιορισμό και την καταγραφή υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού, χώρων καταυλισμού και χώρων εναπόθεσης μπαζών μετά από σεισμό & πλημύρες» (είναι λίγο ανορθόγραφοι οι πρωταθλητές).

 

Το αυτογκόλ

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον», δια του Δημήτρη Δημητρίου, έκανε ίσως την ουσιαστικότερη παρέμβαση στη συνεδρίαση για τη «Σχεδία», και ο επικεφαλής της έδειξε πολύ καλά διαβασμένος. Τον… «πρόδωσε» ωστόσο η περιφερειακή του σύμβουλος που είναι και μέλος του ΔΣ της «Σχεδία», εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και οι τοποθετήσεις των δύο δε θα μπορούσαν να προέρχονται από την ίδια παράταξη.

Το να επικαλείται το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου την επιβεβαίωση των λεγομένων Καχριμάνη δια στόματος Κιτσανού (!), όταν νωρίτερα ο επικεφαλής της τελευταίας κατακεραύνωνε τους χειρισμούς του Περιφερειάρχη στη «Σχεδία», το λες και… γάμο του Γκαραγκιόζη…

Παράταξη δεν το λες πάντως και δεν πείθει η απάντηση του φίλου Δημητρίου ότι εκ θέσεως η Μ. Κιτσανού είχε διαφορετική άποψη για το θέμα! Δε μιλάμε για προτίμηση σε ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά για πολιτική θέση πάνω σε ένα σοβαρό θέμα που μάλιστα κρίνεται από τη Δικαιοσύνη… Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καλόν είναι να λείπει από τις συνεδριάσεις κάποιος από τους δύο.

 

Καλώς τους

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον»… εγκαινίασε και την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, δίνοντας την πρώτη συνέντευξη τύπου, χθες το μεσημέρι, με μια μικρή καθυστέρηση… δύο χρόνων.

Καλώς τους, έστω και αργά, θα έλεγα, παρ’ όλα αυτά.

Όπως θετικό είναι και το αργοπορημένο έστω, «ξύπνημα» της τοπικής οργάνωσης του Κινήματος Αλλαγής. Ένα άρθρο επικριτικό φαίνεται ότι τους αφύπνισε τους «συντρόφους».

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons