ΔΗΓΜΑΤΑ 1/9/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 1/9/2018

Τι θέλει ο Φώτης ο Βάββας

Όσοι στο «Κίνημα Αλλαγής» των Ιωαννίνων και της Ηπείρου πιστεύουν ότι η ιδέα να πείσουν τον Φώτη το Βάββα να ηγηθεί μιας συλλογικής προσπάθειας για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου στις επερχόμενες εκλογές, δεν θα έχουν εύκολο έργο, τους προειδοποιώ.

Ο πρώην διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του ΓΝ «Χατζηκώστα» έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με το ΚΙΝΑΛ και αναμένει την αξιολόγηση του κόμματος.

Το δεύτερο που θα τον ενδιέφερε εναλλακτικά, είναι να ασχοληθεί με το Δήμο Ιωαννιτών, γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ πιο δημιουργική η ενασχόληση με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, σε σχέση με τις νυν Περιφέρειες και στην περίπτωση που επιμείνει, του μένει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το ψηφοδέλτιο του Θωμά Μπέγκα ή αυτό του Μωυσή Ελισάφ, εφόσον «κοπεί» από τις βουλευτικές υποψηφιότητες.

Ο Φώτης έχει την εμπειρία του δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα χρόνια της Νομαρχίας Ιωαννίνων, όταν εκλέχτηκε στην αντιπολίτευση. Επίσης, το 2010, δούλεψε για την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη και τελευταία, ασχολείται επαγγελματικά με πρότζεκτ που «τρέχει» η Περιφέρεια Ηπείρου, ως κομμάτι της δουλειάς του. Επομένως, έχει μια καλή εικόνα για το τι σημαίνει προσφορά στην Περιφέρεια και τι σημαίνει έργο στον Δήμο.

Αυτοί λοιπόν που θεωρούν πως θα έχουν ένα εύκολο «ναι» από τον Φώτη, στην πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο, μάλλον θα πρέπει να κοπιάσουν προκειμένου να τον πείσουν.

Όσοι τώρα, έχουν ψυλλιαστεί τις διαθέσεις του Φώτη, αρχίζουν να ξαναπροφέρουν το όνομα «Σάκης Οικονόμου»…

 

Χάνει στελέχη το ΚΙΝΑΛ κι αυτοί το χαβά τους…

Την Δευτέρα, επίκειται συνάντηση μεταξύ των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών της Ηπείρου, του «Κινήματος Αλλαγής», για να γίνει μια πρώτη θεσμική κουβέντα, για την υποψηφιότητα του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για Περιφέρεια της Ηπείρου και όχι Περιφέρεια Ιωαννίνων και στην όποια ονοματολογία παίζει ως τώρα στις… καφετέριες της πόλης μας, μπορεί να συνεισφέρουν με ιδέες και οι «σύντροφοι» από την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα…

Το σίγουρο είναι ότι όσο καθυστερεί ένας χώρος να βρει επικεφαλής – κι αυτό ισχύει για κάθε φορέα που ψάχνει υποψήφιο, είτε είναι Δήμος είτε είναι Περιφέρεια –θα βρίσκεται προ τετελεσμένων που θα δημιουργούν οι αντίπαλοί του.

Μέχρι να βρει υποψήφιο εν προκειμένω το ΚΙΝΑΛ, με χαρακτηριστικά πολιτικής αυτονομίας, με αποδοχή, αναγνωρισιμότητα κτλ. οι αντίπαλοι και υποψήφιοι για την Περιφέρεια θα κάνουν… «πλιάτσικο» στο σπουδαίο στελεχιακό δυναμικό της Κεντροαριστεράς.

Ο Καχριμάνης το ξεκίνησε από το 2014, όταν «έκλεψε» δύο υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κάμποσους άλλους, λιγότερο αναγνωρίσιμους Πασόκους και τους έβαλε στο ψηφοδέλτιό του και σήμερα τους έχει στην πρώτη γραμμή του συνδυασμού του και της διοίκησής του. Ο Ριζόπουλος προχθές, ανακοίνωσε από την οργανωτική γραμματεία του, μέλη και του ΚΙΝΑΛ, όπως για παράδειγμα ο ποινικολόγος από την Πρέβεζα, Αλ. Παπαϊωαννίδης και ο Ζάψας τέλος, διατείνεται ότι διατηρεί την μαγιά των «πράσινων» στελεχών που έχει από το 2014 και μ’ αυτούς θα πορευτεί προς τις εκλογές.

Τη στιγμή λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, χάνει προς τρεις κατευθύνσεις στελέχη του, είναι λογικό το ΚΙΝΑΛ να μιλά για αυτόνομη κάθοδο, ώστε να μετρήσει δυνάμεις στις περιφερειακές εκλογές;; Δεν θα μετρηθεί το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν είτε λίγο νωρίτερα, είτε ταυτόχρονα, είτε λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Μήπως να το ξαναβλέπατε καλύτερα, ρε «σύντροφοι»;

 

Μια λεπτομέρεια…

Και να βάλω και μια άλλη διάσταση στο προλεχθέν…

Στα τετελεσμένα που όπως είπα, δημιουργούνται στο δρόμο για τις περιφερειακές εκλογές, βάλτε κι ένα στοιχείο που ίσως δεν πρόσεξαν πολλοί, από την ανακοίνωση της πρώτης γραμματείας του Ριζόπουλου.

Δύο στελέχη της γραμματείας συνδέονται με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ». Μπορεί το γεγονός αυτό να είναι τυχαίο. Μπορεί όμως και να μην είναι.

Δεν θα με επιβεβαιώσει, δεν θα με διαψεύσει κανείς από την επιχείρηση, γιατί οι άνθρωποι κάνουν δουλειά και όχι πολιτική. Αλλά με πολλές αφορμές, τα τελευταία χρόνια, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ο Καχριμάνης διευκόλυνε τους ανταγωνιστές τους πολύ συχνότερα, από ό,τι στάθηκε στους ίδιους…

 

Μετά τη ΔΕΘ, οι εκλογές…

Μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ θα ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές… Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όλο το δυναμικό και όλη η… ενέργεια του κόμματος επικεντρώνεται στην εμφάνιση του προέδρου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα αυτό έλαβε ο Θόδωρος ο Τζαρούχης, από τους ανθρώπους του προέδρου και από τον γραμματέα του κόμματος, τους οποίους είδε την περασμένη Τετάρτη, στα Γρεβενά.

Ως εκ τούτου, σας εγγυώμαι ότι σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα έχει βρει υποψήφιο Δήμαρχο για τα Γιάννενα, μέχρι τα Χριστούγεννα… Άντε, βία, μέχρι το Πάσχα…

Μη βιάζεστε, δεν υπάρχει λόγος…

 

Οποία κατάντια…

Για πρώτη φορά, την περασμένη Πέμπτη, άκουσα τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή να αναφέρει πως όταν διαγράφτηκε από τον Βενιζέλο, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, το 2012, τον πολιορκούσαν για μέρες οι Συριζαίοι, με πρώτο το Νίκο τον Παππά, για να πάρει μεταγραφή στο ΣΥΡΙΖΑ… Μέχρι που κάποια στιγμή, ζήτησε σε έντονο ύφος, από το νυν πρωτοκλασάτο Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τον ενοχλήσει ξανά.

Λίγο καιρό μετά, ο Μιχάλης επανεντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το λέω αυτό αφενός για να επισημάνω το πόσο ΣΥΡΙΖΑΣ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ… των Μιχελογιαννάκηδων, των Κοτσακάδων, των Κουρουμπλήδων, των Μαριλιζών και ων (γενική πληθυντικού αντωνυμίας ος) «γενίτσαρων»… ουκ έστιν αριθμός, και αφετέρου για να αναλογιστούμε πόσο ξεφτιλίστηκε η πολιτική τα τελευταία χρόνια…

Κάποτε, όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, ήταν ασύλληπτη «ιεροσυλία» η μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ή αντίστροφα.

Στη σημερινή πραγματικότητα, είναι τέτοια η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής που κάνει το ποδόσφαιρο να μοιάζει κατηχητικό μπροστά της… Και η κατάντια διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα: «ελεύθερους παίχτες» χτυπάνε σχεδόν όλα τα κόμματα, με την εξαίρεση του ΚΚΕ.

 

Ο Κασσής για το Δήμο

Θα κλείσω με Κασσή και τη σχέση του με το Δήμο Ιωαννιτών.

Το κεντρικό ΚΙΝΑΛ προβληματίζει έντονα η διπλή υποψηφιότητα από το χώρο της Κεντροαριστεράς (Μπέγκα-Ελισάφ) και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Καμίνη και τους ανθρώπους της Φώφης, για να δουν τι θα κάνουν: θα στηρίξουν τον εν ενεργεία Δήμαρχο ή τον γιατρό που θυμίζω, υποστήριξε Καμίνη στην εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ;

Προς το παρόν, όσοι επικαλούνται τον Καμίνη, ένθεν και ένθεν, λένε μπαρούφες… Ο Καμίνης δεν έχει μιλήσει και δεν έχει υποσχεθεί τίποτα και σε κανέναν από τους δύο ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» της στήριξης. «Άστο γι’ αργότερα» ήταν η συμβουλή του στους ανθρώπους – τρίτους – που επικοινώνησαν μαζί του…

Όσο τώρα, υπάρχει η εκκρεμότητα, ο Κασσής λέει – το δήλωσε προχθές στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση: «αν το ΚΙΝΑΛ πει «Μπέγκα», θα καταπιώ τη γλώσσα μου και θα πειθαρχήσω στις αποφάσεις του κόμματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγω δημόσια και να μιλήσω με θετικά λόγια για το Δήμαρχο, πάντως…». Ο πρώην βουλευτής έχει μιλήσει με επαινετικά λόγια για τον Ελισάφ, αλλά αν το ΚΙΝΑΛ κρίνει διαφορετικά, δεν θα πάει κόντρα στο κόμμα.

Ξεκάθαρα πράματα…

Καλό μήνα!

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες», στο φύλλο του Σαββάτου, 1-9-2018)

Show Buttons
Hide Buttons