ΔΗΓΜΑΤΑ 10/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/10/2020

Ο κορωνοϊός επεκτείνεται – όπως έλεγε ο superman Χίος που πυροβολημένος σκηνοθετεί, πηγαίνει στο νοσοκομείο και σε δύο μέρες παίρνει εξιτήριο – αλλά ευτυχώς, δεν θα πεθάνουμε όλοι…

Με 100.000 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, το χθεσινό, στην Ευρώπη, γίνεται αντιληπτό ότι με λογική ΣΥΡΙΖΑ, φταίει ο Μητσοτάκης… με την κοινή λογική, το πράγμα απλά δε μαζεύεται, ό,τι μέτρα και αν ληφθούν. Ελπίζω μόνο πως οι θεραπευτικές αγωγές που ακολουθούνται για τους πιο βαριά ασθενούντες, είναι αρκούντως αποτελεσματικές, αν και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, με ρεκόρ την Παρασκευή – παρά δύο 100… 

Αν οι διασωληνώσεις αυξηθούν κατά πολύ θα υπάρξει προφανώς μεγάλο πρόβλημα, για όλες τις ασθένειες και όχι μόνο για τον κορωνοϊό.

Απλά προβλέψεις δε χωρούν, ασφαλείς εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία της πανδημίας, όπως απέδειξε η ζωή, δεν υπάρχουν.

Προσέχουμε, τηρούμε τα μέτρα, προστατεύουμε τους ευπαθείς, δικούς μας ανθρώπους.

Προσωπικά δεν αλλάζω τον τρόπο ζωής μου, αλλά προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός.

 

Στα Γιάννενα

Τα Γιάννενα, μαζί με την Αχαΐα και όσες άλλες περιοχές στο εξής θα υπόκεινται σε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, δε νομίζω ότι αλλάζουν εντυπωσιακά τον ρυθμό ζωής τους. Εκεί που οι νεολαίοι μαζεύονταν για ποτό σε νυχτερινά μαγαζιά, τώρα τη βγάζουν έξω από μαγαζιά επί της οδού Αβέρωφ, της Ν. Ζέρβα ή σε καμιά μικρή πλατεία.

Στις καφετέριες, ο κόσμος ήταν και πριν, είναι και τώρα, ανεπίτρεπτα συνωστισμένος, γιατί μετά τη λήξη της καραντίνας, δεν συμμορφώθηκαν με τις αποστάσεις όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εδώ είναι υποχρέωση των ελεγκτικών μηχανισμών, να ρίξουν πρόστιμα, να επιβάλλουν κλείσιμο στους κουτοπόνηρους μαγαζάτορες και είναι ατομική η ευθύνη του καθενός μας αν θα επιλέξει, ντε και καλά, να καθίσει για καφέ ή για ποτό, στο μαγαζί που δεν έχει μεριμνήσει να απέχουν μεταξύ τους τα τραπέζι, όσο ο νόμος ορίζει.

Δέκα ημέρες μετά, όταν θα κάνουμε το λογαριασμό των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πρώτα στο Δήμο Ιωαννιτών και μετά σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, δεν πιστεύω ότι θα δούμε να υποχωρούν τα νούμερα των καθημερινών νέων διαγνώσεων του covid19, γιατί αν εξαιρέσουμε τη λειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων, οι ουσιαστικές διαφορές που επέφεραν τα μέτρα στην προστασία του κοινωνικού συνόλου είναι ελάχιστες. 

 

Έρχεται κούραση

Το πιο ανησυχητικό από την αποτελεσματικότητα των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, είναι το ορατό ενδεχόμενο ο κόσμος να αρχίσει σύντομα να κουράζεται πολύ. Η παράταση των μέτρων στα Γιάννενα, για ακόμα μια τουλάχιστον εβδομάδα θεωρείται σχεδόν ειλημμένη απόφαση. 

Αυτό είναι πιστεύω, και το λάθος στην ξαφνική επιβολή του mini lockdown: δεν εκτιμά το βάθος χρόνου που ενδεχομένως θα απαιτηθεί – ακόμα – για να τιθασεύσουμε τον ιό. Το ίδιο συμβαίνει και με την καθολική χρήση της: είναι ένα σκληρό μέτρο πριν τον γενικό lockdown. Εδώ το επιβάλαμε με περισσή ευκολία για το δρόμο, για όλους τους κλειστούς χώρους αν και αυτό προβλέπονταν ήδη προκειμένου για δημόσιες υπηρεσίες ή καταστήματα, αν και φοράς τη μάσκα έξω από το μαγαζί και τη βγάζεις μόλις περάσεις στα τετραγωνικά του δημόσιου χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα. 

Η ψυχολογική πίεση όμως, της ανάγκης να φοράς μάσκα βγαίνοντας από το σπίτι σου και σε κάθε σου βήμα, είναι ένα φορτίο που όσο θα σωρεύεται, μελλοντικά νομίζω, θα προκαλεί αντίδραση. 

 

Ό,τι θέλει κλείνει…

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο και άνοιγμα των διαφόρων δομών, υπηρεσιών κτλ. Ευτυχώς που το κεντρικό κράτος έχει τον έλεγχο των σχολείων, κάποιες συγκεκριμένες επιτροπές κάνουν κουμάντο για τα νοσοκομεία υπό τις κατευθύνσεις και εντολές του ΕΟΔΥ και πάει λέγοντας. 

Πάρτε για παράδειγμα τι έγινε στο Μέτσοβο αυτή την εβδομάδα… Αν ήταν στο χέρι του Δημάρχου εν προκειμένου και του κάθε Δημάρχου σε αντίστοιχη περίπτωση, τα σχολεία θα έκλεινα με μεγάλη ευκολία. Ποιος αιρετός στο κάτω – κάτω, να πάρει πάνω την ευθύνη για ένα τόσο σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας; Πιο εύκολο είναι να κλείσει το σχολείο μια δημοτική αρχή, όπως συμβαίνει ας πούμε κατά το χειμώνα, παρά να εκτιμήσει τη ζημιά που γίνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία από την απόφασή της. 

Αντίστοιχη περίπτωση είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, με τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ. Η απόφαση της Επιτροπής Διοίκησης να σφραγίσει τις εγκαταστάσεις, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούν τα γήπεδα και στάδια σε Λιμνοπούλα και Πανηπειρωτικό. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι χαρακτηρίζουν ως τη χειρότερη διοίκηση που πέρασε από τα γήπεδα του ΠΕΑΚ, αυτήν του Παντελή Κολόκα – πότε πρόλαβε όμως, είναι ένα ερώτημα, αφού έχει ένα μόλις χρόνο στο τιμόνι του ΠΕΑΚΙ; Πιθανά, υπάρχουν και άλλες διαφορές με τα σωματεία που δεν έχουν πάρει διαστάσεις μέχρι σήμερα, όπως συνέβαινε άλλωστε και επί προηγούμενων διοικήσεων.

 

Αντιφάσεις

Ο Π. Κολόκας σε χθεσινές δηλώσεις του, υπήρξε πιο αιχμηρός και συγκρουσιακός από ποτέ… όσο έχω να τον θυμηθώ ως αιρετό, αντιπεριφερειάρχη, αντιδήμαρχο κλπ. Υπήρξε πάντα ισορροπιστής και απέφυγε τις εντάσεις πάντοτε. Χθες, κατηγόρησε ως ανεύθυνους τους ανθρώπους των σωματείων που διαμαρτύρονται για το σφράγισμα.

Επικαλέστηκε Εργαστήρια, Πολιτικές Προστασίας κλπ. για την απόφαση του σφραγίσματος… το βασικό ερώτημα όμως, είναι γιατί παραμένει ανοιχτό το Νέο Κλειστό, στο οποίο έχει βαρύνοντα λόγο η Περιφέρεια Ηπείρου… Ή μήπως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου εντοπίζει το έντονο ιικό – επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές Λιμνοπούλας και Ανατολής και στη δεύτερη περίπτωση, ο ιός σταματάει στις πόρτες του Νέου Κλειστού;

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, να με συγχωρεί η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ. Γνωρίζω από άνθρωπο που μιλούσε με τον Καχριμάνη προχθές, τι τον διαβεβαίωνε… «Εγώ» του έλεγε, «δεν το κλείνω το Νέο Κλειστό». Ακόμα και αν αναγκαστεί να το κάνει αύριο η διοίκηση του Νέου Κλειστού, πώς επικαλείται την Περιφέρεια Ηπείρου ο Π. Κολόκας;

Και «έσκασε» και μια ανακοίνωση για κρούσμα σε αθλητή που χρησιμοποιεί το Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας, χθες από την Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, καίτοι κλειστό εδώ και έξι μέρες και εικάζω πως το γεγονός αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως αιτία για να δοθεί παράταση στο σφράγισμα για μια ακόμα εβδομάδα. 

 

Κατ’ ευφημισμό προγράμματα

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά ο τίτλος του προγράμματος είναι κατ’ ευφημισμόν…

Η εκτίμηση των Επιμελητηρίων της Ηπείρου είναι πως από το πρόγραμμα θα μείνουν εκτός οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, γιατί το κριτήριο των κατ’ ελάχιστον 6.000 ευρώ έξοδα – τζίρο το χρόνο, είναι πολύ υψηλό στάνταρ για μια πολύ μικρή επιχείρηση μιας και η πανδημία ήταν καταστροφική για πολλές επιχειρήσεις, ωστόσο άλλες Περιφέρειες όπως η των Ιονίων Νήσων έβαλε πολύ υψηλότερα στάνταρ! Αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς, η εκεί Περιφέρεια θέλει να ενισχύσει τις μεσαίες και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις… Επιλογές είναι αυτές, ούτως ή άλλως η Κράτσα θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα…

Τα κριτήρια στα προγράμματα που θα υλοποιήσουν οι 13 Περιφέρειες διαφέρουν σε λίγα αλλά σημαντικά στοιχεία τους. Δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις των Επιμελητηρίων να υπάρξει προσυνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου για τα κριτήρια του προγράμματος και βγήκε η προκήρυξη και ξάφνιασε ελαφρά τους τέσσερις προέδρους. Πολύ χαρτούρα για τις αιτήσεις, πράγμα που θα σημάνει μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προτάσεων, όπερ με τη σειρά του σημαίνει πως μπορεί να περάσει ο χρόνος, επιχειρήσεις να μην δουν το χρώμα του χρήματος, με οδυνηρές επιπτώσεις για πολλούς.

Άσχετο, αλλά έφτασε στα αυτιά μου ότι το άλλο μεγάλο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τους δήθεν ανέργους υψηλών προσόντων (!) είχε τεράστια επιτυχία, στην πρώτη προκήρυξη… Είναι αλήθεια ότι καμιά εκατοστή ήταν οι αιτήσεις που έγιναν από επιχειρήσεις για να προσλάβουν επιδοτούμενο προσωπικό; Με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να αλλάξει τους όρους, προκειμένου να αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι; 

 

Απευκταίο ρεκόρ

Διανύουμε αισίως το δεύτερο μήνα του φθινοπώρου…

Ο κόσμος ζει την χειρότερη κρίση της τελευταίας εκατονταετίας, οι χώρες ακόμα και οι πλουσιότερες, βιώνουν πρωτοφανή ύφεση, το δημόσιο χρέος των χωρών αυξάνεται ιλιγγιωδώς και για περιπτώσεις όπως η ελληνική, το πρόβλημα σε άλλες εποχές θα φάνταζε ως το τέλος εποχής. Εν αναμονή των πρώτων εκταμιεύσεων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί και να βρεθούμε μπροστά σε ανατροπές, εξαιτίας της αρνητικής στάσης χωρών που δεν ήθελαν την αμοιβαιοποίηση του χρέους από την αρχή.

Ωστόσο, για τη χώρα μας όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού εμείς ασχολιόμαστε με τα πολιτικά δικαιώματα των Νεοναζί και τον υποκριτικό καυγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων δεν εκπέμπουν αυτή την αίσθηση των κινδύνων για τη χώρα μας και μου θυμίζουν τις δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης του… «τοτέμ» Κώστα Καραμανλή που έλεγαν το 2008, όταν ο κόσμος συνταράσσονταν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη… (τρομάρα τους).

Κανείς δεν το εύχεται αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η ΝΔ να συνδεθεί και με τη δεύτερη πτώχευση της χώρας μέσα σε μια δεκαετία (για την πρώτη είχε ακέραια ευθύνη εξαιτίας της καταστροφικής πενταετίας 2004-2009, με δεδομένες προφανώς τις ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για το διάστημα της μεταπολίτευσης που κυβέρνησε). 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons