ΔΗΓΜΑΤΑ 10/11/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/11/2020

Το έγραψε ο Σημίταρος και συμφωνώ με τα όσα σκληρά λέει και για το κόμμα του και για το ΣΥΡΙΖΑ. 

Με πρόλαβε και έγραψε το άρθρο που ήθελα από καιρό να συντάξω αλλά όλο το ανέβαλα… (και πλέον δεν υπάρχει λόγος για να ξαναπώ τα ίδια…) ο… ψαράς της σελίδας μας, κατά κόσμο, Γρηγόριος Φαρμάκης. Διαβάστε το εδώ. Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ μια «δεξιά» κυβέρνηση αλλά στον «πόλεμο» δε μπορώ να δεχτώ ότι κάποιοι επιλέγουν τα φίλια πυρά για τη μικροπολιτική τους επιβίωση. 

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εγκληματικό λάθος στη διαχείριση της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές τα έχει πάει μέτρα προς σχετικά καλά και ασφαλώς δε λείπουν σοβαρά λάθη που έχω κατά καιρούς επισημάνει: για την περιοχή μας ας πούμε, φώναζα επί αρκετές εβδομάδες, για την απουσία ελέγχων στην Κακαβιά. Για την περιοχή μας επίσης, προφανώς και άργησε αισθητά το τοπικό κλείσιμο, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση. Επετράπη επίσης, σε τοπικούς παράγοντες να παίζουν με την πανδημία για τα ψηφαλάκια τους. Και άλλα λάθη, πολλά, να δεχτώ αλλά εδώ μιλάμε για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν ξαναζήσει ο κόσμος.

Στις κεντρικές πολιτικές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τη διαφορά, από τις περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου και μέχρι σήμερα, είχαμε κατ’ αναλογία, λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους.

 

Η κριτική

Να δούμε λοιπόν, την κριτική:

α) «ανοίξανε τον τουρισμό απρόσεχτα»: ο αριθμός των κρουσμάτων στις πύλες εισόδου τους διαψεύδει παταγωδώς.  

β) «ανοίξανε τα σχολεία, με 25άρια τμήματα»: οι σχολικές τάξεις όπως και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί επιστημονικά αποδεικνύεται ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης της νόσου. Τι λένε γι’ αυτό τώρα, συνδικαλιστάδες και -Ζαίοι; Απλά κάνουν τους Κινέζους. Και είναι λάθος που κλείσανε γυμνάσια και λύκεια, όπως είναι ολέθριο λάθος που κρατάνε κλειστά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μεγάλη ζημιά για τις τοπικές οικονομίες, όπως αυτή των Ιωαννίνων. Και πάλι, τα Πανεπιστήμια, ως χώροι εκπαιδευτικού έργου θα ήταν εστία μηδενικής διασποράς του ιού, χωρίς αυτό να διασφαλίζει ότι οι φοιτητές θα είναι το ίδιο προσεκτικοί στην κοινωνική τους ζωή, εκτός Πανεπιστημίου.

γ) Όλως περιέργως, η κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία, είτε στην αρχή της είτε στη μέση της… οδηγεί σε κριτική για τις μη μόνιμες προσλήψεις και τη μη δημιουργία εκατομμυρίων κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι γιατί κάνει τζιζ… η αναφορά στην ευθύνη όλων ημών, να κρατήσουμε τη νόσο μακριά από τα σπίτια τους και αντί αυτού, οι ασκούντες αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μιλούν σα να σωζόμαστε αν μπορούσαμε να έχουμε αύριο το πρωί, 10 εκατ. κλίνες κανονικές και άλλες 10 εκατ. κλίνες ΜΕΘ. Είναι δυνατόν για καμιά χώρα του πλανήτη να προβλέψει πόρους, προσωπικό και εξοπλισμό για την πιθανή νοσηλεία όλων των απογεγραμμένων κατοίκων της;

δ) «τεστ παντού»: είναι η μόνη κριτική που θα μπορούσα να δω θετικά, αν είχε τη δυνατότητα η χώρα μας να προμηθευτεί αυτοχρήμα, 10 εκατ. αξιόπιστα τεστ, προκειμένου να χαρτογραφήσει τον πληθυσμό. Αλλά την επόμενη ώρα, θα έπρεπε να επιβάλλει απαγόρευση στις μετακινήσεις, κλείσιμο των συνόρων τόσο για τους μέσα όσο και για τους έξω. Γιατί ποια θα ήταν η σκοπιμότητα του να σκανάρεις τον πληθυσμό σήμερα, και αύριο να του επιτρέψεις να μετακινείται, άρα να μοχλεύεται με πιθανούς φορείς του ιού; Εκτός αν είχαμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε αυτά τα 10 εκατ. τεστ, κάθε εβδομάδα, ας πούμε… 

Αυτά και σταματώ εδώ.    

 

Το Υπουργείο Παιδείας

Το επιτελικό κράτος δεν υπάρχει. Είναι προφανές.

Είναι όπως το προηγούμενο πιο σύντομο ανέκδοτο που ακούστηκε από κυβέρνηση της ΝΔ: «η επανίδρυση του κράτους»…

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποτύχει σε πολλές από τις προκλήσεις που είχε να διαχειριστεί αυτό το καυτό διάστημα της πανδημίας και αν ο Μητσοτάκης είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα έναν ανασχηματισμό, νομίζω ότι θα είχε «στείλει» σίγουρα, το δίδυμο των Κεραμέως – Ζαχαράκη.

Η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να είναι πολύ πληρέστερη και να μην αφεθούν πράγματα στην τύχη τους. 

Όπως και οι περίφημες πλατφόρμες της τηλε-εκπαίδευσης… Δίνω μια ανοχή στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γιατί δεν περίμενα προσωπικά πως από την πρώτη μέρα της καραντίνας, Γυμνάσια και Λύκεια θα ήταν πανέτοιμα για την εξ αποστάσεως, σύγχρονη εκπαίδευση. Αν το χθεσινό φιάσκο δεν οφείλονταν στο Υπουργείο, θα φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες. Και ίσως τότε, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σώσει κάτι από την τιμή και την υπόληψή της.

Διαφορετικά, καλό θα ήταν οι δύο κυρίες να πάνε σπίτι τους, χωρίς να τους το ζητήσει καν ο Μητσοτάκης.

 

Οι σφαλιάρες

Η Κεραμέως ειδικά, έχει αναπτύξει και μια σχέση μίσους με τις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις των εκπαιδευτικών αλλά – πολύ φοβάμαι – και με όσους το Υπουργείο Παιδείας είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένο να συνομιλεί που δεν υπήρξε στο παρελθόν με άλλον Υπουργό Παιδείας.

Το φοβερό με την Κεραμέως είναι πως δεν μιλιέται ούτε καν με τους Δακίτες…

Έτσι, πολλοί χάρηκαν την χθεσινή αποτυχία της τηλε-εκπαίδευσης που ήλθε την επομένη μιας άλλης ήττας της Υπουργού: της διενέργειας των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, το περασμένο Σάββατο, χωρίς τη συμμετοχή των «εκλογέων»… Η Υπουργός επέμεινε για λόγους πολιτικού γοήτρου να γίνουν οι εκλογές, και ούτε οι υποψήφιοι πήγαν… ούτε οι ψηφοφόροι… Πέτυχε δηλαδή η Κεραμέως να βάλει ένα αυτογκόλ στον εαυτό της, ηχηρή σφαλιάρα στη μούρη της που προσωπικά, αν ήμουν Υπουργός δε θα μπορούσα να αντέξω.

Και για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω για το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας που έπρεπε να αναβληθεί.

Γιατί ως γνωστόν, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με κωδικούς… 666 και ψήφους πίσω από ανώνυμους και ψυχρούς υπολογιστές, είναι του διαβόλου… 

Σοφά έπραξαν οι εκπαιδευτικοί μας που προβοκάρισαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν είμαστε φλώροι εμείς…

Έπρεπε να στηθούν σε ουρές οι εκπαιδευτικοί και να ψηφίσουν με κάλπη…  

Θα το ξαναγράψω: οι Έλληνες «δάσκαλοι» αποδεικνύονται σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, το πιο συντηρητικό κομμάτι του πληθυσμού.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

 

26 υπογραφές

26 υπογραφές επώνυμων συμπολιτών μας μπήκαν κάτω από ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε προχθές – διαβάστε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή εδώ

26 συμπολίτες μας ζητούν από τη δημοτική αρχή να μην αντιμετωπίζει με αλαζονεία την άλλη άποψη και από την αντιπολίτευση να πάψει να βλέπει την καθημερινότητα στο Δήμο μας μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά των επόμενων δημοτικών εκλογών.

Δεν αισιοδοξώ πως η επιστολή θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Θα ήταν προς όφελος της δημοτικής αρχής πάντως, να κάνει μερικά βήματα προς τη διαλλακτικότητα, αντιλαμβανόμενη πως διοικεί μέσα σε ένα ναρκοπέδιο.

Μια κίνηση καλής θέλησης θα ήταν να σταματήσει να ασχολείται με δευτερεύοντα πράγματα, όπως η αντιμισθία του Θωμά, ας πούμε… Εκλέχτηκε από αιρετούς, την κέρδισε στο κάτω – κάτω… (θεωρώ πως αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος που η δημοτική αρχή Ελισάφ επιδιώκει σήμερα, το σπάσιμο του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου)…

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας 

Show Buttons
Hide Buttons