ΔΗΓΜΑΤΑ 10/12/2019 (Εκτός θέματος…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/12/2019 (Εκτός θέματος…)

Ξέρω πως δεν είναι πιασάρικο θέμα το Πανεπιστήμιο – οι ειδήσεις που το αφορούν, σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον, έχουν μικρή απήχηση πάντα (δείγμα για το ότι τα Γιάννενα θεωρούν το Πανεπιστήμιό τους, στο οποίο οφείλουν πολλά ως περιοχή, μόνο την αιτία να πουλάνε καφέδες, πίτσες και σουβλάκια και να νοικιάζουν ακριβά τα αρχαία τους διαμερίσματα και τις γκαρσονιέρες… άσχετο αλλά το θυμήθηκα παρεμπιπτόντως…).

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών ωστόσο, μετά τις δηλώσεις των τεσσάρων μελών της Πρυτανικής αρχής, για τον τρόπο που έγινε η συγχώνευση του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δε μπορεί να αφήνει ασυγκίνητο όποιον γενικά δεν ασχολείται με το τοπικό ΑΕΙ…

Και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω απλά: μιλούσαμε πριν από μερικές εβδομάδες για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη δυνατότητα του συγκεκριμένου οργανισμού να διοικείται από τους απεξαρτώμενους, τους γονείς τους, τους θεραπευτές και το προσωπικό του οργανισμού, κοκ. Απαράδεκτη γιατί μέχρι την ανακάλυψη ή… καλύτερα εφεύρεση διαφόρων «οζουσών» υποθέσεων από την προπαγάνδα του Υπουργείου Υγείας, το ΚΕΘΕΑ δεν είχε απασχολήσει ποτέ την επικαιρότητα, με κάποιο κρούσμα κακοδιαχείρισης, ή με υποψία σκανδάλου.

Υπό την ίδια έννοια, αυτοδιοίκητο ισχύει και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο: τα μέλη του εκλέγουν τη διοίκησή του αλλά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο του κράτους, σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πράγματα γνωστά σε πολλούς…

 

Τι μας είπαν;

Η ανάπτυξη, επέκταση, ή το κλείσιμο τμημάτων και σχολών, βασικές αλλαγές δηλαδή, στην ταυτότητα ενός δημόσιου ΑΕΙ, είναι κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της διοίκησης ενός Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του περιγραφέντος αυτοδιοίκητου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ωστόσο, με τον τσαμπουκά της πολιτικής υπεροχής και με πρόθυμες διοικήσεις… εκεί που της βρήκε… έκανε άνω κάτω των ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, και προκάλεσε ανίατες βλάβες στην ήδη χωλαίνουσα πανεπιστημιακή εκπαίδευση της «ψωροκώσταινας».

Τι μας είπε λοιπόν, πριν από μία εβδομάδα η Πρυτανική αρχή του τοπικού ΑΕΙ; Ότι με πολιτικές πιέσεις στο πλαίσιο της συνένωσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου, «φυτεύτηκαν» τμήματα που δεν έπρεπε, όπως στην Ηγουμενίτσα. Δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό που η κατάσταση σε πολλά τμήματα του «νέου» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα γίνει ακόμα χειρότερη, από άποψη ελλείψεων προσωπικού, να μας πουν οι νυν διοικούντες το Πανεπιστήμιο πως δεν ήθελαν ούτε τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων…

Στη Νοσηλευτική για παράδειγμα, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δεν είχαν ξεκινήσει ορισμένα μαθήματα, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο!

 

Τι απάντησε η πρώην Υφυπουργός

Οι παραπάνω ισχυρισμοί, ειπωμένοι από το στόμα του αντιπρύτανη Σπ. Γεωργάτου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της επιτροπής που υποτίθεται ότι συμβούλεψε το Γαβρόγλου ώστε να κάνει… τέλεια τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, έχουν και μια διάσταση εσωκομματικής κόντρας, μιας και ο κ. Γεωργάτος στράφηκε ουσιαστικά κατά «συντρόφων» του βουλευτών, στη βοήθεια των οποίων τον περασμένο Μάιο, εικάζω πως ήλπισε προκειμένου να εκλεγεί αντιπρύτανης…

Το «γάντι» σήκωσε την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, η οποία είχε λόγω θέσης, άποψη στη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατά το 2018, όταν ψηφίστηκε το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ορθά κοφτά, η Μ. Τζούφη επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως ισχυρισμοί για παρεμβάσεις, άνωθεν, κάτωθεν και των εκ των πλαγίων… δε μπορεί να έχουν τύχη (λέμε τώρα…).

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την προηγούμενη διοίκηση, στην οποία μετείχε ως αντιπρύτανης ο νυν Πρύτανης, δεν είχε λάβει απόφαση για το θέμα της συνένωσης αλλά το συζήτησε, φιλολογικά, κανά δυο φορές… Θεωρητικά ωστόσο, η Σύγκλητος ήταν υπέρ της συγχώνευσης ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αυτό μπορεί να εκμεταλλεύεται τώρα, η κάθε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να απαιτεί από κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη λέει βλακείες…

 

Πού είναι ο Κάτσης;

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν είδα ούτε μία ανακοίνωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση.

Ο λαλίστατος κατά τη συνήθειά του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σηκώσει δεόντως, το αίτημα δημιουργίας Πανεπιστημιακού τμήματος στην θεσπρωτική πρωτεύουσα, έχασε τη λαλιά του, την τελευταία εβδομάδα και θεώρησε καλό να αφήσει να ξεχαστούν οι δηλώσεις του Σπ. Γεωργάτου που ουσιαστικά τον «φωτογράφισαν».

Προσωπικά περίμενα πάντως από το βουλευτή μια ανακοίνωση που να τους «βρίζει» όλους και να καθαρίζει…

Κρυπτόμενος δε δοξάζεται.

 

Οι 120 που… συνιστούν ΣΥΡΙΖΑ

120 «προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», οι περισσότεροι παλαιόθεν μέλη του ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον 2 στους 3 Έλληνες άλλωστε, έχει ψηφίσει μια φορά στη ζωή του ΠΑΣΟΚ… οπότε η διευκρίνιση πλεονάζει – υπογράφουν κείμενο «για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, για τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για μια εναλλακτική στρατηγική για το αύριο της Ελλάδας και την έξοδο της κοινωνίας από την κρίση», ανταποκρινόμενοι στο… νεύμα του προέδρου Αλ6. Οι 120 διοργάνωσαν εκδήλωση χθες Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, 19:00 στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL HOTEL «για να ενώσουν… τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση».

Από την Ήπειρο, οι υπογράφοντες ήταν άνθρωποι που ακολουθούσαν το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό και μερικοί ακόμα, όπως ο πρώην βουλευτής Θανάσης Οικονόμου που ανακοινώθηκε προ ημερών, ως μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους υπογράφοντες, τονίζεται ιδιαίτερα, η ιδιότητα της σχέσης τους, κάποτε έστω… με το ΠΑΣΟΚ, για να περάσει το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ διαλύεται…

Για παράδειγμα ο γνωστός Δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Κοσκωτά και στο φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, πριν από λίγα χρόνια, ήταν λέει «πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου»…

Είναι και ΣΥΡΙΖΑ όμως, εδώ και αρκετό καιρό, όπως και ο Κοτσακάς…

 

Ποιοι είναι από την Ήπειρο

Από την Ήπειρο, στη λίστα των συνιστούντων ΣΥΡΙΖΑ, βρήκα τους εξής: Αθανασούλας Γιώργος πρ. μέλος Γραμματείας ΝΕ Άρτας, πρ. αντιδήμαρχος Αρταίων, υποψήφιος βουλευτής με το «Ποτάμι» το 2015, Βαΐτσης Θανάσης πρ. μέλος ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος εργαζομένων Άρτας, πρ. αντιδήμαρχος Αρταίων, Βλάρας Γρηγόρης πρ. αντιδήμαρχος Αρταίων, Βούζας Χρυσόστομος πρ. Αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων Αττικής (περιέργως για το Χρυσόστομο δεν αναφέρεται ότι ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων), Κλάπας Μιλτιάδης Πρ. Δήμαρχος Πρέβεζας, Μάντζιος Χάρης Πολιτικός Μηχανικός Μέλος ΤΕΕ Παράρτημα Ηπείρου.

Οι Κλάπας και Μάντζιος επίσης, ήταν τοποθετημένοι σε κρατικές θέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, άρα η σχέση τους με το κόμμα δεν ξεκινά τώρα.

 

Τρολιές

Μπορεί να μας τρόλαραν κάποιοι την Παρασκευή, με την… «έκπληξη υποψηφιότητα» για τη θέση του παραιτηθέντος Διαματάρη αλλά την τρολιά που ακούει στο όνομα «σύμβουλος Υπουργού Βορίδη, επί αγροτικών θεμάτων», την καταπίνουμε αμάσητη εδώ στην Ήπειρο…

Εξαπανέκαθεν…

Γι’ αυτό χαλαρώστε, κομματάκι…

 

Ο Μάκης Υπουργός και εκπρόσωπος

Η… εξαιρετική πορεία άλλωστε, του Μάκη Βορίδη στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα θεαματικά ως τώρα αποτελέσματα – τα επιβεβαιώνουν τα καπνά Ξηρομέρου και τα μπούτσικα πρόβατα των Τζουμέρκων – είναι αδιαμφισβήτητη.

Δεν θα μπορούσε να είναι τόσο καλός Υπουργός Γεωργίας ο Μάκης, χωρίς τη συμβουλευτική υποστήριξη ενός γνώστη των θεμάτων του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Γι’ αυτό άλλωστε, του ζήτησε ο ίδιος ο Μητσοτάκης να παρέχει τη συμβουλευτική βοήθειά του, στον Υπουργό που είναι άμαθος από κοπριές και λιπάσματα.

Στον ελεύθερο χρόνο του που τυγχάνει να είναι σχεδόν κάθε δεύτερο πρωινό, ο Μάκης πιάνει στασίδι στο ΣΚΑΙ ή σε όποιο πρωινάδικο δε βρίσκει καλεσμένο και μιλάει επί παντός επιστητού.

Θα μπορούσε να τον είχε ορίσει ο Μητσοτάκης, κυβερνητικό εκπρόσωπο. Του πάει περισσότερο.

Γιατί μαζί με τον Κικίλια, πρέπει να είναι οι δύο από τους Υπουργούς με σχεδόν μηδενικές πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό έργο, μέχρι σήμερα.

 

Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Ψηφίζουν οι οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί κτλ. την άλλη Κυριακή, για προεδρείο στην κεντρική διοίκηση και στα περιφερειακά παραρτήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Πέρασε μια θητεία με χαμηλές πτήσεις για το Οικονομικό Επιμελητήριο τοπικά που το έφερνε κάτω από τα «ραντάρ» της επικαιρότητας… Νομίζω πως υπήρξαν επιμορφώσεις για τα μέλη του αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Από πλευράς παρεμβάσεων, ήταν μια τριετία που το 6ο τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα θέλουν όλοι να ξεχάσουν.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 10/12/2019) 

Show Buttons
Hide Buttons