ΔΗΓΜΑΤΑ 10/12/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/12/2020

Προσδοκώ… όχι Ανάσταση νεκρών αλλά ότι σήμερα, το Άγιο Πνεύμα θα ρίξει λίγη… φώτιση πάνω από το Δημαρχείο, όπου στις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του προέδρου, φίλου Μήτσου.

Το θέμα είναι γνωστό: η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και η θέση του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτό το σχήμα που τον έχει στο επίκεντρο, ως το μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων στην Ήπειρο (παράγει λίγο πάνω από το 40% των σκουπιδιών της Ηπείρου). 

Η συνάντηση που κατά τη συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προτάθηκε να γίνει με διαφορετικό σχήμα, θα περιοριστεί τελικά στο επίπεδο των επικεφαλής των οκτώ παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων. Θυμίζω πως η αρχική εισήγηση του προέδρου μετά την πρόταση Νάτση, ήταν στη συνάντηση αυτή να κληθούν η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου. Τελικά, ο Θωμάς Μπέγκας θα μετάσχει ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και όχι ως αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, αν γίνεται να αφήσει έξω από το Δημαρχείο τη δεύτερή του ιδιότητα…

 

Περιμένουν για την προσφυγή

Θέλω να πω μ’ αυτό ότι προφανώς και άλλαξε στην πορεία ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για το χειρισμό του «καυτού» αυτού θέματος, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες επ’ αυτού. Με τον πρόεδρο της ΠΕΔ άλλωστε, συναντήθηκε ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος έργων το περασμένο Σάββατο, σε μια χωρίς αποτέλεσμα συνάντηση μεταξύ των Δημάρχων των Ιωαννίνων που κάλεσε ο Χρ. Ντακαλέτσης, άρα κρίνεται πως δε μπορεί να βγει λύση από ένα τέτοιο σχήμα, λόγω και των μεγάλων διαφορών που έχουν διαπιστωθεί ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη. 

Αν λοιπόν, το Άγιο Πνεύμα κάνει τη δουλειά του, μπορεί και να επιστρέψει η λογική στη διοίκηση του Δήμου. 

Πώς μπορεί να φανεί ένα διέξοδο στο όλο πρόβλημα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών; (πρωτοβουλίες αναπτύσσονται πάντως και σε άλλα επίπεδα). Να πει πρώτον, ο Δήμαρχος ότι εγκαταλείπει την ιδέα για τη δημιουργία νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ, για να μπορέσουμε να πάμε στα σοβαρά. Το δεύτερο που θα μπορούσε να κάνει η δημοτική αρχή, όπως έγραψα και στα «Δήγματα» της Τρίτης, είναι να υπεραπιστεί μια σοβαρή πρόταση αλλαγών στη μελέτη των ΣΜΑ, αν έχει δουλέψει πάνω στον τομέα αυτόν, τις τελευταίες μέρες, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, το συγκεκριμένο ζήτημα ουσίας δεν την απασχόλησε σοβαρά.

Τέλος, να σημειωθεί εδώ πως ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δεν έχει καθαρογράψει και πάει ακόμα για έλεγχο στην Αποκεντρωμένη, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα. Θα το κάνει όμως, εντός των ημερών. Σημαντικό το βήμα αυτό… γιατί κάποιοι περιμένουν την ώρα και τη στιγμή που θα κάνουν προσφυγή κατά της απόφασης… Να μην ξεχνιόμαστε…

 

Να έχουν το νου τους

Από μια συνάντηση για το Δήμο Δωδώνης, τη Δευτέρα, προέκυψε και μια τοποθέτηση με ειδικό πολιτικό βάρος για το θέμα των σκουπιδιών στην Ήπειρο.

Ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης βρέθηκε στο Δημαρχείο της Αγίας Κυριακής, με το Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση –εδώ – και συζήτησαν θέματα του Δήμου. Παρεμπιπτόντως, η συζήτηση πήγε στο θέμα των σκουπιδιών και ο Στ. Καλογιάννης στο δελτίο τύπου που εξέδωσε για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο και πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, καταλήγει σε μια δήλωση με ειδική σημασία, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος του ενός, Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Έχω γράψει πολλές φορές, πως ο Στ. Καλογιάννης τολμά να εκφράσει δημόσια την άποψή του, χωρίς να υπολογίζει ιδιαίτερα τις συνέπειες. Με το εν λόγω θέμα, θα μπορούσε απλά να κάνει τον… Κινέζο, να το παρακάμψει και να πάει στα επόμενα. Επειδή όμως, θέλει να είναι και χρήσιμος για τον τόπο, είπε μέσες άκρες… «αφήστε τις βλακείες και τηρήστε τα συμφωνημένα»… Οι παραλήπτες του μηνύματος γνωστοί… μην επαναλαμβανόμαστε…

Καλό θα είναι κατόπιν, να έχουν το νου τους οι κυβερνητικοί βουλευτές της Ηπείρου, ώστε να μην περάσει το επόμενο διάστημα καμιά… ξεκούδουνη τροπολογία που θα φωτογραφίζει την περίπτωση της Ηπείρου, για τη σύσταση ενός νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ. Της Ηπείρου οι βουλευτές… ξαναλέω, όχι των Ιωαννίνων, γιατί η διάσπαση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είναι ζήτημα όλης της Ηπείρου και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, για μια πιθανή τέτοια αποκοτιά, θα ήταν μεγάλο.

 

Για καιρό ακόμα…

Για κάμποσο καιρό, θα συζητάμε ακόμα, για το έργο Ιωάννινα – Κακαβιά και το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα μπει σε διαβούλευση, θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από εκεί θα έλθει η τελική έγκριση. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του enikonomia.gr, η λίστα έργων που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει και τον Ε65 και το Ιωάννινα-Κακαβιά. 

Αυτό που δε μπορώ να δεχτώ είναι να δω… πεφτοσυννεφάκηδες… το επόμενο διάστημα, γιατί το έργο είναι μελετημένο όπως είναι και όχι αλλιώς. Πώς; Τετράιχνος στο μισό κομμάτι από την Πεδινή ως το Καλπάκι και δίιχνος, από το Καλπάκι και πάνω. Τα δεδομένα αυτά έχω αναφέρει πάμπολλες φορές τον τελευταίο χρόνο. Έτσι είναι μελετημένο το έργο από τις αρχές του 2010 αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την αλήθεια. Τώρα είτε δεχόμαστε το έργο έτσι, και έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης να το χρηματοδοτήσει, είτε στυλώνουμε τα πόδια μας ζητώντας δρόμο τετράιχνο από το ένα άκρο ως το άλλο και δε γίνεται ποτέ. Απλά είναι τα πράγματα. 

Δεν ξέρω βέβαια αν έτσι όπως είναι μελετημένο το έργο, περνάει τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… Εύχομαι να γίνει το έργο.

 

Κουτοί;

Μια απορία που με απασχολεί εδώ και λίγο καιρό με το συγκεκριμένο δρόμο, είναι τι επικαιροποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης προ εβδομάδων, κρατούσε ένα πολυσέλιδο κείμενο μελέτης στα χέρια του, μιλώντας για το Ιωάννινα-Κακαβιά και έλεγε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επικαιροποίησαν τη μελέτη.  

Περιφερειακό Συμβούλιο έχει να συνεδριάσει ενάμιση μήνα τώρα, αλλά με δυο δια περιφοράς συνεδριάσεις που έγιναν στο μεταξύ, η Περιφερειακή Αρχή καλύπτεται. Ο Περιφερειάρχης ό,τι θέλει να πει, το λέει στην Οικονομική Επιτροπή, το Περιφερειακό Συμβούλιο το έχει απαξιώσει πλήρως. Θα ήταν χρήσιμο ωστόσο, να τεθεί στην επόμενη – όποτε… – συνεδρίαση η απορία από την αντιπολίτευση, «τι επικαιροποίησε η Περιφέρεια;».

Επικαιροποίηση ενός τέτοιου έργου δε γίνεται από μια υπηρεσία Περιφέρειας σε λίγες μέρες ή και σε λίγους μήνες. Τα έργα αυτά ωρίμασαν και αποφασίστηκαν με νόμους του ελληνικού κράτους. Οπότε όποια αλλαγή, επικαιροποίηση, αναμόρφωση… χρειάζεται εγκρίσεις Υπουργείων, επιτροπές, αποφάσεις σύνθετων οργάνων κτλ. πράγματα που δε γίνονται από μια Περιφέρεια, μέσα σε λίγες μέρες. Σαφές;

Δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο σε τούτο το μέρος, καλώς ή κακώς…  Οπότε πρέπει να εξηγήσει ο Περιφερειάρχης τι εννοεί όταν μιλά για επικαιροποίηση της μελέτης.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons