ΔΗΓΜΑΤΑ 10/3/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/3/2020

(Η φωτογραφία είναι από τον Andreas Tsouvalis) 

Το νου σας… Κυκλοφορούν ανάμεσά μας!

Όχι οι 50 του ΚΑΠΗ Ανατολής αλλά οι ανεγκέφαλοι που επί τρεις μέρες διαπομπεύουν τους 50 ηλικιωμένους, τους οποίους οι περισσότεροι δεν είδαν ποτέ, ούτε που γνωρίζουν.

Άλλος τους είδε στο super market (που ήταν κλειστό την Κυριακή…) άλλος στην Εκκλησία που δεν πήγε… Και στο facebook επί διήμερο, γράφτηκαν απίστευτα πράγματα για τους ανθρώπους που μετατράπηκαν σε… «ζόμπι», στο… «μυαλό» αυτών των ανεγκέφαλων. Είτε από εμπάθεια προς το ανθρώπινο γένος γενικά, είτε από απλή – απύθμενη – βλακεία… κάποιοι παρουσίασαν σα μιάσματα, 50 γέροντες που για κακή τους τύχη, προγραμμάτισαν μια εκδρομή σε χρόνο που κανείς δεν ήξερε τον κορωνοϊό. Η εκδρομή χάλασε, οι δε γέροντες επέστρεψαν πριν την κανονισμένη ώρα στα Γιάννενα και είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν μέσα στα σπίτι τους για δυο εβδομάδες.

Πάω στοίχημα ότι κανείς τους δε νόσησε από τον κορωνοϊό και ότι σύντομα η όλη ιστορία θα είναι μια κακή ανάμνηση και γι’ αυτούς, ωστόσο ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας προδιαγέγραψε πως είναι μολυσμένοι από τον ιό… Πιθανά η όλη συζήτηση να ξεκινούσε και από γνωστούς των 50 που ζήλεψαν, γιατί δεν πήγαν και δαύτοι στο Ισραήλ…

Ο κάθε πικραμένος έγραψε στο facebook ότι τους είδε να «σπάνε» τον κατ’ οίκον περιορισμό και να κόβουν βόλτες… Άλλοι αναπαρήγαγαν αυτές τις αναρτήσεις και στο τέλος, έβγαλε ανακοίνωση – ορθά – η Περιφέρεια Ηπείρου, με συστάσεις για αυτοσυγκράτηση.

Εγώ θα έλεγα πως και ο Εισαγγελέας πρέπει κάποια στιγμή να «ξυπνήσει» και αυτεπάγγελτα να κάνει τη δουλειά του, γιατί ο τοίχος στο facebook, δεν είναι ο τοίχος στο σπίτι σου που τον βλέπεις μόνο εσύ…

 

Ήλθαν στενοχωρημένοι

Αν δεν είναι αυτό bullying, τότε τι είναι;

Ορισμένοι από τους ηλικιωμένους έλεγαν το Σάββατο, φτάνοντας στα Γιάννενα πως είναι πολύ στενοχωρημένοι με την αναστάτωση που προκάλεσαν και ταυτόχρονα θορυβημένοι με την αντίδραση που τους είχε περιγραφεί ότι υπήρξε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Φανταστείτε να ήξεραν οι άνθρωποι και τι επρόκειτο να ακολουθήσει, μετά την επιστροφή τους στα Γιάννενα.

Η πλάκα είναι πως για ένα ακόμα γκρουπάκι από άλλη περιοχή, που βρέθηκε πάνω κάτω τις ίδιες μέρες με τους δικούς μας στο Ισραήλ, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε μέσα μαζικής επικοινωνίας.

 

Δράματα…

Το… δράμα ωστόσο με τον νέο κορωνοϊό παίζεται αλλού… Στον τρόπο που χειρίζεται το όλο θέμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η διάκριση των επικίνδυνων χωρών από τις μη επικίνδυνες, γίνεται για την ώρα με τρόπο εντελώς μπακαλίστικο. Πώς διασφαλίζεται ότι αυτός που ταξίδεψε στη χώρα μας από τη Γερμανία είναι μη ύποπτος, όταν στο αεροδρόμιο της Γερμανίας οι επιβάτες δεν ελέγχονται με τίποτα, αν προέρχονται ή όχι από χώρες επικίνδυνες;

Ένα τέτοιο περιστατικό αναστάτωσε την Παρασκευή το «Χατζηκώστα». Ζευγάρι με τη γυναίκα άρρωστη που πρόσφατα είχε επιστρέψει από τη Γερμανία, εισήχθη στο νοσοκομείο και οι εντολές του ΕΟΔΥ, ήταν να εξεταστεί ως κανονικό περιστατικό. Όταν όμως η γυναίκα εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι έχει διάχυτη πνευμονία, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του «Χατζηκώστα» που ήλθε σε επαφή μαζί της, μέχρι να βγει αρνητικό στον covid19 το δείγμα του ζευγαριού, έχασε… όπως καταλαβαίνετε, μερικά χρόνια από τη ζωή του.

 

Παντού ακυρώνουν, εδώ όχι

Εκδηλώσεις ακυρώνονται σωρηδόν, εν τω μεταξύ, και λογικά το ίδιο πρέπει να κάνει και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα πάντως, δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση.

Ελπίζω μετά την εκδήλωση αφιέρωμα για τον Αναγνωστάκη, το βράδυ της Δευτέρας, κι αφού απαγγείλει ποιήματα του μεγάλου ποιητή ο Δήμαρχος, το Πνευματικό Κέντρο να ανακοινώσει την αναβολή όλων των εκδηλώσεων.

 

Η ανακοίνωση της Ιεραρχίας

Προσοχή, προσοχή, ακολουθεί η σοβαρή ανακοίνωση της Ιεραρχίας μας, για τη μεταλαβιά…

Δεν κινδυνεύουν από τη μετάδοση του κορονοϊού όσοι προσέρχονται στις εκκλησίες για να κοινωνήσουν, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε μακροσκελή ανακοίνωσή της για το θέμα του ιού και τη Θεία Κοινωνία.

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών», τονίζεται χαρακτηριστικά, διότι, όπως σημειώνεται, «οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης».

Παρά ταύτα όμως, καλούνται όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, «πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη  ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι», να αποφεύγουν «προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς»…

Είναι περίεργο γιατί ενώ η μεταλαβιά ενδείκνυται προς τους πιστούς από την Εκκλησία, ακόμα και σε καιρούς ανεξέλεγκτης μετάδοσης ενός ιού, δεν προτρέπει την ίδια ώρα η Εκκλησία μας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να προστρέξουν στις λειτουργίες για να γίνουν καλά…

 

Τι λέει η Εκκλησία

Το εν λόγω θέμα απασχολεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο περίπου και ο ακήρυχτος πόλεμος του Ερντογάν στα σύνορα, τις τελευταίες μέρες.

Οι δήθεν προοδευτικοί χλευάζουν την πίστη ορισμένων ανθρώπων που πιστεύουν στο Θεό, πηγαίνουν στην εκκλησία, μεταλαβαίνουν συχνά, αυτοί και τα παιδιά τους. Αυτοί που δεν κάνουν όλα τα παραπάνω, θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς και προφανώς δεν πιστεύουν σε κανέναν Θεό.

Το να προσβάλεις κάποιον που έχει συνδέσει το Θεό με τη ζωή του, θεωρώ πως είναι η μεγαλύτερη βλασφημία που μπορείς να κάνεις σε κάποιον που πιστεύει. Και το λέω εγώ που δεν είμαι ο πιο θρησκόληπτος άνθρωπος του κόσμου. Ωστόσο σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα ενός ανθρώπου να πιστεύει πως είναι ο Θεός, ή κάποιος Θεός τέλος πάντων, υπεύθυνος για όσα καλά ή κακά συμβαίνουν στη ζωή του.

 

Υπάρχει λογική;

Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι την καπηλεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε βάρος της υγείας των πιστών, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Η Εκκλησία είτε δε θέλει να χάσει «πελατεία» είτε δε θέλει να κλονιστεί το πιστεύω των ανθρώπων στη δύναμη του Θεού της. Λέγοντας όμως πως από το ίδιο κουτάλι δε μεταδίδεται ο ιός, διαπράττεται έγκλημα, για το οποίο σε ένα μη θεοκρατούμενο κράτος, θα είχε επέμβει την επόμενη αμέσως στιγμή ο Εισαγγελέας. Στο Ιράν των Βαλκανίων, αυτά είναι λεπτά γράμματα, όταν μάλιστα η Εκκλησία έχει και την κάλυψη της πολιτείας, πιθανώς.

Θέλω να πιστεύω πως εκεί έξω, υπάρχει αρκετός λογικός κόσμος που αντιλαμβάνεται πως η υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, δε σταματά στα πόμολα και τις επιφάνειες αλλά πως ο ιός μεταδίδεται επίσης εύκολα, αν βάλεις στο στόμα σου το ίδιο κουτάλι μετά από έναν ασθενή…

 

Στο ΦΕΚ οι θέσεις διοίκησης του ΠΓΝΙ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη κενών θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Ένα εκ των νοσοκομείων της προκήρυξης είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου οι θητείες των Βασίλη Τσίκαρη και Κώστα Χολέβα λήγουν στις 5 Απριλίου, σε ένα μήνα και λιγότερο δηλαδή.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι είναι Πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού.

Συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 15 ημέρες.

 

Οι ενδιαφερόμενοι

Ο Αγρινιώτης Νίκος Κατσακιώρης, οικονομολόγος εργαζόμενος στην ΑΑΔΕ, που στο διάστημα 2013-2015 διετέλεσε διοικητής στο Νοσοκομείο της Άρτας, εμφανίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης αυξημένες πιθανότητες για να αναλάβει τη θέση του διοικητή.

Σε αυτούς που σίγουρα θα υποβάλλουν φάκελο, συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος, ο οποίος έχει το «πακέτο», εμπειρίας και γνωστικού αντικειμένου, για να αναλάβει επίσης το κρίσιμο πόστο.

Βέβαια, για τις δύο θέσεις, αναμένεται «σφαγή»… περιττό να το επισημάνω…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons