ΔΗΓΜΑΤΑ 10/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/7/2018

Δύο φεστιβάλ σε ένα χώρο

Δύο φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και φέτος ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, αφού για δεύτερη χρονιά, δεν υπήρξε η διάθεση να πάνε μαζί οι Δήμοι Δωδώνης και Ιωαννιτών, ώστε να συνδιοργανώσουν μια κοινή φεστιβαλική εκδήλωση.

Θυμίζω πως πέρσι, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με την πρόεδρό του, επεχείρησε νωρίς να συμφωνήσει με το Δήμο Δωδώνης και εγκαίρως διατύπωσε την σχετική πρόταση που τελικά έπεσε στο κενό. Μερικούς μήνες μετά την πρόσκληση της Αλέκας της Βακαλοπούλου, ήρθε η απάντηση του Δήμου Δωδώνης στη λογική «εμείς κάνουμε το δικό μας φεστιβάλ, αν θέλετε ελάτε μαζί μας…». Στη φάση αυτή βέβαια, ήταν έτοιμο το 1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, οπότε δεν υπήρχαν περιθώρια για συνεργασίες της τελευταίας στιγμής.

Φέτος, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η Αλέκη η Βακαλοπούλου δεν αποπειράθηκε καν να προσεγγίσει την άλλη πλευρά, ενώ και από την πλευρά του Δήμου Δωδώνης κράτησαν για πάρτη τους το δικό τους σχεδιασμό και προχώρησαν μόνοι τους.

Στο σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση του φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης, ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης επικαλέστηκε τον εμπνευστή της «Δελφικής Ιδέας» και διοργανωτή των «Δελφικών Εορτών», Άγγελο Σικελιανό που είχε πει πως «Η τραγωδία έχει το πολύτιμο πλεονέκτημα να είναι απολιτική, αδογμάτιστη, χωρίς μείγματα κομματικών και ταξικών προκαταλήψεων. Είναι τόσο μεγάλη, που αντιμαχόμενα κράτη και αντιμαχόμενες θρησκείες, μπορεί να καθίσουν μαζί στο ίδιο ευρύ θέατρο…».

Η δήλωση αυτή μοιάζει περισσότερο με χρησμό της Πυθίας, παρά με θέση για την αδυναμία των τοπικών φορέων να συνδιοργανώσουν από κοινό κάτι μεγάλο, στο σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της βορειοδυτικής Ελλάδας: οι δύο Δήμοι είναι «αντιμαχόμενοι»; Με τη λογική του Δημάρχου Δωδώνης «όλοι οι καλοί χωράνε», μπορούν να μαζευτούν και καμιά δεκαριά φορείς ακόμα, για να διοργανώσουν άλλα τόσα φεστιβάλ και να ζητήσουν από το ΚΑΣ να τους εγκρίνει παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο… Όπου είναι ακόμα σε εξέλιξη τα έργα αναστήλωσης και απαιτείται προσοχή και ευαισθησία από όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.

Δεν κολλάνε όλα αυτά…

 

Ηλέκτρα για εμπέδωση…

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει λίγο φαιδρό αλλά δύσκολα θα το προσέξουν και ιδιαίτερα οι πολλοί…

Με διαφορά δύο ημερών λοιπόν, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, θα διδαχτεί, όπως έλεγαν για τις τραγωδίες και τις κωμωδίες τους, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, το ίδιο έργο, η «Ηλέκτρα», δύο φορές, αποδοσμένη όμως από δύο διαφορετικούς αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 3 Αυγούστου η «5η Εποχή», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, θα παρουσιάσει για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ, «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, ενώ την Κυριακή 5 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, θα ακουστεί ο δραματικός λόγος του Σοφοκλή με την ίδια όμως, τραγική πρωταγωνίστρια, την «Ηλέκτρα», από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου, για λογαριασμό του Δήμου Δωδώνης.

Το ίδιο έργο, σε δύο διασκευές δηλαδή… Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως η επιλογή από κάποιον εκ των δύο φορέων, έγινε έτσι, για σπάσιμο…

 

Τι θέλει η Όλγα;

Σε συνέντευξή της, στο… αμερόληπτο και αντικειμενικό «Documento» του «συντρόφου» Βαξεβάνη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου η Υπουργός της Άρτας και της Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, την περασμένη Κυριακή… Της τέθηκε μεταξύ άλλων και η ερώτηση: «Έχετε σκεφτεί ή σας έχουν κάνει πρόταση να ηγηθείτε στην αυτοδιοικητική «μάχη» σε μεγάλο Δήμο ή σε Περιφέρεια;».

Η Όλγα απάντησε ως εξής: «Συμμετείχα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, όντας βουλευτής. Στη συνέχεια ο ρόλος της Κυβερνητικής Εκπροσώπου δεν άφηνε περιθώρια να ανταποκριθώ με συνέπεια στα καθήκοντά μου στην Περιφέρεια και παραιτήθηκα. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί ενεργά με την αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού από το 1994».

Από τα λίγα που κατέχω περί το δημοσιογραφικό λειτούργημα, μια ερώτηση σε μια συνέντευξη, τίθεται για να απαντηθεί. Αν υπονοηθεί κάτι και δεν απαντηθεί ευθέως, πιάνει το υπονοούμενο ο ερωτών και είτε επιμένει είτε το αφήνει εκεί. Στην προκειμένη περίπτωση η συνέντευξη μπορεί να έγινε με μερικές ερωτήσεις που έστειλε γραπτώς ο δημοσιογράφος και γραπτώς απαντήθηκαν οι ερωτήσεις. Άρα, η Υπουργός ή οι συνεργάτες της έβαλαν τελεία όπου εκείνοι επέλεξαν, αφήνοντας τα υπόλοιπα να εννοηθούν…

Τι συμπέρασμα να βγάλουμε λοιπόν, από την απάντηση της Υπουργού Ανασυγκρότησης για το αν της προτάθηκε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις επερχόμενες εκλογές; Ότι την ενδιαφέρει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ότι σκέφτεται δηλαδή, να είναι υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων ή μήπως, ότι θέλει να ολοκληρώσει – ή καλύτερα… αποτελειώσει –ό,τι ξεκίνησε στην Περιφέρεια Ηπείρου, όταν έδωσε την ευκαιρία στον Καχριμάνη να κάνει τον πιο υγιεινό, εκλογικό περίπατο της ζωής του, το Μάιο του 2014;

 

Απλήρωτοι από το Πάσχα

Από τον Απρίλιο του 2018, περιμένουν οι πρώην εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου, την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεών τους στους φορείς του δημοσίου όπου δήλωσαν το ενδιαφέρον να τοποθετηθούν, μετά τη δυνατότητα που τους έδωσε η κυβέρνηση, ώστε να μη μείνουν στο δρόμο, αφήνοντας τις θέσεις τους στο εργοστάσιο του Κεφαλοβρύσου.

Είπε κάποιος πρόσφατα: «ευτυχώς που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και έσωσε τις θέσεις εργασίας του πρώην Σκλαβενίτη». Το ίδιο θα έλεγα πως ισχύει και για τους εργαζόμενους της Μεταλλουργικής, αν και δε συνηθίζω να λέω καλά λόγια για το παλαβό τσίρκο που μας κυβερνά.

Ωστόσο, η ανικανότητα δεν ξεπερνιέται εύκολα. Την λέμε… γραφειοκρατία και οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δυστυχώς απλήρωτοι από το Πάσχα! Τι θα γίνονταν δηλαδή, αν δε νοιάζονταν γι’ αυτούς οι κυβερνώντες;

Θα είχαν πάει σπίτια τους, απλά. Αλλά με το «ξεπούλημα» που διεκπεραίωσε με συνοπτικές διαδικασίες, το συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν, νωρίτερα.

 

Αποφάσεις με διαρροές

Μέσω Αθήνας, μάθαμε την απόφαση της Συγκλήτου επί του σχεδίου νόμου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, βρίσκεται ως γνωστόν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και οδεύει προς ψήφιση εντός των επομένων ημερών.

Η Σύγκλητος του τοπικού ΑΕΙ δεν θεώρησε απαραίτητο να απαιτήσει από τον εαυτό της την έκφραση γνώμης, για το σχέδιο που κυοφορούνταν επί μήνες και ήλθε τώρα, στο παρά 1 της ψήφισης, να καταλήξει στην πρώτη απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου, για ένα θέμα που διχάζει επί μήνες την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δεν μου κάνει εντύπωση τίποτα από τα παραπάνω. Ακόμα και αν με την απόφασή της η Σύγκλητος ζητούσε την απόσυρση του σχεδίου νόμου… δεν θα εκπλησσόμουν.

Γιατί όμως, αλήθεια, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν είχε αναρτηθεί όπως συνήθως συμβαίνει, η απόφαση της Συγκλήτου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και μάθαμε το κείμενο της απόφασης από μια διαρροή στο essos.gr;

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 10/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons