ΔΗΓΜΑΤΑ 10/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/7/2021

Ελάχιστους εμβολιασμούς μαθαίνω κάνει καθημερινά το… – τρομάρα μας! – mega εμβολιαστικό κέντρο στο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, στους Αμπελόκηπους…

Δεν θα πω ότι πέφτω από τα σύννεφα γιατί το έλεγα εδώ και μέρες. Ανάγκη για να γίνει ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο στα Γιάννενα δεν υπήρχε, αντίθετα υπάρχει ανάγκη για να αυξηθεί το προσωπικό στις υπάρχουσες εμβολιαστικές γραμμές των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, την ώρα που οι εμβολιαστικές γραμμές μειώνονται στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων.

Η κυρία που μου έκανε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως και την πρώτη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μου έλεγε την Πέμπτη ότι έχει κλατάρει από την κούραση, ότι γυρίζει στο σπίτι και δεν αισθάνεται τα χέρια της από την κούραση με τόσα εμβόλια που κάνει καθημερινά, εδώ και έξι περίπου μήνες. Ντωμεταξύ έχει χέρι πούπουλο, είναι απίστευτη!

Για άδεια όταν της είπα, γέλασε…

Αυτοί οι άνθρωποι τραβάνε κουπί και συνεχίζουν να είναι οι πραγματικοί ήρωες στον πόλεμο με την πανδημία, όπως ήταν από την αρχή αυτής της καταστροφής, οι γιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και στις ΜΕΘ. 

Σε όλους αυτούς το κράτος χρωστάει μια τεράστια χάρη.

 

Δεν χρειάζονταν

Διαπιστώνεται χωρίς μεγάλη προσπάθεια κάμψη στην πορεία του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, πολύ απλά γιατί όσοι ήταν να εμβολιαστούν, πρόθυμα και χωρίς καμία πίεση, όσοι αντιλήφθηκαν την αλήθεια ότι μόνο με το εμβόλιο ξεμπερδεύουμε με την covid-19, έκλεισαν το ραντεβού τους, περίμεναν υπομονετικά, ήρθε ο χρόνος και ξεμπέρδεψαν. 

Με τους υπόλοιπους, το συζητάμε, εν αναμονή των μέτρων της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα. 

Και έρχομαι στο mega εμβολιαστικό κέντρο των Ιωαννίνων… 

Που έγινε γιατί έγινε… καημός του Περιφερειάρχη, ντε και καλά. Όταν στήθηκε δεν υπήρχε ανάγκη για μεγάλη αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών και η φθίνουσα πορεία των ραντεβού τις τελευταίες μέρες, έχει ως αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα τα άτομα που προσέρχονται στο κτίριο των Αμπελοκήπων για να «τσιμπηθούν».

Γι’ αυτό και όταν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Κιτσανού και Πρέντζας ρώτησαν τον Περιφερειάρχη πως πάνε οι εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο, πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα. Για να λειτουργήσει η δομή εκεί, ανακατώθηκαν οι υγειονομικοί των δύο νοσοκομείων της πόλης, υπήρξε μια σχετική αναστάτωση στο άκουσμα της πιθανότητας «λουκέτου» κλινικών και στο τέλος δόθηκαν άρον – άρον λύσεις.

 

Μήπως να δούμε τώρα;

Σήμερα που διαπιστώνεται η αποτυχία της επιλογής, μήπως να επιμείνουν οι ίδιοι άνθρωποι, με πρώτο και καλύτερο τον Περιφερειάρχη, να ανοίξει η συζήτηση για την άλλη αξιοποίηση του ΠΕΔΥ, μετά τους εμβολιασμούς;

Τώρα που είναι ζεστό το θέμα, λέω, για να μην περάσει πάλι ο καιρός, κλείσει χωρίς να το καταλάβουμε μια ωραία πρωία, το κατ’ επίφαση mega εμβολιαστικό κέντρο και μας μείνει ξανά αμανάτι το κτίριο για άλλα 15 χρόνια…

 

Απόφαση «βόμβα» για τη ΔΕΥΑΙ

Τον νόμιμο τρόπο με τον οποίο πρέπει να αμείβονται οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ, ξεκαθάρισε το μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων με απόφαση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί για να παραδοθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη, εργαζόμενους και διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, βάσει της οποίας οι μειώσεις μισθών στις οποίες ήθελε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση του Θωμά Μπέγκα στο πλαίσιο των γενικών περικοπών στις αμοιβές των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν απολύτως νόμιμες!

Το θέμα δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» της Παρασκευής και χθες, ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη, έδειξαν διάθεση να σχολιάσουν την εξέλιξη. Για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ εδώ που τα λέμε, το θέμα επιβάλλει λεπτό χειρισμό γιατί απειλείται η όποια… ειρήνη στη λειτουργία της επιχείρησης, από κάθε λάθος ενέργεια.

Η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης που προφανώς δεν είναι θέμα του δικαστηρίου, ως προς την εξειδίκευση, βάσει της κοινής λογικής, σημαίνει επιστροφή μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που εισέπραξαν από τα μνημονιακά χρόνια (2012 αν δεν κάνω λάθος) και μετά οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ οι οποίοι υπογράφουν την έφεση – 161 ζωή να ‘χουν! – και ασφαλώς, περικοπή στις μισθολογικές τους απολαβές από τούδε και στο εξής. Υπάρχει βέβαια και το περιθώριο της αίτησης αναίρεσης της δευτεροβάθμιας απόφασης στον Άρειο Πάγο, αλλά εδώ ενέχεται το ρίσκο αύξησης ακόμα περισσότερο, των χρημάτων που θα κληθούν στο τέλος να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι…

Αυτό δε είναι μια λεπτομέρεια που δεν εξετίμησαν σωστά οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ, όταν πριν από χρόνια και ενώ ξεκινούσε αυτός ο δικαστικός αγώνας μεταξύ της διοίκησης Μπέγκα – Χρυσοστόμου και εργαζομένων, ο τότε Δήμαρχος και πρόεδρος της Επιχείρησης τους πρότεινε να καταθέτει τη διαφορά των μισθών στο Ταμείο Παρακαταθηκών για να την καρπωθούν, αν δικαιώνονταν στο τέλος της δικαστικής διαμάχης, ή διαφορετικά να έμενε στην επιχείρηση. Σήμερα, κάποιοι καλούνται να επιστρέψουν στη ΔΕΥΑΙ μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ – ποσά που φτάνουν ως και τα 40.000 ευρώ για έναν υψηλόμισθο εργαζόμενο – και ακόμα και αν αυτό γίνει με συμψηφισμό στη μισθοδοσία τους από δω και στο εξής, αυτό πρέπει να αθροιστεί στην επικείμενη μείωση των απολαβών τους, λόγω της επιβαλλόμενης περικοπής!

 

Χρυσή ευκαιρία

Δε συμμερίζομαι όσους πολίτες, στο άκουσμα της είδησης, εκδήλωσαν τη χαρά τους για αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι κοινώς ομολογούμενο πως τα «ρετιρέ» των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ δε συμβάδιζαν με την απόδοση της επιχείρησης στις προσφερόμενες υπηρεσίες της προς τους πολίτες, η ουσία είναι πάντως, πως ανοίγεται πλέον μια μοναδική ευκαιρία με τη σημαντική μείωση στα λειτουργικά κόστη της δημοτικής επιχείρησης, να προχωρήσει η επιχείρηση σε σοβαρές μειώσεις στα τιμολόγια του νερού.

Οι επόμενες κινήσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, αν όμως ανοίξει ο δρόμος για τη γρήγορη υλοποίηση της απόφασης και πέραν της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων, η μείωση του μισθολογικού κόστους της δημοτικής επιχείρησης είναι μια χρυσή ευκαιρία για την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, να κάνει πράξη μια προεκλογική δέσμευση.

Η εξέλιξη βέβαια αυτή πιστώνεται στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ που κίνησε τη δικαστική διαμάχη με τους εργαζόμενους.    

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons