ΔΗΓΜΑΤΑ 10/9/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/9/2019

Υψηλές δημοφιλίες, συντριπτικές διαφορές στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του βασικού αντιπάλου του, κλίμα αισιοδοξίας στους Έλληνες κτλ.

Θα θυμάστε και τις διαδηλώσεις – «ανάσες αξιοπρέπειας» του 2015, φαντάζομαι…

Ο σοφός λαός μας ενθουσιάζεται με πάθος, απογοητεύεται με πάταγο και θόρυβο, ξεσπά ασυγκράτητα, αναιρεί τον εαυτό του, με όρους που ούτε η ψυχολογία ή η ψυχιατρική μπορεί να εξηγήσει… Ως εκ τούτου, είναι απολύτως κατανοητό ότι ο… «μήνας του μέλιτος» θα διαρκέσει για κάμποσο ακόμα, για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ουδόλως με παραξενεύει τούτο.

Άλλωστε το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 2015, όταν υπερήφανοι Έλληνες χόρευαν καλαματιανά στο Σύνταγμα. Ο Γιάνης μας καλούσε να πάμε μαζί του για τη «ρήξη» με τους δανειστές, ο άντρας της Δανάης γίνονταν τότε, πρώτη μούρη και εθνικός ήρωας… Οι γέροντες δε χρέωσαν στο τσούρμο του Αλέξη και του Πάνου το κλείσιμο των τραπεζών και τους ξαναψήφισαν δύο μήνες μετά.

Και ων ουκ έστι αριθμός ασυναρτησίες του ροζ «τσίρκου» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ουδόλως ενοχλούσαν τότε τους Έλληνες.

 

Με τον Κυριάκο

Με τον ίδιο τρόπο, ο ελληνικός λαός που είτε ψήφισε είτε δεν ψήφισε Μητσοτάκη τον Ιούλιο, επικροτεί τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και αν γίνονταν τον επόμενο μήνα εκλογές, θα του έδιναν ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Ασχέτως αν ελάχιστα πράγματα έγιναν ως σήμερα επί της ουσίας, ανεξάρτητα αν πολλές από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις κτλ. αφορούν τα επόμενα έτη.

Ο «σοφός» λαός θέλει τα… χρόνια του για να βγάλει συμπεράσματα. Κι ακόμα κι αν καταλάβει αμέσως το λάθος του, θα το χρεώσει στο διπλανό του, ποτέ στον εαυτό του.

Ήταν ενδεικτική μια δημοσκόπηση επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 70% των Ελλήνων δήλωναν για τον εαυτό τους, ότι στις εκλογές του 2015 ψήφισαν σωστά και σε άλλο ερώτημα, απαντούσαν ότι το 70% του εκλογικού σώματος ψήφισε λάθος!

Προς το παρόν, οι περισσότεροι είναι… «με τον Κυριάκο»

 

Μια γραμμή με τη ΔΕΘ των άλλων

Και για να έλθω στα όσα ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, ήταν αναμφίβολα μια πρωθυπουργική εμφάνιση διαφορετική από τις άλλες, γιατί ο Μητσοτάκης θέλησε να οριοθετήσει το τέλος των υποσχέσεων, των ανέξοδων εξαγγελιών, να βάλει μια γραμμή με τις ΔΕΘ του Καραμανλή, του Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Τσίπρα, κοκ. Τα μεγαλύτερα προεκλογικά ψέματα έχουν ειπωθεί στο Ζάππειο… και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μητσοτάκης θέλησε λοιπόν, να βάλει μια διαχωριστική γραμμή με αυτό το παρελθόν και σε ένα χρόνο από τώρα, να κριθεί για τον απολογισμό των πεπραγμένων του.

 

Άλλη κωλοτούμπα

Επίσης, ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, έκλεισε τον κύκλο του πολιτικού μίσους με τους αντιπάλους του.

Αυτό σίγουρα δεν θα άρεσε σε πολλούς, όπως ομολογώ, χάλασε κι εμένα.

Απλά, για να είναι συνεπής ο Μητσοτάκης όταν λέει «προχωράμε», δε μπορεί την επόμενη στιγμή να πηγαίνει σε εξεταστικές για τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά και συμπλήρωσε παρακάτω: «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών», απάντησε, ερωτηθείς για τα γεγονότα του 2015, τα οποία, όπως είπε, «έχουν κριθεί πολιτικά», προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει σε ένα παρελθόν «εξαιρετικά επώδυνο».

Ενδεχομένως, να το λέει αυτό ο Μητσοτάκης, θεωρώντας βέβαιο πως οι -Ζαίοι θα κάτσουν ούτως ή άλλως στο σκαμνί, για υποθέσεις όπως η Novartis ή τα… βλήματα του Καμένου Πάνου.

Γιατί διαφορετικά, δε μπορώ να κατανοήσω πως θα καταπιούν τέτοια «κωλοτούμπα», στελέχη όπως ο Άδωνις.

 

Εξεταστικές ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ πάντως, έχει βάλλει ως προϋπόθεση καμιά δεκαριά υποθέσεις για τις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν εξεταστικές επιτροπές.

Ως προϋπόθεση για να συγκλίνει με τη ΝΔ και να αρχίσει να την αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Θα ρισκάρω να προβλέψω πως δεν πρόκειται να συγκινηθεί γι’ αυτό ο Μητσοτάκης, απλά το επισημαίνω…

 

Τα Γιάννενα στη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Στη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, τη Γιαννιώτικη δημοσιογραφία εκπροσώπησε για μια ακόμα χρονιά ο Γιώργος Γιαννάκης, δημοσιογράφος του Πρωινού Λόγου και της ΒΗΜΑ Τηλεόρασης.

Η ερώτηση του πολύπειρου δημοσιογράφου αφορούσε τρία θέματα: ελέγχους στις γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν φέτα, δρόμοι σύνδεσης της Ηπείρου με Κακαβιά και της Πρέβεζας με την Ιόνια και αλβανικό.

Η σκληρή γλώσσα του Μητσοτάκη για τους γείτονες Αλβανούς ήταν αναμφίβολα μια από τις ειδήσεις της συνέντευξης, αν και το αλβανικό είναι ένα θέμα που πάντα «έπαιζε» χαμηλά για την Αθήνα.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για σεβασμό της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία, με απειλή το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι είδηση, αν δούμε που μας είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη χαλαρή της εξωτερική πολιτική σε αυτό το πεδίο.

 

Τι δουλειά έχει η «Νέα Οδός»;

Για τους ελέγχους στο γάλα, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε το… sos και απάντησε βατά και αναμενόμενα… αρκεί να δούμε γρήγορα να παράγονται αποτελέσματα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην αγορά του γάλακτος.

Η έγκριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, είναι κάτι που επίσης θα αποδειχτεί το επόμενο διάστημα για να επιβεβαιώσει ή όχι την αξιοπιστία του Μητσοτάκη.

Όσο τέλος για τους δρόμους, η απάντηση του πρωθυπουργού πως θα διαπραγματευτεί με ειλικρίνεια με τη «Νέα Οδό» (εδώ έκανε λάθος και αναφέρθηκε στην παραχωρησιούχο εταιρεία με το όνομα «Ιόνια Οδό»), ως προς τη συνέχιση ή μη της Ιόνιας Οδού ως τα σύνορα με την Αλβανία, είναι ένα καινούργιο δεδομένο.

Τα πράγματα είναι απλά: ή βρίσκει τα λεφτά η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το δρόμο, αποκαθιστώντας και μια ιστορική αδικία για το Νομό Ιωαννίνων που η στενοκεφαλιά του Σουφλιά μας άφησε παρακαταθήκη, ή όχι. Μέση λύση δεν υπάρχει, ως εκ τούτου, η «Νέα Οδός» που ακριβώς εμπλέκεται;

 

Μια παρατήρηση

Στα «Δήγματα» του Σαββάτου κατέγραψα ένα γεγονός για την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», το οποίο έχει αντιληφθεί πολύς κόσμος, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οτιδήποτε γράψω παραπάνω στη δεδομένη φάση, θα επιβαρύνει το κακό κλίμα και δεν είναι δική μου δουλειά το… κοουτσάρισμα των «ομάδων».

Ως εκ τούτου, δε θα ρίξω εγώ λάδι στη φωτιά, ωθώντας σε αποφάσεις με αναστρέψιμες.

Δίνεται στις δύο πλευρές ένα μικρό περιθώριο αποκατάστασης της μεταξύ τους ομαλότητας.

 

Ολομέλεια της παράταξης «Ιωάννινα_2023»

Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» της προηγούμενης εβδομάδας, επήλθε τις τελευταίες μέρες στην παράταξη «Ιωάννινα_2023».

Μετά την ανεξαρτητοποίηση των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης, οι οποίοι την επομένη ορίστηκαν αντιδήμαρχοι, συνεδρίασε η δημοτική ομάδα της παράταξης Καλογιάννη. Εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο που κινήθηκε ως τώρα στο θέμα της συνεργασίας, η επικεφαλής τους, δε διαφάνηκε ωστόσο διάθεση από κανέναν να ακολουθήσει τους ανεξαρτητοποιηθέντες Αϊβατίδη και Παππά, καίτοι αρκετοί δήλωσαν ευθέως πως συμφωνούν με το κείμενο της ανεξαρτητοποίησης και με την κριτική προς την ηγεσία της παράταξης.

Σήμερα το απόγευμα, συνέρχεται σε σύνθεση ολομέλειας εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, η παράταξη, και είναι η πρώτη τέτοια συνεδρίαση μετά τις εκλογές – υπήρξε άλλη μία την επομένη των εκλογών, αλλά ήταν εξαιρετικά σύντομη σε διάρκεια.

Δεν αποκλείεται αλλά είναι μάλλον δύσκολο, απόψε, να εκφραστεί μια πιο συντονισμένη δράση κατά της Τ. Καλογιάννη και αν η παράταξη προχωρήσει με επτά δημοτικούς συμβούλους είναι βέβαιο πως θα δοκιμάζεται σε κάθε κρίσιμο θέμα που θα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και στις επιτροπές. Εκεί θα δοκιμάζεται και η ενότητα της παράταξης.

 

Να ξέρουμε τι λέμε

Η Μερόπη η Τζούφη δείχνει να το παλεύει και να έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο της ως αναπληρώτρια τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από το Νίκο Φίλη. Ο τελευταίος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας το τελευταία διάστημα και δεν είχε αναπτύξει βηματισμό, αν και η κυβέρνηση άνοιξε αυτούς τους δυο μήνες, ζητήματα που ήταν ειδικού ενδιαφέροντος για την παιδεία, «βούτυρο στο ψωμί» για μια αντιπολίτευση που τρέφεται με ιδέες… (άσυλο, δημόσιο σχολειό κτλ.).

Έτσι και την Δευτέρα, πρωί πρωί, η κ. Τζούφη εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενη στον πρόεδρο της ΝΔ, για τα όσα είπε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, αναφορικά με την παιδεία.

Η πρώην Υφυπουργός κατηγορεί τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη επίθεση σε ό,τι δημόσιο και αν δεν γνωριζόμαστε, θα έλεγα πως διάβαζα ανακοίνωση του ΚΚΕ…

Όσον αφορά τις προσλήψεις που είναι απαραίτητες στο δημόσιο σχολείο, η κ. Τζούφη δεν θα ικανοποιούνταν ακόμα και αν ο Μητσοτάκης ανακοίνωνε τη δρομολόγηση 20.000 προσλήψεων…

Αντίθετα ο Μητσοτάκης είπε καλά λόγια για την έναρξη των 4.500 προσλήψεων στην ειδική αγωγή από την προηγούμενη κυβέρνηση και δε δεσμεύτηκε συγκεκριμένα για τις άλλες 10.500 προσλήψεις στη γενική παιδεία που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μόνο υπόσχεση είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εφόσον δεν είχαν δεσμευτεί κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2019. Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε, «συντρόφισσα».

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 10/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons