ΔΗΓΜΑΤΑ 11/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 11/10/2018

Είχε κόσμο ο Μητσοτάκης

Ήταν αναμφίβολα μεγάλη η συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρέβεζα, την περασμένη Δευτέρα.

Όπως μου εξομολογούνταν μάλιστα, ο Θόδωρος ο Τζαρούχης, στη συνάντηση των τεσσάρων ΝΟΔΕ της ΝΔ, την Κυριακή, παραμονή της επίσκεψης του προέδρου στην Ήπειρο, υπό τον γραμματέα οργανωτικού του κόμματος Κονταδάκη, ζητήθηκε από τις ΝΟΔΕ να μην επιχειρήσουν καμιά μεταφορά κόσμου με λεωφορεία, από τις άλλες πόλεις προς την Πρέβεζα, προκειμένου να μετρήσουν οι επιτελείς της ΝΔ τη δυναμική του κόμματος.

Εκ του αποτελέσματος, μπορούνε νομίζω, να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου που όχι μόνο γέμισε το Κτήμα Τσουμάνη αλλά πλημμύρισε και στον εξωτερικό χώρο του το Κτήμα.

Αν κρίνουμε λοιπόν, από αυτό το υπόδειγμα, η ΝΔ είναι στα πάνω της, αναντίστοιχα ίσως, με το κλισέ των τελευταίων ετών, για την αποστροφή του κόσμου προς την πολιτική.

 

Θυμάται η ΝΔ;

Ως προς την ουσία της ομιλίας Μητσοτάκη τώρα, θα μπορούσα σε γενικές γραμμές να συμπεράνω πως άκουσα – όπως και στη συνέντευξη τύπου, λίγες ώρες νωρίτερα – έναν εν αναμονή Πρωθυπουργό, πολύ λιγότερο λαϊκιστή σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να εμφανίσει, και πολύ πιο μετρημένο από άλλους αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης του παρελθόντος.

Βεβαίως, η ΝΔ βαρύνεται αναλογικά, για τις αμαρτίες του δικού της παρελθόντος και δικαιούμαστε να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των εξαγγελιών του Μητσοτάκη για τα μελλούμενα.

Όπως για παράδειγμα, όταν αναφέρεται ο Μητσοτάκης στην κτηνοτροφία και στην επαπειλούμενη εξαφάνισή της, οφείλει να του υπενθυμίσει κάποιος επί ποιας κυβέρνησης προετοιμάστηκε το… «ξεφόρτωμα» των μετοχών των ΕΑΣ προς την κρατική «ΔΩΔΩΝΗ» και ποιος ολοκλήρωσε το «έγκλημα» της ιδιωτικοποίησης, με τα μύρια όσα ερωτηματικά (τίμημα, διαδικασία εξεύρεσης ενδιαφερομένων κτλ.). Να του θυμίσει ακόμα και ποιος Υπουργός της ΝΔ νομοθετούσε για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, καθ’ υπόδειξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων…

Αυτά τα ολίγα, για να μη νομίζουν στη ΝΔ ότι εμφανίστηκαν χθες… Ή ότι εμείς οι υπόλοιποι ξεχνάμε…

 

Οι αξιολογήσεις του προέδρου

Δεν εμπιστεύομαι επίσης, τα αξιολογικά κριτήρια του Κυριάκου… Όχι αυτά για τους… δημοσίους υπαλλήλους αλλά για τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους.

«Ο Αλέκος έχει ουσία» είπε σε κάποια στιγμή της ομιλίας του αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ νωρίτερα, στη συνέντευξη τύπου, είχε χαρακτηρίσει τον Αλέκο, «εξαιρετικό Περιφερειάρχη»…

Ως στέλεχος πολυεθνικής που υπήρξε στο παρελθόν, ο Μητσοτάκης, αν καλούνταν να κρίνει τα υφιστάμενα στελέχη του, θα ήταν, αναρωτιέμαι, το ίδιο γαλαντόμος στις επαινετικές του εκτιμήσεις; Θα έκρινε φαντάζομαι, τους υφισταμένους του για τα νούμερα που θα είχαν να του παρουσιάσουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο… «εξαιρετικός Περιφερειάρχης» τελευταία πήρε την Ήπειρο στην ανάπτυξη, τελευταία την κρατάει και φαντάζομαι, τελευταία θα την παραδώσει στο τέλος αυτής ή της επόμενης θητείας του – αν το 2023 κρίνει ότι μετά από 32 χρόνια αυτοδιοικητικής καριέρας θα είναι η ώρα να βάλει το τέλος της. Μεταξύ των πρώτων Περιφερειών σε ανεργία ήταν εδώ και χρόνια η Ήπειρος, στις ίδιες υψηλές θέσεις παραμένει.

Άρα, που βρίσκει την «ουσία» στον Αλέκο, ο Κυριάκος; Στα «θελήματα» που κάνει καλά για χάρη των ψηφοφόρων του; Αν ναι, πάω πάσο.

Συμπερασματικά, ως στέλεχος πολυεθνικής ο Κυριάκος θα λογοδοτούσε στους προϊσταμένους του, για τα μη αποδοτικά στελέχη του. Ως πολιτικός αρχηγός, κρίνει με στρεβλά κριτήρια την ικανότητα των στελεχών του, στου κασίδη – εν προκειμένω του Ηπειρώτη κασίδη – το κεφάλι…

Και κάτι ακόμα: παρουσιάζοντας το νέο σήμα της ΝΔ, ο Κυριάκος είπε προ ημερών: «Το σήμα μας έχει το μονόγραμμά μας, το «Ν» της διαρκούς Νεότητας και το «Δ» της παντοτινής δημοκρατικής μας αναφοράς». Με 28 χρόνια στην πλάτη του ως Δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης ο Αλέκος τι νέο μπορεί να κομίζει; Όσο για τη δημοκρατική του αναφορά, όσοι διετέλεσαν σύμβουλοί του, έχουν να το λένε…

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ριζόπουλος

Να έλθω τώρα και στον Ριζόπουλο που ανακοίνωσε χθες, την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Κατ’ αρχάς, κάπως μου «έκατσε» το «Περήφανοι Ξανά!» που συνοδεύει το όνομα «Ορίζοντες Ηπείρου» – αυτό παρεμπιπτόντως μοιάζει με το όνομα της παράταξης του Γιώργου Ζάψα που το 2010 δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Περιφερειακό συμβούλιο. Σα να λέει ότι οι Ηπειρώτες έπαψαν να είναι περήφανοι όσα χρόνια ψηφίζουν Καχριμάνη αλλά τέλος πάντων… Εγώ δεν ξέρω από μαρκετίστικα κόλπα επικοινωνίας.

Το δεύτερο όσον αφορά τη συνέντευξη, που βρήκα κάπως, ήταν η είσοδος του Σπύρου Ριζόπουλου στην αίθουσα της παρουσίασης, όπου ήταν μεν μπροστά στο κοινό του, αλλά γίνονταν για τα μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσε ας πούμε, να έλθει νωρίτερα, να γνωριστεί με τους δημοσιογράφους που δε γνώριζε κτλ. και μετά να ανέβει στο πόντιουμ. Αυτός αντίθετα, μπήκε και άρχισε κατευθείαν την παρουσίαση με το «Καλημέρα σας, είμαι ο Σπύρος Ριζόπουλος…».

Τέλος, ήταν λογικό να έχει ένα σχετικό άγχος στη συνέντευξη, αφού έχει μάθει να βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, ως σύμβουλος επικοινωνίας. Και το γεγονός ότι διέκοπτε τον δημοσιογράφο, πριν ολοκληρώσει τη συνέντευξη, είναι ένα σημείο που οφείλει να προσέξει, την επόμενη φορά.

Για την ουσία των όσων είπε, διαβάστε το ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες…

 

Οι αμαρτωλές ΜΚΟ

Το ψάξιμο από τον OLAF όλων των συμβάσεων για τη σίτιση και όχι μόνο, των προσφύγων, στους καταυλισμούς ανά την επικράτεια, ενδέχεται να βγάλει λαβράκια.

Από την άλλη, συνολικά η διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα μας αποδείχτηκε ότι ήταν η τέλεια μπίζνα για τους… επαγγελματίες ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν καλά καλά φτάσουν οι πρόσφυγες στα Γιάννενα, θυμάμαι, το 2016, οι «σύντροφοι» που κατείχαν το αντικείμενο που λέγεται ΜΚΟ, έστησαν τα φόρουμ τους και πουλούσαν αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους των πολέμων. Λίγο αργότερα, οι ΜΚΟ έγιναν αφεντικά στη διαχείριση του προβλήματος και οι «σύντροφοι» κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.

Όμως, δεν πρέπει να φωνάζουν και οι υπόλοιποι, γιατί αν κρίνω από τα Γιάννενα, οι ΜΚΟ χώρεσαν προσωπικό και ανθρώπους και από άλλα κόμματα. Πολιτευτές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης έχωσαν ψηφοφόρους, γκόμενες, γυναίκες κτλ. στις ΜΚΟ και είναι όλοι τους ευχαριστημένοι.

 

Ζάψας όπως Αναγνωστάκης;

Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή να στηρίξει το κόμμα για υποψήφιο Περιφερειάρχη, έναν Δημαρίτη: τον πρώην βουλευτή, πρώην Δήμαρχο Χαλκίδας, νυν γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, Δημοσθένη Αναγνωστάκη.

Στα σχετικά δημοσιεύματα, για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, «έπαιζε» μέχρι πρότινος, το όνομα του πρώην Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου. Φαντάζομαι δεν θα καίγονταν να είναι υποψήφιος και η περιφερειακή οργάνωση του το αρνήθηκε… Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί, βρήκε έναν πρόθυμο να θυσιαστεί πολιτικά που δεν είναι και του κόμματος…

Το αυτό ενδέχεται να συμβεί και στην Ήπειρο, με την περίπτωση του Γιώργου Ζάψα. Όσο κι αν αυτό συνιστά μια προσωπική, μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, για τον φίλτατο Γιώργο, που μέχρι προχθές, δήλωνε δημόσια πως είτε δεν θα είναι καθόλου υποψήφιος Περιφερειάρχης, είτε θα είναι υποψήφιος μιας μεγάλης και διευρυμένης παράταξης… Προσωπικά με απογοητεύει γιατί πίστευα στην ειλικρίνεια των λεγομένων του…

 

Ο Μασσαλάς απειλεί…

Και αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο θέλει τη ΔΗΜΑΡ της… ίσως το αυτό ισχύει και για τα Γιάννενα.

Ο Βασίλης Μασσαλάς, πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και «κολλητός» φίλος του πρώην Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, φαίνεται πως δεν θα ακολουθήσει το φίλο του στις τελευταίες επιλογές του, όσον αφορά τις εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο Φίλιος ως γνωστό, είναι συνταγμένος στη «μάχη» που θα δώσει ο Μωυσής Ελισάφ στις εκλογές του Μαΐου και νομίζω, ήγγικεν η ώρα των ανακοινώσεων, από τον καθηγητή Ιατρικής και πρώην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, για να μην λένε… και από την πλευρά του Μπέγκα, πως ως τώρα, γνωρίζουν μόνο την υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου και καμία άλλη…

Ο Μασσαλάς λοιπόν, επειδή αφενός, δεν τα βρίσκει με το Μπέγκα, γενικά, και από τον καιρό που ήταν κι οι δυο αντιδήμαρχοι του Φίλιου, και επειδή αφετέρου, με τον Ελισάφ έχει πολύ κακή προσωπική σχέση, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Γνωρίζω ανθρώπους στους οποίους έχει μιλήσει για την φιλοδοξία του να ηγηθεί ενός συνδυασμού ο Βασίλης και απομένει να φανεί αν θα τα καταφέρει.

Θεωρεί προφανώς πως οι υφιστάμενες ή οι φημολογούμενες υποψηφιότητες δεν καλύπτουν πολιτικά και προγραμματικά την πόλη, γιατί ο Μασσαλάς αν κατέβει, δεν θα το κάνει για να διεκδικήσει οφίτσια, μέσω μετεκλογικών συνεργασιών. Θα μπορούσε να κατέβει με τον Μπέγκα ας πούμε, κι εφόσον αυτός εκλεγεί, να έχει σίγουρη μια θέση αντιδημάρχου.

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 11/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons