ΔΗΓΜΑΤΑ 11/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 11/2/2021

Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις…

Ο… «δάσκαλος» της παροιμίας είναι ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Ο πρώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη προχθές, ρωτήθηκε για τα απορρίμματα και τους σταθμούς μεταφόρτωσης, καίτοι ολίγον ξεχασμένη η ιστορία, το τελευταίο διάστημα, αν και αναμένονται οσονούπω εξελίξεις, να είστε προετοιμασμένοι…

Ο Δήμαρχος άφησε τα γραπτά και άρχισε να διδάσκει προφορικά μαθήματα συναίνεσης και δημοκρατίας αλλά ταυτόχρονα και το δίκιο του ισχυρού… Δεν κολλάνε αυτά τα δύο παρεμπιπτόντως, το πρώτο είναι για τους ανθρώπους, το δεύτερο για τα ζώα ή τα ανελεύθερα κράτη.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου για τη σύμβαση «μαμούθ» της διαχείρισης και λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, υπόκειται στον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και εξετάζονται ταυτόχρονα ως προς τη βασιμότητά τους, οι τέσσερις ενστάσεις που κατέθεσε αντίστοιχα πολίτης και οι Δήμοι Ιωαννιτών, Πρέβεζας και Ζίτσας. Όσο οι υπόλοιποι κοιμούνται… ένας μόνο κινείται. 

 

Δημοκρατία όπως τη θέλουμε

Τι είπε λοιπόν ο Δήμαρχος…

Ότι αποφάσεις για έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα επιβαρύνουν τους δημότες του Δήμου Ιωαννιτών ανάμεσα στους υπόλοιπους Ηπειρώτες, δε γίνονται αποδεκτές, ακόμα και αν έχει τηρηθεί η απαιτούμενη δημοκρατία, στην οποία οι πολλοί αποφασίζουν. Δε μειοψήφησε μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών στη συγκεκριμένη απόφαση αλλά ο Δήμος Ιωαννιτών μαζί με το Δήμο Ζίτσας, την ώρα που λαμβάνονταν οι σοβαρές αποφάσεις… πετούσαν χαρταετό… 

Λέει όμως ο Δήμαρχος πως τέτοιες αποφάσεις δε μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη το μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου και μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων.

«Όταν προχωρείς να κάνεις τέτοιες μεγάλες κινήσεις, πρέπει να εξασφαλίζεις στοιχειώδεις διαδικασίες και συναίνεση» σημείωσε μέσες άκρες και ακολούθως τόνισε το εξής συνταρακτικά αποκαλυπτικό: «και αν ρωτάτε τι μήνυμα πήρε από το Υπουργείο ο κ. Καλαντζής είναι «συνεννοήσου με το Δήμο Ιωαννιτών»…»… 

Το κάνω τάλιρα: εκεί που ο Δήμος Ιωαννιτών, δηλαδή θεωρητικά ο ισχυρός, είναι μειοψηφία, στο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ας πούμε, η δημοκρατία παύει να υφίσταται και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η άποψη του ενός και ισχυρού, δηλαδή του Δήμου Ιωαννιτών. Εκεί θα έλεγα επίσης, που δε μπορεί ο ισχυρός, εν προκειμένω ο Δήμαρχος, να περάσει το δικό του, όπως μέσα στο δημοτικό του συμβούλιο ας πούμε, λόγω της αντίθετης άποψης της αντιπολίτευσης, καταγγέλλεται ως προβοκατόρισα η τελευταία… Και εκεί που ο Θεοδωρικάκος έχει κάνει το θαύμα του… με τις περίφημες τροπολογίες… τους γράφουμε στα παπα… μας και αποφασίζουμε μόνοι μας, γιατί δεν έχουμε ανάγκη κανέναν και ούτε ασφαλώς την αντιπολίτευση.

Αυτό είναι η δημοκρατία της Νέας Εποχής, φίλε Μωυσή; Θα τρελαθώ! Όλα τα παραπάνω, αν τα έγραφε στα «Νέα» σε άρθρο του ο Δήμαρχος, θα τα διατύπωνε φαντάζομαι, λίγο πιο εύσχημα αλλά όταν τα ακούς προφορικά, από έναν σοβαρό άνθρωπο, χάνεις τα λογικά σου…

 

Η αλήθεια

Κι επειδή κάνουμε και ρεπορτάζ… ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής, στον οποίο κατά το Δήμαρχο Ιωαννίνων, έβαλαν χέρι… από το Υπουργείο, για να τα βρει με το Δήμαρχο Ιωαννίνων πριν πάει παρακάτω, διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο σενάριο.

Ουδέποτε τον ενόχλησε κάποιος από την κυβέρνηση για την κόντρα με το Δήμο Ιωαννιτών και δεν θα μπορούσε άλλωστε, γιατί φίλτατε Δήμαρχε, τα θεσμικά όργανα, ευτυχώς για όλους μας και δυστυχώς για εσένα, λειτουργούν με συγκεκριμένες διαδικασίες. Ευτυχώς, ξαναλέω, έτσι γίνεται, γιατί έτσι πρέπει, στις Δημοκρατίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο του ΦΟΔΣΑ και όχι ο πρόεδρός του. Επομένως, πώς είναι δυνατόν να λες ότι τον έκαναν… ντα από την Αθήνα, επειδή σε στενοχώρησε; Αλήθεια κλάφτηκες στους κυβερνώντες φίλους σου ή σε παραπληροφόρησαν πάλι οι γνωστοί παράγοντες; 

Είναι μια λύση κι αυτή, να αποσύρεις το Δήμο Ιωαννιτών από όπου δε σου κάνουν τα χατίρια, όπως έκανε ο Τράμπ, ας πούμε… Αλλά να βάζεις το… μπαμπά να μαλώσει τα παιδάκια που δε σε παίζουν, το θεωρείς σοβαρό; 

 

Θα μιλήσει η Πρέβεζα;

Επικαλείται και το Δήμο Πρέβεζας ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, ως μέλος του μπλοκ των αντιδρώντων στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.

Ό,τι πιο ανακριβές είναι επίσης αυτό, γιατί πιθανά θεωρείται πως επειδή άσκησε προσφυγή ο Δήμος Πρέβεζας στην απόφαση για τη διαχείριση των ΣΜΑ, συμφωνεί με κάθε αποκοτιά των δύο μεγάλων Δήμων του Νομού Ιωαννίνων. Ουδέν αναληθέστερον… Ο Δήμος Πρέβεζας «καίγεται», γιατί πληρώνει σήμερα την διαχείριση των σκουπιδιών του πιο ακριβά από τους περισσότερους Δήμους της Ηπείρου.

Και δε μπορεί να θέλει να καθυστερεί η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, όπως προσδοκά ο Δήμος Ιωαννιτών. Είναι αντικρουόμενα τα συμφέροντα επομένως, φίλε Δήμαρχε, είναι απλά τα πράματα, μη μπερδεύεσαι κι εδώ.

 

Αυτή πώς ξέφυγε;

Ο άλλος… δάσκαλος που δίδασκε… είναι όπως είπα ο Περιφερειάρχης.

Αυτός που παραπονιέται μόνιμα, ότι δεν πάνε οι Δήμαρχοι να συζητήσουν μαζί του για τα σκουπίδια. Λες και πρέπει…

Ε και πήγαν, λέω γω… Τι τους είπε; Ελάτε να συνδιοικήσουμε! Τα δικά μου – δικά μου και τα δικά σας δικά μου… Τα μηχανήματα είναι δικά του, το εργοστάσιο είναι δικό του, αν θέλουν να ασκήσουν τη δραστηριότητα της διαχείρισης απορριμμάτων οι Δήμοι, θα πρέπει πρώτα να προσκυνήσουν!

Αυτός κι αν είναι θεσμικός και δημοκράτης! Αυτός κι αν εύχεται να τα κάνουν εντελώς σκατά με το μπαρδόν… οι Δήμαρχοι στη διαχείριση των απορριμμάτων, για να έρθει να το παίξει σωτήρας μεθαύριο. 

Από αυτή τη γραμμή της Περιφέρειας όμως, ξέφυγε καθώς φαίνεται μια πρώην Δήμαρχος και νυν αντιπεριφερειάρχης. Και είπε η αθεόφοβη… το αυτονόητο… Ότι τα σκουπίδια είναι δουλειά των Δήμων! Χα! Δεν ήξερες, δε ρώταγες, Σταυρούλα μου; Τι κουβέντες είναι αυτές που λέει ο στόμας σου;

Εδώ είναι Ήπειρος, δεν είναι Μάνη. Δεν κατάλαβες ακόμα πως λειτουργεί ο πολιτικός σου προϊστάμενος; Και δεν κατάλαβες ακόμα πως πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι, αν θες να είσαι μέλος της Περιφερειακής Αρχής; 

 

Για τη Δομπόλη

Στο βάθος του παλιού Πανεπιστημίου τώρα, στη συνέντευξη που προανέφερα, ο Δήμαρχος μίλησε όπως ήταν αναμενόμενο, για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Δομπόλη.

Θυμηθείτε ότι στα «Δήγματα» της Τρίτης, επεσήμανα πως ο Δήμαρχος δεν εκτέθηκε μιλώντας για την… «ανακάλυψη» του ΦΕΚ του 2001 που δήθεν αλλάζει άρδην τα δεδομένα, προκειμένου να γίνει διοικητήριο ντε και καλά, το εγκαταλελειμμένο ακίνητο και αυτό άφησε να το κάνει μόνο ο Περιφερειάρχης. Προσεκτικός ων ο Δήμαρχος μίλησε μόνο για νέα «δεδομένα».

Στην προχθεσινή του συνέντευξη λοιπόν, περιέγραψε τι διεμείφθη στην κουβέντα με τον Πρωθυπουργό και είπε περίπου πως ο Μητσοτάκης προέκρινε ως προτιμότερη λύση, η οποία αποτυπώθηκε μάλιστα και στο δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου εκείνης της ημέρας, να γίνει Δημαρχείο το παλιό Πανεπιστήμιο και όχι σχολεία, όπως παρουσίασε ως διττή εναλλακτική ο Δήμαρχος.

Η… «μιζέρια» που νοιώθει ο Δήμαρχος και λέει συχνά, πως αποπνέει αυτή η πόλη, επειδή του ασκεί σκληρή κριτική ή επειδή είναι προκατειλημμένη μαζί του ή επειδή δεν τον αφήνει να αλλάξει τα Γιάννενα, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, μπορεί και να προκαλείται επειδή τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα πάντα. Και στην προκειμένη περίπτωση βάζει κι αυτός το χεράκι του ή το επιτρέπει: από την προχθεσινή του συνάντηση με τον Περιφερειάρχη μπορεί να συμφωνήσουμε ότι το μήνυμα που εκπέμφθηκε είναι ότι μιλάμε για ειλημμένη απόφαση να γίνει Δημαρχείο στη Δομπόλη; Με την προχθεσινή του συνέντευξη ο Δήμαρχος επεχείρησε να ανατρέψει αυτή την αίσθηση και να πει πως είναι όλα ακόμα ανοιχτά, ακόμα και το ενδεχόμενο χωροθέτησης του νέου Δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ. Εδώ είμαστε για να κρίνουμε από την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά σε κάθε περίπτωση ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα κρίνονται αυστηρά για τις επιλογές και τις αποφάσεις τους και είναι υποχρεωμένοι να υπομένουν την κριτική όσο σκληρή κι αν είναι.

Και βάζω ένα στοίχημα εδώ σήμερα: ότι τζάμπα υπήρξε μια ακόμα αναστάτωση μετά την πρωθυπουργική αναφορά στο νέο Δημαρχείο. Δεν ξέρω αν το παλιό Πανεπιστήμιο η πόλη θα το πάρει, αλλά Δημαρχείο εκεί δεν γίνεται.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons