ΔΗΓΜΑΤΑ 11/4/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 11/4/2019

Γραφεία προεκλογικά

Τα εκλογικά κέντρα των παρατάξεων που θα λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, στήνονται στο κέντρο της πόλης.

Στην οδό Πυρσινέλλα θα είναι τα επιβλητικά γραφεία της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα», εκεί κοντά σε μια στοά, το «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, και από την άλλη πλευρά, στη Μ. Αγγέλου, το στρατηγείο της Τ. Καλογιάννη.

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα σκέφτεται την πρόταση του Νίκου Τσόλη, να μη νοικιάσει καθόλου εκλογικό κέντρο αλλά να λειτουργήσει ως τέτοιο, τα γραφεία της παράταξης που είναι παραχωρημένα από το Δήμο, στην οδό Πυρσινέλλα.

Αν όντως, ο επικεφαλής της παράταξης ακούσει την πρόταση του δημοτικού του συμβούλου, πρόκειται να διαθέσει το σεβαστό ποσό που θα πλήρωνε γι’ αυτές τις 50 μέρες, σε ένα ευαγές ίδρυμα ή σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό.

 

Συσσίτια ξανά

Πρόταση του Νίκου Τσόλη είναι όπως έγραψα και στο παρελθόν, σε ανύποπτη στιγμή, η ανάγκη επαναφοράς των συσσιτίων του Δήμου.

Ο Ν. Τσόλης έχει καλή εικόνα της λειτουργίας των συσσιτίων από τις ενορίες της πόλης και κρίνει πως σύντομα η Εκκλησία θα βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των οικογενειών που ωφελούνται από τα συσσίτιά της.

Έτσι τότε, θα χρειαστεί να συνδράμει το φιλανθρωπικό έργο των ενοριών κάποιος τρίτος και αυτός θα μπορούσε να ξαναείναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Θυμίζω πως τα συσσίτια ήταν μια από τις πρώτες λειτουργίες που καταργήθηκαν όταν ανέλαβε Δήμαρχος ο Φ. Φίλιος το 2010 και πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ ο Φ. Τσουμάνης, γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν ένας άχρηστος μηχανισμός που όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητος αλλά λειτουργούσε και πελατειακά, πηγαίνοντας φαγητό σε οικογένειες με Πόρσε… κατά τις καταγγελίες της εποχής… για όσους θυμούνται…

 

Ο σταρ της βραδιάς

Ο Νίκος Τσόλης για να το κλείσω, ήταν ο άνθρωπος που χειροκροτήθηκε περισσότερο κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», την περασμένη Κυριακή.

Χειροκροτήθηκε τόσο από τον κόσμο που όπως παραδέχεται, συγκινήθηκε πολύ κι ο ίδιος, γιατί δεν περίμενε τέτοια αναγνώριση.

 

Σχόλια άσχημα

Εριστικά σχόλια με δόση χλεύης διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιους από τους ανθρώπους που άφησαν το Λάζαρο Νάτση και ακολουθούν το Μωυσή Ελισάφ σε αυτές τις εκλογές.

Προφανώς και δεν εκτίμησαν στον ίδιο βαθμό όλοι, την αυθεντία του επικεφαλής, το αντιπολιτευτικό έργο της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», τη συνέπεια της παράταξης στην… ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον πλουραλισμό προτάσεων με κορυφαία εκείνη για το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι… κλπ.

Θα πω για πολλοστή φορά πως… ευτυχώς για το Μ. Ελισάφ δεν του «κόλλησε» ο ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε η άποψη για αυτόνομη κάθοδο του κυβερνόντος κόμματος στο Δήμο Ιωαννιτών.

Όσοι σοβαροί άνθρωποι ωστόσο, διαφωνούν με τα παραπάνω, δεν ήταν δυνατόν να ήταν εκ νέου υποψήφιοι με την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

Είτε λοιπόν φταίει γι’ αυτό ο… Φίλιος είτε όχι, δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός είναι να πράττει κατά βούληση. Και ο κόσμος είναι ο τελικός κριτής, λένε οι πολιτικοί, αν δεν κάνω λάθος… Και οι κρίνοντες κρίνονται…

 

Προσπαθώ να καταλάβω…

Προσπαθώ πάντως, ειλικρινά, να μπω στη θέση κάποιων «συντρόφων» που πέρα από τις προσωπικές μεθοδεύσεις ματαιόδοξων ανθρώπων – «βρυκολάκων» της ντόπιας πολιτικής και αυτοδιοικητικής σκηνής, εξοργίζονται και από επιπλέον λόγους, που δεν τους επιτρέπουν να σκεφτούν τη θέση τους δίπλα σε άλλους, προερχόμενους από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Οι «εκσυγχρονιστές», οι «Βενιζελικοί», οι «μνημονιακοί Παπανδρεϊκοί» κοκ., είναι για εκείνους «μιάσματα» της πολιτικής και δε θα μπορούσαν ποτέ να συνεργαστούν μαζί τους, πολιτικά.

Οι «σύντροφοι» αυτοί είτε είναι φανερά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι οι γνωστοί… «δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά…» ανέχονται ή θεωρούν φυσιολογικό να συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ραγκούση, το Μωραΐτη, τη Μαριλίζα, τη Τζάκρη, το Μπόλαρη, το Μπίστη, το Στέφανο Τζουμάκα εσχάτως, κάνουν τα στραβά μάτια στους συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που έγιναν «στρατηγοί» του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγουν τις αγκάλες τους στη διαπλοκή, αλλά σε παρακαλώ… μη τους πεις να συνεργαστούν με τον Βαγγέλη Αργύρη, τον Κασσή, το Μήτσο Παπαγεωργίου και τον Οικονόμου, γιατί σε «σκότωσαν»…

 

Ξέφυγε η κατάσταση

Τα δύο παραπάνω σχόλια τα έγραψα αρκετές ώρες πριν πέσω σε μια φεισμπουκική ανάρτηση του φίλου Στέφανου, ψιλο-«εμετική», όπως θα παρατηρούσε κάποιος –Ζαίος, αν με το αντίστοιχο ύφος απευθύνονταν κάποιος τρίτος σε πρόσφυγα, μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας και δε συμμαζεύεται…

Τον προηγούμενο καιρό, με αφορμή σενάρια τερατώδη που κυκλοφορούν προεκλογικά στην πόλη μας, αναφέρθηκα κι εγώ στο σχέδιο του… «διεθνούς Σιωνισμού» και του προέδρου Τραμπ… να επιβάλλουν τη νίκη στο Δήμο Ιωαννιτών του Εβραίου Μωυσή Ελισάφ.

Κουβέντες καφενείου από διάφορους «ψεκασμένους» ακούγονται σταθερά τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διάφορους, από ένα λαό που γουστάρει το παραμύθι και τη θυματοποίηση…

Όμως, εν προκειμένω, η με αστεία διάθεση και περιπαικτική αναφορά του φίλτατου Στέφανου στους… «πράκτορες της τοπικής Μοσάντ» που διαδίδουν ότι η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» δεν θα κατέλθει αυτόνομα αλλά θα ενωθεί με το «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ, ξεφεύγει νομίζω από το πλαίσιο και της χοντροκομμένης ειρωνείας, την οποία πολύ συχνά χρησιμοποιώ και εγώ στα σχόλιά μου, κατά των διαφόρων «πελατών» μου…

Το λέω λοιπόν εγώ που δεν είμαι Συριζαίος, σε φίλους Συριζαίους, οι οποίοι σκίζουν τα ρούχα τους όταν «δολοφονούνται» δικοί τους χαρακτήρες… Σε ανάλογη περίπτωση, αν ο θιγόμενος ήταν δικός τους, μπορεί να είχαν βγει ήδη καμιά δεκαριά ανακοινώσεις καταγγελίας που να έθεταν το ερώτημα «γιατί δεν πήρε θέση ακόμα ο Κυριάκος;»…

Συνιστώ ψυχραιμία, συντρόφια…

 

Ψυχραιμία

Ακόμα και αν διαδίδουν οι του Ελισάφ ότι ο Νάτσης θα πάει να συνεργαστεί μαζί του και πως δεν κατεβαίνει, ενδεχόμενο αδύνατο, και από τις δύο πλευρές, ο πολιτικός πολιτισμός που λέει κι ο Δήμαρχος, οφείλει να κρατηθεί, όπως και δήποτε…

 

Το άγχος μου…

Η ώρα (10:30 π.μ.) προδιέθετε πως θα φάμε πολύ ώρα, άρα γι’ αυτό η συνέντευξη τύπου προγραμματίστηκε τόσο νωρίς…

Ο συνάδελφος Σωτήρης Αργύρης από τα ερτζιανά κύματα της ΕΡΑ Ιωαννίνων εύχονταν όχι τυχαία, «καλό κουράγιο» στους δημοσιογράφους που θα πηγαίναμε στη συνέντευξη, στην οποία μας είχε καλέσει ο Ριζόπουλος, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα των «Οριζόντων της Ηπείρου»…

Προσωπικά, έκανα το κουμάντο μου, χαιρέτησα τους δικούς μου και είπα πως πάω κάπου που θα αργήσω πολύ… Βλέποντας το Ριζόπουλο πριν ξεκινήσει την παρουσίαση (στις 10:30 το πρωί), τον ρώτησα αν προλαβαίνω το δελτίο στις 8, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση…

Τελικώς, πέσαμε όλοι έξω και συνετελέσθη ένα μικρό θαύμα: η συνέντευξη για την παρουσίαση του προγράμματος των «Οριζόντων» τελείωσε μέσα σε μισή ώρα.

Τα είπε όλα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης; Όχι ακριβώς, αλλά μας έδωσε το πρόγραμμα να το μελετήσουμε, για να το αναλύσουμε μαζί, σε μια επόμενη συνάντηση μετά το Πάσχα.

Κι έτσι, μια αναμενόμενα δύσκολη μέρα, τελείωσε…

 

Τι είπε ο Ριζόπουλος;

Για να σοβαρευτώ τώρα, ο Ριζόπουλος μεγάλωσε και από επικοινωνιολόγος έγινε κανονικός υποψήφιος Περιφερειάρχης…

Στη χθεσινή παρουσίαση ήταν μεστός και δεν πλατείασε καθόλου, αλλά λογικά ζορίστηκε πολύ για να το κάνει αυτό (φάνηκε από την απάντησή του σε μια διευκρινιστική ερώτηση, με κλειστές κάμερες που κράτησε πέντε λεπτά… Αν η ερώτηση ήταν κανονική, φανταστείτε πόσο θα κράταγε η απάντηση…).

Ήταν και ουσιαστικός με τα όσα είπε και με τα όσα λέει το πρόγραμμα. Περιφερειακότητα, ξεπεριφερειακότητα, έχει να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα και τα λέει. Λέει επίσης πως αν θέλουν οι Ηπειρώτες να τον επιλέξουν θετικά, δεν έχουν παρά να το κάνουν, δε θέλει όμως, να είναι μια επιλογή του στυλ, «άντε να δούμε κι αυτόν. Πόσο χειρότερα θα τα κάνει από τον άλλον;»… (θυμίζω πως αντίστοιχο ήταν το επιχείρημα πολλών Ελλήνων που το 2015 ψήφισαν Τσίπρα!).

 

Οι αμετανόητοι ψηφοφόροι

Με βάζει ο διάολος κι εμένα μερικές φορές… αλλά πώς τυχαίνει;

Δεν είμαι αισιόδοξος πως ο Έλληνας θα μάθει να ψηφίζει, και θα το κάνει για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές… Το έχω πει άλλωστε, πολλές φορές.

Θα διαβάσει δηλαδή ο Ηπειρώτης τα προγράμματα των διαφόρων παρατάξεων, πριν πάει για να ψηφίσει; Σιγά μη σκίσουμε κανά καλτσόν! Ο Ριζόπουλος πάντως το ξέρει και το παραδέχτηκε χθες, επικαλούμενος στατιστικές.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη όμως, έτυχε να περιμένω στην ουρά μιας δημόσιας υπηρεσίας και άκουγα το διάλογο μιας κυρίας στο τηλέφωνο. Αναφέρονταν στον ηλικιωμένο πατέρα της που απαιτούσε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, επειδή «αυτός είναι πάνω από όλους…» να του κάνει το χατίρι να τον διευκολύνει, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ή θέλει να νοσηλευτεί, δεν το διευκρίνισα… Και δεν έχει σημασία…

Δε μέμφομαι τον Περιφερειάρχη, είναι κατανοητό, νομίζω…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 11/4/2019)

Show Buttons
Hide Buttons