ΔΗΓΜΑΤΑ 11/5/2019 («έμπαινε Αλέκο…»)

ΔΗΓΜΑΤΑ 11/5/2019 («έμπαινε Αλέκο…»)

Ο κόσμος στον Κυριάκο

Είχε πολύ κόσμο ο Μητσοτάκης. 1.500 άτομα περίπου, τους εκτιμάνε οι άνθρωποι του ξενοδοχείου, όπου φιλοξενήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

Η εκδήλωση είχε κόσμο αλλά δεν είχε παλμό, έλεγαν κάποιες παλιές κομματικές καραβάνες, συμφωνώντας με τη διαπίστωση ότι ο Κυριάκος δεν είναι «ερωτεύσιμος» πολιτικά αλλά θα ψηφιστεί στις επόμενες εκλογές, ούτως ή άλλως.

 

Δύο παρατηρήσεις

Η διαφήμιση Καχριμάνη από τον πρόεδρο της ΝΔ, στην εκδήλωση της Πέμπτης, δεν περιείχε κάτι εκτός προγράμματος. «Πρώτος ο Αλέκος, ξανά Περιφερειάρχης ο Αλέκος, άξιος ο Αλέκος, έμπαινε… Αλέκο»… Τα κλασικά δηλαδή από το κόμμα που τον στηρίζει… τον Αλέκο…

Δύο σημεία των αναφορών του Μητσοτάκη για Καχριμάνη θα σχολιάσω μόνο: α) ότι ο Αλέκος «έφερε την Ήπειρο στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής ανάπτυξης»… Ακούγοντας τον Κυριάκο, ο Γκεόργκι, εργάτης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι χαμογέλασε ειρωνικά, ο Calinic, βιομηχανικός εργάτης από την Κραϊόβα βάρεσε μια δυνατή κουτουλιά στο ατσάλινο μηχάνημα που είδε μπροστά του και ο ψαράς Arnaud από το Μαγιότ, την υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλικής Δημοκρατίας, έριξε μια βουτιά στα κρύα νερά του Ινδικού Ωκεανού για να συνέλθει από το δυνατό facepalm… (θυμίζω απλά στον πρόεδρο της ΝΔ, πως η Ήπειρος μαζί με τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές, συγκαταλέγονται στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της ενωμένης Ευρώπης, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ).

β) το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον Αλ. Καχριμάνη και την Τ. Καλογιάννη. Αμφότεροι το εμφανίζουν ως προσωπικό έργο. Ο πρόεδρος της ΝΔ το «χρέωσε» πρωτίστως στον Περιφερειάρχη. Αυτό… μέχρι να καταλάβει ο Ηπειρώτης πόσο θα αυξηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με τη λειτουργία του εργοστασίου και τότε, κανείς δεν αναφέρεται στο έργο.

 

Ολίγον έγκυος

Η Τατιάνα Καλογιάννη τώρα, πλησίασε διακριτικά τον πρόεδρο της ΝΔ, πριν τη συνάντησή τους με τους ταξιτζήδες και τους αστυνομικούς και του ζήτησε να του μιλήσει για ένα λεπτό.

Τι είπαν μεταξύ τους, προφανώς και δε γνωρίζω…

Ο Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε τη συνάντηση αλλά είναι δεδομένο από αυτή την περιγραφή, πως είχε έλθει προετοιμασμένος να τηρήσει αποστάσεις από τους υποψήφιους Δημάρχους και αποφασισμένος να μην ταυτίσει τη ΝΔ, με κανέναν… Ανεξάρτητα από την ανάγνωση που έκανε η Τ. Καλογιάννη στη σύντομη συνάντησή τους και στην ευχή του Μητσοτάκη για «καλή επιτυχία», όλοι οι υπόλοιποι καταλάβαμε άλλα, αλλά οκ…

Αυτό προφανώς, στοιχίζει στη νυν αντιπεριφερειάρχη και όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, τη μια η εγκύκλιος Αυγενάκη, την άλλη οι τελευταίες τοποθετήσεις Μητσοτάκη σε όποια πόλη κι αν επισκέφτηκε, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, στερούν τύποις το δικαίωμα στα μέλη της παράταξης «Ιωάννινα_2023» να αυτοπροσδιορίζονται ως επίσημη παράταξη της ΝΔ.

Από την άλλη, οι αντίπαλοί τους κι εμείς οι υπόλοιποι, δικαιούμαστε να θεωρούμε την παράταξη ως επίσημη παράταξη της ΝΔ, λόγω της στήριξης που έδωσε η τοπική ΝΟΔΕ, μια κατάσταση λίγο… τρανσέξουαλ… δηλαδή, θα έλεγα με όρους πολιτικής…

Ή αλλιώς, κατάσταση λίγο ή πολύ έγκυος, ανάλογα με το από που θα το δει κανείς…

 

Σούπα η συνέχεια

Δύο ακριβώς εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι χρήσιμο και κρίσιμο να καταγράψω ορισμένες σκέψεις για το Δήμο Ιωαννιτών, γιατί φαίνεται πως η προεκλογική περίοδος ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε.

Μετά τις όποιες εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκεντρώσεις, έχουν βγει συμπεράσματα που δεν θα αλλάξουν θεαματικά και αν ακόμα, ο Μπέγκας ας πούμε, ή η Καλογιάννη, κάνουν μια μεγάλη κινητοποίηση στην κεντρική προεκλογική τους εκδήλωση…

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, πορευόμαστε, προβλέπω, μάλλον βαριεστημένα, για τα δικά μου δεδομένα, με τους υποψήφιους να επισκέπτονται τις γειτονιές και τα χωριά, να τάζουν, να ακούν ή να τα ακούν… και να εκδίδουν προβλεπόμενες ανακοινώσεις του στυλ «θερμής υποδοχής από τους κατοίκους έτυχε ο υποψήφιος Δήμαρχος…», κτλ.

 

Ας κόψει αυτές τις εμφανίσεις

Ως εκ τούτου, είναι κατ’ αρχάς, για να τα πάρω ιεραρχικά, τελείως περιττό, να συνεχίζει ανόητα, η απερχόμενη δημοτική αρχή να προσπαθεί να πείσει όσους δεν πείθονται με τίποτα, πως τα έργα της τελευταίας στιγμής, δεν είναι προεκλογικά αλλά ότι προεκλογικές είναι οι υποσχέσεις… που είπε και ο αντιδήμαρχος Μανταλόβας, προχθές…

Για τις δύο εβδομάδες που απομένουν, δεν της προσθέτει νομίζω, στήριξη και σταυρούς της «Ενότητας Πολιτών», η εικόνα του Δημάρχου και των υποψηφίων του μπροστά σε μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα. Ίσα – ίσα νομίζω, μπορεί να καταφέρει να εκνευρίσει τον πολίτη που ως τώρα δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα προεκλογικά έργα της τελευταίας στιγμής, παρά να πείσει τους καχύποπτους.

Άρα, για τις επόμενες 15 μέρες, θα πρότεινα στο Δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα, να αποφύγει άλλες επισκέψεις και δηλώσεις όπως ήταν οι τελευταίες, των αντιδημάρχων Μανταλόβα και Λιόντου. Όσοι πίστεψαν, πίστεψαν… ότι εντελώς συγκυριακά η πόλη έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο.

(Παρεμπιπτόντως, αυτές τις μέρες γίνονται τα πεζοδρόμια στην οδό Αριστοτέλους, αν δεν κάνω λάθος το όνομα, τον κεντρικό δρόμο της Βρυσούλας που συνδέει το Γιαννιώτικο Σαλόνι και την οδό Νικοπόλεως. Η διαπλάτυνση του δρόμου αυτού μαζί και η ασφαλτόστρωση άρχισαν να εκτελούνται από το 2015 και ουσιαστικά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω μεγάλων προβλημάτων με τον ανάδοχο. Είναι ένα μικρό δείγμα μιας μεγάλης δυστοκίας της παρούσας δημοτικής αρχής…).

 

Παράδοξα

Η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» έχει ανακηρύξει σε μεγάλο αντίπαλο της, στις εκλογές της 26ης Μαΐου, όχι την απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ.

Για τον πρόσθετο λόγο ότι την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» στηρίζει ο μισός τοπικός ΣΦΥΡΙΖΑ (είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων που… σφυρίζει αδιάφορα…), για τον επιπλέον λόγο ότι ένας σημαντικός αριθμός πρώην μελών της παράταξης Νάτση μετακόμισαν στην παράταξη Ελισάφ – κι έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν, εφόσον δεν εκτιμούν το πολιτικό ανάστημα του Νάτση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα… – και κυρίως, γιατί αντιλαμβάνονται πως όταν όλοι σήμερα μιλούν για τέσσερις παρατάξεις που διεκδικούν επί σχεδόν ίσοις όροις την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών, δεν συμπεριλαμβάνονται ως παράταξη σε αυτές τις τέσσερις πρώτες δυνάμεις…

Έτσι, συμβαίνει το επιεικώς παράδοξο, να μαίνονται οι επιθέσεις, με δημόσιο λόγο, στην παράταξη Ελισάφ από τα στελέχη της «Ανατροπής», να πηγαίνει ο Λάζαρος στο μέγαρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου και να συναντάει Καμπουράκη (Περιφερειακό Δ/ντη), Τζίμα (προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας) αλλά όχι το Ράπτη (προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας και στέλεχος του «Γιάννενα Νέα Εποχή»)… και τέλος, να μην αρθρώνουν μία (1) έστω αρνητική κουβέντα για την απερχόμενη δημοτική αρχή.

 

Προσυμφωνημένη συνεργασία;

Δεν είναι εκτιμώ, θέμα «πολιτικού πολιτισμού», ούτε επίσης, επειδή εξάντλησαν το αντιπολιτευτικό τους «μένος» ως παράταξη, απέναντι στη δημοτική αρχή του Μπέγκα, αυτά τα 4,5 χρόνια…

Δε μπορούν να πείσουν ότι διαφέρουν από τους άλλους και ότι έχουν την αξιοπιστία να εφαρμόσουν αυτοί, μόνο, τις προεκλογικές τους υποσχέσεις… όταν μάλιστα χρεώνονται τη φθορά και την απαξίωση του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν επίσης, πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων, σε αυτή την παράταξη, οι άνθρωποι που μπορούν να επικαλεστούν τις διοικητικές τους ικανότητες, από άλλα πεδία άσκησης καθήκοντος.

Ο μόνος λόγος που φαντάζομαι εγώ πως είναι επιλογή της «Ανατροπής» να είναι… καλόβολη με τη δημοτική αρχή, είναι γιατί έχει προσυμφωνήσει ο Νάτσης με το Μπέγκα για μετεκλογική συνεργασία.

 

Σενάρια

Στην περίπτωση τώρα, μιας πρωτιάς του Θωμά Μπέγκα, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένα σενάριο που κυκλοφορεί εντόνως το τελευταίο διάστημα, είναι η καλλιέργειας μιας ψευδαίσθησης ότι θα έδινε μια εξαιρετική δημοτική αρχή η συνεργασία των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα_2023».

Στο ενδεχόμενο αυτό, αν προϋπάρχει και η συμφωνία Μπέγκα – Νάτση, δεν θα τα χαλάσει ο Δήμαρχος με την Καλογιάννη, όσο για το Λάζαρο θα «καταπιεί» και ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να γίνει αντιδήμαρχος, στην ίδια διοίκηση με την Τατιάνα.

Όσο για την τελευταία, προβλέπω πως θα κάτσει αναπαυτικά στην καρέκλα του Θανάση του Μανταλόβα, ως αντιδήμαρχος προγραμματισμού και ανάπτυξης, συνεχίζοντας το έργο της ως «αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων», για τα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών μόνο, και αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό:

α) ο Θωμάς θα συνεχίσει το μοντέλο διοίκησης που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια, μοιράζοντας βιλαέτια και εξουσία σε όσον το δυνατόν περισσότερους επ’ αντιμισθία αιρετούς… (απλά τώρα, θα τα μοιράσει σε πλέον της μιας παρατάξεις) και

β) θα έχουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, μια αντιπολίτευση (Γκόντα, Ελισάφ και ενδεχομένως και Μπαρτζώκα) που θα κάνουν το βίο αβίωτο στην επόμενη δημοτική αρχή κι αυτό προσωπικά, θα μου αρέσει πολύ… γιατί παραδόξως, σήμερα, ο Μπέγκας νομίζει ότι ως Δήμαρχος υπέστη υπέρμετρη αντιπολιτευτική πίεση! Στην περίπτωση αυτή θα καταλάβει τι εστί βερίκοκο.

 

Ερωτήματα

Δημοσκοπήσεις τέλος, γίνονται αλλά δε μαθαίνουμε ούτε επίσημα αποτελέσματα ούτε και ποιος τις παραγγέλνει. Vop Pop, Metron Analysis διενήργησαν μετρήσεις τις τελευταίες μέρες, χωρίς να δούμε ποτέ επίσημα πίνακες. Παράδοξο αρκούντως, καθώς σημαίνει λογικά πως όποιος τις παραγγέλνει κάθε φορά, δε μένει ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα κι έτσι, τις κρατά δικές του.

Σε στενό του περιβάλλον, προ ημερών, ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας έδωσε πάντως εντολή «χτυπάμε Μωυσή, γιατί είμαστε εκεί κι εκεί». Και δεν ξέρω αν ήταν οι δημοσκοπήσεις ή το κλίμα που καταγράφει κι ο ίδιος, αυτό που τον ώθησε σε αυτή τη στρατηγική εντολή.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons