ΔΗΓΜΑΤΑ 11/7/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 11/7/2020

Πολύς ήταν ο κόσμος που ανηφόρισε στα Πράμαντα για να βρεθεί κοντά στον Πρωθυπουργό, τόσο που οι κάτοικοι του χωριού έλεγαν ότι είχαν πολύ καιρό – από το περασμένο Δεκαπενταύγουστο ίσως… – να δουν τόσους ανθρώπους μαζεμένους στο χωριό τους. 

Ο Μητσοτάκης έγινε πολυ θερμά δεκτός στο χωριό, τόσο όταν έμπαινε στο Δημαρχείο για τη σύσκεψη με τους τοπικούς άρχοντες όσο και όταν τελείωσε η συνάντηση και θέλησε να χαιρετήσει – με χαιρετούρες covid εννοείται – τους κατοίκους. 

Επεδίωξε να πλησιάσει νέους ανθρώπους και κυρίως παιδιά ο Πρωθυπουργός και ίσως να είναι αυτό μια επικοινωνιακή συμβουλή που ακολουθεί ο Μητσοτάκης, γιατί όσο να ‘ναι, άλλο να φωτογραφίζεσαι και να δημιουργείς και άρα να προσφέρεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εικόνες με ωραίες φάτσες και άλλο να χαιρετάς μεσήλικες. 

Τον Πρωθυπουργό συνόδευε διακριτικά η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τόσο στο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας όσο και στο Δημαρχείο, όπου έμεινε αρκετή ώρα και άκουσε υπομονετικά τους ντόπιους να του θέτουν μια σειρά από ζητήματα.

Ελικοπτεράτος… μαζί με τον Πρωθυπουργό προσγειώθηκε στα Τζουμέρκα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

 

Ο Αιμίλιος

Εκτιμώ ότι θα επιλέξει να έλθει ξανά αλλά να κάτσει περισσότερες μέρες ο Κ. Μητσοτάκης στα Τζουμέρκα, μια περιοχή που όπως είπε, δεν είχε ξαναεπισκεφτεί μέχρι σήμερα. παρ’ ότι έχει γυρίσει όλη τη χώρα.

Θα ήθελε να δοκιμάσει όπως είπε, τις διαδρομές για mountain biking ώστε να έχει ιδία άποψη για τα έργα που του πρότειναν οι τοπικοί παράγοντες, για να χρηματοδοτηθούν.

Ένας Πρωθυπουργός που άκουσε με προσοχή και κρατώντας σημειώσεις όσα ζητήματα του τέθηκαν. Δεν ξέρω τι από αυτά που του τέθηκαν, θα μπορούσε να πάρει το δρόμο της υλοποίησης, αυτό θα φανεί σύντομα. Προβλέπω πως θα μπορούσε να κάνει κινήσεις εντυπώσεων… όπως τα λεφτά για το σχολείο της Πράμαντας, που του ζήτησε ο διευθυντής του Λυκείου και για χρόνια αγωνιστής… και παράγοντας του μαχητικού Ελληνικού, Αιμίλιος Πατσούρας.

 

Θα φανεί αν…

Δεσμεύσεις συγκεκριμένες δεν έλαβε πάντως, ο Πρωθυπουργός για τίποτα και κανένα έργο στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Δεν ήταν γενικά και εξ αρχής, μια επίσκεψη στην οποία ο Πρωθυπουργός κόμιζε κάτι στην περιοχή, σε αντίθεση με τη λογική που γίνονται συνήθως οι επισκέψεις Υπουργών και Πρωθυπουργών. 

Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων κέρδισε κάτι, πριν την επίσκεψη, συγκεκριμένα την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για ένα αθλητικό κέντρο που μελετάται από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στοιχείο που θα κρίνει την αξιοπιστία του εφεξής, ανάλογα με την εξέλιξη των έργων των αιολικών πάρκων στην Ήπειρο, είναι η απάντηση που έδωσε στους Σεντελέ και Καχριμάνη. Πρώτος ο Δήμαρχος, σε μια κίνηση εκτός… «οικοδεσποτικής»… φιλοφροσύνης – του βγάζω το καπέλο του Δημάρχου εδώ… – επεσήμανε στον Πρωθυπουργό πως τα αιολικά που αδειοδοτεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα βουνά και τα όρη της Ηπείρου, καταστρέφουν το περιβάλλον και τις προοπτικές του τόπου μας να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν. Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένος ο Δήμαρχος με τον Περιφερειάρχη ή αν ο δεύτερος παρασύρθηκε από το Δήμαρχο που έβαλε πρώτος το θέμα των αιολικών, και ο Καχριμάνης ωστόσο είπε στο Μητσοτάκη πως τα αμέτρητα αιολικά πάρκα δε γίνονται αποδεκτά.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού αν δεν είναι μελετημένη και δεν εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης όντως, να βάλει φρένο στις αθρόες αδειοδοτήσεις ανεμογεννητριών, θα αποδειχθεί σύντομα, ένα ψέμα με κοντά ποδάρια. 

Το αφήνω εδώ αυτό το σχόλιο και αναλόγως θα επανέλθω. Ελπίζω να εννοούσε ο Μητσοτάκης αυτό που είπε και να αντιλαμβάνεται πως η «πράσινη» ενέργεια δε μπορεί στο όνομα της καθαρής ενέργειας, να διαλύσει κάθε προοπτική σε έναν παρθένο τόπο όπως η Ήπειρος. 

 

Τον σκέφτεται και αγχώνεται…

Μια εξομολόγηση στον Πρωθυπουργό έκανε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του που ειρήσθω εν παρόδω… είχε λίγο κασκαβάλι και λίγη φέτα… (περιέργως για δεδομένα Καχριμάνη) ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Του είπε ότι τον σκέφτεται συχνά για τα όσα πολλά ζητήματα έχει καθημερινά να διαχειριστεί ως ηγέτης της χώρας.

Του ζήτησε και συγγνώμη μετά, επειδή του γίνεται συχνά «φόρτωμα» για τα θέματα της περιοχής του.

Δεν θα πω τίποτα κακεντρεχές…

Αναρωτιέμαι μόνο αν ο Μητσοτάκης θυμάται τι υποστήριξε πριν από τέσσερα και μισό χρόνια, ο Καχριμάνης στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ. Σας φρεσκάρω τη μνήμη: Τζίτζι (όχι το Νετανιάχου… αυτός είναι φίλος του Νικολάκη του Παππά… αλλά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας).

 

Μια σκόπιμη παρερμηνεία

Στο άγχος του για αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, ο Θωμάς Μπέγκας και η «Ενότητα Πολιτών» διέπραξε ένα φάουλ την Παρασκευή, με την ανακοίνωσή της για την ακύρωση της μουσικής παράσταση με τίτλο «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα» από τις εκπαιδευτικές δομές του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Η είδηση δεν προέκυψε από το Διοικητικού Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου ή κάτι τέτοιο αλλά η πληροφορία έφτασε στην πρώην δημοτική αρχή και είτε από σκοπιμότητα είτε από παρανόηση, την ερμήνευσαν με τον δικό τους, λανθασμένο τρόπο τα μέλη της.

Η δημοτική αρχή με δυο λόγια έβγαλε από τη δύσκολη θέση το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, με το οποίο και η νυν δημοτική αρχή συνεχίζει την καλή συνεργασία που είχε μαζί της και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Απλά, μάλλον ο πρώην Δήμαρχος δε θέλει να αποδεχτεί πως η κ. Στάικου που ο ίδιος έκανε επίτιμη δημότη της πόλης μας…εξακολουθεί να τοποθετεί τις συνεργασίες της πάνω από την πολιτική.

Επειδή λοιπόν το ρεπερτόριο που θα έπαιζαν οι εκπαιδευτικές δομές του Δημοτικού Ωδείου είχε και Χατζηδάκη, οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς θεώρησαν πως το πρόγραμμα της εκδήλωσης ενέπιπτε στις απαγορεύσεις που θέτει ο καθολικός διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του μεγάλου μας συνθέτη. Για να βγάλει λοιπόν από τη δύσκολη θέση τον Όμιλο Πειραιώς, η δημοτική αρχή μετέφερε σε άλλο χρόνο και άλλο τόπο την ίδια ουσιαστικά εκδήλωση και… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Για την «Ενότητα Πολιτών» όμως, αυτό ήταν μια τρανταχτή απόδειξη της… προχειρότητας της διοίκησης Ελισάφ (προειδοποιώ εδώ πως η λέξη προχειρότητα και κάθε συνώνυμή της είναι κατοχυρωμένη αντιπολιτευτικά από την παράταξη Ιωάννινα_2023)…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons