ΔΗΓΜΑΤΑ 11/9/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 11/9/2018

Ένας κουρασμένος Πρωθυπουργός

Ένας Πρωθυπουργός εξαντλημένος σε ιδέες, χωρίς τη φρεσκάδα της νεότητας και της ορμής του σαραντάρη, με λόγο παρωχημένο, βγαλμένο από τις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου – εκείνες που όπως δήλωσε πρόσφατα ο ένας γιος του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τους τις ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια… – εμφανίστηκε στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός που βλέπουμε τους τελευταίους, αρκετούς μήνες, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά την ταπεινωτική – ευτυχώς! – συνθηκολόγηση με τους πιστωτές και τη συνομολόγηση του τρίτου, αχρείαστου Μνημονίου.

Ήταν καλός και σου ενέπνεε κάτι, ο Τσίπρας της αντιπολίτευσης, γιατί σε έκανε να ελπίζεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, έστω και λίγο, για να… ασπρίσει τη «μαυρίλα» που κατάκατσε στη χώρα, από το 2010 και μετά.

Ο Τσίπρας που μιλάει σαν Σαμαράς ή Βενιζέλος, με γλώσσα υπεραπλουστευτική για πράγματα σύνθετα, όπως είναι το περίφημο «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ ή για το κόστος δανεισμού της χώρας που είμαι βέβαιος, πως ο Πρωθυπουργός μας δεν έχει αντιληφθεί ούτε στοιχειωδώς πως διαμορφώνεται… είναι αχρείαστος, όπως το τρίτο μνημόνιό του.

Είναι νομίζω, τέτοια η απαξίωση που δείχνει η πλειοψηφία των πολιτών προς τα λόγια του Πρωθυπουργού τον τελευταίο καιρό, που φτάνει στα όρια της χλεύης. Άρα, πιστεύω, αυτό που απομένει στον Τσίπρα είναι να «δέσει» με παροχές και προσλήψεις, το ποσοστό των ψηφοφόρων που για διάφορους λόγους παραμένει ως τώρα, κοντά στην κυβέρνηση, γιατί είναι αδύνατο να πείσει ψηφοφόρους να τον επιλέξουν στις επόμενες εκλογές.

Και δε νομίζω πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν για μια ακόμα φορά, το πραγματικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία που παραμένει βουβή.

 

Το success story του Τσίπρα και ο Σαμαράς του 2014

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο, κατά το δεύτερο μισό του 2014, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε τον τελευταίο ανασχηματισμό του, ως Πρωθυπουργός, ενισχύοντας το λαϊκοδεξιό προφίλ της συγκυβέρνησής του, αντιλαμβανόμενος ότι με τη Βούλτεψη, το Γιακουμάτο κα., θα πήγαινε σε εκλογές σε λίγους μήνες – τότε νομίζαμε ότι είχαμε δει τα χειρότερα σε κυβερνήσεις, μέχρι που ήλθε ο Αλέξης και ο Πάνος και τέσσερα χρόνια τώρα, μας αφήνουν άφωνους με τις επιλογές προσώπων στα διάφορα Υπουργεία…

Το Σεπτέμβριο του 2014, στην τελευταία του ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42%, μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25%, μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Ήταν το success story του Σαμαρά, όπως λέγαμε τότε, αλλά δεν τον έσωσε από την εκλογική ήττα.

Όπως δεν επρόκειτο να σώσει από την εκλογική ήττα τον Αλέξη Τσίπρα, ό,τι κι αν υπόσχονταν προχθές από τη Θεσσαλονίκη.

 

Τα ποσοστά των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων

Κάποια στιγμή στη συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός άρχισε να υπολογίζει με ποσοστά, το μέρος των κυβερνητικών εξαγγελιών που διατυπώθηκαν στα διάφορα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ξεκίνησαν να γίνονται πριν από έναν χρόνο από την Κοζάνη και οι οποίες εξαγγελίες υλοποιήθηκαν.

30-35% είπε, στην Κεντρική Μακεδονία, λίγο παραπάνω στη Δυτική Μακεδονία κτλ. Όχι ότι πιστεύω τα ποσοστά που ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τις δύο περιφέρειες, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος από την περιφερειακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, το ποσοστό των εξαγγελιών από το συνέδριο των Ιωαννίνων, το οποίο υλοποιήθηκε.

Θυμάμαι ας πούμε, εκείνη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης που θα θεσμοθετούνταν ως το τέλος του 2017 και ακόμα γελάω…

 

Αθήνα – Άγναντα με ρεκόρ

Σε 3 ώρες και 10 λεπτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας πως πάει στο χωριό του, εννοώντας τα Τζουμέρκα και τα Άγναντα συγκεκριμένα… Απαντώντας σε ερώτηση για τα ακριβά διόδια των μεγάλων οδικών αξόνων και τη στάση του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης, όταν σήκωνε μπάρες και φώναζε «Δεν πληρώνω…», ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως χωρίς τον Σπίρτζη και την κυβέρνησή του, δεν θα ολοκληρώνονταν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Οκ, τον πιστέψαμε, μη ζορίζεται!

3 ώρες και 10 λεπτά Αθήνα – Άγναντα, με τι όμως, δε διευκρίνισε…

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και ενδιάμεση στάση στα Γιάννενα ή με ελικόπτερο Χιούι;

 

Υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, πήρε αρκετές φορές το μάτι μου το Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα. Έτυχε να κάθεται σε σημείο κάτω από το γερανό με την κάμερα που κάλυπτε το πανοραμικό πλάνο της αίθουσας και τα γενικά πλάνα κάθε φορά, σχεδόν ξεκίναγαν από αυτόν, καθήμενο σταυροπόδι…

Θα ήθελε φαντάζομαι, ο Θωμάς, να ακούσει και το όνομά του, την επομένη ημέρα, από το στόμα του Πρωθυπουργού, όταν αυτός ρωτήθηκε για τις στηρίξεις που θα παράσχει το κόμμα του σε υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες προερχόμενους από άλλα κόμματα, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα και την Ήπειρο, παραμένει ακόμα, ένα ερωτηματικό, όπως έγραφα και το Σάββατο.

Κρίνοντας ωστόσο από τα όσα γράφονται ως τώρα και τα όσα επιβεβαίωσε ο Τσίπρας προχθές, αναρωτιέμαι για τα εξής: τον Καριπίδη στη Δυτική Μακεδονία, τον ήθελαν και το 2014 οι μισοί Συριζαίοι κι οι άλλοι μισοί όχι. Τελικά δεν τον στήριξαν τότε, θα τον στηρίξουν τώρα και να δούμε την τύχη του. Ο… «έρωτας» του ΣΥΡΙΖΑ για τους Πασόκους Αρναουτάκη και Κατσιφάρα, Περιφερειάρχες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, πόθεν προέκυψε ξαφνικά; Τώρα ανακάλυψε ο Τσίπρας ότι οι δύο Περιφερειάρχες είναι ικανοί και αποφάσισε να τους στηρίξει, ελλείψει δικών του υποψηφίων; Και αυτοί νομίζουν ότι έχουν να κερδίσουν από τον «τοξικό» ΣΥΡΙΖΑ που το 2014 τους κατήγγελλε ως μνημονιακούς; Το αυτό ισχύει και για τον Μπουτάρη…

Η πραγματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση- όπως νομίζω ότι πρέπει να γίνει και στην Ήπειρο – είναι ενός κόμματος – «τσόντα» σε ένα ευρύ προοδευτικό «μέτωπο». Εκεί μόνο χωράει να μπει, χωρίς απαιτήσεις για πολλά – πολλά…

Αν από αυτά τα σχήματα καταφέρει να αναδείξει στελέχη, σε τέσσερα χρόνια τα ξαναλέμε.

 

Όλοι στη Φώφη

Ισχυρή παρουσία της δημοτικής αρχής αναμένονταν να είχαμε χθες βράδυ, στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος πρόκειται να παραστεί και στις τρεις ομιλίες στις οποίες προσεκλήθη: των Τσίπρα, Γεννηματά και Μητσοτάκη.

Το βράδυ της Δευτέρας, στη συμπρωτεύουσα αναμένονταν πολυμελής εκπροσώπηση του Δήμου Ιωαννιτών, με το Θωμά Μπέγκα να πλαισιώνεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και αντιδημάρχους, τους και υποψήφιους για υποψήφιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

 

Ο Τάκης ο Νάστος

Έτοιμος και να παραιτηθεί ακόμα, από το ενδιαφέρον του για υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε στη Βίλιαν Στασινού το απόγευμα της Παρασκευής, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο Δημήτρης ο Νάστος. Αυτό θα γίνει εφόσον του ζητηθεί από το κόμμα, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε «στρατιώτης» στο πλευρό του Θωμά Μπέγκα και είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Τάκης θα είναι για τρίτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με την «Ενότητα Πολιτών».

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 11/9/2018)

 

Show Buttons
Hide Buttons