ΔΗΓΜΑΤΑ 12/1/2019 (Από Δευτέρα βλέπουμε…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/1/2019 (Από Δευτέρα βλέπουμε…)

Όχι προτεραιότητα

Θέλω να πιστεύω πως δε μπορεί να υπάρχει σκοπιμότητα στις αποφάσεις των τελευταίων ημερών, για το κλείσιμο των σχολείων, στο Δήμο Ιωαννιτών, από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι προφανές ότι ο τοπικός μηχανισμός της πολιτικής προστασίας, υπό την καθοδήγηση φαντάζομαι, της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα, δεν έθεσε ως προτεραιότητα, σε καμία στιγμή αυτή την δύσκολη εβδομάδα, το να καθαριστούν οι σχολικές αυλές για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Ακόμα και όταν έλεγαν την Τρίτη, πως είναι έτοιμοι να δεχτούν τα παιδιά στα σχολεία, την Τετάρτη, ελάχιστα είχαν γίνει, οι διευθυντές των σχολείων δέχονταν οδηγίες να ρίξουν αλάτι στο πεζοδρόμιο και να δημιουργήσουν προσβάσεις προς τα σχολεία τους (!), εννοώντας στη συνέχεια πως στα διαλείμματα, οι μαθητές θα έπρεπε να μείνουν μέσα στα κτίρια.

Διευθυντής σχολείου του Δήμου μας, μου περιέγραφε τις στιχομυθίες του με τους υπαλλήλους του Δήμου Ιωαννιτών που τον κατηύθυναν, τι να κάνει.

Εύκολα ας πούμε σκέφτομαι, πως την Πέμπτη, οι δρόμοι καθάρισαν μόνοι τους από τη βροχή, επομένως, δεν θα ήταν δύσκολο η προσπάθεια του εργοταξίου, να επικεντρωθεί στις σχολικές αυλές, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία την Παρασκευή.

 

Η σειρά της Τατιάνας

Για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων την Παρασκευή όμως, η «καυτή» πατάτα της απόφασης πέρασε στην Περιφερειακή Αρχή, αφού σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2017 (ΠΔ 79/2017), προκειμένου για τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία, για διάστημα ως 15 ημερών και πέραν των τριών, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Περιφέρεια ή ο Υπουργός.

Λέει συγκεκριμένα το άρθρο 4 του ΠΔ79/2017: «Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, αν πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα».

Το ΠΔ που επικαλέστηκε στην απόφασή της η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, μιλά μόνο για σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το κλείσιμο ωστόσο αφορούσε και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

 

Ποιος Αντιπεριφερειάρχης;

Το «οικείος Αντιπεριφερειάρχης» τώρα, ερμηνεύτηκε ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης και όχι ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης.

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας στην Ήπειρο – σας ενημερώνω, γιατί είμαι βέβαιος, το αγνοείτε – είναι αυτό τον καιρό, η Θεσπρωτή Αντιγόνη Φίλη και προσωπικά ανέμενα πως αυτή θα έπαιρνε την απόφαση για τα σχολεία.

Δεν πιστεύω, ξαναλέω, να σκέφτηκε κανείς να καταστήσει το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, παιχνίδι μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, σε βάρος των μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών και για να φανεί καλή η υποψήφια Δήμαρχος, κ. Καλογιάννη, απέναντι στους ψηφοφόρους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, να πήρε ελαφρά τη καρδία την απόφαση για το «λουκέτο» στα σχολεία, για τέταρτη μέρα…

Η Παρασκευή ξημέρωσε με παγετό αλλά η θερμοκρασία ανέβηκε πολύ, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και κάλλιστα, η απόφαση θα μπορούσε να λέει «υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, μία ώρα αργότερα»…

Ευτυχώς που τα σχολεία δε βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάνω το σταυρό μου, γι’ αυτό!

 

Το ανέκδοτο της εβδομάδας

Το… «Φίλιος πρόεδρος στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας» ήταν το σύντομο ανέκδοτο της Πέμπτης.

Ευχαριστούμε την εθνοσωτήριο κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εξακολουθεί να σκορπίζει άφθονο γέλιο, στους πιστούς και μη αντιδρώντες για κανένα λόγο, υπηκόους της. Κάνουν ό,τι μπορούν οι άνθρωποι, είτε αφορά μικρά θέματα, είτε μεγάλα.

Το θέμα της Λίμνης Παμβώτιδας ασφαλώς και δεν είναι μικρό για τα Γιάννενα, και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το αντιμετώπισε με τη χειρότερη αδιαφορία που θα μπορούσε. Άφησε να περάσουν άπρακτα τέσσερα ολόκληρα χρόνια και δεν ασχολήθηκε κανείς με το ΠΔ της Λίμνης που σκονίζονταν στα συρτάρια του αρμόδιου Υπουργείου.

Το θυμήθηκαν και το έφεραν σε δημόσια διαβούλευση το εκλογικό έτος που διανύουμε, προδίδοντας τις προφανείς σκοπιμότητές τους.

Ελάχιστα διαφορετικό είναι το σχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση στις 21 Δεκεμβρίου (!), σε σχέση με τα προσχέδια που είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στόχος των ανθρώπων της σημερινής συγκυβέρνησης ήταν μάλλον, να προλάβουν να κάνουν πρόεδρο κανά δικό τους… Αγνοώ με ποια οφέλη, ειλικρινά…

 

Το ναρκωτικό

Ο πρώην Δήμαρχος χειρίστηκε… με επιτυχία το θέμα των προσφύγων του Κατσικά.

Αφού λοιπόν, ενέγραψε στο μακρύ βιογραφικό του τον τίτλο του «Κατσικάρχη», ο Φίλιππας Φίλιος θα γίνει και πρόεδρος του ΦΔΛΠ, για κάποιο διάστημα…

Ο πρώην Δήμαρχος να πω εδώ, πως αυτό που έπαθε τα τελευταία χρόνια, ο Τσίπρας και ο Καμμένος και όλο το κακό συναπάντημα… το είχε πάντα…

Πίστευε δηλαδή εξαπανέκαθεν, πως η εξουσία είναι μια καρέκλα που τη βιδώνεις στον πισινό σου και αποκολλάται μόνο με εγχείρηση…

Η κάθε είδους εξουσία… είναι για το Φίλιο «ναρκωτικό»…

 

Συμπτώσεις και παραλείψεις

Προφανώς λοιπόν και πιστεύω όπως καταλάβατε, πως ο Φίλιος είναι ακατάλληλος για τη θέση του προέδρου του Φορέα, όχι γιατί δεν ξέρει τις αρμοδιότητές του, αλλά γιατί έχει καταγραφεί ως εχθρός της Λίμνης. Μαζί με τον Καχριμάνη είναι συνυπεύθυνος για τις παρατυπίες της δημιουργίας του στίβου θαλασσίου σκι στο κανάλι της Αμφιθέας, ένα «αόρατο» έργο κατά το διάστημα της κατασκευής του που έγινε με ενέργειες στα όρια του νόμου. Ήταν Δήμαρχος τότε, ο Φίλιος… (ακούγοντας τον ορισμό του προέδρου, είμαι βέβαιος πως ο Καχριμάνης θα πήρε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, γιατί εξέφραζε προ ημερών, την ανησυχία ότι το κράτος θα αποφασίζει για τη Λίμνη – ησύχασε Αλέκο, η Παμβώτιδα βρίσκεται πια σε σίγουρα χέρια!).

Δεν ασχολείται κανείς από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με σημαντικά για την περιοχή θέματα, αφού αν ασχολούνταν, θα γνώριζε καλά ποια είναι η σχέση του Φίλιου με τη Λίμνη.

 

Εκτός ο Δήμος

Και προφανώς, η επιλογή του προέδρου έγινε… τυχαία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος… όπως τυχαίος ήταν και ο αποκλεισμός από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, του Δήμου Ιωαννιτών!

Ο Δήμος δηλαδή, στα όρια του οποίου είναι η Λίμνη Παμβώτιδα, δεν έχει εκπρόσωπο στο νέο ΔΣ, ενώ αντίθετα έχουν εκπρόσωπο τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και ο Δήμος Ζίτσας! Θα μπορούσε με τη λογική της συγκυβέρνησης, να έχει εκπρόσωπο και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ή ο Δήμος Κόνιτσας!

Για πόσες μπάτσες είναι οι άνθρωποι;

Δεν πιστεύω ασφαλώς… ότι ο αποκλεισμός του Δήμου Ιωαννιτών είναι δάχτυλος των αντιπαθούντων τη δημοτική αρχή, με πρώτο και καλύτερο το Φ. Φίλιο!

 

Αναβολή ή ακύρωση;

Στη ΝΔ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα…

Από την Πέμπτη, όταν έγινε αντιληπτό ότι θα αναβληθεί η ανακοίνωση των «ρούκι» υποψηφίων του κόμματος, άρχισαν οι μουρμούρες.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως η αναβολή της ανακοίνωσης των πρώτων υποψηφίων βουλευτών του κόμματος, σκόρπισε απογοήτευση στο νέο κόσμο που είχε ελπίσει πως με καινοτομίες όπως το μητρώο στελεχών, θα δίνονταν η ευκαιρία να ασχοληθεί με την πολιτική, σε νέο κόσμο, με πολλά προσόντα, σύγχρονη αντίληψη των προβλημάτων και των λύσεών τους, με νέα ματιά στα κοινά και όρεξη για προσφορά.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στα στελέχη από την Ήπειρο, αλλά από ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

«Η ΝΔ είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα που σιχαίνεται την ανανέωση» είναι μια σκληρή αλλά πολύ αληθινή διαπίστωση που κάνουν πολλοί από αυτούς τους νέους ανθρώπους.

Δεν χρειάζεται να αποφανθεί η επιστήμη στο ερώτημα γιατί δε μπορεί να πείσει η ΝΔ ότι άλλαξε… Το πράγμα γκαρίζει από μόνο του…

 

Προετοιμασίες εκλογικές

Συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ την Πέμπτη το βράδυ, με αντικείμενο τη συγκρότηση της γραμματείας και του ψηφοδελτίου της παράταξης «Ήπειρος Όλον» του Δημήτρη Δημητρίου, στην ΠΕ Ιωαννίνων.

Το Κίνημα κηρύσσει πανστρατιά για το συνδυασμό που θα στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές στην Ήπειρο, και μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια μπαίνει στο Νομό μας και ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, Άλκης Λάνταβος που έπειτα από πολλά χρόνια, αφήνει την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση για να κυνηγήσει το σταυρό στο Νομό Ιωαννίνων.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 12/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons