ΔΗΓΜΑΤΑ 12/1/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/1/2021

Δέκα, παρακαλώ 10 Δήμοι στην Ήπειρο, εισηγείται η Περιφέρεια να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, το πρωί της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Δέκα Δήμοι και συγκεκριμένα οι Δήμοι Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Φιλιατών, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη και από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Ν. Σκουφά, να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πάνω από τη μισή Ήπειρο (η Ήπειρος έχει 18 Δήμους)…

Μα, θα πείτε, πότε έγιναν οι καταστροφές και δεν τις καταλάβαμε; Καλά τώρα, θα αμφισβητήσετε τη «μύτη» της Περιφερειακής Αρχής; 

Και γιατί 10 και όχι και οι 18 Δήμοι της Ηπείρου «καταστροφόπληκτοι», είναι ένα άλλο ερώτημα… Εδώ ωστόσο, δε μπορώ να σας δώσω απάντηση.

 

Ο Χαρδαλιάς για όλα

Σοβαρεύομαι…

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», εδώ αναλυτικά, στο άρθρο 25 συγκεκριμένα ορίζονται τα εξής: 

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης, ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας».

Εμείς εδώ στην Ήπειρο, την ώρα που η υπόλοιπη χώρα και ο αρμόδιος δια της Πολιτικής Προστασίας κρατικός μηχανισμός, ασχολείται με την πανδημία, ξέρουμε τους τρόπους που θα επιτρέψουν στην Περιφερειακή Αρχή και στις δημοτικές αρχές, μέσα στο επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον, να κάνουν έργα με απευθείας αναθέσεις, σε κολλητούς και φίλους δηλαδή, νόμιμα και καθαρά… Αυτό είναι το πλαίσιο που διέπει τις «έκτακτες ανάγκες» και μετατρέπονται έτσι, σε «εργαλείο» στα χέρια των τοπικών αρχών, δια πάσαν νόσον…

Και θα πείτε: πού είναι το κακό, ρε περίεργε; Η απάντηση είναι απλή: απευθείας αναθέσεις σημαίνει έργα χωρίς διαγωνισμούς, άρα έργα χωρίς εκπτώσεις, άρα με μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο συμφέρον και πολλές φορές, σημαίνει και έργα εντελώς ανύπαρκτα.

Αυτή η φάμπρικα με τις «έκτακτες ανάγκες» εκδηλώθηκε σε έντονο βαθμό από το σεισμό της 21ης Μαρτίου στο Καναλάκι, της περασμένης χρονιάς, όπως έχω ξαναγράψει και αν δει κανείς την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των υποτίθεται σεισμόπληκτων περιοχών, θα διαπιστώσει ότι ο σεισμός αυτός χτύπησε τοπικά: έπληξε τη μία περιοχή και τη γειτονική της όχι, πήγε παραδίπλα, πιο πάνω κτλ.

Φαίνεται ότι η φιλία της Ηπείρου με το Χαρδαλιά ανοίγει και άλλες πόρτες.

Και προφανώς κανείς δε θα μιλήσει, αφού για Περιφέρεια και Δήμους είναι win-win κατάσταση, όπως λέμε και στο χωριό μου. Για το δημόσιο συμφέρον δεν κόπτονται και πολλοί…  

 

Τι έπαθε ο πρόεδρος;

Έπαθε ΣΥΡΙΖΑ… ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων…

Ο φίλτατος πρόεδρος του εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου μας υπήρξε σε χθεσινές δηλώσεις του εξαιρετικά σκληρός με την κυβέρνηση της ΝΔ και με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο παρεμπιπτόντως, τα έχει πει το τελευταίο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων, κάμποσες φορές. 

Ο Δ. Δημητρίου «έβαλε» κατά της κυβέρνησης και ονομάτισε τουλάχιστον 3 φορές τον Υπουργό Ανάπτυξης, προβλέποντας ολική καταστροφή στην οικονομία, εξαιτίας του παρατεινόμενου lockdown. Ζήτησε δε, ακολουθώντας το έγγραφο αίτημα προς τον Πρωθυπουργό του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλ. Πάσχου να «ανοίξει» η Ήπειρος, να λειτουργήσει πιλοτικά η τοπική οικονομία, μιας και οι τέσσερις Νομοί της Ηπείρου είναι «πράσινοι», όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Όλα καλά με τον πρόεδρο, δεκτό όσο και να φωνάζει, εφόσον είναι για το καλό των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί και δεν έχω λόγο να πιστεύω το αντίθετο. Είτε ταυτίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε ταυτίζεται με το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο θεωρητικά ανήκει.

Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι ένας έμπορος, ένας επιχειρηματίας, ανεξάρτητα από τις σπουδές που έχει κάνει, να αμφισβητεί τα συμπεράσματα των ειδικών για τους κινδύνους της πανδημίας. Το να συμπεραίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ότι «τη χώρα κυβερνούν οι λοιμωξιολόγοι» δεν είναι απαραίτητα κακό για μια κυβέρνηση, σε καιρό πανδημίας και με τις εκατόμβες νεκρών να στοιχειώνουν κυβερνήσεις ανά την υφήλιο που δεν άκουσαν τους ειδικούς τους.

Ωστόσο, ξαναλέω, προσυπογράφω το αίτημα να ανοίξουν σταδιακά οι «καθαρές» περιοχές. Οι θεσμικοί φορείς ωστόσο, εξαντλούν τα δημοκρατικά μέσα και την πειθώ και δεν προσφεύγουν σε συνωμοσιολογικές θεωρίες. 

 

Το ΠΑΜΕ και η «ΠΙΝΔΟΣ»

Μιλώντας για καταστροφολογία, έρχομαι στο ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις του ΚΚΕ που εδώ και χρόνια προβλέπουν ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος ξεκινά από την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που τους τελευταίους μήνες «ουρλιάζουν» για την κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας και ζητούν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας κτλ.

Για τους ανθρώπους του ΚΚΕ, υπάρχει μια συνταγή που λέει ας πούμε, ότι όταν δίνει «γραμμή» το κόμμα και ο «Ριζοσπάστης», το κάθε στέλεχος, από το γραμματέα Κουτσούμπα μέχρι το τελευταίο μέλος του τελευταίου σωματείου, όταν τοποθετηθεί δημόσια, θα πρέπει να μιλήσει για το θέμα αυτό, άσχετα ας πούμε, αν η τάδε ιμπεριαλιστική επέμβαση στη δείνα χώρα του τρίτου κόσμου δεν επηρεάζει τη ζωή του Μήτσου που είναι μέλος στο σωματείο αρτοποιών, ξερωγώ… Αυτό είναι νόμος απαράγραπτος για τους ΚΚΕδες.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν, το τοπικό ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ του, τα έχουν βάλει για πολλοστή φορά με την «ΠΙΝΔΟ», εξαιτίας όπως λένε, μιας απόλυσης ενός συνδικαλιστή τους και κάθε τρεις και λίγο, με ανακοινώσεις και δηλώσεις καταγγέλλουν τη συνεταιριστική επιχείρηση.

Αν και ξέρω αρκετά από το παρασκήνιο της ιστορίας αυτής, δε θα τα επικαλεστώ και θα μείνω μόνο στην ουσία, όπως τη βλέπω εδώ και χρόνια: μιλάμε για μια συνεταιριστική επιχείρηση – «γίγαντα» που κοντράρει στα ίσα τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου και δίνει ψωμί σε εκατοντάδες ανθρώπους, εργαζόμενους και συνεταίρους. Το ΠΑΜΕ δε μπορεί να ελέγξει τους εργαζόμενους εκεί μέσα και συχνά μεγαλοποιεί θέματα, είτε υπάρχουν όπως πρόσφατα με τα κρούσματα κορωνοϊού, είτε δεν υπάρχουν, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Στο μυαλό του κουκουέ, η «ΠΙΝΔΟΣ» είναι το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός, στο μυαλό το δικό μου είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση που μοιράζει τα κέρδη της στους παραγωγούς και δίνει δουλειά σε πολύ κόσμο, ακόμα και αν εκμεταλλεύεται τους νόμους τους ελληνικού κράτους και χρησιμοποιεί εργολαβικούς εργαζόμενους, δηλαδή φτηνά, ξένα εργατικά χέρια, όπως άλλωστε κάνουν και οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Αν δεν το έκανε, προφανώς δεν θα μπορούσε να αντέξει τον ανταγωνισμό.

Να συμφωνήσουμε ότι είναι κακοί αυτοί οι νόμοι και ότι πρέπει να τους αλλάξουν οι κυβερνήσεις. Αλλά σε καμία περίπτωση, δε δέχεται ο υγιώς σκεπτόμενος κάτοικος αυτής της περιοχής να κινδυνεύσει να κλείσει μια μεγάλη βιομηχανία του τόπου μας και η συνεχής αρνητική δημοσιότητα, μονόπλευρα και εμμονικά από κάποιους, δεν της κάνει καλό, προφανώς…

 

To 70-30 και στα led

Θα θυμάστε όσοι παρακολουθείτε το σίριαλ με τα σκουπίδια στην Ήπειρο, ότι μια από τις διατάξεις του περίφημου διαγωνισμού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που άλλαξε από το διοικητικό συμβούλιο της 20ης Νοεμβρίου, του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ήταν τα ποσοστά βαρύτητας στην αξιολόγηση των προτάσεων των υποψήφιων αναδόχων, από 70-30, ανάμεσα στην τεχνική πρόταση και την οικονομική προσφορά που έγιναν 50-50.

Διαβάζοντας προ ημερών την διακήρυξη για τα LED του Δήμου Ιωαννιτών που είναι στον αέρα αυτές τις μέρες, είδα τον ίδιο ακριβώς όρο: πάλι το 70-30! Που σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας πρότασης να σβήσει τη μεγάλη οικονομική προσφορά – έκπτωση από έναν υποψήφιο ανάδοχο.

Αυτό προφανώς και το γνωρίζουν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, γι’ αυτό και δεν πολυαναφέρονται σε αυτή τη διάταξη της μελέτης για τους ΣΜΑ που άλλαξε στο επεισοδιακό Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, από το οποίο οι τρεις εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών απουσίαζαν.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψτε μας τις παρατηρήσεις σας, τα… σχόλιά σας πάνω στα σχόλιά μας και κάθε πληροφορία που θεωρείτε άξια δημοσίευσης στο p.bourchas@gmail.com

 

Show Buttons
Hide Buttons