ΔΗΓΜΑΤΑ 12/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/10/2019

Οι συζητήσεις για τις εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, καθώς και στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου, δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα, εν αναμονή των ρυθμιστικών αποφάσεων της κυβέρνησης, για τη σύνθεση της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ, κυρίως. Η αντίστοιχη σύνθεση του σώματος των εκλεκτόρων του ΦΟΔΣΑ θα έχει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Το θέμα ενδιαφέρει προς ώρας, μόνο όσους θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία των δύο φορέων και μόνον αυτούς.

Ένας εκ των ενδιαφερόμενων για την προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου, είναι ο νυν πρόεδρος, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος. Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει επίσης, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος και Δωδώνης, Χρήστος Ντακαλέτσης.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι προφανώς στο ειδικό πολιτικό βάρος που εκπροσωπώντας ο καθείς το Δήμο του, φέρει… Δευτερευόντως πιστεύω, θα βαρύνει η ρητορική που λέει ότι η προεδρία της ΠΕΔ πρέπει να έλθει, μετά από εννιά χρόνια, για πρώτη φορά, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

 

Απαιτείται ηρεμία

Αν ανατρέξουμε άλλωστε, στην ιστορία του θεσμού της ΠΕΔ, ζωής μόλις εννέα ετών, θα δούμε ότι ήταν ένα πολιτικό όργανο που δεν πήρε με τις αποφάσεις του, θέση για τόσο σοβαρά ζητήματα, αν και θα μπορούσε. Υπάρχει το ελαφρυντικό ότι εν μέσω της καταιγίδας που βίωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα χρόνια των μνημονίων, δεν θα μπορούσαν οι Δήμαρχοι να ασχολούνται με άλλα θέματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, την αίγλη στους θεσμούς δίνουν και τα πρόσωπα.

Και ο Παπαλέξης πάντως, και ο Λώλος, αυτά τα χρόνια, λειτούργησαν με συναινετικό τρόπο, οι πλείστες των αποφάσεων ελήφθησαν με ομοφωνία και αν εξαιρέσουμε το διάστημα των εκλογών του 2014 και του πρώτου χρόνου της θητείας της απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΔ, όπου υπήρχε η ένταση με την πλευρά της κεντροαριστερής παράταξης της ΠΕΔ, θα έλεγε κανείς ότι η ΠΕΔ Ηπείρου λειτούργησε μάλλον ακομμάτιστα.

Τυχόν διατάραξη αυτής της ηρεμίας, το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται ότι θα τεθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και οι αλλαγές στην κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος και στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει παρενέργειες και στην κοινωνία.

Κι αυτό που λέω αφορά όσους θελήσουν να εμπλέξουν στις εσωτερικές εκλογές της ΠΕΔ, τρίτους παράγοντες, είτε αυτοί είναι κόμματα είτε «πασάδες»…

 

Οι ενδιαφερόμενοι για το ΦΟΔΣΑ

Ισχυρός πόλος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας θα είναι τα επόμενα χρόνια στην Ήπειρο και ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ που θα διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων αλλά και το σύνολο της λεγόμενης ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών.

Για το ΦΟΔΣΑ μαθαίνω πως ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι πρόεδροι ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής. Και αν δεν είναι υποψήφιος για την ΠΕΔ, «απειλεί» όπως λέγεται, να είναι υποψήφιος για το ΦΟΔΣΑ και ο Δήμαρχος Δωδώνης.

Πλιάκος και Καλαντζής έχουν από μία θητεία στους Δήμους τους. Η θέση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ είναι απαιτητική πολιτικά και σίγουρα, χρειάζεται γνώσεις οικονομικές, χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη μου, δε διαθέτει σίγουρα ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Θα ήθελα επίσης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ να μη φοβάται και να συγκρούεται ακόμα για το καλό του φορέα που εκπροσωπεί και όσον αφορά το Δήμαρχο Ζίτσας, αμφιβάλλω διπλά ότι μπορεί να το κάνει. Υπάρχει μάλιστα, το προηγούμενο ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν από τους θιασώτες της άποψης να παραχωρήσουν οι Δήμοι τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, για είναι λίγο πολύ ανίκανοι να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Ένας άνθρωπος λοιπόν πως δεν πίστευε σε κάτι – τη συνταγματική και νομοθετική αρχή ότι τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα των Δήμων – θέλει να υπηρετήσει σήμερα μια θέση όπου θα υπερασπίζεται το ακριβώς αντίθετο…

Σε κάθε περίπτωση, ευτυχώς για τον Πλιάκο που δεν ψηφίζω για πρόεδρο ΦΟΔΣΑ…

 

Νέες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της 10ης Οκτωβρίου, κατατέθηκε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο 213 άρθρων πολλών Υπουργείων, που μαζί με τις συνοδευτικές του Εκθέσεις φθάνει τις 787 σελίδες (!), με τη συζήτησή του στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές να ξεκίνησε τροχάδην, ήδη την Παρασκευή το πρωί.

Το Κεφάλαιο Ε΄ «Διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», ήτοι τα άρθρα 178 έως και 188, περιλαμβάνουν διατάξεις μείζονος αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, τόσο για τους αιρετούς όσο και για τους εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης. Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ κατατέθηκαν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευσή τους.

Η όλη προσπάθεια γίνεται για να διευκολυνθεί η περίφημη «κυβερνησιμότητα» των Δήμων που φευ… δεν επιτεύχθηκε από το πνεύμα συνεργασίας, το οποίο εύχονταν να… επιβάλλει ομαλά και… φυσιολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, εισηγούμενος την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Οι ακροβασίες του Θεοδωρικάκου

Η παρτίδα δεν κερδίζεται, γιατί οι μεν Δήμαρχοι μπορεί να μην έχουν διάθεση να ρίξουν και πολύ νερό στο κρασί τους, οι δε αντιπολιτεύσεις που νοιώθουν πανίσχυρες εν τω ενώσει τους, όπως τα… σκυλιά που αγριεύουν όταν γίνονται αγέλη, δεν έχουν διάθεση να συναινέσουν στην εφαρμογή των πολιτικών που εισηγούνται οι δημοτικές ή περιφερειακές αρχές.

Στους 325 Δήμους της χώρας, δεν έχω στοιχεία για το πόσες συμπράξεις πλειοψηφίας προχώρησαν, πάντως στο Νομό Ιωαννίνων και αν δεν κάνω τρομακτικό λάθος και στην Ήπειρο, οι αποτελεσματικές συμπράξεις που έγιναν με τις δημοτικές αρχές μετά τις εκλογές, είναι μηδενικές – αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι «αποτελεσματική» σύμπραξη με τον τρόπο που την ορίζω, η συνεργασία των τριών παρατάξεων στο Δήμο Ιωαννιτών.

Έτσι που ο Θεοδωρικάκος θα συνεχίσει τις νομικές ακροβασίες, αν πάλι αυτές δε γίνονταν, οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας θα έμεναν εντελώς ακυβέρνητοι.

 

Το «μέτωπο» της αντιπολίτευσης

Σας έχω νέα, από το… «μέτωπο» της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου της Ηπείρου.

Μετράω αρνήσεις και καταφάσεις στην πρόταση επιδίωξης συμφωνίας μεταξύ των παρατάξεων της μειοψηφίας για τη θέση θεμάτων προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, τα οποία θέματα δείχνει την απροθυμία να αποδεχτεί και να εντάξει στην ημερήσια διάταξη, το προεδρείο – ο πρόεδρος του σώματος, για να ακριβολογούμε και να μην παίζουμε με τις λέξεις… και ο Περιφερειάρχης…

Την προοπτική αυτή ως τώρα, στηρίζουν οι Ζάψας (Κοινό των Ηπειρωτών), Ριζόπουλος (Ορίζοντες Ηπείρου) και Ζήκος (Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο) και προτίθενται να ενεργοποιήσουν τη διάταξη του νόμου που ορίζει ότι με την συγκέντρωση του 1/3 των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, δηλαδή με 17 και όχι με 16 υπογραφές Περιφερειακών Συμβούλων, μπορεί να επιβληθεί ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη.

 

«Ναι» και «όχι»

Ο Δημήτρης ο Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον», με τέσσερις υπογραφές δηλαδή… δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Πέμπτης, πως δεν προτίθεται, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης των περιφερειακών συμβουλίων από το προεδρείο του σώματος. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο πως δεν διαθέτει τις τέσσερις υπογραφές της παράταξής του, δίπλα στις υπογραφές των άλλων τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που αθροίζουν μόλις 12.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν έχει αποφασίσει σχετικώς αλλά ακόμα και αν πιθανά ο Πρέντζας πει το «ναι», συμπεριλαμβανομένου και του Νουτσόπουλου από την «Ανυπότακτη Ήπειρο», μας κάνουν 16. Δεν φτάνουν δηλαδή…

Το δικαιολογώ το Δημητρίου αν νομίζει ότι η περιφερειακή αρχή εξαντλεί τη θεσμικότητα και άρα, θα φέρεται «με το σεις και με το σας» στην αντιπολίτευση… Αν ρωτήσει το Ζήκο και το Ζάψα που είναι από τους παλιότερους στην αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου, θα του πουν πως τον πρώτο καιρό ούτε που επιτρεπόταν η εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Μετά μαλάκωσε ο Παργανάς και έγινε ελαστικότερος στη διαδικασία.

 

Κουβέντα για το προσφυγικό

Επί 21 λεπτά μίλαγε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης την Πέμπτη και έλεγε για το ταξίδι του στη Γερμανία, για την πτήση από τη Γερμανία που… ΘΑ ξεκινήσει αν βρεθεί Γερμανική low cost εταιρεία, για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που όπως λέει τώρα, πρέπει να περάσουν στις Περιφέρειες, για την καταγωγή του από σόι βαρελοποιών και σόι κτηνοτρόφων, από την πλευρά αντίστοιχα του πατέρα και της μάνας του και άλλα τέτοια.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που γίνεται ψιλοχαμός τις τελευταίες εβδομάδες, ούτε κουβέντα από τον Περιφερειάρχη. Και ούτε ρωτήθηκε…

 

Ωραία συνεδρίαση…

Μπάχαλο έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, χθες το μεσημέρι.

Το ξαναγράφω: να οργανωθούμε λίγο, φίλε Μήτσο.

Τα είπε καλά για τη συγκεκριμένη υπόθεση της κακής διαχείρισης της συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας (εμφανίστηκε με νέο λουκ, μαλλί στρατιωτικά κουρεμένο). Στο σημείο αυτό είχε δίκιο, γιατί η εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση ξεκίνησε με το ΚΕΘΕΑ, συνεχίστηκε με τους φοιτητές, δόθηκε ο λόγος στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης από την Τσουμάνη και κάτω που μίλησαν για ΚΕΘΕΑ, φοιτητές και άλλες. Συνεχίστηκε με φοιτητές, ξαναπήγε στον Μπέγκα που φώναζε για να πει για το ΚΕΘΕΑ… Μπάχαλο απόλυτο.

Η ένταση μεταξύ των παρατάξεων είναι σαφές που δεν έχει ξεπεράσει τις εκλογές. Και επανέρχεται με συνεχή επαναφορά του αν πρέπει να ακολουθούν των άλλων επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στην τοποθέτησή τους επί των συζητήσεων, οι Γκόντας και Μπαρτζώκας.

 

Οι εκλογές δεν τελείωσαν

Οι εκλογές τελείωσαν. Ο Μπέγκας επιμένει να μετρά τα ποσοστά των παρατάξεων και να βρίσκει τη δική του μεγαλύτερη… Σε ποσοστό.

Και επειδή ο Μπαρτζώκας είναι μικρός, στο ποσοστό, δεν έχει το δικαίωμα να κουνά το δάχτυλο στον πρώην Δήμαρχο και στον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ο Μπαρτζώκας εξεμάνη για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τον περασμένο Απρίλιο έδωσε 80.000 για τους φοιτητές αλλά που χθες, έπρεπε να τα πάρει πίσω, γιατί η απόφαση εκείνη ήταν παράμονη…

Ωραία φάση…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα Δήγματα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 12/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons