ΔΗΓΜΑΤΑ 12/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/11/2019

Δεν ήταν παίξε – γέλασε αυτές οι εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου…

Τα σημερινά «Δήγματα» θα μονοπωλήσει η εκλογική διαδικασία της Κυριακής για ένα συλλογικό όργανο άγνωστο στους πολίτες… και μάλλον απαξιωμένο στη συνείδηση των αμέσως εμπλεκομένων, αιρετών της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Ωστόσο, οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και των εκπροσώπων της ΠΕΔ Ηπείρου στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, είχαν τελικά ίντριγκα, παρεμβάσεις, ανάμειξη υψηλά ιστάμενων παραγόντων και «παραγόντων», για να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

 

«Μονομάχησαν» με σταυρούς

Το ενδιαφέρον της εκλογικής ημέρας βρίσκονταν στην πρωτιά για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, γιατί μετά τη συμφωνία της καθόδου ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία της ΠΕΔ θα έλυναν τις διαφορές τους με τη «μάχη» των σταυρών. Ο Γκόντας έκανε στην άκρη και δεν κατέβηκε, όπως αναμένονταν, για το ΔΣ. Η επιλογή της μη ανάμειξης, του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων, έγινε γιατί το παιχνίδι των εκλογών έγινε από συγκεκριμένους πόλους και με κάποιους εξ αυτών, ο πρώην Δήμαρχος ήταν ασύμβατος…

Έτσι, έμειναν να «μονομαχήσουν» οι Γιάννης Λώλος και Χρήστος Ντακαλέτσης.

Όπως εξελίχθηκε η εκλογική βραδιά, θα έλεγε κανείς πως ο… Καχριμάνης τους πήρε και την ΠΕΔ.

Ασχέτως της όποιας ικανότητας και αναγνωρισιμότητας στα κοινά έχει ο Δήμαρχος Δωδώνης, το μπλοκ που στήριξε την υποψηφιότητά του, ήταν αυτό του Περιφερειάρχη Ηπείρου, όπως έγραψα ξανά τις τελευταίες μέρες. Δήμαρχοι της επιρροής Καχριμάνη όπως οι Πλιάκος, Σουκουβέλος και Τζαφέας κινήθηκαν σε πολύ υψηλά ποσοστά συγκομιδής σταυρών, ενώ εκτός αυτής της γραμμής είναι μάλλον ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής που ήλθε δεύτερος, με μια μόλις ψήφο διαφορά από το Ντακαλέτση.

 

Η γραμμή και το «μπλοκ»

Το «μέτωπο» του μπλοκ Καχριμάνη με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, αποδείχτηκε σκληρό και δεν επιχειρήθηκε να ηττηθεί μόνο ο πρώην πια, πρόεδρος της ΠΕΔ, αλλά να ταπεινωθεί…

Γιατί δε μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά τις 35 ψήφους που πήρε ο Γιάννης Λώλος, καταλήγοντας τέταρτος από το τέλος ή αλλιώς όγδοος μεταξύ των 11 Δημάρχων που ήταν υποψήφιοι για το ΔΣ της ΠΕΔ. Δεν ψηφίστηκε ο Γιάννης Λώλος ούτε από τους μισούς εκλέκτορες που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά παράταξη (πήρε 78 ψήφους συνολικά), γεγονός καθόλου τιμητικό για τον άνθρωπο που στηρίχθηκε με πάθος πριν από πέντε χρόνια, ώστε να γίνει πρόεδρος της ΠΕΔ, τότε που ίσως θυμούνται μερικοί, ότι ενεπλάκη στη διαδικασία και η πρώην Γενική Γραμματέας Β. Ευταξά.

Και προφανώς δε λέω ότι φταίει αυτός, ούτε πιστεύω ότι οι 43 εκλέκτορες που τον καταψήφισαν, εκτίμησαν αρνητικά το έργο του στην ΠΕΔ Ηπείρου, κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία… Απλά ήταν η γραμμή της «πάνω πλατείας» τέτοια: «μαύρο στο Λώλο».

Δεν είναι δικές μου υπερβολές τα παραπάνω. Ακούστηκαν και μέσα στη γενική συνέλευση της Κυριακής. Ο Νάστος ας πούμε, κάτι είπε στο Δήμαρχο για τον «πασά» που τον εκδικήθηκε…

 

Ο ρόλος Ελισάφ

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων διέδιδε τις προηγούμενες μέρες πως δεν θα εμπλακεί καθόλου στις εκλογές της ΠΕΔ αλλά τελικώς, δεν απέφυγε τον πειρασμό…

Είχε ενεργό ρόλο, όπως μαθαίνω, στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου και μέλη της παράταξής του, ειδοποιήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μεταμεσονύχτιες ώρες, πως θα είναι υποψήφια στις διάφορες θέσεις (για ΔΣ της ΠΕΔ ή για εκπρόσωποι στην ΚΕΔΕ).

Θα μπορούσε να έχει ρόλο αθέατο στην όλη διαδικασία αλλά τελικά, περιέργως πως, ο Μ. Ελισάφ αποφάσισε να «εκτεθεί», βάζοντας υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της Κεντροδεξιάς παράταξης, δικά του στελέχη. Και δεν έμεινε μόνο στους «δεξιούς» της παράταξής του, όπως οι Αρ. Παππάς και Ν. Τύρου – Ούζα αλλά «εκτέλεσε» πολιτικά και τον Βαγγέλη τον Πήχα, εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ, Δήμαρχο Παμβώτιδος το 2006 και παρ’ ολίγον υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες εκλογές, που στα… γεράματα έγινε ΝΔ… προκειμένου να εκλεγεί μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου.

Ενδιαφέρον θα είχε για την πολιτική μετατόπιση του Δημάρχου, να πάρουν θέση υποστηρικτές του όπως ο Φιλ. Φίλιος και οι Τζούφη, Μαντάς και Στέφος…

 

Τα κόμματα

Και μέσα σε όλα αυτά, μην ξεχνάτε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει «ανεξάρτητη» και «ακηδεμόνευτη»… όπως ακούμε κάθε φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές…

Οι παράγοντες και παραγοντίσκοι της ΝΔ αλώνιζαν την Κυριακή, για να περάσουν τις γραμμές και να εκλέξουν «εκλεκτούς»…

 

Δύο ακόμα στοιχεία

Από τα αποτελέσματα των εκλογών της ΠΕΔ δε μπορώ να μην επισημάνω τέλος, και δύο ακόμα στοιχεία: η παράταξη του Θωμά Μπέγκα κινήθηκε χαμηλά, αφού ο Νάστος στο τσακ εξελέγη στο ΔΣ της ΠΕΔ, ενώ δεν κατάφερε το ίδιο η Βούλα η Τσίλη.

Ίσως οι διεργασίες των τελευταίων εβδομάδων, έφεραν σε απόσταση τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννίνων από τους Κιναλίτες αυτοδιοικητικούς και έτσι, πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, εξελέγη από την παράταξη της Κεντροαριστεράς, ο Βασίλης ο Γαρδίκος από τη Ζίτσα.

Δεύτερον, επισημαίνω τη μη εκλογή του Βασίλη του Κοσμά στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, αν και εκλέγονταν σταθερά στη συγκεκριμένη θέση, κατά τις τελευταίες θητείες. Εικάζω πως ευθύνεται το γεγονός ότι είναι δημοτικός σύμβουλος της Τ. Καλογιάννη…

 

Οι εκλογές στον ΦΟΔΣΑ

Επειδή όμως, με τις εκλογές δεν τελειώσαμε, οφείλω να σας ενημερώσω εδώ, πως επίκειται ίσως σημαντικότερη εκλογική μάχη από εκείνη της ΠΕΔ… Είναι η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου.

Ο «πασάς» έχει ήδη τοποθετήσει πρόεδρο στο ΦΟΔΣΑ, χωρίς να περιμένει «δημοκρατικές διαδικασίες» και κουραφέξαλα…

Ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής που προχθές ήλθε δεύτερος σε σταυρούς, λέγεται ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ και ενδεχομένως, θα πάει κόντρα στον εκλεκτό του Περιφερειάρχη, Πλιάκο.

Αν υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα πέραν αυτής που προκρίνει ο Περιφερειάρχης, μπορεί ενδεχομένως, να συσπειρώσει γύρω της, τους δυσαρεστημένους του Λώλου και ίσως, ένα μεγάλο κομμάτι των Κεντροαριστερών εκλεκτόρων.

Δε δίνω πάντως, πολλές πιθανότητες να αμφισβητηθεί σοβαρά η επιλογή Καχριμάνη, γιατί αφενός οι εκλέκτορες που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά είναι τα δύο τρίτα του σώματος και γιατί αφετέρου, ξέρω πολλούς Κεντροαριστερούς αιρετούς που κάθονται σούζα στον Καχριμάνη.

 

Ταραχές προσφυγικές

Προβλέπω αναταραχές με το προσφυγικό και στην περιοχή μας, αν αληθεύουν οι πληροφορίες που διαρρέονται τις τελευταίες μέρες.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό απειλεί σοβαρά την… κανονικότητα της ΝΔ, γιατί σε ένα βαθμό θα προκαλέσει αθέτηση δικών της δεσμεύσεων, όπως για παράδειγμα, ο κανόνας ότι δε μπορεί να εγκαθίσταται πληθυσμός προσφύγων – μεταναστών σε μια περιοχή, μεγαλύτερος από το 1% του μόνιμου πληθυσμού. Στην Ήπειρο, εν συνόλω, οι 3.500 φιλοξενούμενοι στις διάφορες προσφυγικές δομές, ξεπερνούν κατά τι αυτό τον κανόνα.

 

Τα νέα κέντρα

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών λοιπόν, μιλούν για την δημιουργία ενός καταυλισμού, δίπλα στον υφιστάμενο, μεγάλο, του Κατσικά, στα τολ όπου σήμερα φυλάγονται διάφορα αρχεία. Αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση, εξετάζεται και η περίπτωση μονάδας μέσα στη ΒΙΠΕ που είναι εγκαταλειμμένη. Οι κυβερνητικοί βουλευτές φέρονται να γνωρίζουν τα σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου αλλά δεν το λεν παραέξω…

Για την Άρτα, υπάρχει το σταθερό σενάριο της μετατροπής του πρώην ΚΕΝ σε προσφυγική δομή, όσο και αν ο Δήμαρχος Τσιρογιάννης επικαλείται τις… χαμηλόβαθμες κυβερνητικές δεσμεύσεις… ενώ στη Θεσπρωτία, η πληροφορία ότι μπορεί να δημιουργηθεί δομή πάνω ακριβώς στα σύνορα, σε εγκαταλελειμμένη βιομηχανική μονάδα του επιχειρηματία Αργυρού, είναι ό,τι χειρότερο έχει κυκλοφορήσει τελευταία!

Είναι δυνατόν να πάμε τους πρόσφυγες στα σύνορα; Θέλω να πιστεύω πως είναι απλά μια βλακεία που συζητιέται στα καφενεία…

 

Είδες η ΔΕΗ;

Πρώτη φορά γίνεται τόσος ντόρος με τις διακοπές ρεύματος στο Νομό Ιωαννίνων.

Είχαμε δύο επιστολές προς τον αρμόδιο Υπουργό από τους Δημάρχους Ζίτσας και Πωγωνίου, ενώ το θέμα έφεραν και στη βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ, Αμυράς και Κεφάλα.

Για τους εναερίτες της ΔΕΗ και το προσωπικό της ΓΕΝΟΠ, η αιτία των διακοπών είναι απλή: τα δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια και κολώνες, δέντρα που αν επέτρεπε το Δασαρχείο, θα κόβονταν. Αυτό και μόνο αυτό.

Γιατί ξαφνικά το κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα;

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons