ΔΗΓΜΑΤΑ 12/11/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/11/2020

Το μόνο καλό που βγαίνει από την επίσκεψη Τσίπρα στα Γιάννενα, είναι ότι διαφαίνεται για πρώτη φορά να αποκτά ένα βηματισμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην άσκηση της θεσμικής της υποχρέωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε για λίγες ώρες τα Γιάννενα, μετά από μια απόφαση που όπως μαθαίνω από κομματικές πηγές, αποφασίστηκε μάλλον γρήγορα και ξαφνικά. Σχεδιάζονταν να επισκεφθεί πρώτα τη Λάρισα και μετά τα Γιάννενα – και οι δύο πόλεις διαθέτουν Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που αυτό τον καιρό πιέζονται εξαιρετικά από την πανδημία.

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν να τονιστούν τα γνωστά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, ως εκ τούτου μιλάμε για μια εύκολη κριτική, πάνω σε γνωστό πρόβλημα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 16 περίπου μήνες, μετά τις εκλογές του 2019, δεν έχει βρει το ρυθμό του και ο τρόπος που ασκεί αντιπολίτευση ως τώρα, θυμίζει γκρουπούσκουλο παρά αξιωματική αντιπολίτευση. Πιάνεται από ελάσσονα θέματα, δείγμα όχι μόνο της ασόβαρης αντιπολίτευσης που έχει συνηθίσει να κάνει από τα χρόνια που ήταν πολύ μικρό κόμμα αλλά και της έλλειψης μιας συστηματικής, με σχέδιο αντιπολιτευτικής έκφρασης. Νομίζω ότι αυτό το βρίσκει σιγά – σιγά και τον βοηθάει η πανδημία σε αυτό, αν και δεν λείπουν και τα δείγματα της αστείας αντιπολίτευσης, όπως θα πω παρακάτω.

 

Η συνάντηση έξω από το νοσοκομείο

Στη συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, μου έλεγαν πως ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνονταν να βαριέται λίγο… Ήταν υποχρεωμένος ούτως ή άλλως, να συναντήσει την κεφαλή του ιδρύματος και το έκανε για περίπου μια ώρα. 

Αμέσως μετά όμως, είχε ψιλο-στηθεί στο προαύλειο του νοσοκομείου, δίπλα στα ΤΕΠ, ένα τύπου «γενική συνέλευση σε φοιτητικό αμφιθέατρο» σκηνικό και αραία – αραία… οι ενδιαφερόμενοι να δουν και να μιλήσουν στον πρόεδρο, αφού τον περίμεναν υπομονετικά, έκαναν μαζί του μια χαλαρή συζήτηση…

Στην ομήγυρη αυτή συμμετείχαν κατά βάση, άνθρωποι που είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστικά στελέχη και όχι μόνο.

Όλοι αυτοί λογικά θα έλεγαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσα ήθελε να ακούσει. Αν εξαιρέσω τον Χρήστο το Γιωτόπουλο, όλοι οι υπόλοιποι ήταν σε αυτό το μήκος κύματος.

Άσχετο… αλλά εδώ θα πω και κάτι για τον πληθυντικό της ευγένειας… επειδή έγινε μεγάλη φασαρία όταν ο Μητσοτάκης αποκάλεσε «Σωτήρη» το Σωτήρη Τσιόδρα… 

Έτσι λοιπόν κι ο Τσίπρας όταν του απευθύνει το λόγο κάποιος που δε συμφωνεί μαζί του, γυρίζει τον αριθμό από πληθυντικό ευγενείας, σε ενικό αγένειας. 

 

Η γνωστή αντιπολίτευση

Κι έρχομαι και στην ασόβαρη αντιπολίτευση.

Σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, κατά της σύγχρονης, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα σχολεία μας, κόντρα στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, περί καταπάτησης προσωπικών δεδομένων κτλ., ακούσαμε τον Τσίπρα προχθές από τα Γιάννενα, να επαναλαμβάνει τις ίδιες συνομωσιολογικές θεωρίες κατά της εταιρείας Cisco, στην οποία ανήκει η εφαρμογή WEBER μέσω της οποίας διεξάγεται η τηλε-εκπαίδευση αυτόν τον καιρό – όσο μπορεί τουλάχιστον… – στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας.

Πέραν αυτού, το εντυπωσιακό στη σχετική δήλωση Τσίπρα ήταν η υπαναχώρηση στην κατηγορία κατά της κυβέρνησης περί φιάσκου στην τηλε-εκπαίδευση και η αναγνώριση των σφαλμάτων της παρόχου εταιρείας, όπως αποδείχτηκε πανευρωπαϊκά.

Επειδή όμως ο Τσίπρας έπρεπε να καταγγείλει την κυβέρνηση, το έκανε. Είπε ότι ψεύδεται… αλλά και ότι έχει δίκιο… Στην ίδια δήλωση.

Αντιγράφω και σας έχω και το βίντεο πιο κάτω, για να μην πείτε εμένα ψεύτη… 

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται και δικαιολογείται ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Δυστυχώς και εδώ ψεύδεται. Πράγματι η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει το 100% της διαδικασίας τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με το server της στο Λονδίνο και πράγματι σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν προβλήματα με αυτή τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα μόνο πάροχο. δεν αξιοποίησε το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και έδωσε την τηλε-εκπαίδευση σε ένα μόνο πάροχο…».

Φταίει ή δε φταίει η εταιρεία; Και αν το έργο μοιράζονταν ανάμεσα σε έναν ιδιώτη πάροχο και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, πάλι δεν θα κατήγγελλε ο Αλ6; 

Ένας έρωτας γεννιέται…

Στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων από όπου και η παρακάτω φωτογραφία με το σχετικό σχόλιο, η επίσκεψη Τσίπρα είχε ως στόχο να καταδείξει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, από την διπλή κρίση που βιώνει η υφήλιος και η χώρα.

Δήλωση δεν έκανε ο πρόεδρας, αντ’ αυτού έκαναν για το περιεχόμενό της Δημήτρης Δημητρίου και Μερόπη Τζούφη. 

Οι σχέσεις των δύο πλευρών, διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δίαυλο την βουλευτή του κόμματος, έχουν βελτιωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.

Εικάζω ότι ο Δημητρίου προετοιμάζεται για τις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές και προφανώς ψάχνει πολιτικά στηρίγματα, αφού μόνο το ΚΙΝΑΛ δεν του φτάνει για να επανεκλεγεί.

Το γεγονός αυτό λογικά προκαλεί αμηχανία σε δύο τρίτες μεριές: στο τοπικό Κίνημα Αλλαγής, του οποίου ο Δ. Δημητρίου είναι ο εκπρόσωπος στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στο Γιώργο Ζάψα που βλέπει την άνεση με την οποία κινείται στο ΣΥΡΙΖΑ, ένας αντίπαλός του στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όλα αυτά τίθενται προς σκέψη και προβληματισμό σας, και ο καιρός θα με επιβεβαιώσει ή όχι.

Κύριοι, σας παρουσιάζω τον Θαλή Παξιμαδάκη, έναν από τους καλύτερους και πιο καταρτισμένους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Ο άλλος είδε το «Διακοπές» στην ταμπέλα και πήγε να ρωτήσει πως θα πάει στη Eurodisney φέτος τα Χριστούγεννα με την οικογένεια… (Αστειεύομαι, έτσι;)

 

Ατόπημα

Στη συνάντηση στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων τέλος, τη διοίκηση εκπροσώπησε η τριάδα των Δημητρίου – Βασιλείου – Χρυσοστόμου.

Η πανδημία είναι μια καλή πρόφαση για πολλούς, να καταργήσουν δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, διοικητικά συμβούλια, θεσμικά όργανα και δημοκρατικές διαδικασίες και η πρόφαση αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον, αυτούς τους τελευταίους μήνες, από πολλούς, «δημοκράτες», προοδευτικούς και μη…

 

Φαιδρότητες

Έγινε και η πολυαναμενόμενη συνάντηση των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων για την προετοιμασία του… πραξικοπήματος στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων χθες το μεσημέρι, κατόπιν προσκλήσεως του Μωυσή Ελισάφ (εδώ).  

Αποφάσισαν λοιπόν ομόφωνα, να αναθέσουν σε νομικό να τους πει αν ο νόμος 4735/2020 καλύπτει το… σχίσμα στην Ήπειρο ή όχι, ώστε να επιστρέψουμε στους τρεις νομαρχιακούς ΦΟΔΣΑ που υπήρχαν μέχρι πρότινος, αρμόδιους για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, αφού καταργηθεί ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. Αν ο νομικός τους πει οκ, θα προχωρήσουν και σε οικονομοτεχνική μελέτη.

Πρόκειται για ένα θέμα που ψιλιάζομαι πως αφήνει παγερά αδιάφορο τον περισσότερο κόσμο, αφού αυτός έχει με άλλα προβλήματα να ασχοληθεί και δεν τον αγγίζουν τα πάθη των αυτοδιοικητικών μας ανδρών…

Πέρα από τα νομικά ζητήματα, δεν υπάρχει καμία στέρεη επιχειρηματολόγηση και κανένας απολύτως σχεδιασμός για το μέλλον της διαχείρισης των σκουπιδιών στην υπόλοιπη Ήπειρο, αν υποτεθεί ότι το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου θα μείνει στο μελλοντικό, νέο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, αν δεν έλθει αύριο ο Γραφάκος και ο Θεοδωρικάκος να τραβήξουν καμιά από τις γνωστές τροπολογίες… για να βάλουν φρένο στις ορέξεις των Γιαννιωτών «ανταρτών» ή απλά αν δεν σηκώσει κανείς τους το τηλέφωνο και πει «τι μαλ… κάνετε εκεί στα Γιάννενα;»… Θεωρώ εξίσου πιθανά και τα δύο.

Εκπλήσσομαι δυσάρεστα για τον… επιεικώς επαρχιώτικο χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος από τη δημοτική αρχή Ελισάφ αλλά υποπτεύομαι ωστόσο, ότι εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας – λόγω της πανδημίας – της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών να σκεφτεί καν και όχι να σχεδιάσει… περαιτέρω οριζόντιες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη της επόμενης χρονιάς, για όλους τους πολίτες, αναζητά δικαιολογίες και αποδιοπομπαίους τράγους.

Τα led χρεώθηκαν… στην επαπειλούμενη αύξηση των ανταποδοτικών τελών πριν από έναν χρόνο και η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται – σα φάρσα…  

Εύχομαι να μην ακούσω σε λίγο καιρό μέσα στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρήματα του στυλ… «εμείς θέλαμε να μειώσουμε τα τέλη, αλλά φταίει ο Μπέγκας που είναι αντιπρόεδρος στο ΦΟΔΣΑ…»!

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons