ΔΗΓΜΑΤΑ 12/12/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/12/2019

Όταν είναι στο καναβάτσο ο «αντίπαλος», σταματάς να του ρίχνεις.

Κανόνας…

Δεν ξέρω αν διαλύεται… η παράταξη ή όχι.

Ότι υπάρχουν προβλήματα όμως, από την επομένη των εκλογών, είναι γεγονός.

Ότι αμφισβητείται έντονα ο αρχηγός και προετοιμάζεται διάδοχη κατάσταση, είναι επίσης γεγονός.

Ότι νοιώθει εγκαταλελειμμένος και μόνος ο αρχηγός είναι θέμα και δικό του, γιατί ποτέ δε λειτούργησε συλλογικά η παράταξη. (Όταν το έλεγα βέβαια προεκλογικά, με κοίταζαν στραβά οι δικοί του, γιατί υποστήριζαν ψευδώς πως είναι η πιο… δημοκρατική αυτοδιοικητική παράταξη που υπήρξε στον κόσμο).

Είχα γράψει επανειλημμένως προεκλογικά για την απουσία στρατηγικής στην παράταξη της τότε δημοτικής αρχής.

Αν έγραφα εγώ, αυτά που επεσήμανε πρωτοσέλιδα προχθές ο «Ηπειρωτικός Αγών», κάνοντας αρκετή αίσθηση στην πόλη, αναφορικά με την επεισοδιακή τελευταία συνεδρίαση της γραμματείας της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», θα φαινόμουν εμπαθής…

Αλλά είπαμε… για τους κανόνες του μποξ…

Το δημοσίευμα δεν σχολίασε στο αγαπημένο του facebook ο πρώην Δήμαρχος, γεγονός από μόνο του άκρως εντυπωσιακό…

 

Τι έγινε με το Μουσικό Σχολείο

Στην απέναντι πλευρά… των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου, προκλήθηκε αναταραχή και σύγκρουση τις τελευταίες μέρες, για το Μουσικό Σχολείο. Αν θα μετεγκατασταθεί ή όχι στην Περίβλεπτο, γιατί και πως…

Επειδή προβλέπω κωλοτούμπα και πλήρη υπαναχώρηση της δημοτικής αρχής, στην αρχική πρόταση Ελισάφ να μετακομίσει το σχολείο στο χωριό της Περιβλέπτου, κρίνω πως ο όλος χειρισμός του θέματος εστέφθη από απόλυτη αποτυχία.

Οι προθέσεις του Δημάρχου αγαθές… Να μετακομίσει το σχολείο από το απαράδεκτο κτίριο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, που το φιλοξενεί εδώ και τρεις δεκαετίες, από όταν μεταφέρθηκε στα Γιάννενα από τα Δολιανά, σε ένα σχολικό κτίριο στην Περίβλεπτο που κατασκευάστηκε επί Νομαρχίας, στα χρόνια του Ζαρμπαλά και που δεν λειτούργησε σχεδόν καθόλου!

Η αντίδραση της διεύθυνσης του σχολείου σε ένα βαθμό φυσιολογική, κάπου μπορεί να ξέφυγε και επήλθε η ρήξις… Η αλήθεια στη μέση.

Αυτό που με διαβεβαίωνε προχθές ο Δήμαρχος είναι πως ούτε το οικονομικό τον απασχόλησε, ούτε η Εκκλησία παρενέβη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ακούστηκαν και ακούγονται ως συνήθως, αρκετές βλακείες, σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κρατάω την αγαθή προαίρεση και εκφράζω την ελπίδα πως τέτοια μαθήματα… θα του γίνουν μάθημα του Δημάρχου. Περισσότερη συζήτηση και… «ανοιχτωσιά» όπως θα έλεγε και η Νοτοπούλου, στις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Ο Βολίδας

Τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης που φέτος θα είναι αρκετά συμβατικός για τα προχωρημένα «γούστα» των προηγούμενων χρόνων, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να ξεδιπλώνεται. Χθες βράδυ, αναμένονταν ο Δήμαρχος να ανάψει το δέντρο στην κεντρική πλατεία.

Αφού λοιπόν, άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, μας έκλεψαν τη δόξα και το προνόμιο να είμαστε και φέτος πανελλαδικό «βούκινο» (προσοχή σχολιάζω το ντόρο και όχι το περιερχόμενο των προηγούμενων στολισμών, όπως ο περίφημος πύργος του Τάτλιν), τον εν λόγω φετινό στολισμό θα συμπληρώσει και ο γνωστός «Βολίδας».

Το φοβερό τρενάκι που προτού να καταλήξει στον προορισμό του γίνεται θέμα μεγάλης διαπραγμάτευσης, φέτος θα κάνει βόλτες στα Γιάννενα. Πέρσι θυμίζω πως την τελευταία στιγμή και με κονδύλια από κωδικούς εκτάκτων αναγκών, φορτώθηκε στην Ελεούσα και στο Δήμο Ζίτσας και ήταν μια επιλογή εντελώς άτοπη.

Ας όψονται οι κολλητοί… Το μόνο κακό είναι ότι είναι λίγο αλμυρούτσικο, λες και κάει κηροζίνη…

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίασε τη Δευτέρα, η συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή των τοποθετημένων στην κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ από τα Γιάννενα και μελών της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Αναμένεται τις επόμενες μέρες επίσκεψη Τσίπρα στην Ήπειρο και προγραμματίζονται και θεματικές εκδηλώσεις του κόμματος με ομιλητές στελέχη από την Αθήνα.

Όσον αφορά τις σχέσεις των μελών της τοπικής οργάνωσης, γίνεται μία προσπάθεια να πουν όλες οι πλευρές «νερό κι αλάτι» και να ξεχαστούν εντάσεις και διαπροσωπικές διαφορές του παρελθόντος.

 

Ο βουλευτής που μόνταρε…

Λύθηκε το μυστήριο για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντίδραση του Μάριου Κάτση, να απαντήσει αφενός στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μη λειτουργία του Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης της Ηγουμενίτσας και αφετέρου για την… καταγγελία του αντιπρύτανη Σπύρου Γεωργάτου, ότι ήταν αυτός ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά επέβαλε το συγκεκριμένο Τμήμα για την Θεσπρωτική πρωτεύουσα στον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας, ενώ κανείς δεν το ήθελε…

Ο άνθρωπος μοντάριζε…

Κυριολεκτώ δεν κάνω πλάκα. Μοντάριζε και έτσι έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκπληκτικά βίντεο, με τα οποία απαντά στην Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τον κατηγόρησε…

Άπαιχτος ο Κάτσης, πραγματικά. Τα έβαλε με τους «συντρόφους» του και τους έκανε «με τα κρεμμυδάκια», γιατί έχουμε Αλμπάνη και Γεωργάτο με ΣΥΡΙΖΑ, και Αλμπάνη και Γεωργάτο με ΝΔ. Όπως λέγαμε παλιά «ζωή με ΠΑΣΟΚ και ζωή με ΣΥΡΙΖΑ».

Γι’ αυτό σας λέω… Θεός ο Κάτσης…

 

Αλήθειες και ψέματα

Αν εξαιρέσουμε τις σκόπιμες ανακρίβειες του για το σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα της ίδρυσης ή κατάργησης τμημάτων σε ένα Πανεπιστήμιο, αφού μάλλον σκόπιμα ταυτίζει ο βουλευτής δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, την διοικητική και την ακαδημαϊκή λειτουργία – την απόφαση για την πρώτη παίρνει το Υπουργείο Παιδείας, την απόφαση για τη δεύτερη η Σύγκλητος του κάθε Πανεπιστημίου – αν πούμε επίσης, πως ως… κανονικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει το παραμικρό ψεγάδι στην προηγούμενη τέλεια και… φανταστική κυβέρνηση του, ο Κάτσης με βίντεο κάρφωσε τα δύο μέλη της Πρυτανικής αρχής και επιβεβαίωσε τα όσα λέω εδώ και καμιά δεκαριά μέρες κι εγώ…

Η διαφωνία μου με τον Κάτση είναι πως εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση που στήριξε αυτός από το 2015 ως το 2019, ήταν ο ορισμός των… «οτινάϊνερ…» – αυτός που κάνει ότι να’ναι δηλαδή… Ο δε Γαβρόγλου ήταν εκτός από άσχετος και επικίνδυνος γενικά Υπουργός, γιατί έβαζε πάνω από όλα το κομματικό όφελος και μπρος σε αυτό, δε λογάριαζε ό,τι καταστροφή κι αν προκαλούσε με τις αποφάσεις του.

Ο Κάτσης από την άλλη, πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θα μας φέρουν όλες τις πληγές του Φαραώ και ότι σύντομα ασούμε, θα αρχίσει να βρέχει ακρίδες εξαιτίας του «Κούλη»…

 

Που συμφωνούμε

Συμφωνούμε ωστόσο, στο ότι οι Πρυτανικές αρχές του τοπικού ΑΕΙ φέρουν ακέραια την (συν)ευθύνη του «εγκλήματος» της διάλυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την παλιά του μορφή.

Ο Γαβρόγλου πήγε σπίτι του. Ο Κάτσης και ο Γιόγιακας αύριο μεθαύριο θα πάνε για… ψάρεμα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αυτός που είναι πιο εκτεθειμένος από την όλη ιστορία της συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο, είναι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που στις δύσκολες ώρες, είχαν την ευθύνη των αποφάσεων. Η ιστορία θα γράψει πως υπέγραψαν ο Γιώργος Καψάλης, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ως μέλος της επιτροπής που συμβούλευε τον Υπουργό, ο Σπύρος Γεωργάτος. Οι παραπάνω θα είναι εσαεί υπόλογοι στους συναδέλφους τους και σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης.

 

Ήρεμα και ωραία

Καμιά ώρα διήρκεσε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, το πρωί της Τετάρτης.

Μετρημένη κριτική, αυστηρή ασφαλώς, αλλά μέσα σε κόσμια επίπεδα, στοιχεία που δείχνουν πως έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στα πολιτικά δεδομένα, εντός των οποίων εξελέγη για να κινηθεί. Εγκατέλειψε ακρότητες και επικοινωνιακές υπερβολές που τυχόν υιοθέτησε στο πρώτο διάστημα της ενασχόλησής του με την Περιφέρεια Ηπείρου, και στη διάρκεια κυρίως της προεκλογικής περιόδου.

Είπε πως θα δίνει συνεντεύξεις ανά τρίμηνο, για να κάνει τον κατά διαστήματα απολογισμό και να επαναλαμβάνει θέματα που έπαιξαν στη διάρκεια της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Είναι κοινά παραδεκτό από εχθρούς και φίλους του Ριζόπουλου πως έχει εγκαθιδρυθεί ως κεντρικός αντιπολιτευτικός πόλος στην Περιφέρεια, όσο και αν η διοίκηση Καχριμάνη προσπαθεί να τον απαξιώσει όσο μπορεί. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε χθες για την επερώτηση που κατέθεσε η παράταξή του και η οποία δεν απαντήθηκε ως όφειλε από την Περιφερειακή αρχή, εντός διαστήματος 15 ημερών.

Αντίθετα, έχουν απαντηθεί άλλες επερωτήσεις αυτό το διάστημα και είναι εμφανές πλέον, ποιους «παίζει» η Περιφερειακή αρχή.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 12/12/2019)

Show Buttons
Hide Buttons