ΔΗΓΜΑΤΑ 12/4/2018

Οι μομφές και οι «κύκλοι» για TUS

Τα ύστερα του κόσμου έφερε η είδηση πως δεν θα πετάξει η TUS από το Τελ Αβίβ…

Τι κακό μας βρήκε, δε φαντάζεστε… Χιλιάδες επισκεπτών είναι η απώλεια που θα μείνουν με το όνειρο να έλθουν και να ανέβουν στο γεφύρι του Κόκκορη ή να βγάλουν selfie με φόντο την Παμβώτιδα. Γιατί, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προσέγγισης στα Γιάννενα, παρά μόνο η απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ. Χωρίς αυτή, δεν ήλθαν στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες Ισραηλινοί – επισημαίνω για πολλοστή φορά, τιμώντας τον και εκπαιδευτικό ρόλο της στήλης, τη διακριτή διαφορά των λέξεων: Ισραηλινός = κάτοικος Ισραήλ, Ισραηλίτης = Εβραίος το θρήσκευμα…

Την αίσθηση της καταστροφής του τουριστικού μας προϊόντος, λόγω της υποτιθέμενης συμφωνίας που χάλασε, αποδίδουν κύκλοι της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, σε συγκεκριμένο πρόσωπο που μέχρι πρότινος συνεργάζονταν με την Ένωση Ξενοδόχων των Ιωαννίνων και που τώρα πλέον, δεν ανήκει στο δυναμικό της.

Φεύγοντας, ο εν λόγω άνθρωπος, όπως τουλάχιστον τον μέμφονται οι προαναφερθέντες «κύκλοι», θέλει να μεταδώσει μια εικόνα αποσύνθεσης για να τονίσει το πόσο απαραίτητος ήταν ο ίδιος στο τουριστικό μάνατζμεντ της περιοχής.

 

Τα δεδομένα των αιθέρων, με απλή λογική

Για να πάρουμε τα πράγματα όμως, με τη σειρά:

Πρώτον, είτε έτσι είτε αλλιώς, Ισραηλινοί θα εξακολουθήσουν να έρχονται στα Γιάννενα. Μέσω Θεσσαλονίκης, είναι το πιθανότερο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Δεύτερον, για να πετάξει ένα αεροπλάνο προς και από το αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος», δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και υποχρέωση κανενός Δήμου και καμιάς Περιφέρειας (εξαντλήθηκαν αμφότεροι με τις δεξαμενές καυσίμων κι εκεί, τελείωσε η όποια συμμετοχή τους).

Τρίτον, μια αεροπορική εταιρεία κανονίζει το πρόγραμμά της με βάση το προσδοκώμενο μεγαλύτερο κέρδος της. Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο ή Απρίλιο κανένας σοβαρός εμπλεκόμενος με τον τουρισμό παράγοντας δεν προγραμματίζει για το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά για το μεθεπόμενο. Άρα είναι πιθανό η TUS να στάθμισε το συμφέρον της και να είπαν οι άνθρωποί της: «αναστέλλουμε τα όποια σχέδια είχαμε για το φετινό καλοκαίρι, γιατί οι περισσότεροι τουριστικοί πράκτορες έχουν κλείσει ήδη. Βλέπουμε από το φθινόπωρο…».

Τέταρτον, κουβεντιάζεται πως υποσχεθήκαμε ως περιοχή, 50.000 ευρώ για την προβολή του δρομολογίου Τελ Αβίβ – Γιάννενα. Ακόμα και αν όντως το είπε κάποιος, στην επαφή που είχαν οι τοπικοί φορείς με τον CEO και πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας M. Weinstein τόσο στην Κύπρο όσο και στα Γιάννενα πριν από μερικούς μήνες, το ’πε άγαρμπα και αγνοώντας τις τυπικές διαδικασίες που δεν επιτρέπουν σε έναν ΟΤΑ ή μια Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει μια ιδιωτική εταιρεία για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει, είναι όταν με το καλό ξεκινήσει το δρομολόγιο, να προβάλλουμε στα Γιάννενα τους προορισμούς του Ισραήλ, ώστε να γεμίζουν οι πτήσεις και στην επιστροφή τους. Αυτό μόνο…

 

Hub τα Γιάννενα;

Επειδή λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, γίναμε ειδικοί και στις αεροπορικές πτήσεις, στα καύσιμα των αεροσκαφών, στο μάρκετινγκ του τουρισμού και στην ποιότητα του φαγητού… που προσφέρουν τα αεροπλάνα, λες και κάνουμε το Ανατολή – πλατεία με Boeing 737, είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε πως το τελευταίο διάστημα έγιναν «άλματα» που και οι πιο αισιόδοξοι δε διανοούνταν.

Η TUS κάνει σχέδια για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και θα τα ανακοινώσει στους τοπικούς φορείς, στο ταξίδι που πραγματοποιούν στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδεία και εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, εδώ και αρκετά χρόνια. Λέγεται πως στα σχέδια αυτά της εταιρείας, περιλαμβάνεται η μετατροπή του κρατικού αερολιμένα σε αυτό που λέγεται hub στη γλώσσα των ιπτάμενων, σε κόμβο δηλαδή για συγκεκριμένες πτήσεις της Ευρώπης.

 

«Φίλοι» κι «εχθροί»

Το ταξίδι στην Κύπρο είναι ανταπόδοση φιλοξενίας που παρασχέθηκε για τον αντίστοιχο κόσμο από τη Μεγαλόνησο στην περιοχή μας, πριν από μερικές ημέρες, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο περιοχών πάνω στο κομμάτι του τουρισμού.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο ταξίδι απευθύνθηκε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να ορίσουν από έναν εκπρόσωπό τους που θα προβάλλει επιστρέφοντας στα Γιάννενα, τα όσα καταγράψει στην Κύπρο.

Ωστόσο, «παράγοντας» αξίωσε να «κοπούν» από το ταξίδι δύο τουλάχιστον ΜΜΕ που τον ενοχλούν αλλά η απάντηση που πήρε από τον διοργανωτή του ταξιδιού ήταν αρνητική. Δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς δηλαδή, απλά είναι η νοοτροπία που διακρίνει τον εν λόγω «παράγοντα» και τον κάνει να βλέπει «εχθρούς» και «φίλους» παντού. Τόσο ξεκάθαρα, τόσο ωμά…

Και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζω…

 

Υφυπουργός Ιωαννίνων και Παιδείας

Τη βλέπω λίγο χαλαρή τη «δική» μας Υφυπουργό Παιδείας, Μερόπη Τζούφη.

Δε μετράω ακριβώς, τις μέρες που βρίσκεται στα Γιάννενα και τις αντίστοιχες μέρες που είναι στην Αθήνα και λογικά, δουλεύει στο Υπουργείο… αλλά έχω την εντύπωση πως παραείναι πολλές μέρες στην εκλογική της περιφέρεια.

Δε διαφωνώ πως οι προεκλογικές ανάγκες είναι μεγάλες αλλά θα μπορούσε να αρνηθεί στον Αλέξη Τσίπρα την πρόταση της υφυπουργοποίησης, αν εκτιμά πως η επανεκλογή της στα Γιάννενα θα δυσκολέψει λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που της δημιουργούν τα Υφυπουργικά της καθήκοντα.

Υφυπουργός από τα Γιάννενα δε γίνεται, εκτός αν ζητήσουμε από τον ΠΘ να κάνει και έναν Υφυπουργό Ηπείρου, αντίστοιχο του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

 

«Μάχη» στα Βλάχικα

«Στου Μπάκη», στη Χρυσοβίτσα του Δήμου Μετσόβου θα βρεθεί την Πέμπτη, παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σπύρος Ριζόπουλος, συνεχίζοντας το προεκλογικό οδοιπορικό του, με στόχο τη γνωριμία του με τον απλό κόσμο. Η πρώτη τέτοια κοινωνική επαφή, απ’ όσο θυμάμαι, ήταν στην Ελεούσα, κρατώντας αυτές τις επισκέψεις που διαφημίζει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τώρα, πάει στις παρυφές του Μετσόβου, την ώρα μάλιστα που ο Καχριμάνης λείπει, καθώς είναι οι μέρες που παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια, κάνει μαζί με τους Μετσοβίτες των Ιωαννίνων ένα ταξίδι στο εξωτερικό – στη Ρωσία φέτος…

Το λες και πρόκληση του Ριζό, στην έδρα του Αλέκου…

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 12/4/2018)

Show Buttons
Hide Buttons