ΔΗΓΜΑΤΑ 12/6/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/6/2018

Ο ουρανός «σφοντύλι»!

Από 0 ευρώ που πληρώνουν σήμερα, για να περάσουν την Τύρια οι Θεσπρωτοί, σε έξι μήνες θα πληρώνουν 3,42 ευρώ! Τουλάχιστον οι Γιαννιώτες – πλην Μετσοβιτών – θα το πάρουν πιο ελαφριά, αφού θα πάνε στα 3,42 ευρώ από τα 2,10 που πληρώνουν σήμερα (αναλυτικό ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες).

Οι Μετσοβίτες από την άλλη, θα νοιώσουν για τα καλά την κυβερνητική πολιτική στοργή, όταν για να έλθουν Γιάννενα, θα πληρώνουν από τον ερχόμενο χρόνο, 2 ευρώ και όχι 1,20 που είναι σήμερα το αντίτιμο – αλλά ξαναλέω το γλιτώνουν, ελέω εξαίρεσης…

Ο Σπίρτζης τα είχε υπογράψει εδώ και μισό χρόνο, για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση. Τα υπέγραψε ξανά τέλη Μαΐου για να κλείσει και η 4η αξιολόγηση. Μιλώ για τα σοκαριστικά αυξανόμενα τέλη διέλευσης της Εγνατίας Οδού που θα ισχύσουν από 1/1/2019 και τα οποία θα κάνουν «μαρτύριο» το ταξίδι προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

Τέτοιες αυξήσεις δεν υπάρχουν… απλά!

Μέχρι προ 20 ημερών, τα διέψευδε ο Υπουργός Υποδομών, τώρα έρχεται ο ουρανός σφοντύλι στους Ηπειρώτες αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τακτικά την Εγνατία Οδό.

Τα γράψαμε, τα ξαναγράψαμε πως οι εξαιρέσεις από τα διόδια της Εγνατίας θα είναι για πολύ λίγο και δεν το πίστευαν μερικοί. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όλοι, είναι πως θα έρθουν αυξήσεις «φωτιά», σαν αυτές που ανακοινώθηκαν προ μερικών 24ωρων.

Επαναλαμβάνω: δεν είναι πλάκα. Είναι πραγματικοί οι αριθμοί, εκτός αν παραμένετε καλόπιστοι προς την κυβέρνηση και ευελπιστείτε πως οι ισχυροί διαπραγματευτές της θα αποτρέψουν και αυτό το κακό, όπως υπόσχονται για τόσα και τόσα άλλα. Εναλλακτική πρόταση προς τον Χρηστάρα το Σπίρτζη, είναι να χρεώσει τις επερχόμενες αυξήσεις στον Κυριάκο και τη Μαρέβα. Όλο και κάποιους μπορεί να πείσει…

Κάποιος μεγάλος Αμερικανός πολιτικός είπε κάποτε: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους για όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους για όλο τον καιρό». Τα ψέματα με τα παραμύθια του «τσίρκου» που μας κυβερνά, έχουν τελειώσει προ πολλού…

 

Μια πολιτική «εκδίκηση»

Επειδή το θέμα των διοδίων της Εγνατίας απέκτησε μια προσωπική διάσταση κατά το τελευταίο εξάμηνο, είναι από τις στιγμές που νοιώθεις πόσο ωραία είναι η εκδίκηση, όταν την τρως σαν πιάτο κρύο…

Θυμίζω πως Δεκέμβρη ανακοινώθηκαν, Γενάρη άρχισαν να ισχύουν οι εξαιρέσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού, για συγκεκριμένες περιοχές που διαπερνά ο οδικός άξονας και στην Ήπειρο είχαμε το παράδοξο της καθολικής εξαίρεσης των Θεσπρωτών από τα τέλη όπως και το δεύτερο παράδοξο, της εξαίρεσης των Μετσοβιτών από αυτά, αλλά όχι των Ανατολικο-Ζαγορίσιων! Μα λέγαμε και γράφαμε, έχουν υπογράψει ο Σπίρτζης κι ο Τσακαλώτος πως οι εξαιρέσεις θα ισχύσουν ως τον Απρίλιο του 2018. Τα κατάφεραν κατά πως φάνηκε, να ξεγελάσουν για λίγο τους κουτόφραγκους και να το τρενάρουν λιγάκι ακόμα. Το μέτρο όμως, ήταν ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ. Οι ίδιοι είχαν αποδεχτεί την προσωρινότητά του, γ@μ@ το φελέκι του!

Αντιγράφω την ανάρτηση από το λογαριασμό στο fb, του κυβερνητικού βουλευτή Μάριου Κάτση, αρχές Ιανουαρίου, όταν άρχισαν οι υποβολές αιτήσεων για την απαλλαγή από τα διόδια της Εγνατίας.

«Υγ1: κλάψτε ελεύθερα αντιπολίτευση της συμφοράς – «αντικειμενικά» ΜΜΕ – τρόικα Εσωτερικού κ.α.

Υγ2: ούτε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για αναλογικά διόδια και χιλιομετρική χρέωση περιμένατε έως το τέλος του 2017 κι όμως έγινε.

Υγ3: μην επενδύετε στην 3μηνη μόνο εφαρμογή δε θα σας βγει ούτε αυτό.

Υγ4: όσοι θεωρούν ότι είναι «πολύ κακό για το τίποτα», σας καλώ να μην κάνετε αίτηση απλά.

Καλή και «μόνιμα διαψευσμένη» από τις προβλέψεις σας χρονιά!».

Το «υφάκι» από έναν άνθρωπο που υποτίθεται εκπροσωπεί το νέο… το παρακάμπτω.

Υγ1: Είναι ικανοποιημένος από τη δωδεκάμηνη εφαρμογή της εξαίρεσης ο νεαρός βουλευτής;

Υγ2: Η χιλιομετρική χρέωση είναι αυτή που ανέμενε, με αύξηση του κόστους ανά χιλιόμετρο;

Υγ3: Συνεχίζει να αγαπάει το ίδιο, τον Υπουργό του Σπίρτζη;

Υγ4: Αναμένω με ενδιαφέρον την νέα του ανακοίνωση για το θέμα…

Εύχομαι κλείνοντας: καλή προεκλογική περίοδο, με πολλές πετυχεσιές στις προβλέψεις!

 

Οι προσφυγές

Αλήθεια, τι γίνεται με εκείνες τις προσφυγές για την Εγνατία, από την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Μετσόβου και Ζαγορίου;

Έχουμε κανένα νέο;

Το επιχείρημα ότι δεν έχει κανείς εναλλακτική οδική πρόσβαση προς τη Βόρειο Ελλάδα, αν θελήσει να αποφύγει την ακριβή Εγνατία, είναι σωστό. Θα το εξετάσει όμως, η Δικαιοσύνη;

 

Μίλησε πρώτος ο Μάκης

Το ενδιαφέρον για το Δήμο Ιωαννιτών του καθηγητή Ιατρικής και πρώην προέδρου του ΠΚΔΙ Μωυσή Ελισάφ, όπως διατυπώθηκε προς το Γιώργο Καμίνη την περασμένη Τετάρτη, έχει ταράξει τα μέχρι πρότινος γαλήνια νερά της Κεντροαριστερής όχθης του Δήμου Ιωαννιτών. Χαιρέκακα κάποιοι, παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα στην άλλη πλευρά, με τη βεβαιότητα του σίγουρου νικητή.

Προεξοφλώ, καταθέτοντας προσωπική εκτίμηση, πως το ΚΙΝΑΛ δεν θα κάνει την έκπληξη, αίροντας τη στήριξη που έδωσε το 2014 στο Θωμά Μπέγκα, επειδή στην Αθήνα, πιθανόν, τον θεωρούν πετυχημένο Δήμαρχο, είτε επειδή, οι εισηγήσεις προς το κόμμα προέρχονται από τα ίδια τα μέλη του που είναι ταυτόχρονα και μέλη της δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ελισάφ θέτει ένα ηθικό ζήτημα στην «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και τη σημερινή ηγεσία της που με τις καταστατικές διαδικασίες εκτόπισε τον Φίλιππα Φίλιο – κι ο τελευταίος τότε, έμοιαζε βέβαιος για τον εαυτό του και αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κόντρα με κάθε επίδοξο αμφισβητία. Ο Μπέγκας θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της παράταξης, χωρίς να κριθεί από την ολομέλειά της; Ελπίζω πως όχι, γιατί θα προκύπτει τότε, ζήτημα αξιοπιστίας μεταξύ πράξεων και λόγων του Δημάρχου μας.

Ο Μάκης Χρυσοστόμου ρωτήθηκε για το θέμα, στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας όχι μόνο ως μέλος της υπό τον Θωμά Μπέγκα δημοτικής αρχής αλλά και ως υπεύθυνος αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ. Ο Μάκης τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και προκάλεσε τον Μωυσή Ελισάφ να θέσει το ενδιαφέρον του για υποψηφιότητά του σε γνώση της ΝΕ Ιωαννίνων, ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Ίσως δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά ο Μάκης, εξαιτίας του διπλού ρόλου του, αλλά δημιουργεί ένα προηγούμενο.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και τον παράγοντα ΣΥΡΙΖΑ: θα κατεβάσει τρίτο υποψήφιο ή θα σκεφτεί να στηρίξει πρόσωπο που θα βγει μπροστά από νωρίς;

Εκτιμώ πως μετά το καλοκαίρι, θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον η προεκλογική κουβέντα.

 

Και δε δούλευαν και δεν πήγαν

Οι δάσκαλοι είχαν γενική συνέλευση την περασμένη Τετάρτη και τα σχολεία δε λειτούργησαν, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ψήφισαν και τους αντιπροσώπους τους στην ΑΔΕΔΥ.

Οι κάλπες έβγαλαν συμμετοχή αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι, κι αυτό προκύπτει από τα ποσοστά όλων των παρατάξεων που είναι «ψαλιδισμένα».

Αν δούλευαν και ταυτόχρονα είχαν και τη γενική τους συνέλευση, πόσοι θα πήγαιναν άραγε;

Καλοπροαίρετα ρωτώ, γιατί τα… προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων ενίοτε προκαλούν…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 12/6/2018)

Show Buttons
Hide Buttons