ΔΗΓΜΑΤΑ 12/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/7/2018

Πέθαναν και δεν το κατάλαβαν…

Μπορεί να ακουστεί σκληρό και να στενοχωρήσω κάποιους εκεί στην παράταξη του Νίκου του Γκόντα – τον οποίο ως άνθρωπο, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, εκτιμώ.

Άκουσα από έναν φίλο πρόσφατα την ατάκα «πέθανες και δεν τον έχεις καταλάβει…».

Η ατάκα αυτή μου ήρθε στο μυαλό, παρακολουθώντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον προχθεσινό απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής της πόλης, στο Πέραμα. Πολιτικά μιλώντας, εννοείται – να χτυπήσω και ξύλο για τους ανθρώπους – η παράταξη αυτή έχει πεθάνει και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα τα μέλη της…

Άνευρος λόγος, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, μια αγγαρεία γενικώς, από ανθρώπους που ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ έχουν προσφέρει στον τόπο, πολλά περισσότερα από τους σημερινούς κυβερνώντες. Ας το αντιληφθούν λοιπόν, πως ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε και είναι απαίτηση να ανοίξει ένας νέος κύκλος.

Η πόλη χρειάζεται μια γενική «ανανέωση», σε όλο το μήκος και πλάτος του πολιτικού φάσματος, από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά.

Για τους δύο «μικρούς» της αντιπολίτευσης δεν θα πω κάτι, παρά μόνο ότι συνεισέφεραν τα μάλα κι αυτοί από την πλευρά τους, για να γευτούμε μια «σούπα» συνεδρίαση… Εξάρσεις αντιπολιτευτικές γενικώς, σε ένα δημοτικό συμβούλιο που ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Είναι τέτοια η χαλαρότητα, όπως έχω επανειλημμένα γράψει που η πρώτη συνεδρίαση υποτίθεται ξεκινούσε στις 18:45 και κατέληξε να αρχίσει στις 19:25.

 

Ο παραπονιάρης Δήμαρχος

Για να πάω και στη δημοτική αρχή, στην οποία ανήκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, αυτό που διακρίνω σχεδόν σε κάθε τοποθέτηση, δήλωση, στάση του επικεφαλής αυτής της διοίκησης – και το λέω καλοπροαίρετα, όπως μίλησα πριν και για τους «απέναντι» – μια φουλ αλαζονική διάθεση.

Ήταν το περιεχόμενο το οποίο επέλεξε να δώσει στην ομιλία του ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, στον απολογισμό της Δευτέρας… είναι και αυτό που είπα πριν, γενικότερη στάση και θέση του Θωμά του Μπέγκα: εκπέμπει ο άνθρωπος την αίσθηση ότι είναι ο καλυτερότερος Δήμαρχος του πλανήτη και αυτό τον… αυτοθαυμασμό τον αποδίδει σχεδόν σε κάθε του τοποθέτηση.

Ίσως να μην το έχω αντιληφθεί και να είναι ο άνθρωπος, ο… «Μαραντόντα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνώρισε η Ήπειρος και η χώρα από τότε που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Αν όντως είναι έτσι, θα κάνει έναν υγιεινό «περίπατο» στις επερχόμενες εκλογές, εφόσον είναι επικεφαλής αυτοδιοικητικού σχήματος κι εγώ θα πρέπει να κάτσω να ξεστραβωθώ την επομένη των εκλογών για να μάθω κάθε μέτρο ασφάλτου που έστρωσε η δημοτική αρχή σε αυτή τη θητεία, οδούς και παράδρομους και του τελευταίου δημοτικού διαμερίσματος. Αν κερδίσει χωρίς «περίπατο», θα είναι απλά μια δεύτερη ευκαιρία που του δώσουν οι Γιαννιώτες…

Αυτό που με τρέλανε πάντως, ειλικρινά… ήταν το παράπονο του Θωμά για τη δήθεν σκληρή αντιπολίτευση που του ασκείται αυτά τα τέσσερα χρόνια… Αν εσύ υφίστασαι άδικη και ακραία αντιπολίτευση ρε Θωμά, τι να πουν οι προκάτοχοί σου;

 

Η Συνέλευση της ΝΟΔΕ

Το «πέθανε και δεν το κατάλαβε…» έχει εφαρμογή και στις διαδικασίες λειτουργίας των ελληνικών κομμάτων.

Χωρίς ενδιαφέρον για τον κόσμου, κάποιοι τελευταίοι ρομαντικοί το παλεύουν… Σας είχα ενημερώσει για τη διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, τη Δευτέρα. Ο Θόδωρας και οι λοιποί το παλεύουν λοιπόν, αλλά ο κόσμος είναι αλλού…

Δεν είναι αλλού αντίθετα… όσοι ξύνουν τα νύχια τους για καυγά στην Γιαννιώτικη ΝΟΔΕ κι ενώ ο πρόεδρος ενεργοποίησε το παλιό ΑΦΜ της οργάνωσης, ορισμένοι «παλιοί» πάνε να προκαλέσουν εντάσεις. Επανεκλεγέντες πρόεδροι ΔΗΜΤΟ, μέλη της ΝΟΔΕ που επανεξελέγησαν καλό θα ήταν να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους, γιατί δεν παρέδωσαν κόμμα στον επόμενο, με πρώτιστη ευθύνη βέβαια, του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ.

Είναι δυνατόν να μην υπάρχει σήμερα στα χέρια της νέας διοίκησης, μητρώο μελών της τοπικής ΝΔ; Αφήστε τον οικονομικό απολογισμό που δεν έγινε…

Γι’ αυτό θα ήταν ίσως καλύτερα να σταματήσουν ορισμένοι να ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη.

 

Η ΝΔ επιμένει στο λαϊκισμό

Προσανατολίζεται να υπερψηφίσει το νόμο για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, όπως και των αντίστοιχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων, η ΝΔ.

Το «Κίνημα Αλλαγής» αντίθετα, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, θα ακολουθήσει διαφορετική στάση και ένα προμήνυμα έστειλε ο τομέας παιδείας του κόμματος προχθές, με την ανακοίνωσή του για το θέμα, η οποία ανακοίνωση ήταν εν πολλοίς παράγωγο της πίεσης που άσκησε η τοπική οργάνωση Ιωαννίνων προς τα κεντρικά.

Μου ομολογούσε μάλιστα στέλεχος της ΝΔ πως επειδή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θέλει σαν τρελό το νόμο… (sic) και επειδή είναι δύσκολο να αποφύγουν το λαϊκισμό… και το χάιδεμα των αυτιών πανεπιστημιακών και κοινωνίας, θα παριστάνουν τον τρελό, κάνοντας το χατίρι στον Υπουργό από την Πόλη, χάφτοντας πως οι συνενώσεις είναι για καλό…

Με τέτοια μυαλά, προφανώς και ο Κυριάκος δε μπορεί να πάει μπροστά, ούτε η χώρα κι αυτό με καίει μόνο, είναι σίγουρο δε, πως τις εκλογές θα τις κερδίσει, ίσως και με αυτοδυναμία, με τέτοια μυαλά…

 

Η τροπολογία για τις εκλογές

Μια τροπολογία για την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών συνυπογράφει μαζί με άλλους 15 συναδέλφους του από το ΣΥΡΙΖΑ, και ο «δικός» μας Γιάννης Στέφος.

Τι προτείνουν οι 16 βουλευτές; Κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του «Κλεισθένη», τη διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών του 2019.

Μα τι συνέβη και οι βουλευτές που ως πριν λίγα 24ωρα συντάσσονταν πίσω από τον Σκουρλέτη και τον Πουλάκη για τον ενδεδειγμένο χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό τώρα και προτείνουν να συμπέσουν οι εκλογές, οι μεν με τις δε; Δεν θα αλλοιωθεί το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, όπως έλεγε ο Σκουρλέτης προ καιρού και επέμενε να αποσυνδέσει τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές;

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν γνωστή η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην τροπολογία των 16. Συνήθως όμως, αυτές οι κινήσεις γίνονται συντονισμένα, καθώς οι τροπολογίες που κατατίθενται, άσχετες και σχετικές, σε κάθε σχέδιο νόμου, είτε είναι κυβερνητικά ρουσφέτια – θυμάστε το πρόστιμο του Ιβάν… – είτε είναι πρωτοβουλίες βουλευτών της πλειοψηφίας που βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με τον αρμόδιο Υπουργό.

Γράφω εδώ και μήνες πως το σχέδιο της μπαχαλοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της απλής αναλογικής, δε βγαίνει αν δεν προηγηθούν ή έστω αν δεν συμπέσουν αυτοδιοικητικές εκλογές και εθνικές εκλογές, γιατί σε περίπτωση που οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γίνονταν τον Οκτώβρη του 2019, θα ήταν εξαιρετικά πιθανό να είχε βγει πρωθυπουργός ως τότε ο Κυριάκος και να καταργούσε την απλή αναλογική.

Ακόμα κι αυτή όμως, η επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών, στον καθορισμένο από τον «Καλλικράτη» χρόνο, δεν απαντά στην πιθανότητα να γίνουν λίγους μήνες νωρίτερα οι εθνικές εκλογές και να μη τους βγει το σχέδιο πάλι.

Η αιτιολόγηση της τροπολογίας δεν υπάρχει στο κατατεθειμένο κείμενο των 16. Ένας λόγος που βρίσκω εγώ είναι να μη γίνει πολύ «ρόμπα» ο Υπουργός που ως προχθές έλεγε άλλα…

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 12/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons