ΔΗΓΜΑΤΑ 12/9/2019 (Καλή χρονιά!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/9/2019 (Καλή χρονιά!)

«Καλή χρονιά» εύχεται η στήλη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε μας τους έρμους τους γονείς που για μια ακόμα χρονιά θα κάνουμε χρόνους πρωταθλητών, για να τα προλάβουνε όλα τα βλαστάρια μας… (και να δούμε τι θα μείνει στο τέλος)…

Ελαφρώς οξύθυμος ήταν ο Μητροπολίτης Μάξιμος στον αγιασμό των σχολείων του συγκροτήματος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, χθες το πρωί, με τους γονείς που μουρμούριζαν και συνομιλούσαν μεταξύ τους, την ώρα που αυτός διάβαζε τις ευχές και τελούσε τον αγιασμό.

«Δίνουν το κακό παράδειγμα στα παιδιά», μάλωσε τις μανάδες ο Μητροπολίτες. Δεν έδειξε κατανόηση βλέπετε, που πολλοί γονείς είχαν καιρό να ανταμώσουν και βρήκαν την ευκαιρία να πουν τα νέα τους, όσο οι παπάδες έψελναν.

 

Οι selfies του Αμυρά

Σε… ατραξιόν εξελίσσεται ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς που έχει την επαφή με το νέο κόσμο, είναι πολύ προσιτός στις κοινωνικές του σχέσεις και γενικά, έχει το επικοινωνιακό χάρισμα.

Χθες, πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, ο Αμυράς ήταν σε σχολεία της εκλογικής του περιφέρειας και αφού τελείωσε ο αγιασμός, δεν παράλειψε να ζητήσει από τους μαθητές να βγάλουν μερικές selfies μαζί του.

Τα παιδιά εννοείται, δέχτηκαν ασμένως…

ΥΓ: Και μια παρατήρηση με αφορμή το χθεσινό δελτίο τύπου του βουλευτή για τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ. Κανόνας ουσιαστικός και καίριος: φροντίζουμε να μάθουμε πως γράφεται σωστά το όνομα και το επίθετο του Δημάρχου της πόλης μας, πριν τον επισκεφτούμε…

Οι δύο της πρώην δημ. αρχής

Για να είναι έτοιμα όμως, όλα, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, εργάστηκαν τους προηγούμενους μήνες, δύο τουλάχιστον άνθρωποι, στους οποίους η νυν δημοτική αρχή οφείλει να πει ένα ευχαριστώ: Βούλα Τσίλη και Βασίλης Τσαμπαλάς (ο δεύτερος δεν είναι στο νέο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν ήταν καν υποψήφιος) εργάστηκαν ως πρόεδροι των δύο σχολικών επιτροπών του Δήμου, για να είναι όλα έτοιμα.

 

Γιατί έρχεται (αν έλθει) ο Κυριάκος;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλείδωσε» λέει, να έλθει στα Γιάννενα την επόμενη Κυριακή.

Μην το δένετε και κόμπο, γιατί πολλά μπορεί να προκύψουν μέσα στη διάρκεια μιας εβδομάδας, από τη μέρα που γνωστοποιείται στην τοπική ΝΟΔΕ ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού «κλείδωσε».

Ξέρετε πόσες κλειδωμένες προαναγγελίες επισκέψεων και περιοδειών, «ξεκλείδωσαν» στην πορεία;

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω το λόγο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο, σε αυτή τη φάση, αρχές φθινοπώρου, όταν λογικά, δεν υπάρχουν πράγματα να εξαγγείλει, καθώς δεν έχει προλάβει η κυβέρνηση στους δύο μήνες εξουσίας, να προετοιμάσει.

Αν κρίνουμε από τα όσα είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα είναι έκπληξη να έχει ώριμες ανακοινώσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκτός αν έλθει να εγκαινιάσει τα έργα που ολοκλήρωσαν οι προηγούμενοι, όπως το Αεροδρόμιο και το Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα»…

Στην περίπτωση αυτή, θα κάνει ότι έκαναν οι άλλοι επί τέσσερα χρόνια…

Αν δεν έχει κάτι να πει, ας έλθει αργότερα.

 

Επίτροπος όπως πρόεδρος Εδεσσαϊκού

Η υπόθεση της τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα και η πιθανολογούμενη πριν από καιρό, εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη σύνθεση της νέας Κομισιόν, θυμίζει λίγο πρόεδρο Εδεσσαϊκού και με απλά λόγια, έχεις ως εξής:

Στην αρχή είπε ο Κυριάκος του Αντώνη, «θα σε κάνω Επίτροπο», και ο Αντώνης του απάντησε «κάνε με, αλλά θέλω να γίνω και αντιπρόεδρος». Μετά όμως είπε ο Άγκελα του Κυριάκου «εγώ τον Αντώνη, αντιπρόεδρο δεν τον θέλω, τον κάνω σκέτο Επίτροπο» και τότε είπε ο Αντώνης στον Κυριάκο «αφού δε με κάνεις αντιπρόεδρο, δε γίνομαι ούτε Επίτροπος». Και έκανε ο Κυριάκος Επίτροπο το Μαργαρίτη (όχι τον τραγουδιστή Μαργαρίτη, αλλά τον Σχοινά, όχι τον τραγουδιστή Σχοινά, αλλά τον πρώην βοηθό του Ζαν Κλοντ) και είπε ο Μαργαρίτης στην Άγκελα «θέλω να γίνω και αντιπρόεδρος» και του είπε η Άγκελα «να γίνεις» και είπε η Άγκελα στην Ούρσουλα «κάνε το Μαργαρίτη αντιπρόεδρο» και η Ούρσουλα έκανε το Μαργαρίτη αντιπρόεδρο και τα πήρε τότε στο κρανίο ο Αντώνης και έψαξε να βρει τον Κυριάκο να του πει «γιατί έκανες το Μαργαρίτη αντιπρόεδρο, ενώ σε μένα είπες ότι δε μπορώ να γίνω Επίτροπος και αντιπρόεδρος μαζί;».

Μεγάλο μπέρδεμα…

Είμαστε στη φάση που ο Αντώνης τα ’χει παρμένα στο κρανίο και ψάχνει τρόπο για να εκδικηθεί τον Κυριάκο…

 

Η κόντρα για την ΠΕΔ

Η προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου αποτελεί εσχάτως, «μήλον της έριδος», μεταξύ των «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών ανθρώπων της περιοχής μας.

Όσο και να ’ναι, άλλο Δήμαρχος ενός μικρού «Καλλικρατικού» Δήμου και άλλο πρόεδρος της ΠΕΔ… Είναι άλλο το level…

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από 5 περίπου χρόνια, όταν το ενδιαφέρον για τη θέση, δεν ήταν τόσο μεγάλο, σήμερα, είναι αρκετοί οι Δήμαρχοι που επιθυμούν να καταλάβουν τη θέση, η οποία πέρα από το πολιτικό πρεστίζ δίνει και την ευχέρεια παράλληλα, διαχείρισης κάποιων αρκετών πόρων.

Η κόντρα προς το παρόν, εξελίσσεται με γεωγραφικό ενδιαφέρον και όχι τόσο προσωπικό. Οι Γιαννιώτες συγκεκριμένα, επιθυμούν να επιστρέψει η προεδρία της ΠΕΔ στα Γιάννενα, έπειτα από δύο τετραετίες κατά τις οποίες την ηγεσία του ανώτατου συλλογικού οργάνου, είχε αυτοδιοικητικός από την Άρτα (Γιάννης Παπαλέξης) και την Θεσπρωτία (Γιάννης Λώλος) αντίστοιχα.

 

Οι Γιαννιώτες και οι «άλλοι»

Οι ενδιαφερόμενοι από τα Γιάννενα, εμφανίζονται να είναι οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος και Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Οι τρεις Γιαννιώτες μάλιστα, ευελπιστούν πως στη διεκδίκηση της προεδρίας θα συντρέξουν και οι «κεντροαριστεροί» συνάδελφοί τους από το Νομό Ιωαννίνων, προκειμένου να υπάρξει μια προεδρία που θα ευνοήσει περισσότερο την περιοχή.

Απέναντι τώρα, βρίσκεται τόσο ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και νυν πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Λώλος που επιθυμεί την επανεκλογή του, όσο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

Τελευταία… «είσοδος» στα παραπάνω σενάρια είναι ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο Τσιρογιάννης είχε συζητηθεί και το 2014 για την ίδια θέση αλλά τότε δεν είχε ο ίδιος εκφράσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία, να αναλάβει τα πρόσθετα καθήκοντα. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να τον υποστηρίξει η Αθήνα για τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ, οπότε στο ενδεχόμενο αυτό θα αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα.

 

Ορκίστηκαν ή όχι 47;

Ορκίστηκαν 47 υπάλληλοι καθαριότητας στο Δήμο Ιωαννιτών, προσληφθέντες μέσω της προκήρυξης 3Κ, έλεγε ένα από τα τελευταία δελτία τύπου του Δήμου, λίγο πριν παραδώσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, μαθαίνω πως οι «47» δεν έχουν έλθει ακόμα, παρά μόνο οι 29, γιατί οι άλλοι είναι τεχνίτες, χειριστές, οδηγοί.

Προσέξτε όμως τι γίνεται: από τους 29 που ανέλαβαν καθήκοντα, οι έξι εργαζόμενοι είναι άτομα με αναπηρίες που είχαν τα τυπικά προσόντα και την αντίστοιχη μοριοδότηση για να προσληφθούν βάσει των όσων προέβλεπε η 3Κ και άλλες έξι, γυναίκες, με το που προσελήφθησαν, πήραν άδεια μητρότητας (!) όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος…

Και για να κάνω τη σούμα… 24 συμβασιούχοι απασχολούνταν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, πριν την 3Κ, 17 μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη καθήκοντα, βρίσκονται σήμερα στη θέση των πρώτων.

 

Παντρεύεται ο Άρης

Η στήλη εύχεται προκαταβολικά στον Άρη Μπαρτζώκα «βίον ανθόσπαρτον».

Παντρεύεται με πολιτικό γάμο την εκλεκτή της καρδιάς του, Βασιλική Βασιλείου.

Τον πολιτικό γάμο, το ερχόμενο Σάββατο, θα τελέσει ο Δήμαρχος της πόλης μας, Μωυσής Ελισάφ.

 

Ηρεμία μετά την καταιγίδα

Μετά την καταιγίδα, ήλθε η νηνεμία στην παράταξη «Ιωάννινα_2023».

Όπως είχα γράψει στα «Δήγματα» της Τρίτης, το απόγευμα της Τρίτης, συνεδρίασε η ολομέλεια της δημοτικής παράταξης της Τατιάνας Καλογιάννη.

Με την εικόνα που υπάρχει σήμερα, μετά τις δύο ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων Αϊβατίδη και Παππά, δεν προβλέπεται να υπάρξει άλλη διαρροή και η παράταξη της Τ. Καλογιάννη, θα δοκιμάζεται πλέον στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου και στις συνεδριάσεις των οργάνων, επιτροπών και δημοτικού συμβουλίου.

Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των μελών της παράταξης και κάποιων εκ των μελών της παράταξης με την ηγεσία της, είτε θα απορροφώνται είτε θα εκδηλώνονται στην καθημερινή πράξη της διοίκησης.

Πάντως, αν μείνουμε στους αριθμούς, ο Ελισάφ σήμερα, με τους 20 δημοτικούς συμβούλους των τριών συμπραττουσών παρατάξεων είναι μειοψηφία απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους των τριών παρατάξεων – «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» 14, «Ιωάννινα_2023» 7 και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» 2 – που θεωρητικά αναμένεται να παρουσιάσουν αρκετές συγκλίσεις μεταξύ τους, το επόμενο διάστημα.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης 12/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons