ΔΗΓΜΑΤΑ 12/9/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 12/9/2020

Θα ξεκινήσω τα σημερινά «Δήγματα» από τα τεκταινόμενα περί το «δεύτερο κλειστό» – κατά συνθήκη, ας λέμε δεύτερο κλειστό για να συνεννοούμαστε, αν και τυπικά, το δεύτερο κλειστό είναι το Νέο Κλειστό, οπότε θα έπρεπε να λέμε «τρίτο κλειστό»…

Μετά τα «Δήγματα» της περασμένης Πέμπτης, είχε την καλοσύνη να επικοινωνήσει μαζί μου ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, για να μου εξηγήσει πως οι πρωτοβουλίες του με την επίσκεψη στο Ελληνικό και τη συνάντηση με τους διοικούντες την εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ», είχαν ως στόχο τη διατύπωση του αιτήματος παραχώρησης εξοπλισμού από τις εκεί Ολυμπιακές εγκαταστάσεις προς τα Γιάννενα, προκειμένου όπως μου έλεγε, αφενός να μην πάρουμε μόνο το κουφάρι του γηπέδου της ξιφασκίας και αφετέρου, να πάρουμε ως Γιάννενα και αθλητικό εξοπλισμό από τις άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Τον τελευταίο καιρό, πάνε δημοτικές αρχές και άλλοι στην κρατική εταιρεία και ζητάνε μια μπασκέτα, μια κερκίδα, έναν προβολέα, ένα δάπεδο, και πάει λέγοντας…

Το αίτημα του Γ. Αμυρά για συγκεκριμένες παραχωρήσεις θα συζητηθεί στο ΔΣ της «Ελληνικό ΑΕ» την ερχόμενη Τρίτη και την επόμενη ημέρα, θα ανέβει στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της παραχώρησης του προκάτ γηπέδου της ξιφασκίας, με τους ανθρώπους της «Ελληνικό ΑΕ».

Οι παραπάνω κινήσεις, σύμφωνα με το βουλευτή, είναι σε απόλυτη συνεννόηση τόσο με τον Περιφερειάρχη, όσο και με το Δήμαρχο Ιωαννίνων και ο βουλευτής υποστηρίζει πως η παραχώρηση του κλειστού της ξιφασκίας στα Γιάννενα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

Αργήσαμε;

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τώρα, ερωτηθείς γι’ αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και για την επιστολή Καχριμάνη προς το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και προς τον ίδιο, με θέμα την ολοκλήρωση της παραχώρησης του εφαπτόμενου με το Πανηπειρωτικό, οικοπέδου της τέως Κοινότητας Ανατολής που φιλοξενεί το Νέο Κλειστό, στην Περιφέρεια Ηπείρου, δεν έδειξε να γνωρίζει ή τουλάχιστον, δεν αναφέρθηκε με τη βεβαιότητα του βουλευτή, στην εξέλιξη των πραγμάτων, στη διάρκεια δηλώσεών του την Πέμπτη. Είτε γιατί κρατάει πισινή, είτε γιατί πιθανά δεν είναι 100% ενήμερος. 

Το σημαντικότερο ωστόσο κατ’ εμέ, είναι πως ο επικεφαλής της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών επιβεβαίωσε και προχθές, την αίσθηση ότι για τη δημοτική αρχή δεν υπάρχει δεσμευτικό πλαίσιο για το που θα πάει, αν έλθει στα Γιάννενα, το προκάτ κλειστό. Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε διάλογο εκ του μηδενός, με όλους τους φορείς.

Αν ωστόσο, όντως μεθαύριο ο Π. Κολόκας θα αρχίσει να συζητά τα διαδικαστικά για τη μεταφορά του κλειστού στην πόλη μας, στο χέρι της δημοτικής αρχής είναι να ξεκινήσει… χθες, τη σχετική δημόσια διαβούλευση για την υποδοχή του κλειστού γηπέδου. 

 

Τα… φόρτε της δημοτικής αρχής

Οι σχολικές υποδομές γενικά τώρα, δεν είναι καθώς φαίνεται, το… φόρτε της δημοτικής αρχής, καίτοι στην ομάδα διοίκησης του Δήμου υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί, ως σύμβουλοι και άτυποι συνεργάτες ή τοποθετημένοι με διοικητική ευθύνη.

Πριν από αρκετούς μήνες, όπως ίσως θυμάστε, είχε ξεσπάσει μια σφοδρή αντιπαράθεση για το Μουσικό Σχολείο – εδώ. Ψάχνοντας μια μακρόπνοη και μόνιμη λύση, ο Δήμαρχος πρότεινε τη μετεγκατάσταση του σχολείου σε υπάρχον σχολικό κτίριο της Περιβλέπτου, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, του διευθυντού πρωτίστως και των μαθητών του σχολείου. Τελικώς η δημοτική αρχή έκανε πίσω και όπως ανέφερε προχθές ο Δήμαρχος, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες αυτό τον καιρό, για την εκ νέου αδειοδότηση του σχολείου που λειτουργεί στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Παρεμπιπτόντως, επειδή από κάθε κρίση καλό είναι να μας μένει και κάτι, να μαθαίνουμε κάτι, αλήθεια, η δημοτική αρχή αναζήτησε όπως είχε τότε δεσμευτεί, μόνιμη λύση για το Μουσικό Σχολείο; Αναζήτησε έκταση και χρηματοδότηση για την ανέγερση μιας νέας σχολικής μονάδας για το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο; Ενδεχομένως να απαντήσει για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος που τη Δευτέρα επέλεξε να πάει όπως και πέρσι έκανε, στον αγιασμό του Μουσικού Σχολείου, την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.   

 

Το 28ο Νηπιαγωγείο

Επιστρέφω στο θέμα μου…

Για το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, όπως ανέφερε η στήλη και σε προηγούμενες ημέρες, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής δεν ευοδώθηκε, παρ’ ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε θέσει το στόχο της ολοκλήρωσης των εργασιών στο παλιό «Χατζηκώστα», έγκαιρα. Η χρονιά ξεκινά τη Δευτέρα και τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου θα φοιτήσουν και φέτος, για την αρχή τουλάχιστον, στους χώρους του Καπλάνειου. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έλυσε το θέμα επί πέντε χρόνια – η έξωση στο 1ο Νηπιαγωγείο από το Παπαζόγλειο, είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών, επί ημερών Φίλιου στη δημαρχεία, αν δεν πέφτω πολύ έξω… 

Η νυν δημοτική αρχή δεν κατάφερε να τελειώσει το θέμα σε έναν ολόκληρο χρόνο επίσης και προσωπικά δε μπορώ να πιστέψω ότι φταίει η γραφειοκρατία, ο ΔΕΔΔΗΕ και κάθε άλλος πιθανός ή απίθανος παράγοντας χρεώνεται τις αποκλειστικές ευθύνες από το Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Και ξάφνου προκύπτει πρόβλημα και με το 28ο Νηπιαγωγείο που είδε τα νήπια να αυξάνονται σημαντικά φέτος και θα πρέπει να εξευρεθεί επιπλέον χώρος για το σχολείο που συστεγάζεται στην περιοχή των εργατικών κατοικιών Σεισμοπλήκτων με το 24ο Δημοτικό Σχολείο.

Προ εβδομάδων το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αγοραστεί κοντέινερ για να στεγαστεί το ένα τμήμα του Νηπιαγωγείου αλλά η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί. Τη Δευτέρα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αγορά και την πρόβλεψη της χρηματοδότησης – θα κοστίσει πανάκριβα το κοντέινερ, γιατί μαθαίνω ότι βρέθηκε μια κατασκευή που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Είτε φταίνε οι γονείς, είτε φταίνε οι εκπαιδευτικοί, είτε έγιναν κόλπα με τεχνητές αυξήσεις του μαθητικού δυναμικού και περίεργες μετακινήσεις… η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ειλημμένη, ήταν επιλογή και της δημοτικής αρχής αυτή η λύση αλλά δυστυχώς, για μια δεύτερη περίπτωση, από τα πλάνα της διοίκησης του Δήμου εξέλιπε το χρονοδιάγραμμα. Ξεκινά η χρονιά με προσωρινές λύσεις κι εκεί, και βλέπουμε. 

Καταλήγοντας θα έλεγα για τα σχολεία του Δήμου και την αρμοδιότητας της παιδείας… «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»…

 

Ζωντανό ελπίζω το δημοτικό

Λογικά, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, το απόγευμα, θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού του Δήμου Ιωαννιτών στο youtube, καθώς η χθεσινή εκδήλωση για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, στον ίδιο χώρο, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», καλύφθηκε με live streaming, οπότε εικάζω, μετά από καιρό ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο, και οι ζωντανές μεταδόσεις του δημοτικού συμβουλίου θα επανέλθουν…

Η αντιπολίτευση λογικά, προετοιμάζεται ήδη, ζεσταίνεται… για να σπάσει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ελαχιστότατα ως… ένα… 

 

Γνωμοδοτήσεις

Μια ακόμα αδειοδότηση περιβαλλοντικής, κατά κυριολεξία ή κατ’ επίφαση, δραστηριότητας στο Δήμο Ζίτσας, αναστατώνει τις τελευταίες εβδομάδες τις τοπικές κοινωνίες της Λύγγου και των Γραμμενοχωριών και αφορά πέντε μονάδες καύσης βιορευστών.

Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε είναι κακή είτε είναι καλή η επένδυση, ακόμα κι αν ο Δήμος που καλείται να φιλοξενήσει στα όριά του τη δραστηριότητα, έχει προηγουμένως κάνει διευκολύνσεις προς τον επίδοξο επενδυτή, όπως να έχει διανοίξει δρόμους κτλ., μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία, τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης με το γνωμοδοτικό τους ρόλο, στέκονται λεκτικά, απέναντι στην επένδυση. Τόσο ο Δήμος Ζίτσας εν προκειμένω, με το δημοτικό του συμβούλιο, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά πάσα πιθανότητα, θα γνωμοδοτήσουν αρνητικά, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας είναι αυτή που θα ελέγξει τη νομιμότητα του φακέλου και κατά πάσα πιθανότητα, θα δώσει την έγκριση, αγνοώντας τις γνωμοδοτήσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων. Το έχουμε δει άλλωστε το έργο, πολλές φορές…

Κάπως έτσι, ο Περιφερειάρχης… εισηγήθηκε προς την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας… να… εισηγηθεί αρνητικά προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος…

Τι είπατε; Πως δε γίνονται έτσι τα πράγματα;

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας   

Show Buttons
Hide Buttons