ΔΗΓΜΑΤΑ 13/10/2020 (Προσοχή στις μαύρες γάτες…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/10/2020 (Προσοχή στις μαύρες γάτες…)

Αδέρφια μου, το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του.

Ακόμα και οι γιατροί που πολεμούν τον covid-19 εδώ και περίπου 7 μήνες, ανησυχούν κάργα… για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Γιάννενα με τον κορωνοϊό που άρχισαν να χτυπάνε καμπάνες, όχι καμπανάκια, για τον υπαρκτό κίνδυνο.

21 από τα 36 διαθέσιμα κρεβάτια στις δύο Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ήταν πιασμένα ως χθες Δευτέρα και τρεις άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι. Ο σχεδιασμός του ΠΓΝΙ έχει προβλέψει και μια τρίτη Μονάδα Λοιμωδών αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα covid-19 που χρήζουν νοσηλείας αλλά όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι καθόλου καλά. Κι από εκεί που λέγανε κάποιοι πριν από μερικές ημέρες πως ίσως τα Γιάννενα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν στις κλίνες covid τους… ασθενείς από την Αθήνα αν χρειαστεί, τώρα πλέον αυτή η πρόταση φαντάζει ως κρύο ανέκδοτο.

Ξέρω πως αυτές οι λέξεις δε συγκινούν ιδιαίτερα όποιον μέχρι σήμερα δεν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης, οφείλω να τονίσω ωστόσο πως για πρώτη φορά ακούω τους ειδικούς στην περιοχή μας που πολεμούν τον covid-19 να είναι τόσο ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας.   

 

Πεποίθηση

Κι επειδή όλη αυτή η συζήτηση για τις ευθύνες του κράτους, τις υστερήσεις και τα κενά του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της πανδημίας καλά κρατεί… ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες και τη φιλοσοφία που ο καθείς υπηρετεί ή αποδέχεται, επαναλαμβάνω την δική μου μέχρι σήμερα πεποίθηση για την πορεία της νόσου: α) η εικόνα του δεύτερου κύματος του covid-19 είναι τραγική παγκόσμια και άρα κανείς Μητσοτάκης δεν «εγκληματεί», όπως διατείνεται η Συριζάρα… Τα πράγματα χωρίς τις παραλείψεις του κράτους θα μπορούσαν να είναι το πολύ… ελάχιστα καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα. β) Το πρόβλημα δημιουργείται, κρίνοντας από τα Γιάννενα, στα δεκάδες καθημερινά διάσπαρτα κρούσματα της νόσου. Εστίες υπερμετάδοσης μπορεί να εμφανίζονται κάποια κατά καιρούς, αλλά το βασικό πρόβλημα νομίζω υπάρχει στις περιπτώσεις της ατομικής αμέλειας, της κάθε αδιαφορίας που δείχνει ο καθένας μας όταν δεν τηρεί τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας του. Και γ) για να τελειώνει το παραμύθι των Αδεδύδων και λοιπόν συνδικαλισταράδων της εκπαίδευσης, τα σχολεία ως τώρα, δεν «γεννούν» τον ιό. Αντίθετα, τα παιδιά απρόσεκτων γονιών ως επί το πλείστον ή ασφαλώς και τυχαία περιστατικά νόσησης που δεν έγιναν γρήγορα αντιληπτά, φέρνουν τον ιό στα σχολεία. 

Οι εκπαιδευτικοί που απεργούν μεθαύριο, ζητώντας σπάσιμο των τμημάτων, μόνιμες προσλήψεις κτλ. έχουν τα… να καταγγείλουν συναδέλφους τους που μέσα στις τάξεις, την ώρα του μαθήματος δε φορούν τη μάσκα; Ή περιμένουν να το κάνουν τα παιδιά και οι γονείς τους; Οι διευθυντές των σχολείων που σίγουρα θα φτάνουν στα αυτιά τους τα κουτσομπολιά των μαθητών τους όταν ένας εκπαιδευτικός συστηματικά παραμελεί τη βασική του αυτή υποχρέωση, είναι έτοιμοι να παραπέμψουν τους συναδέλφους τους εκεί που πρέπει;

 

Η καταγγελία

Θα επικαλεστώ τέλος, την αντιπεριφερειάρχη για θέματα δημόσιας υγείας, Αγνή Νάκου η οποία σε χθεσινές δηλώσεις της επεσήμανε δύο βασικές, επικίνδυνες συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως η έννοια της ατομικής ευθύνης, είναι παντελώς άγνωστη στη συνομοταξία των «Ελληναράδων»: πρώτον, γονείς εξακολουθούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολεία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και τότε η διαπίστωση της νόσησης γίνεται με καθυστέρηση δέκα ημερών σε πολλές περιπτώσεις, γεγονός που σημαίνει πως έχουν ήδη κολλήσει στο διάστημα αυτό, κάμποσοι από το περιβάλλον αυτών των παιδιών. Δεύτερον, η κ. Νάκου στιγμάτισε και τη συμπεριφορά υπαλλήλων που δουλεύουν χωρίς μάσκα είτε σε υπηρεσίες με κοινό είτε σε άλλες χωρίς. Και στις μεν και στις δε, η απροσεξία των εν λόγω εργαζομένων προκαλεί υπερμετάδοση εντός των υπηρεσιών που οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας, ενώ δύσκολα ανιχνεύονται τα κρούσματα στους ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με αυτούς τους υπαλλήλους. 

 

Ο άθλος και η υποχρέωση

Εγώ δεν είμαι πολιτικός ή συνδικαλιστής για να μη βλέπω τις ευθύνες των πολιτών, όπως κάνουν οι προαναφερθέντες που ανάλογα με το που διάκεινται, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τους ψηφοφόρους. Γιατί στο κάτω – κάτω, η καραντίνα που εμφανίζεται από τους αντιπολιτευόμενους την κυβέρνηση, ως ο μεγάλος άθλος των Ελλήνων – και όχι της κυβέρνησης του «Κούλη» ή των ειδικών  – τι ακριβώς ήταν; Ζήτησαν του Έλληνα να κάτσει στον καναπέ του και το έκανε, σε μια εποχή που ούτε ο καιρός προδιέθετε για πολλές βόλτες και η ασθένεια τρόμαζε περισσότερο γιατί ήταν εντελώς άγνωστη. Έκοψε λοιπόν τις όποιες βόλτες τα βράδια και τους καφέδες την ημέρα, έβαλε Netflix, το έριξε στη μαγειρική, γνώρισε την οικογένειά του και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδήγησε σε διαζύγια και κατόρθωσε να περιορίσει τη διάδοση της νόσου, υπό την απειλή των προστίμων.

Όταν του ζήτησαν αντίθετα του Έλληνα, να είναι συνεπής σε κάποιες βασικές υποχρεώσεις, την είδε… επανάσταση, με τα γνωστά αποτελέσματα.   

 

Παράταση χωρίς να το καταλάβουμε;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η παράταση στην ισχύ των περιοριστικών μέτρων που ήταν έκτακτα υποτίθεται όταν επιβλήθηκαν στο Δήμο Ιωαννιτών πρώτα, πριν από μία εβδομάδα, και μετά σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, σιωπηρά ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με την παρουσίαση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον covid-19 που ενέταξε τα Γιάννενα στο επίπεδο 3 – αυξημένης επιτήρησης.

Οι ταξινομήσεις των περιοχών στα τρία επίπεδα αξιολόγησης του κινδύνου θα αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες, όπερ σημαίνει ότι κακώς αναμέναμε κάποιοι χθες Δευτέρα, να βγει ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την παράταση των «έκτακτων» – που γίναν μόνιμα… – μέτρων στην περιοχή μας. Έτσι, μάνι-μάνι θα συμπληρώσουμε 20 μέρες με ειδικό ωράριο στα καταστήματα και κυρίως, με χρήση μάσκας παντού.

Ή μήπως όχι;

 

Μια απεργία για να γίνει

Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία πραγματοποιεί την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή πολλών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.

Ίσως επειδή δεν έγινε απεργία ενόψει της φετινής ΔΕΘ, ίσως λόγω του Μητσοτάκη, αν δει κανείς τα αιτήματα της απεργίας, πρόκειται για μια κινητοποίηση χωρίς συγκεκριμένο διακύβευμα, και χωρίς στόχο που μπορεί να επιτευχθεί. Γι’ αυτό και προβλέπω ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν μόνο οι συνδικαλιστές…

 

Μπουρλότο στις γέφυρες

Ο Κοντονής δεν πιάνεται όταν καταγγέλλει ότι ο Αλ6 ήξερε αλλά βολεύονταν με τον Ποινικό Κώδικα που δεν θα στερεί τα πολιτικά δικαιώματα στους νεοναζί… Ο Ρουπακιώτης που αποκαλύπτει το… βρώμικο ρόλο του Σαμαρά επί τρικομματικής κυβέρνησης, όταν με το νόμο περί της ιθαγένειας έπαιζε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για να μη χαλάσει τις καρδιές στην παρέα του Μιχαλολιάκου και του Χρηστοπαππά, είναι σοβαρός…

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά, οι Ζαίοι όπως έπραξαν ανέκαθεν άλλωστε ως σήμερα, από τα χρόνια της πολιτικής τους δύναμης, προσπαθούν να διαχειριστούν το σοκ του αυτογκόλ που τους έβαλε ο Ζακύνθιος πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά τέτοια ήττα δεν καταπίνεται με τίποτα.

Με συνοπτικές διαδικασίες για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα εξέχον στέλεχος του κόμματος διαγράφεται και διασύρεται από τους πρώην «συντρόφους» του με πρωτοφανή τρόπο και με γκεμπελίστικες μεθόδους σαν αυτές που ακολούθησε η… «πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση» για να προγράψει πολιτικούς της αντιπάλους. Οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν πάει περίπατο στο δήθεν κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε ρόλο πειθαρχικού επόπτη… είναι η Ζανέτ Τσίπρα και ο Καρανίκας – αύριο μπορεί να αρχίσει να γράφει στο facebook και η Περιστέρα.

Μόνο θλίψη για έναν πολιτικό χώρο που με εντελώς άλλες προσδοκίες ξεκινούσε μετά τη διαδοχή του Αλέκου Αλαβάνου, πριν από μερικά χρόνια.

Η Ζανέτ και ο Καρανίκας εν τω μεταξύ, βάζουν μπουρλότο στα θεμέλια των γεφυρών που στήνουν τους τελευταίους μήνες με το ΣΥΡΙΖΑ οι περίφημοι «γεφυροποιοί» – πρώην ΠΑΣΟΚ.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons