ΔΗΓΜΑΤΑ 13/2/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/2/2020

(Η φωτογραφία των σημερινών «Δηγμάτων» είναι άσχετη με τη θεματολογία των σχολίων. Είναι από το διαδικτυακό λογαριασμό της Niki Ratsika (στο facebook) και την δανείστηκα απλά και μόνο για να τονίσω το μέγεθος της βλακείας ορισμένων συνανθρώπων μας)

 

Θέλει θράσος να επιχειρηματολογεί κανείς όταν αρνείται μια δωρεά, προκειμένου να συνεχίσει το κράτος να πληρώνει τον ιδιώτη για τις υπηρεσίες του, την ώρα που θα μπορούσε το ίδιο το κράτος χωρίς κόστος, να παράγει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα από μόνο του, χάρη στη δωρεά…

Μιλάμε για τη λειτουργία του PET-CT που χρειάζεται ένα ραδιοφάρμακο για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις. Κι ενώ μέχρι τώρα το κράτος προμηθεύονταν το ραδιοφάρμακο από έναν μονοπωλιακό ιδιωτικό παραγωγό, είχε τη δυνατότητα με τη δωρεά του «Νιάρχος» και την προμήθεια του κυκλότρου να παράγει μόνο του το νοσοκομείο το ραδιοφάρμακο. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως, είπε «ναι» στο PET-CT και «όχι» στο κύκλοτρο!

Η ιστορία με το κύκλοτρο και τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έληξε με την ψήφιση του σχετικού νόμου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής την Τρίτη. Απέναντι στους Ξανθό και Πολάκη, δεν εμφανίστηκε ο άντρας της Τζένης και πρώην μπασκετμπολίστας… αλλά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τα επιχειρήματα του Υφυπουργού για την άρνηση της δωρεάς που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πραγματικά γελοία: είναι «ασύμφορη οικονομικά» λέει, η δωρεά… γιατί προφανώς μια δωρεά μπορεί να είναι πιο τζάμπα από το τζάμπα (!) και ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε με προχειρότητα, γιατί όταν πρότεινε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τη λειτουργία των τεσσάρων κυκλότρων σε αντίστοιχα νοσοκομεία, η τιμή για το ραδιοφάρμακο ήταν 700 ευρώ, ενώ τώρα είναι 470 ευρώ και μειώνεται! «Στον αρχικό σχεδιασμό δεν προβλέψατε τη μείωση του φαρμάκου!» είπε ο Υφυπουργός στους προκατόχους του! Και δεν ξελιγώθηκε στα γέλια με τις μ@λ@κίες του! Απίστευτο…

Κι αυτός θεωρείται ο άνθρωπος που «τρέχει» το Υπουργείο Υγείας, ελλείψει ικανού Υπουργού…

 

Χαμένοι οι βουλευτές

Οι λαλίστατοι και υπερδραστήριοι κατά τα άλλα, βουλευτές της ΝΔ δεν είπαν κουβέντα για το θέμα.

Συνέχισαν να κάνουν ερωτήσεις για θέματα για τα οποία έχουν υπάρξει και στο παρελθόν αναφορές και κόντρα ερωτήσεις, μικρότερης σαφώς σημασίας από την ιστορία της δωρεάς.

 

Η συνέντευξη του Αλ6

Μέχρι την ώρα που γράφονταν η στήλη, δεν είχα εικόνα αν ο πρόεδρος Αλ6 έδωσε τελικά συνέντευξη, σε κάποιο τοπικό τηλεοπτικό μέσο.

Σε όλες τις περιοδείες που έκανε τους τελευταίους μήνες ανά την επικράτεια, ο «σύντροφος» Αλ6, έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικές τηλεοράσεις των περιοχών που επισκέφτηκε και αναμενόμενα, το ίδιο θα κανόνιζαν οι συνεργάτες του και στα Γιάννενα ή στην Άρτα.

Προσωπικά, επειδή για μεγάλο κομμάτι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έγινα «μαύρο πρόβατο» στην τοπική δημοσιογραφία, από τους πρώτους μήνες της παλαβής διακυβέρνησης του Γιάνη, του Αλέξη και του Καμμένου Πάνου και εντεύθεν… δεν έδινα καθόλου πιθανότητες να μου κάνουν το χατίρι να φιλοξενήσω τηλεοπτικά εγώ τον πρώην Πρωθυπουργό και έτσι, δεν το προσπάθησα καν.

Έμαθα και νωρίς άλλωστε, την προσπάθεια του Ηπειρωτάρχη Μαντά να πάει τον πρόεδρό του σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης και… παραμέρισα ευγενικά.

Αναπόφευκτα, όταν μαθεύτηκε το παραπάνω, σε σχέση με τον «παράγοντα» του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε το τρίτο τοπικό κανάλι.

Δεν ξέρω ποιο είναι το αποτέλεσμα τελικώς και προς το παρόν, μένω στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συνέντευξης.

Κ@λόπαιδο δεν είμαι, κακίες δεν κρατάω… Αλλά μη μας λένε μετά οι μετακλητοί ότι κόβουμε κόσμο από τα ΜΜΕ και δε δίνουμε το λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Ο ρόλος του Ηπειρωτάρχη

Σε σχέση με το Μαντά τώρα, αναρωτιόταν ένας νεο-Συριζαίος, Προοδευτικάριος, σε μια τελευταία κουβέντα μας: «ποιος είναι ο ρόλος του Μαντά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ; Κανένας. Είναι κι αυτός ένας πρώην βουλευτής, όπως πρώην βουλευτής είναι κι ο Στέφος και ο Σάκης ο Οικονόμου και οι δύο τελευταίοι δεν έχουν δείξει την τάση να «καπελώσουν» τις διαδικασίες ή να παίξουν ηγετικό ρόλο στην τοπική οργάνωση, όπως έκανε από την αρχή ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κινητικότητα του Μαντά προφανώς προκύπτει από αυτό που παρατήρησαν προ ημερών και έγραψαν στον πρόεδρό τους, οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή στελέχη των «53+» δείχνουν μια διάθεση να βγουν μπροστά και να επισκιάσουν έως να προβοκάρουν… κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος.

Και ο Μαντάς εν προκειμένω, θεωρείται άνθρωπος του Σκουρλέτη.

Εγώ που ως γνωστόν, τρελαίνομαι για ξεκατίνιασμα, αναμένω το πρώτο ανεξέλεγκτο ξέσπασμα.

 

Περαστικά στον αντιδήμαρχο

Η στήλη εύχεται περαστικά σε ένα από τα καλύτερα παιδιά αυτής της δημοτικής αρχής…

Ο Γιάννης ο Λυκογιώργος αναστάτωσε τους δικούς του και τα μέλη της παράταξής του, με ένα αιφνίδιο πρόβλημα υγείας που ευτυχώς ξεπεράστηκε.

Η πίεση που προφανώς έχει αισθανθεί τους τελευταίους μήνες, ο rookie αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, για τις αρμοδιότητες που έχει πάρει πάνω του, ήταν μάλλον ο λόγος για το ξαφνικό πρόβλημα υγείας.

Φίλε Γιάννη, μη ντρελέλε. Δε θα κάνεις σε έξι μήνες, όσα μπορεί να γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Εδώ οι άλλοι πήγαν να κερδίσουν εκλογές με μακέτες και εσύ βιάζεσαι να κάνεις έξυπνη πόλη τα Γιάννενα μέσα σε ένα χρόνο; Ρωτάς δηλαδή τους Γιαννιώτες αν θέλουν να γίνουν «έξυπνοι»;

Στο κάτω – κάτω, εκεί που πας στο δημοτικό συμβούλιο, ρίξε μια ματιά γύρω σου και κόψε συμπέρασμα για τη… χαλαρότητα της δημοτικής αρχής, στο μέσο όρο του πολιτικού προσωπικού της (πλην Δημάρχου και ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων).

Άλλωστε από την 1η Ιανουαρίου ως τις 28 Φλεβάρη, κόβουμε πίτες, δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Μη χαλάς την πιάτσα…

 

Ιστορίες Ζαγορισίων

Τι καλό έβγαλε η περίφημη σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής για την Ιόνια Οδό και τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά;

Κι όμως, η σύσκεψη αυτή που δεν παρήγαγε αποτέλεσμα για το σκοπό για τον οποίο έγινε, επεφύλασσε μια πολύ καλή εξέλιξη για το Ζαγόρι, την οποία μου περιέγραψε προχθές, ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος.

Με την αφορμή της σύσκεψης με τον Υπουργό Υποδομών, ο Ζαγορίσιος Δήμαρχος και η Ζαγορίσια βουλευτίνα Μερόπη Τζούφη είχαν μια κουβέντα, κατά την οποία η δεύτερη έκανε γνωστό στον πρώτο, πως ο πρώην γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδες, είχε τον Φεβρουάριο του 2019, εγκρίνει μια πίστωση 350.000 ευρώ, για την εκπόνηση της μελέτης του οδικού έργου σύνδεσης της Εγνατίας με το Ανατολικό Ζαγόρι.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της περιοχής που εδέησε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να δει θετικά η προηγούμενη κυβέρνηση και ενέκρινε την πίστωση. Υπήρξε όμως, μια τροποποίηση της απόφασης στο μεταξύ και το Υπουργείο αποφάσισε να εκπονήσει τη μελέτη με το παραπάνω ποσό, η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Δήμος Ζαγορίου απάντησε θετικά τον Ιούνιο του 2019 αλλά στο νεκρό χρόνο ανάμεσα στις δημοτικές εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, η διοίκηση του Βασίλη Σπύρου δεν έστειλε τις αποφάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου και έτσι, η Περιφέρεια αγνοούσε μέχρι προ ημερών, την ύπαρξη της πίστωσης, η οποία είχε ισχύ για ένα χρόνο.

Για λίγες μέρες δηλαδή, τα χρήματα θα χάνονταν αλλά λόγω του τυχαίου γεγονότος της συνάντησης των δύο Ζαγορίσιων στην Αθήνα, η πίστωση μάλλον σώθηκε και θα ξεκινήσει σύντομα η μελέτη του έργου.

Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει ο δρόμος μελλοντικά.

 

Αθώα η Ευταξά

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων αθώωσε προχθές, την πρώην συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, για την οποία την είχε μηνύσει η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», στην υπόθεση του φερόμενου ασυμβιβάστου του Γιάννη Λιόντου και του Νίκου Σαρακατσάνου.

Ίσως θυμάστε πως η υπόθεση του κωλύματος ή όχι των δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», είχε απασχολήσει την επικαιρότητα στις αρχές της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου.

Η ουσία αυτής της υπόθεσης δεν έχει κριθεί ακόμα από τη Δικαιοσύνη (!), δεν ξέρουμε δηλαδή αν κακώς ή καλώς συμμετείχαν στις εκλογές του 2014 στο Δήμο Ιωαννιτών, οι δύο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, η Δικαιοσύνη ωστόσο δίκασε την παράπλευρη υπόθεση της κατηγορίας σε βάρος της πρώην Αποκεντρωμένης και την έκρινε αθώα, ως μη έχουσα την αρμοδιότητα να κρίνει αν υπήρχε ή όχι ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητα των δύο δημοτικών συμβούλων.

 

Άλλος για τουρισμό, άλλος για δουλειά

Λύθηκε το μυστήριο της επίσκεψης Μηταράκη που με βασάνιζε εδώ και δέκα μέρες…

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πως προσπαθώ εδώ και μέρες να διαπιστώσω το λόγο της επίσκεψης στα Γιάννενα, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, του Υπουργού που ήλθε στην πόλη μας για λίγες ώρες την Παρασκευή, συνάντησε Περιφερειάρχη, Δημάρχους, ΝΟΔΕ της ΝΔ και επισκέφθηκε για λίγο το καμπ του Κατσικά, πριν γίνει… Λούης…

Το μυστήριο λύθηκε φίλοι μου καλοί: ο Υπουργός είχε κανονίσει οικογενειακό τριήμερο στο Μέτσοβο! Διέμεινε μάλιστα στο Grand Forest, εκεί που είχε περάσει και ο αρχηγός του, στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Απλά τα πράγματα… Μην ψάχνετε άλλο, για κρυφές αποφάσεις της πολιτείας σε σχέση με το μεταναστευτικό και ακούτε δολοπλοκίες που συνδέουν ανοήτως… τις επισκέψεις Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη!

Ο ένας ήρθε για τουρισμό, και ο άλλος για δουλειά!

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 13/2/2020) 

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons