ΔΗΓΜΑΤΑ 13/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/2/2021

Ζόρικος ο Νίκος Χαρδαλιάς και μπροστά στο «σύντροφο» με αστική ευγένεια Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θυμίζει μαγκάκο «παλιάς κοπής» που θα έλεγε κι ο Παυλάρας ο Χαϊκάλης…

Στην τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, το πρωί της Παρασκευής, για την κακοκαιρία που επελαύνει στη χώρα μας, όταν του έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου το θέμα των εμβολιασμών και τον κίνδυνο να χαθούν ραντεβού από ηλικιωμένους που θα δυσκολευτούν να φτάσουν στα εμβολιαστικά τους κέντρα, ο Νικολάκης ύψωσε κατακόρυφα τον τόνο της φωνής του, και άρχισε να μαλώνει τους Δημάρχους. 

Είπε για τα logistics, τα hubs και τα άλλα περίεργα που δεν του επιτρέπουν να αναβάλλει τους εμβολιασμούς ούτε για μια μέρα.

Πολύ πιο ευγενικά αργότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέθεσε στους Δημάρχους πως είναι απόλυτη η προτεραιότητα των εμβολιασμών για τη χώρα μας και ξεπερνά κάθε άλλη ανάγκη. Έτσι, θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια αυτές τις μέρες της κακοκαιρίας, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, προκειμένου για νησιωτικές περιοχές, ώστε να μη χαθούν ραντεβού και να εμβολιαστεί κανονικά ο κόσμος που είναι προγραμματισμένος.

 

Δεν έχουμε ψυγεία…

Και μετά από αυτό το σκηνικό, έφερα στο νου μου τις επιχειρήσεις με άκρα μυστικότητα που έστηνε προ εβδομάδων, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για να αποθηκευτούν σε μέρη με υψηλή προστασία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κοκ, τα εμβόλια.

Τα προληπτικά μας μέτρα έναντι πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος λοιπόν τα λάβαμε αλλά δεν φροντίσαμε να κρατήσουμε τα εμβόλια στη σωστή ψύξη… Δεν φτιάξαμε τους σωστούς αποθηκευτικούς χώρους με τις κατάλληλες θερμοκρασίες δηλαδή, με αποτέλεσμα να χαθούν 550 περίπου δόσεις εμβολίων κατά του covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στην περίπτωση του ΠΓΝΙ έχει διαταχθεί ΕΔΕ αλλά δε νομίζω ότι και η μία και η άλλη αστοχία που αποδόθηκε σε πτώση της τάσης του ρεύματος, ώστε αχρηστεύθηκαν τα εμβόλια που ήταν αποθηκευμένα στα συγκεκριμένα ψυγεία, ήταν ανθρώπινο σφάλμα. 

Γι’ αυτό λοιπόν, έρχομαι και λέω: δεν έπρεπε εξ αρχής να είχε υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός, με τρόπο συντήρησης των εμβολίων στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, ασφαλή και σίγουρο, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου; 

Τι τα θέλαμε δηλαδή, τα σχέδια μάχης για την αποτροπή της… τρομοκρατικής ενέργειας έναντι του εμβολίου, όταν δε φροντίσαμε για τη σίγουρη συντήρηση των δόσεων που θα έρχονται στα Γιάννενα; 550 εμβόλια είναι 250 και πλέον άνθρωποι εμβολιασμένοι, αριθμός καθόλου μικρός, με δεδομένη τη δυσκολία στην πρόσβαση στα εμβόλια παγκόσμια. Και φαντάζομαι πως οι συγκεκριμένες απώλειες εμβολίων στην πόλη μας, αποκλείεται να είναι οι μόνες πανελλαδικά, απλά αυτές καταγγέλθηκαν και έγιναν γνωστές.

 

Στο ΣΥΡΙΖΑ

Είχα γράψει προ ημερών πως για τη θέση του συντονιστή της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα μπορούσαν να μονομαχήσουν δυο πρώην βουλευτές. Αναφερόμουν στους Χρήστο Μαντά και Γιάννη Στέφο.

Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών στα τέλη του μήνα και τη σημαντικότερη μάχη για τα όργανα του κόμματος, δεν έχουν βγει μπροστά οι ενδιαφερόμενοι.

Για τον Γιάννη Στέφο γνωρίζουν πως υπάρχουν πιέσεις να κατέβει ως υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, από την πλευρά του μπλοκ των «προεδρικών» και «προοδευτικάριων». Δεν το έχει αποφασίσει όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, αν και δεν υπάρχουν ούτε ασυμβίβαστα ούτε κωλύματα. Τον ενδιαφέρει να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές και η θέση του συντονιστή – γραμματέα της οργάνωσης δεν θα του πρόσθετε πολλά στον κεντρικό του στόχο. Ως εκ τούτου, το σκέφτεται.

Για τον έτερο πιθανό υποψήφιο, υπάρχει το κίνητρο ενός come back, καθώς ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει χάσει σημαντικό έδαφος και την ισχυρή επαφή με τους ψηφοφόρους του κόμματος. 

Αν τελικά, τα δύο μπλοκ, των προεδρικών – «προοδευτικάριων» από τη μια και των «ομπρελικών» από την άλλη, δε συγκρουστούν ανοιχτά σε τοπικό επίπεδο, μέσα από δύο υποψηφιότητες και συναινέσουν σε μια επιλογή προσώπου που θα τους ενώσει σε αυτή τη φάση, οι διαφορές και διαφωνίες τους που εκφράζονται στο παρασκήνιο έντονα ως τώρα, απλά θα θαφτούν κάτω από το χαλί.

 

Μοντέλο Περιφέρειας στα δημόσια έργα

Στην Ήπειρο, η διοίκηση της Περιφέρειας ξεπερνά τον εαυτό της και όλο και πιο συχνά φροντίζει να μας υπενθυμίζει πως η ψευδαίσθηση της πολιτικής κυριαρχίας την κάνει και απρόσεκτη.

Αυτό το περίφημο άρθρο 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 έχει ξεχειλωθεί και χρησιμοποιείται για τα πιο απίθανα έργα πέραν αυτού που προέβλεψε ο νομοθέτης για έκτακτες ανάγκες, ώστε να ξεπερνιώνται οι διαδικασίες των ανοιχτών διαγωνισμών, των μεγάλων εκπτώσεων στα δημόσια έργα κτλ.

Από τα χρόνια της Νομαρχίας Ιωαννίνων διαπρέπαμε στον τομέα αυτόν.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πέρασαν έργα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για ένα δρόμο προς την Καστρίτσα, για ένα σχολείο στο Ζαγόρι – που δε δουλεύει εννοείται – και για συρματόπλεγμα σε δρόμο στα Πράμαντα, δουλειά που συνήθως αναλαμβάνει μια και μόνη εταιρεία στην περιοχή μας.

Δεν ξέρω πως αντιμετωπίζεται τέτοια διαχείριση που είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Η πολιτική καταγγελία σίγουρα δεν αρκεί αλλά δε γίνεται κιόλας από κανέναν. Η παραπομπή φακέλων στον Εισαγγελέα επίσης υπήρξε αναποτελεσματική στο παρελθόν, γιατί δε θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να ελέγξει την αναγκαιότητα του τάδε ή του δείνα έργου. 

Η αλλαγή του νόμου πιθανόν, να βελτίωνε κάπως την κατάσταση; 

 

Οι πρώτες αυξήσεις ανταποδοτικών τελών

Αύξησε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα ανταποδοτικά του τέλη ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Στη… δυσάρεστη θέση βρέθηκε η διοίκηση του Γιάννη Λώλου και ένας από τους λόγους του εκτροχιασμού των οικονομικών του συγκεκριμένου Δήμου ήταν η κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. 35 ευρώ κοστίζει στο Δήμο Ηγουμενίτσας η μεταφορά των απορριμμάτων του στο εργοστάσιο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, 40 περίπου ευρώ είναι το gate fee για το εργοστάσιο και καμιά 20αριά ευρώ περίπου στοιχίζει ο τόνος υπολείμματος για να θαφτεί στο ΧΥΤΥ Καρβουναρίου.

Είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος Δήμος να μην επιζητά την έναρξη λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά και να μην εξοργίζεται όταν άλλοι κάνουν σχέδια επί χάρτου για τη διάσπαση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου;

Το Δήμο Ηγουμενίτσας είναι βέβαιο πως θα αναγκαστούν να μιμηθούν σύντομα και άλλοι Δήμοι, προκειμένου να καλύψουν την αύξηση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons