ΔΗΓΜΑΤΑ 13/4/2019 (Μπλεξίματα…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/4/2019 (Μπλεξίματα…)

Ένας περίεργος συνδυασμός

Διοργάνωση φιλο-ΣΥΡΙΖΑ και το ακροατήριο… ΠΑΣΟΚ!

Πώς γίνεται αυτό; Κι όμως έγινε, το απόγευμα της Τετάρτης, στην Άρτα, σε μια εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, αντίστοιχη αυτής που έγινε και στα Γιάννενα πριν από δύο εβδομάδες, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EUROPE DIRECT) Ηπείρου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν οι νυν ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Κύρτσος, ενώ λόγω ενδεχομένως και της προηγούμενης θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ, εκλήθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, Σπύρος Δανέλλης. Η επιλογή αυτή από μόνη της δημιουργεί ένα ζήτημα γιατί οι διοργανωτές καλούνται να ενημερώσουν το κοινό για τις ευρωεκλογές και εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εν ενεργεία ευρωβουλευτές, θα πρέπει να κάνουν και κάποιες προσεκτικές επιλογές από τους υποψηφίους των διαφόρων κομμάτων, ώστε τα πάνελ να είναι κατά το δυνατόν, αντιπροσωπευτικότερα…

Αν διαβάστηκε και ένα μήνυμα του Παπαδημούλη στην Άρτα προχθές, ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το… ποτήρι της οργής για το κοινό της εκδήλωσης που ήταν κατά βάση, όπως προείπα, ΠΑΣΟΚ!

 

Δεν τον λες και σταθερό…

Ο Κύρτσος δεν πήγε στην Άρτα, παρ’ ότι παρακίνησε τον Ανδρουλάκη να παραστεί… Βλέποντας τις φωτογραφίες από την εκδήλωση του Ελισάφ στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής την Τετάρτη, είδα τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, σε κάποιες από αυτές!

Ο Ανδρουλάκης λοιπόν, πήρε την απόφαση να έλθει στην Άρτα και ο άνθρωπος έκανε μια κινητοποίηση για να μαζευτεί να τον ακούσει, κάποιος κόσμος του ΚΙΝΑΛ…

Και πήγαν οι «σύντροφοι» να ακούσουν τον ευρωβουλευτή τους, και τους άλλους… αλλά πόσο να αντέξουν οι άνθρωποι να ακούν το Δανέλλη να μιλά για την «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ και να περιγράφει το πόσο σταθερός στις απόψεις του παραμένει ο ίδιος, όσα χρόνια ασχολείται με την πολιτική!!!

Το… υπόδειγμα κομματικής σταθερότητας, θυμίζω, ξεκίνησε από την ΕΑΡ. Μετά πήγε στον ΣΥΝασπισμό. Μετά πήγε στο ΠΑΣΟΚ και εκλέχτηκε ευρωβουλευτής. Μετά πήγε στο «Ποτάμι» κι έγινε βουλευτής και τώρα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ…

«Βράχος» σταθερότητας με δυο λόγια, πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του. Δικαίωμά του αλλά δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν και οι άλλοι μαζί του.

 

Ένας συνειδητοποιημένος Ανδρουλάκης

Τον Ανδρουλάκη, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη για τις ανάγκες του δελτίου της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, τον βρήκα πάρα πολύ συνειδητοποιημένο…

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κουβέντα με το Νο2 του ΚΙΝΑΛ, είναι η εκτίμησή του για την πορεία του χώρου του.

Αυτό που νομίζω ότι δεν έχει πει πολύ, τον τελευταίο καιρό, είναι πως η απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής, δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει τη μάχη και των εθνικών εκλογών, αν αυτές γίνουν αργότερα και αν το κόμμα κρίνει πως αυτή η αναμέτρηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον του χώρου και τον χρειάζεται. Προϋπόθεση που θα μετρήσει πολύ σε αυτές τις αποφάσεις του, είναι να πάει καλά το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές.

Τι λέει με αυτή την απάντηση δηλαδή; Πως δεν τον ενδιαφέρει η «χρυσή εφεδρεία» του ευρωκοινοβουλίου και να περιμένει να πέσει στα χέρια του σαν ώριμο «φρούτο», η αρχηγία του κόμματος, μετά από την αποτυχία της Φώφης να διεκδικήσει ζωτικό χώρο στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία αλλά πως από κάθε θέση, θα μάχεται για το καλύτερο του κόμματός του.

Άλλωστε, όπως τόνισε, η διεκδίκηση της επανεκλογής στο ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι παίξε – γέλασε υπόθεση και ήταν συνειδητή επιλογή του να ξαναείναι υποψήφιος, εφόσον μόνο, οι εκλογές αυτές δεν είναι με λίστα, όπως σκέφτηκε κάποια στιγμή να κάνει ο Τσίπρας.

 

Δικαιοσύνη…

Και κάτι τελευταίο που ομολογώ, δεν γνώριζα: με νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης, οι ευρωβουλευτές από αυτή τη θητεία, φορολογούνται για την βουλευτική αποζημίωση, με φόρο 45%, συν την εισφορά αλληλεγγύης, 8%… σύνολο 53%!

Οι Έλληνες βουλευτές θυμίζω, φορολογούνται σε μέρος των εσόδων τους, ενώ οι ευρωβουλευτές στο σύνολο.

 

«Μαύρο» στον Πάνο

Πέσαν να τον φάνε τον Πάνο τον Κουρουμπλή, κάποιοι περίεργοι Συριζαίοι και το δρόμο έδειξε η γνωστή και μη εξαιρετέα Τασούλα Γιάμαλη.

Τι έκανε ο Πάνος; Φωτογραφήθηκε με το Μητροπολίτη Αμβρόσιο που τυγχάνει λίιιιιιγο ακραίος ο παππάς, λίιιιιιγο ρατσιστής με μετανάστες, ομοφυλόφιλους κτλ., αλλά προκειμένου να μαζέψει λίγα ψηφαλάκια ο Πανάρας, για τις ευρωεκλογές, τέτοιες λεπτομέρειες δεν της λογάει…

Άλλωστε αυτό που φέρεται να είπε ο Κουρουμπλής στο Σκουρλέτη, όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε για να τον κατσαδιάσει, ότι «η Δημοκρατία είναι ανεκτική» κτλ., το έχει πει με λίγο διαφορετικό τρόπο («Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι…») και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανάγκη τη στήριξη των «Χρυσών Αυγών» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου…

(Δε θέλω να γίνομαι κουραστικός και να ξαναπώ και για τον Καμμένο και για τις… πορδιές που αμόλαγε τέσσερα χρόνια τώρα, και οι «σύντροφοί» του στην συγκυβέρνηση μύριζαν γιασεμί…).

Επειδή όμως, είχα σχολιάσει, κατά την επίσκεψη του Κουρουμπλή στα Γιάννενα, ότι έχει την αμέριστη στήριξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ο Καραγιάννης ο Γιάννης για παράδειγμα, είμαι περίεργος να δω στις ευρωεκλογές, αν τα Γιάννενα πήραν τη γραμμή «μαύρο στον Πάνο»… ή όχι.

 

Ο Βασιλείου στο Μέτσοβο

Ο Σπύρος ο Βασιλείου στο Δήμο Μετσόβου το παλεύει, με αξιώσεις, να περάσει στη δεύτερη Κυριακή.

Στην τελευταία του ομιλία, ανέβασε τους τόνους απέναντι στους αντιπάλους του, αντιλαμβανόμενος πως η όξυνση της αντιπαράθεσης, είναι μια λογική επιλογή, όταν θέλεις να ταράξεις τα «βαλτωμένα» νερά, σε ένα Δήμο, σε μια Περιφέρεια.

Τρεις «παλιοί», σε ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά πράγματα της πατρίδας του Αβέρωφ – περισσότερο ή λιγότερο ο καθείς – και σε ηλικία, έναντι ενός νέους ανθρώπου.

Το εκλογικό «πείραμα» λαμβάνει χώρα σε μια συντηρητική περιοχή, όπου πέραν της Κεντροδεξιάς, δύσκολα «ανθίζει» πολιτικά κάτι άλλο. Αυτό απομένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

 

Ένας φαύλος κύκλος

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, βλέπω και στην περίπτωση του συγκεκριμένου Δήμου όσο και σε άλλες περιπτώσεις Δήμων της περιοχής, πως απερχόμενοι Δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι ακολουθούν την πεπατημένη του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς προτάσεις για το αύριο, με έργα να ανακοινώνονται σωρηδόν αυτές τις μέρες, δρόμους να ασφαλτοστρώνονται όλως… συμπτωματικώς αυτόν τον καιρό και τα έρμα τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Ηπείρου να ρημάζουν, μένοντας με τα γερόντια.

Τα γερόντια είναι οι σίγουροι ψηφοφόροι των απερχόμενων Δημάρχων, στις πλείστες των περιπτώσεων, άρα φυσιολογικό είναι οι Δήμαρχοι να μην πολυσκοτίζονται για το μέλλον του τόπου τους, αφού μένοντας με τα γερόντια, τουλάχιστον εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους…

Ένας φαύλος κύκλος που ερμηνεύει τη μακροχρόνια φθορά πολλών περιοχών μας.

Με την θέση αυτή, εκφράζομαι απλώς υπέρ της ανανέωσης και όχι απαραίτητα της ηλικιακής, γιατί τούτο από μόνο του, είναι αρκετά ρατσιστικό.

Ένα καλό – μόνο – θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον «Κλεισθένη» και δεν το έκανε: το πλαφόν στις θητείες των αιρετών και στη συνέχεια πρόταση για πλαφόν και στις βουλευτικές θητείες.

 

Ο άλλος Βασιλείου

Από το Βασιλείου του Μετσόβου, στο Βασιλείου του Ριζόπουλου…

Μεταγραφή της τελευταίας στιγμής, ο στρατηγός ε.α. Αντώνης Βασιλείου, η τελευταία ανακοινωθείσα υποψηφιότητα των «Οριζόντων της Ηπείρου», ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ σε Άρτα και Γιάννενα, ένας μάχιμος άνθρωπος για τις πολιτικές ιδέες του, με τις οποίες διαφωνώ αλλά μπορώ να το κάνω πολιτισμένα και το έχω κάνει πολλές φορές, στο τηλεοπτικό πλατό μαζί του. Σε αντίθεση με πολλούς δήθεν «προοδευτικούς» που δεν αντέχουν την κριτική και με έχουν διαγράψει από τις επαφές τους…

Η τοπική οργάνωση των ΑΝΕΛ έχει στελέχη της σε διάφορους συνδυασμούς του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού ήταν απόφαση να μη συνταχθεί εξ αρχής με καμία δύναμη και πουθενά, αλλά να αφήσει τα στελέχη της να διαλέξουν.

 

Μια συμβουλή

Μια συμβουλή: αυτό τον καιρό, για τις ανάγκες των… άπειρων συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιστρατεύεται όπως είναι λογικό, κόσμος και κοσμάκης.

Είναι σημαντικό, οι υποψήφιοι να ξέρουν τουλάχιστον τα βασικά, όπως… ποιος είναι Δήμαρχος στην πόλη, ποιος είναι Περιφερειάρχης, τους επικεφαλής τουλάχιστον, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα διάφορα όργανα και τέτοια πραγματάκια.

Αγαπητοί υποψήφιοι, μη παπαγαλίζετε μόνο τα προγράμματα που σας δίνουν οι παρατάξεις σας.

Καλοπροαίρετα σας συμβουλεύω…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons