ΔΗΓΜΑΤΑ 13/4/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/4/2021

Χθες το μεσημέρι παρέλαβαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής την εισήγηση για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για διάστημα 3 χρόνων. 

Αν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις των θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής είχαν πάει στους δημοτικούς συμβούλους από την περασμένη Παρασκευή, το πιο hot θέμα της σημερινής συνεδρίασης, κρατήθηκε έκπληξη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε όσους αναζήτησαν την εισήγηση νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ειπώθηκαν και ψέματα για το περιεχόμενό της.

Γνωστό κόλπο όταν δεν θες να προκαλέσεις από νωρίς αντιδράσεις μεταξύ των αντιπολιτευομένων το έργο σου αλλά προφανώς είναι πρακτική που δε συνάδει με τη θεσμικότητα στις διαδικασίες και με το σεβασμό στο ρόλο της αντιπολίτευσης που είναι εκεί για να κάνει τη δουλειά της. Ψιλά γράμματα… εδώ και καιρό όλα αυτά για τη δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ, δυστυχώς, με πίκρα το λέω…

Ο Θεοδωρικάκος να είναι καλά και πλέον, με αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή, μπορεί να δεσμεύσει η παρούσα διοίκηση του Δήμου, μέχρι και τη δημοτική αρχή του 2050… στο Δήμο Ιωαννιτών, αν κρίνουμε ας πούμε, από τα led. Αλλά έχει συνέχεια αυτή η ιστορία…

 

Ό,τι θέλει περνάει

Για τρία χρόνια, αρκετά αφότου δηλαδή ο Μ. Ελισάφ θα έχει εγκαταλείψει την καρέκλα του στο κεντρικό Δημαρχείο (δείτε τη και σαν πρόβλεψη αυτή τη δήλωση…), ο Δήμος Ιωαννιτών θα δεσμεύεται από μια μειοψηφική απόφαση της παρούσας δημοτικής αρχής που δε μπορεί σήμερα να αντικρούσει καμιά αντιπολίτευση… Εντάξει, ο Θεοδωρικάκος έκανε τροπολογίες για να σώσει την κυβερνησιμότητα αλλά δεν του έφτανε το μυαλό του ανθρώπου μέχρι εκεί, ότι δημοτικές αρχές θα έπαιρναν τέτοιες αποφάσεις!

Τρία χρόνια λοιπόν, ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη για τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδος – που ούτως ή άλλως πάντα ιδιώτης μάζευε τα σκουπίδια, από τα χρόνια του Καποδίστρια – αλλά και για τις Δημοτικές Ενότητες Περάματος και Ανατολής, ώστε η υπηρεσία του Δήμου να μαζεύει ουσιαστικά μόνο τα σκουπίδια του παλιού Δήμου. Είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο που επιχείρησε να περάσει η δημοτική αρχή στην αρχή της θητείας της από το δημοτικό συμβούλιο και έφαγε τα μούτρα της… Το ξαναφέρνει τώρα και το περνά άνετα, από την Οικονομική Επιτροπή. Ό,τι θέλει δηλαδή, περνάει από εκεί…

51 ευρώ τον τόνο θα πληρώνει ο Δήμος τον ιδιώτη για 1000 τόνους το μήνα που θα μαζεύει στο σύνολο των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων για τρία ολόκληρα χρόνια και 2,7 μύρια… 51 ευρώ ήταν η τιμή μετά την έκπτωση που έδωσε ο νυν ανάδοχος – ιδιώτης της συμπληρωματικής αποκομιδής, επί της τιμής των 54 ευρώ τον τόνο που όρισε – όρισε – η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι η υπηρεσία. Αυτές ήταν οι στα όρια του νόμου διαδικασίες της προηγούμενης ανάθεσης για δύο Δημοτικές Ενότητες και κάτι… ψιλά και η μελέτη που έρχεται σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή έχει πάααααρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη τη διαδικασία.

Εντελώς ατεκμηρίωτη μελέτη, χωρίς να στοιχειοθετείται συγκεκριμένο έργο, εργατοώρες και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του και δεν θα εκπλαγώ καθόλου, αν το έργο καταλήξει στον ίδιο ανάδοχο… Αυτού που το όνομα βλέπουμε τελευταία σε όλα τα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούν στους δρόμους εντός και εκτός πόλης…

 

Αναξιόπιστος

Με δεδομένο ότι ένας τέτοιος διαγωνισμός θέλει μερικούς μήνες για να καταλήξει στις υπογραφές, μπορεί να φτάσουμε προς τα τέλη της χρονιάς, όπερ σημαίνει πως το διάστημα των τριών χρόνων θα αρχίσει να μετράει από τότε, ώστε στον πρώτο χρόνο της θητείας της και η επόμενη δημοτική αρχή θα συνεχίσει το καθεστώς αυτό.

Αναρωτιέμαι αν αυτό ήταν το ολιστικό σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών καθαριότητας που υπόσχονταν ο Δήμαρχος και η παράταξή του προεκλογικά, με δεδομένο ότι στην συνεδρίαση του Σεπτέμβρη του 2019 (από εκεί η φωτογραφία του θέματος), υποτίθεται ότι η δημοτική αρχή εισηγούνταν ένα σχήμα για την αποκομιδή των σκουπιδιών, με μεταβατικό χαρακτήρα, προκειμένου να κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να εφαρμόσει την εξυγιαντική πολιτική της και την οραματική της προοπτική για τις υπηρεσίες της πόλης, μετά από αυτό το πρώτο, μεταβατικό διάστημα – αυτά έλεγε ο Δήμαρχος τότε, όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ εκείνης της συνεδρίασης.

Στη φάση που βρισκόμαστε βέβαια, το Δήμαρχο δεν τον απασχολεί καθόλου το πόσο ανακόλουθος θα φανεί απέναντι όχι μόνο στα όσα έλεγε προεκλογικά ως υποψήφιος αλλά πιθανά και στα όσα είπε μόλις χθες… Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, αν χθες έλεγε «μαύρο» και σήμερα πει «άσπρο». Έπαθε ανοσία στην αξιοπιστία…

 

Κριτική με αιχμές

Έχει μια διακριτή στάση απέναντι στα πολιτικά τεκταινόμενα του Νομού μας, ο Σταύρος Καλογιάννης, σε αυτή την κοινοβουλευτική του θητεία και δε διστάζει να συγκρουστεί δημόσια, επί πολιτικών επιλογών, χωρίς ποτέ να θίξει πρόσωπα.

Με το Δήμο Ιωαννιτών επί Θωμά Μπέγκα, είχε μια καλή σχέση, χωρίς ποτέ να μετουσιωθεί σε απτό αποτέλεσμα συνέργειας ή πρακτικού οφέλους για την πόλη αυτή η τυπικά καλή σχέση, με δεδομένο ωστόσο το ότι το μεγαλύτερο διάστημα της δημαρχιακής θητείας Μπέγκα, ο Καλογιάννης δεν ήταν καν βουλευτής. Αντίθετα με το νυν Δήμαρχο, δεν έχει καμία σχέση, ούτε τυπική, σε αντίθεση με την συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Ελισάφ με τους άλλους Γιαννιώτες βουλευτές, και ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο βουλευτής είναι αδελφός της αντιπάλου του Δημάρχου. Πίστευα ότι ο Ελισάφ θα μπορούσε να ξεχωρίζει αυτά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε μια από τις ευκαιρίες που του δίνει ο Στ. Καλογιάννης, ώστε να πάει ένα θέμα παρακάτω.

Στη χθεσινή συνέντευξη του απολογισμού του, ο κυβερνητικός βουλευτής άσκησε αρκετή κριτική σε επιλογές της δημοτικής αρχής, η οποία με βρίσκει σε γενικές γραμμές σύμφωνο – για την αδιαφορία για τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, για την απουσία παρεμβάσεων για την θεσμική προστασία της Παμβώτιδας, για το παλιό Πανεπιστήμιο. Η πιο φαρμακερή αναφορά από τα όσα είπε ο βουλευτής για το Δήμο Ιωαννιτών, ήταν η προτροπή του για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, το οποίο ο Δήμαρχος έχει κατηγορηματικά ξεκόψει πως δε χωρά διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Άμυνας. Εδώ ο Στ. Καλογιάννης υποστήριξε σθεναρά πως αν είχαμε πρόταση, θα το παίρναμε το στρατόπεδο, όπως συνέβη και το 2009. Τότε, ο Ελισάφ ήταν από αυτούς που θεωρούσαν λίγο το 62% που μας δίνονταν και το ήθελαν όλο… 

 

Πού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οέο;

Για ένα από τα θέματα που με ενδιαφέρουν απόλυτα, μιας και ασχολήθηκα πρώτος, ο Στ. Καλογιάννης δήλωσε πως αναζητά απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εν κρυπτώ αλλαγή στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Ηπείρου που επιτρέπει τις νέες γεωτρήσεις και την υπεράντληση στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Έχει θέσει το θέμα στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και αναμένει απαντήσεις.

Του έθεσα το θέμα στη χθεσινή συνέντευξη και ασφαλώς το γνώριζε.

Την ίδια ώρα πάντως, δεν καταλαβαίνω την ένοχη σιωπή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ίσως και το ΚΙΝΑΛ, θα καταθέσουν ερωτήσεις προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, πού ακριβώς είναι σε αυτή την υπόθεση; Ο ΣΥΡΙΖΑ της… οικολογίας λέω που κράζει για το #metoo και που κάνει τον Κινέζο όταν χουφτώνουν οι «σύντροφοι» τις δικές του γυναίκες, για να μη χαλάσει η εικόνα της Αριστεράς. 

Μήπως επειδή στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται δικά του στελέχη, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει;

 

Στον κουβά!

Ιόνια Οδός στο Ταμείο Ανάκαμψης; Στον κουβά…

Led με το ELENA; Στον κουβά…

Κλειστό ξιφασκίας στα Γιάννενα; Στον κουβά…

Ο Στ. Καλογιάννης όπως μάθαμε χθες για πρώτη φορά, κατέθεσε ερώτηση στον Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας λεπτομέρειες για την εξέλιξη της μεταφοράς του προκάτ από το Ελληνικό στα Γιάννενα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης του είπε να επανακαταθέσει την ερώτηση, όταν η πανδημία ηρεμήσει… μιας και στο ενδιάμεσο, το προκάτ έγινε mega εμβολιαστικό κέντρο. Μπορεί να το κάνει ο βουλευτής αλλά δεν σκοπεύει να χρεωθεί το μουτζούρη αν η ιστορία «ναυαγήσει»…

Μην ξεχνάτε πως έχει περάσει 1,5 ολόκληρος χρόνος από την πρώτη ανακοίνωση Καχριμάνη για την παραχώρηση του κλειστού της ξιφασκίας και τίποτα δεν έγινε. Προ εβδομάδων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων πήγε να συναντήσει τον Άδωνι για να ακούσει ιδίοις… ωσί την υπόσχεση του Υπουργού Ανάπτυξης. Την άκουσε, τη μετέφερε και προέβλεψε πως απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να μεταφερθεί το προκάτ. 

Το πέτυχε κι αυτός! 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons