ΔΗΓΜΑΤΑ 13/7/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/7/2019

Περιμένοντας το ραντεβού με τον Αλέκο… και μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί, ο Μάκης ο Βορίδης θα κάνει ότι είναι Υπουργός… Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση θα κάνει ότι ασχολείται με την αγροτική παραγωγή…

Μέχρι να γίνουν τα ταχύρρυθμα σεμινάρια… αγροτικής ανάπτυξης από τον Αλέκο στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να είμαστε πεισμένοι ότι μέχρι τότε, τίποτα σημαντικό δεν θα αποφασίσει ο νέος Υπουργός Γεωργίας.

Για τις σχετικές εντολές ρωτήστε τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της κυβέρνησης που όπως τουλάχιστον είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, έβαλε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγη ώρα αφότου ορκίστηκε, να τηλεφωνήσει στον Αλέκο και να του ζητήσει τη βοήθειά του…

Για του λόγου το αληθές, μόνο αν γίνονταν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στην Περιφέρεια… θα μπορούσαμε να πειστούμε και εμείς οι καχύποπτοι… Αλλά αυτά τα πράγματα δε γίνονται, οπότε πρέπει να πιστέψουμε ό,τι λέει ο Περιφερειάρχης…

 

Ποιος θυμάται;

Με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και με τον Υφυπουργό του Σκρέκα, περιμένει να συναντηθεί και αντιπροσωπεία του ΣΕΒΓΑΠ – είναι ο Σύνδεσμος των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας – για το θέμα της θεσμοθέτησης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της φέτας.

Θυμάστε; Αυτής της οργάνωσης που πριν κανά χρόνο, από το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, ο Αλ. Καχριμάνης είχε ανακοινώσει πομπωδώς πως ο τότε «φίλος» του, ο Αποστόλου, είχε υπογράψει για να συσταθεί.

Ένα χρόνο μετά, εννοείται, Διεπαγγελματική δεν υπάρχει αλλά ποιος θυμάται τώρα, τι λέει κάθε τόσο ο Περιφερειάρχης;;

 

Άβυσσος…

Και κάτι ακόμα.

Η πρώτη δήλωση – στο facebook – μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που έκανε για το υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη, ο Νεοδημοκράτης Περιφερειάρχης Ηπείρου, περιείχε μια αιχμή που «φωτογράφιζε» το νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Τρικαλινό Κώστα Σκρέκα.

(Παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνω πως γίνομαι με καθυστέρηση γνώστης των αναρτήσεων του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο λογαριασμό του στο facebook, γιατί με έχει διαγράψει από «φίλο» του, εδώ και πολλούς μήνες).

Για όσους γνωρίζουν παρασκήνιο, ο Περιφερειάρχης ενδεχομένως θεωρεί πως ο Τρικαλινός Υφυπουργός θα ευνοήσει μεγάλες βιομηχανίες της Θεσσαλίας που νοθεύουν τη φέτα με εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα. Η πλάκα όμως είναι πως πριν από επτά χρόνια, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δήλωνε πως προτιμούσε από τους Ρώσους, τους… συγκεκριμένους Θεσσαλούς να αγοράσουν το προς ιδιωτικοποίηση εργοστάσιο της «ΔΩΔΩΝΗ»…

Άβυσσος η ψυχή του..

 

Συναντήσεις Ελισάφ

Την Παρασκευή του πρωί πραγματοποιήθηκε μια θεωρητικά, βαρύνουσας σημασίας συνάντηση για το μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών… Ο Μωυσής Ελισάφ συνάντησε την Τατιάνα Καλογιάνη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως συνάντηση γνωριμίας από τους Ελισαφικούς και είναι χαρακτηριστικό της αμηχανίας και αβεβαιότητας που υπάρχει προσώρας για τις διαθέσεις όλων των πλευρών, το ότι αναμένονταν η έκδοση του δελτίου τύπου από την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023», για να αντιληφθούν και οι Ελισαφικοί τις διαθέσεις της παράταξης Καλογιάννη.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και άλλα ραντεβού και ως την Παρασκευή εκτιμάται πως ο πρώτος κύκλος συναντήσεων θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα πρώτο αποτέλεσμα – απόφαση για την παράταξη της νέας δημοτικής αρχής.

Συνάντηση θα ζητηθεί από την πλευρά Ελισάφ και από τον απερχόμενο Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, και φαντάζομαι δεν θα υπάρξει άρνηση.

Ωστόσο, το πολεμικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στις δύο παρατάξεις για τα γεγονότα της ΔΕΥΑΙ, δεν προδικάζει κάτι καλό…

 

Δύο μήνες τότε…

Ο χρόνος ανοχής που είχα δώσει στην συγκυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου Πάνου, το 2015, ήταν περίπου δύο μήνες. Τότε θυμάμαι, περίμενα το Γιάνη και τον Αλέξη να συνθηκολογήσουν με τους τροϊκανούς, να πάρουμε την επέκταση της δανειακής σύμβασης που μας πρότειναν και να αρχίσουν να κανονικοποιούνται τα πράγματα, ώστε η χώρα να πορευτεί μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής εποπτείας μεν εκ μέρους της τρόικας αλλά υπό τις εντολές μιας «Αριστερής» συγκυβέρνησης (έστω με νότα ψεκασμένης ακροδεξιάς)…

Ήταν τότε που ο Γιάνης δούλευε ψιλό γαζί τους δανειστές μας, συμφωνούσε μαζί τους τέλη Φλεβάρη και τέλη Μάρτη, επέστρεφε στη χώρα και τους απαντούσε με προτάσεις πάνω σε μπακαλοδέφτερα, όπως μπορεί να θυμάται όποιος παρακολουθούσε από κοντά τις αγωνιώδεις εκείνες αλλά ιστορικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μια χώρα ένοιωθε αξιοπρέπεια από τον τσαμπουκά του Γιάνη κι έκανε συγκεντρώσεις υπέρ της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και η υπόλοιπη χώρα μετρούσε τις μέρες αντίστροφα, βλέποντας το φάσμα της καταστροφής να πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Ώσπου φτάσαμε στα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού και περί τα τέλη Ιουνίου, προσωπικά παρακαλούσα τον ελληνικό λαό να δώσει μια κλωτσιά στον Τσίπρα, για να τον στείλει στον αγύριστο…

 

…ένα εξάμηνο τώρα

Τι μ’ έπιασε, θα σκεφτείτε, και άρχισα τις αναδρομές στο προ πενταετίας παρελθόν…

Είναι γιατί έχω τη διάθεση να περιμένω από τον Κ. Μητσοτάκη μέχρι και ένα εξάμηνο, για να κρίνω αν θα είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ή όχι. Ο πήχης βρίσκεται ψηλά, μόνο από την εκσυγχρονιστική περίοδο της θητείας Σημίτη και κατά τα λοιπά, το έργο της παρούσας κυβέρνησης μπορεί με ευκολία να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα, όλες τις άλλες κυβερνήσεις της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά.

Με την προηγούμενη κυβέρνηση, μακράν… τη χειρότερη της μεταπολίτευσης, δεν τίθεται θέμα. Έστω και τα ελάχιστα να κάνει ο Μητσοτάκης, θα φαντάζει πανεύκολα στα μάτια των Ελλήνων, ως καλυτερότερος Πρωθυπουργός.

Τώρα λοιπόν, θα είμαι πιο… γαλαντόμος γιατί δεν υπάρχουν επείγουσες προθεσμίες για την παρούσα κυβέρνηση, υπάρχουν βέβαια, οι μνημονιακοί περιορισμοί και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προίκα της συγκυβέρνησης Αλ6-Γιάνη-Πάνου.

 

Ασόβαρο κόμμα, αστείος πρώην…

Η τραγωδία της Χαλκιδικής ήταν το πρώτο γεγονός που αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έδειξαν το πρώτο δείγμα γραφής τους για το πώς θα κινηθούν απέναντι στη ΝΔ.

«Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ», είπε προχθές στη δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός, πρώτη επίσημη αντιπολιτευτική δήλωσή του και πριν αλέκτωρ φωνήσαι… ήλθε το κόμμα του να τον διαψεύσει. Ο επίλογος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα τραγικά γεγονότα της Χαλκιδικής ήταν ο εξής: «Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές»…

Χιούμορ… με τη μνήμη της εκατόμβης των καμένων ανθρώπων στο Μάτι και προσπάθεια συμψηφισμού με τα επτά θύματα του καιρού στην Χαλκιδική: το έκαναν τα συριζοτρόλια από το πρωί της Πέμπτης, το επανέλαβε με επίσημη ανακοίνωσή του, το ασόβαρο κόμμα του αστείου πρώην Πρωθυπουργού που θέλει υποτίθεται, να μεταλλαχτεί σε κανονική πολιτική δύναμη…

Δε δίνω ούτε μία στο εκατομμύριο να το προσπαθήσουν και πολύ περισσότερο, να το καταφέρουν…

 

Διαπιστώσεις για το ΚΙΝΑΛ

Δεν θα το προσπαθήσουν, όπως είπα, και για έναν επιπλέον λόγο που δεν αφορά τους ίδιους…

Αφορά το Κίνημα Αλλαγής.

Δεν έχω εικόνα αυτή την ώρα, τι διημείφθη χθες Παρασκευή, στην κεντρική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ που είχε ως θέμα, την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Από τα όσα είπε ωστόσο, κατά το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, την Πέμπτη, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, δεν προκύπτει ουσιαστική διάθεση ανάληψης των ευθυνών για το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί απλά ξεκινάνε στο ΚΙΝΑΛ, από τη βάση ότι το κόμμα δεν έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου! Η αύξηση του ποσοστού και η αύξηση του απόλυτου αριθμού ψήφων που έλαβε το ΚΙΝΑΛ θεωρούνται αντίθετα νίκη!

Με την άποψη αυτή προφανώς και διαφωνώ γιατί έχοντας απέναντί σου ένα ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ήταν θυμωμένος ο ελληνικός λαός για πολλά, δεν κατάφερες να γίνεις εσύ ως ΚΙΝΑΛ ελκυστικός, ώστε να πείσεις αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να σε εμπιστευτεί και τον οδήγησες είτε στην αποχή, είτε στο Μητσοτάκη, είτε πολύ χειρότερα στον Τσίπρα, ως αντίπαλο δέος στη «νεοφιλελεύθερη ΝΔ»… γιατί δεν είχε εναλλακτική.

Αν λοιπόν το ΚΙΝΑΛ έχασε την ευκαιρία να κάνει διψήφια τα ποσοστά του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, τι έχει να ελπίζει, με τη Φώφη αρχηγό, ότι θα καταφέρει στα «πέτρινα» τέσσερα χρόνια που έχει μπροστά του;

Αν δεν υπάρξουν πολλαπλά «σοκ», το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανανήψει ποτέ, η Φώφη θα συνεχίσει να έχει κόμμα χωρίς κόσμο, και ο Τσίπρας θα συνεχίσει να έχει κόσμο χωρίς κόμμα…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 12 Ιουλίου)

Show Buttons
Hide Buttons