ΔΗΓΜΑΤΑ 13/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/7/2021

Τα σέβη μου και το νου σας, σήμερα, Τρίτη και 13, γιατί με τόσα που μας έχουν βρει, λίγη… γκαντεμιά ακόμα και θα αρχίσουν να σκάνε τα ούφο δίπλα στην ξαπλώστρα εκεί που μαυρίζετε… 

 

Ένα μικρό βήμα…

Ένα δειλό και μικρό αλλά σε κάθε περίπτωση πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση του ορθολογισμού, ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Υποχρεωτικότητα που έχουν θεσμοθετήσει εδώ και αρκετό καιρό, ορισμένες χώρες, επομένως η Ελλάδα, όπως και σε άλλα παραδείγματα και μέτρα περί την υγειονομική κρίση, δεν πρωτοτυπεί αλλά έπειτα από αρκετή δημόσια συζήτηση, υιοθετεί. 

Εικάζω επομένως, πως στα επόμενα βήματα, μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές και ούτω καθεξής.   

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το ποσοστό της δια του εμβολιασμού ανοσίας, στο 70% εντός του καλοκαιριού, ο στόχος αυτός ωστόσο, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος, γιατί είμαστε σε μια φάση που όποιος ήταν αποφασισμένος και ήθελε να εμβολιαστεί, το έκανε. Όσοι έμειναν ανεμβολίαστοι, θα το αποφασίσουν, αν το αποφασίσουν, σχετικά δύσκολα.

Η πειθώ έρχεται τώρα δια της πίεσης, των απειλών και των κινήτρων, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Τα ξανάπαμε…

 

Στα χωριά δε φτάνει ο ιός

Στα χωριά της Ηπείρου, όπως και της υπόλοιπης επικράτειας, γίνεται τις τελευταίες μέρες μετά τις εντολές της κυβέρνησης, μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα ονόματα των πολιτών  που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα ήθελαν να το κάνουν στο χωριό τους, ή τέλος πάντων κοντά στο χωριό τους.

Ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση θα γίνεται σε κάποια κεφαλοχώρια όπου δε λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο κι εκεί θα συγκεντρωθούν προγραμματισμένα, οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τα αποτελέσματα αυτής της «συγκομιδής»… ενδιαφέροντος είναι νομίζω πενιχρά. Άνθρωποι στα χωριά επιμένουν σκληρά να μην εμβολιάζονται, για διάφορους λόγους: από φόβο μέχρι εξαιτίας των ψεκασμένων θεωριών συνωμοσίας.  

Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός από την άλλη, έχει καθυστερήσει σημαντικά και εδώ φαίνεται μια αδυναμία του συστήματος που αν δεν κάνω λάθος, οφείλεται στη δυσκαμψία του Υπουργείου Υγείας. Όπου αντίθετα ενεπλάκη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα πράγματα έτρεξαν με ασύλληπτους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς.

 

Χωρίς ελέγχους…

Κάτι τελευταίο, σε σχέση με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, είναι η υπόσχεση για περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους…

Αυτό ακούστηκε σαν απειλή αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι εμφανές ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός, της ΕΛΑΣ κατά βάση, κατόπιν των σχετικών πολιτικών εντολών προφανώς, έχει ατονίσει εντυπωσιακά.

Παρασκευοσαββατοκύριακο στα Γιάννενα, σε νυχτερινό μαγαζί της πόλης, συγκεντρώθηκαν περί τα 700 άτομα. Ναι, όλοι καθήμενοι προφανώς, όπως η πολιτεία προστάζει…

Μην εκπλαγείτε αν συνεχιστεί το αρνητικό σερί με τα δεκάδες κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων, για πολλές ημέρες τις επόμενες εβδομάδες και η πόλη φλερτάρει ξανά, με το τοπικό lockdown…

Μην ακούσω το ΣΥΡΙΖΑ τότε να λέει ξανά για τα κρεβάτια στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και τα κρεβάτια ΜΕΘ που δεν έφτιαξε ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, επίτηδες για να δώσει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, μην ακούσω ξανά για τον τουρισμό που δήθεν κακώς άνοιξε και άλλες τέτοιες ανοησίες. Και ναι, δεν φταίνε επ’ ουδενί και για τίποτα, οι επιχειρήσεις της εστίασης…

Να δεχτώ ότι οι νέοι άνθρωποι μπούχτισαν από το πολύμηνο κλείσιμο στο σπίτι τους. Θέλουν να βγουν να ξεσκάσουν. Να ξέρουν όμως, ότι παίρνουν πάνω τους το ρίσκο να φέρουν τον ιό στις οικογένειες και τους δικούς τους ανθρώπους.

 

Το δίκτυο Βενιζέλου 

Στο Κίνημα Αλλαγής αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς για την εσωκομματική αναμέτρηση που επίκειται, περί τα τέλη φθινοπώρου, αρχές χειμώνα.

Αυτός που φαίνεται για την ώρα να κάνει θόρυβο, είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει και τη στήριξη ενός σημαντικού τμήματος του μιντιακού κατεστημένου της Αθήνας. Λέγεται επίσης πως στο πλευρό του Λοβέρδου βρίσκεται και με τις ισχυρές διασυνδέσεις του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αυτό ωστόσο δεν τεκμαίρεται αναμφιβόλως. Απομένει να φανεί στην πορεία αν το βενιζελικό δίκτυο θα ενεργοποιηθεί όντως, τους επόμενους μήνες, για να στηρίξει στην κάλπη τον πρώην Υπουργό. Θα φανεί ας πούμε, αν πρόσωπα που στήριξαν ανέκαθεν, λόγω προσωπικής γνωριμίας, τον Β. Βενιζέλο, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, κινητοποιούνται για την εκλογή Λοβέρδου, ή όχι. Η πρόσφατη συνάντηση του τελευταίου με τον Δήμαρχο της πόλης, δεν οδηγεί απαραίτητα στο παραπάνω συμπέρασμα, χωρίς και να το αποκλείει βέβαια.

 

Αποσυσπειρωμένη η ομάδα της Φώφης

Αυτό που εισπράττω από το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά, σε τοπικό επίπεδο, είναι μια ελαφρά απογοήτευση και δεν αποκλείεται το μπλοκ των στελεχών και απλών μελών του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν Φώφη στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, να εμφανιστεί αποσυσπειρωμένο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Ας πούμε, δύο από τα πρόσωπα που τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της Φώφης, το 2017, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής και ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών Θανάσης Μανταλόβας, έχουν αποσυρθεί μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από το πολιτικό προσκήνιο. Κάποιοι δε, μαθαίνω πως εκδηλώνονται… όχι φωναχτά, υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. 

 

Το δίκτυο Ανδρουλάκη

Τέλος, το μπλοκ του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, δουλεύει εδώ και καιρό αθόρυβα. Είναι ίσως η μόνη σταθερά στο αποδεκατισμένο ΚΙΝΑΛ που έχει την τάση να ενισχυθεί στην επικείμενη εκλογική μάχη, με κόσμο από μέσα και από έξω…

Αν και τώρα δεν τα καταφέρει ο Κρητικός ευρωβουλευτής, δεν θα μπορεί λογικά να έχει και τρίτη ευκαιρία, για να ηγηθεί του κόμματός του, γιατί πιθανά εκτιμώ πως αν αυτός δεν κερδίσει την αρχηγία, η προοπτική να σηκώσει κεφάλι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα αδυνατίσει εντυπωσιακά. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons