ΔΗΓΜΑΤΑ 13/9/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 13/9/2018

Δε με λες «Γκοντικό» αλλά…

«Γκοντικό» δε με λες. Γι’ αυτό έχω το δικαίωμα να εκφράζω την αγανάκτηση του μέσου δημοκρατικού πολίτη… για τις αντι-αυτοδιοικητικές πρακτικές που συνεχίζει να μετέρχεται η ΝΔ, στον χειρισμό των προσώπων, τα οποία θα στηρίξει ή όχι, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου από τη μια, εφαρμόζοντας πλέρια δημοκρατία… αποφάσισε μόνος του ο Αυγενάκης – άντε μαζί με τη Σπυράκη, στα διαλείμματα αυτής στα ταξίδια της, ανάμεσα σε Βρυξέλλες – Αθήνα και Θεσσαλονίκη – να στηρίξει το κόμμα του, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη. Κι επειδή η δημοκρατία… «πνίγει» το DNA αυτής της παράταξης, ο Λευτέρης έστησε στο «απόσπασμα» του Πειθαρχικού, αυτούς που τόλμησαν να πάνε με τον Ριζόπουλο, γιατί οι αγαθοί… πίστεψαν όσα έλεγε σε μια παλιοσυνέντευξη στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος Κυριάκος.

Για δε το Δήμο Ιωαννιτών, ο Λευτέρης πάλι μόνος του, δηλαδή… δημοκρατικά, αποφάσισε να αφήσει ξεκρέμαστο το Νίκο Γκόντα, σε εκείνη την καταγέλαστη εμφάνιση του γραμματέα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πριν τη συνάντηση με αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ήπειρο, στο ξενοδοχείο Du Lac, πριν από μερικούς μήνες.

Και έκτοτε, ουδείς απασχόλησε τον πρώην Δήμαρχο, δίνοντάς του υποτίθεται, ένα θεωρητικό περιθώριο, αόριστης διάρκειας, για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση που έκανε ο γραμματέας με θεαματικά αποτελέσματα για τη ΝΔ, τόσο στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων όσο και στο ΤΕΕ Ηπείρου… ακολουθεί την ίδια τακτική και στο Δήμο Ιωαννιτών: μιλάει με το Θεό, νομίζει ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον πρώην Δήμαρχο και δήθεν περιμένει τις απαντήσεις του, και ταυτόχρονα υπόσχεται ότι ως δια μαγείας, θα έχει έτοιμο τον «γαλάζιο» υποψήφιο Δήμαρχο μες στον επόμενο μήνα! Χα!

 

Τι θα κάνουν, αν δεν;

Έτσι, κάποιο ή κάποια στελέχη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» θέλησαν να μάθουν λέει, από τον βουλευτή της ΝΔ στα Γιάννενα, τις σκέψεις του κόμματος για το Δήμο Ιωαννιτών και τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του. Εκεί, απλά επιβεβαιώθηκε το στρατηγικό αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζει η ΝΔ στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, γιατί αντελήφθησαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, ότι οι επιλογές πέραν του Γκόντα, από τη στιγμή που το κόμμα θα σεβαστεί την άρνηση του Σταύρου Καλογιάννη να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, είναι σχεδόν μηδενικές…

Οι δε δημοτικοί σύμβουλοι που ζήτησαν το ραντεβού με τον Τασούλα, γιατί πρώτα δεν προκάλεσαν τον επικεφαλής τους να κάνει μια συνεδρίαση δημοτικής ομάδας, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα σενάρια και οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ευθέως στον αρχηγό τους το ερώτημα «τι θέλεις επιτέλους να κάνεις;»;

Λειτουργώντας όμως, με παρόρμηση ή και με αγαθές προθέσεις, να το δεχτώ, δεν έφεραν σε δύσκολη θέση και το βουλευτή που λογικά, προτιμάει το Γκόντα στο Δήμο υποψήφιο, παρά να τον έχει αντίπαλο μέσα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Και στην περίπτωση τώρα που δεν βγει στη ΝΔ κανένα σενάριο καλής ή έστω ανεκτής υποψηφιότητας, στην ανάγκη του Γκόντα δεν θα πέσει πάλι το κόμμα; Τι θα πει τότε, ο γραμματέας; Ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ, ο Γκόντας; Κι αν έρθουν έτσι τα πράγματα και με μισή καρδιά τον βάλλουν μπροστά για μία ακόμα φορά, είναι βέβαιοι πως ο Γκόντας θα δεχτεί να γίνει ο… με αγγαρεία, υποψήφιος Δήμαρχός τους; Στην κατάληξη αυτήν, ας βάλουν υποψήφιο το Λευτέρη…

 

Ο πρώην Δήμαρχος και τα κονέ του

Ο Γκόντας τέλος, δεν είναι η περίπτωση του πολιτικού που θα φιλήσει «κατουρημένες ποδιές» για να υλοποιήσει τα πολιτικά του σχέδια.

Άλλωστε διαθέτει ένα πετυχημένο δικηγορικό γραφείο και βγάζει τα λεφτά που θέλει για να ζήσει τους δικούς του, δεν πρόκειται δηλαδή, το δημαρχιλίκι να τον κάνει πλούσιο.

Σημειώνω δύο στοιχεία ακόμα: ο Νίκος ο Γκόντας έχει άριστες σχέσεις με τον Τζανακούλη, τον πρώην Δήμαρχο Λάρισας που μετέχει στην επιτροπή Κακλαμάνη για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος για Δήμους και Περιφέρειες και θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει. Δεύτερον, εσχάτως έχει αναπτύξει στενή επαγγελματική σχέση και με πρόσωπο που βρίσκεται δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη – πιο δίπλα δεν γίνεται… – αλλά δεν ζήταγε ποτέ χάρη για τον εαυτό του.

 

Ο Άρης στο «Γιάννενα Τώρα»

Ακούω να διακινείται τις τελευταίες ώρες, το όνομα του Άρη Μπαρτζώκα, ως πιθανό να προταθεί για υποψήφιος Δήμαρχος από τη ΝΔ…

Ενημερώνω εδώ πως ο Άρης δεν είναι βέβαιο ακόμα πως θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξή του, το «Γιάννενα Τώρα». Πώς θα τον κάνουν υποψήφιο οι Νεοδημοκράτες; Γνωρίζουν μήπως από τώρα, πως ο Άρης θα αμφισβητηθεί και θα αποχωρήσει από την παράταξή του ή έχουν «δέσει» απόφαση της παράταξης για προεκλογική συνεργασία με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»;

Παρεμπιπτόντως, το «Γιάννενα Τώρα» έχει προσδιορίσει ανοιχτή ολομέλεια των μελών του για να καθορίσει την προεκλογική του στάση, εφ’ όλης της ύλης, και στη συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα του επικεφαλής. Εκεί, είτε θα επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη των μελών της παράταξης στο πρόσωπο του καθηγητή μετεωρολογίας είτε μέλη της παράταξης όπως οι Δημήτρης Πάνου και Κώστας Κυριαζής, μπορεί να καταθέσουν ενδιαφέρον για την ηγεσία της παράταξης…

Στην περίπτωση αυτή, θα καθοριστεί επί τόπου και ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, για τη διεκπεραίωση των ενδοπαραταξιακών διαδικασιών.

 

Το ΚΙΝΑΛ, ο Δημητρίου και ο Ζάψας

Η προχθεσινή συνεδρίαση των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών της Ηπείρου, του «Κινήματος Αλλαγής», με θέμα τις περιφερειακές εκλογές, δεν κατέληξε κάπου θεαματικά, όπως δεν αναμένονταν να γίνει άλλωστε. Οι προσδοκίες είχαν χαμηλώσει από νωρίς, πριν τη συνεδρίαση, γιατί το ενδιαφέρον για υποψηφιότητες δεν ήταν μεγάλο αλλά και γιατί η Αθήνα δείχνει διάθεση να παρέμβει το επόμενο διάστημα, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές.

Εν τέλει, δύο είναι οι υποψηφιότητες πάνω στο τραπέζι για το ΚΙΝΑΛ: Δημήτρης Δημητρίου και Γιώργος Ζάψας. Η διαφορά των δύο είναι ότι ο μεν Δημητρίου αν επιλεγεί να στηριχθεί από το κόμμα, θα κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ μόνο, ο δε Ζάψας, αν γίνει η υπέρβαση από το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να φέρει μαζί του και σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επίσης, δεν υποστηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να τύχει της στήριξης μόνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης ο Δημητρίου επίσης, έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, το ερωτηματικό όμως είναι αν μπορεί να περάσει και στον κόσμο του κόμματος, ως μια υπερκομματική επιλογή.

Η προχθεσινή συζήτηση είχε και στιγμές έντασης και το συμπέρασμα το οποίο διακινδυνεύω είναι πως ο χώρος της Κεντροαριστεράς στην Ήπειρο, θα κατέβει διασπασμένος στις εκλογές. Οπότε Καχριμάνης και Ριζόπουλος τρίβουν τα χέρια τους…

 

Είχαν γενέθλια…

Καχριμάνης και Ριζόπουλος είχαν γενέθλια χθες.

Η στήλη εύχεται σε αμφότερους «χρόνια πολλά», έστω με μία ημέρα καθυστέρηση…

Να είμαι σίγουρος ότι τηλεφωνήθηκαν τα δυο τους χθες, για να ανταλλάξουν ευχές ή όχι;

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 13/9/2018)

Show Buttons
Hide Buttons