ΔΗΓΜΑΤΑ 14/1/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/1/2020

Την περασμένη Παρασκευή, ο Άρης ο Μπαρτζώκας βρέθηκε αντιμέτωπος με μια από τις πιο δύσκολες και αμήχανες στιγμές της ζωής του, χειρότερα ίσως και από ό,τι αισθάνθηκε μετά από μια κακή πρόγνωση του καιρού…

Πηγαίνοντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν γνώριζε τι θα του ξημερώσει και στο βάθος του μυαλού του, υπήρχε μέχρι και το χαρτί της παραίτησης!

 

Η ιστορία μιας αποτυχίας

Για να τα πάρουμε ένα – ένα τα πράγματα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης την περασμένη Παρασκευή, ήλθε ως και αιφνιδίως… θέμα ανάκλησης της απόφασης του προηγούμενου ΔΣ για την κατακύρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού της Κρύας, στην εταιρεία του ΑΚΤΩΡΑ.

Τα κακά μαντάτα της μη ανανέωσης της εγγυητικής επιστολής από την εν λόγω κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ», έφτασαν στη ΔΕΥΑΙ με επιστολή τις τελευταίες μέρες του χρόνου και λόγω γιορτών, το θέμα πέρασε στα ψιλά. Το ανακίνησε ωστόσο επικοινωνιακά, ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος σε συνέντευξή του κατηγόρησε πως έφταιγε η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ που δεν έστειλε εγκαίρως το φάκελο του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προληπτικό έλεγχο και ως εκ τούτου, η εταιρεία που είχε πάρει ουσιαστικά το έργο, αποχώρησε επειδή έκρινε πως λίγες μέρες ακόμα υπομονή για την υπογραφή της σύμβασης της έπεφταν «βαριές», την ώρα που είχε περιμένει επτά (7) χρόνια για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας!

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρώην Δήμαρχος στη συνέντευξή του, αν και εντός του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπερασπίστηκαν με τόσο σθένος τη συγκεκριμένη άποψη, οι εκπρόσωποι της «Ενότητας Πολιτών» στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ.

 

Τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι

Το αν θα μπορούσαν να τη στηρίξουν… οι Θωμάς Γιωτίτσας και Μάκης Χρυσοστόμου, είναι ένα θέμα, γιατί αν μιλούσαν για σκόπιμη καθυστέρηση στη δρομολόγηση αποστολής του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έπρεπε ο δεύτερος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, να εξηγήσει γιατί όντας ο ίδιος αφεντικό της επιχείρησης, τον καιρό που έκανε συνεδριάσεις και συγκαλούσε συμβούλια για το διαγωνισμό του έργου της λυματολάσπης… δε φρόντισε να στείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, την απόφαση της 27ης/8/2019 για έλεγχο νομιμότητας.

Ο Μπαρτζώκας και το νέο ΔΣ ανέλαβαν στις 7 Οκτωβρίου και διαπίστωσαν ότι αν και ο Θ. Μπέγκας ρωτούσε σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη του εν λόγω έργου, ο αντιπρόεδρός του στη ΔΕΥΑΙ δεν είχε φροντίσει να κάνει τα στοιχειώδη! Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Μπέγκας λογικά, δεν πρέπει να είναι καθόλου χαρούμενος με την επιλογή που έκανε πριν από πέντε χρόνια, για τη διοίκηση της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών…

 

Τους βγάζω το καπέλο

Για να επιστρέψω και να κλείσω την ιστορία μας… σε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο για τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκφράστηκαν δύο τάσεις: η μία έλεγε «επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού» όπερ σήμαινε καθυστερήσεις μερικών ετών… και η δεύτερη έλεγε αυτό που λέει και ο νόμος: κατακύρωση του έργου στο δεύτερο του διαγωνισμού.

Την άποψη αυτή υποστήριξε από την αρχή ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και στο τέλος της συνεδρίασης… έκανε το σταυρό του… για την ομόφωνη απόφαση.

Αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και οδηγούμαστε στην επαναπροκήρυξη του έργου και άρα στην παραπομπή του στις… ελληνικές καλένδες, ο Μπαρτζώκας θα υπέβαλε την παραίτησή του.

Έτσι, κάποια πρώτα «συννεφάκια» έκαναν την εμφάνισή τους στον… «ουρανό» της δημοτικής αρχής, Ελισάφ και Μπαρτζώκας ωστόσο, λογικά έσωσαν το έργο, αναγνωρίζοντας τις απόλυτες προτεραιότητες της επιχείρησης και της πόλης, με την προϋπόθεση ότι η γνωμοδότηση των δύο δικηγόρων που ρωτήθηκαν θα αποδειχθεί σωστή και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα δώσει το «πράσινο φως».

Οφείλω για πρώτη φορά – και εύχομαι… ουχί τελευταία… – να βγάλω το καπέλο στους δύο.

 

Οι καταγγέλλοντες που καταγγέλλουν

Α, και μέσα σε όλα αυτά, πέρασε στα ψιλά το θέμα με τους 3 ΑμεΑ συμβασιούχους της ΔΕΥΑΙ, των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, κανονικά και με το νόμο, αφού προσκομίσουν το επικαιροποιημένο χαρτί πιστοποίησης της αναπηρίας τους από το ΚΕΠΑ.

Θυμίζω σε όσους ξέχασαν, πως η παρούσα διοίκηση ακύρωσε την παράνομη απόφαση των προηγούμενων, υποσχόμενη ότι θα τηρηθεί ο νόμος, όταν και όπως πρέπει.

Οι… «ανάλγητοι» νυν διοικούντες πράττουν ό,τι υποσχέθηκαν για τους τρεις εργαζόμενους, προς απογοήτευση των καταγγελλόντων. Και τι θα καταγγέλλουν τώρα οι καταγγέλλοντες, ωιμέ;

 

Θα πω για την πλατεία

Θα ξαναγράψω κάτι για την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, μιας και το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Μέχρι να ξανακολλήσει μερικά σπασμένα πλακάκια η δημοτική αρχή και να συζητάμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο… φρόντισε η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη να ενημερωθεί από τους αρχιτέκτονες της μελέτης που κέρδισαν στο σχετικό διεθνή διαγωνισμό. Και σωστά έπραξε η παράταξη «Ιωάννινα_2023», γιατί για να έχει άποψη, πρέπει να γνωρίζει το θέμα από πρώτο χέρι.

Η πρωτοβουλία υποκρύπτει μια νότα… «δόλιας» (με την καλή έννοια) αντιπολιτευτικής διάθεσης, αφού είναι σα να ρίχνει λίγο αλατάκι στην πληγή του τραυματισμένου.

Η πλειοψηφική παράταξη της παρούσας δημοτικής αρχής είπε προεκλογικά ότι δεν θέλει τη «μαύρη» πλατεία – λέω μαύρη για να συνεννοούμαστε, αν και είναι γνωστό πως οι μαύρες πλάκες της αρχικής μελέτης άσπρισαν κατά τι… από τους προηγούμενους, μπρος στην φεισμπουκική κατακραυγή των… «ειδημόνων» εκατοντάδων πολιτών…

Οι άλλες δύο παρατάξεις της δημοτικής αρχής, ψήφισαν την αποδοχή της μελέτης στο δημοτικό συμβούλιο και τώρα αναιρούν τους εαυτούς τους.

 

Δημοψήφισμα τώρα

Μην τρελαινόμαστε: δεν ενέκριναν οι Γιαννιώτες ό,τι είπε προεκλογικά η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», για να έλθει να το εφαρμόσει κατά γράμμα σήμερα η νέα διοίκηση του Δήμου.

Μια σοβαρή δημοτική αρχή, καταθέτει την άποψή της, τη συζητά με τους «συνεταίρους» και ανοίγει το διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα χρήματα υπάρχουν, όπως υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθούν, αν η δημοτική αρχή δεν το προτεραιοποιήσει το έργο.

Η έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης είναι μια σοβαρή παράλειψη των προηγούμενων που ήλθαν και εδώ, να σχεδιάσουν αποσπασματικά. Η μελέτη όμως, είναι αυτή, και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πρέπει να έχει βαρύνουσα θέση στην όλη κουβέντα.

Και μιας και το εργαλείο της συμμετοχικής δημοκρατίας και της θεσμοθετημένης δημόσιας διαβούλευσης στο Δήμο Ιωαννιτών, το έστησε ήδη ο Γιάννης ο Λυκογιώργος και είναι εκεί, ας το βάλουμε να δουλέψει και όσοι πολίτες ενδιαφέρονται σοβαρά, ας καταθέσουν τις απόψεις τους και ας ληφθούν υπόψη, σε ένα δημοψήφισμα, ας πούμε.

Το να λέει όμως, η δημοτική αρχή ότι εκφράζει τη βούληση των πολλών, απορρίπτοντας τη μελέτη, δεν στέκει πουθενά.

 

Χαμός για και από… την Άρτα

Εφιάλτες με το γεφύρι της Άρτας βλέπει λογικά αυτές τις ώρες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Κι από κάτω στοιβαγμένους ή αμέριμνους πρόσφυγες και μετανάστες, να συμπληρώνουν την εικόνα.

Το προσφυγικό έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα του γειτονικού Νομού και τώρα η κυβέρνηση επιλέγει μια ιδιωτική έκταση κοντά στο Χανόπουλο, για να δημιουργήσει εκεί μια δομή φιλοξενίας προσφύγων. Ο Δήμαρχος… «στα κάγκελα», καταγγέλλει επωνύμως και ανωνύμως…

Το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο Χρήστος Τσιρογιάννης «κάρφωσε» τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που ήταν μαζί στη σύσκεψη στην Αθήνα – μαζί και ο βουλευτής Γ. Στύλιος – λέγοντας πως τάχτηκε υπέρ της δομής αυτής των 1.500 ανθρώπων στο Χανόπουλο και πρότεινε παράλληλα και μια άλλη θέση στον Καλόβατο!

Ο Δήμαρχος προφανώς και δε μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος που του φορτώνουν – βάρος που δεν ήθελε ποτέ, εξ αρχής… – και προσπαθεί να διαχύσει την ευθύνη, όσο γίνεται.

Η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον, λόγω και της Νεοδημοκρατικής διάστασής της, ωστόσο θυμίζω πως και στο παρελθόν, οι δύο άντρες κοντραρίστηκαν αλλά ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019, τα ξαναβρήκαν.

 

Οργανώνεται το ΚΙΝΑΛ

Στο Κίνημα Αλλαγής από την άλλη, ετοιμάζονται για συνδιάσκεψη.

Εντός του μήνα, θα γίνει μια πρώτη διαδικασία ενεργοποίησης του κόσμου, με κοπή βασιλόπιτας από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και ακολούθως, ως τα μέσα του Μαρτίου θα γίνει η κεντρική συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ.

Στην περιφερειακή προσυνδιάσκεψη που θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, λογικά αναμένεται να δώσει το «παρών» και η Φώφη Γενημματά.

Αυτό τουλάχιστον ζήτησε ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του κόμματος, Άλκης Λάνταβος, στην ενημέρωση που είχαν οι γραμματείς το Σαββατοκύριακο, στην Αθήνα.

Εκλογές για όργανα, κεντρικά και περιφερειακά, μετά τη συνδιάσκεψη.

 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 14/1/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons