ΔΗΓΜΑΤΑ 14/11/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/11/2020

«Η δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ σε μια Περιφερειακή Ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός ή καπρίτσιο ή κάποιος θέλει να γίνει πρόεδρος και του στέρησες την προεδρία. Γίνεται καθαρά για οικονομικούς λόγους». 

Τάδε έφη Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις, φίλε Δήμαρχε…

 

Μια απορία…

Στο «κάδρο» αυτής της ανταρσίας στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, με την απόσπαση των 8 Δήμων του Νομού Ιωαννίνων, μπαίνουν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Ζίτσας.

Από τον δεύτερο ξεκινά η τελευταία απόπειρα ανατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, όπως παραδέχτηκε και με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου, ωστόσο ο Μ. Ελισάφ δεν αναγνωρίζει τα πραγματικά κίνητρα αντίδρασης του Δημάρχου Ζίτσας. Μπορεί να τα ομολογεί η μισή Ήπειρος… που ασχολείται με το θέμα, γιατί καταλαβαίνω ότι ο περισσότερος κόσμος δε δίνει μία για τα καμώματα των Δημάρχων του, ο καθηγητής Ιατρικής, Δήμαρχος Ιωαννίνων δεν καταλαβαίνει ή δε θέλει τέλος πάντων να δει την αλήθεια. 

Και όπως έχω πει πολλές φορές, ο καθένας μας έχει τα κολλήματα του, εγώ ας πούμε μικρός, δε μιλιόμουν όταν έχανε η Πανάθα αλλά πλέον μεγάλωσα… ο άλλος δεν καταπίνει την ήττα του στις εκλογές και πάει λέγοντας. Ανθρώπινα είναι αυτά, δεν κακολογώ κανέναν, ακόμα και αν γίνομαι εμμονικά επικριτικός.

Η μόνη απορία μου για το Δήμαρχο Ζίτσας είναι αν κέρδιζε τις εκλογές στο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου πριν από έναν χρόνο, σήμερα θα προσπαθούσε πάλι να τον διασπάσει; 

Όχι ασφαλώς… μην είμαστε αφελείς. 

 

…και μια συμβουλή

Να αποδεχτώ από την άλλη, για την οικονομία της κουβέντας, ότι το κίνητρο της ανατροπής… για τη δημοτική αρχή Ελισάφ ξεκινά από τα οικονομικά δεδομένα που καλείται να διαχειριστεί σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη. Αναγνωρίζει όμως, ο Δήμαρχος την έννοια της συνέχειας των αποφάσεων του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κτλ.; Θα μου πείτε τώρα… δεν το έκανε με τα led. Πάσο αλλά εδώ μιλάμε για ένα θέμα που αφορά όλη την Ήπειρο, αφορά αποφάσεις όχι μιας έστω τυχοδιωκτικής δημοτικής αρχής αλλά αποτέλεσμα διαδικασιών που δρομολογήθηκαν από το 2009 και μετά και που κατέληξαν σε έναν περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια, βάσει μιας συγκεκριμένης λογικής.

Πατάει σε καμιά λογική να επικαλείται σήμερα μια δημοτική αρχή τα υψηλά τέλη για να ανατρέψει έναν σχεδιασμό δεκαετίας; Κι απορώ από την άλλη που δεν έχει μιλήσει μέχρι σήμερα ο Αλ. Καχριμάνης. Είμαι σίγουρος πως διαφωνεί με αυτές τις κινήσεις αλλά συγκρούεται με δυο συμμάχους του, τους Δημάρχους Ιωαννίνων και Ζίτσας και ενδεχομένως να τους αφήσει να φάνε τα μούτρα τους. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει η κυβέρνηση αυτή τη διάσπαση. Πάω και στοίχημα.

Για την αξιοπιστία και το προφίλ του Ελισάφ αυτή τη ιστορία είναι πολύ κακή. Άνθρωποι που δεν τον γνωρίζουν πολύ, προσωπικά, από την υπόλοιπη Ήπειρο αλλά έχουν στο μυαλό τους μια εξιδανικευμένη εικόνα ενός τουλάχιστον σοβαρού ανθρώπου, απορούν με αυτές τις παλαβές ενέργειες. 

Εννοείται το επισημαίνω καλοπροαίρετα και ακριβολογώ 100%. 

 

Βαράνε κανόνια στο Επιμελητήριο

Άρχισαν τα προεκλογικά όργανα νωρίς… στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Στη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ο εκλεγμένος και με τη στήριξη της παράταξης Μήτση, πρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου εισηγείται θέμα παύσης και αντικατάστασης του Α΄ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου από το αξίωμά του στη Διοικητική Επιτροπή. Επίσης, προχωρά στην αντικατάσταση του Γιάννη Μήτση και από τη θέση του δεύτερου εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων από τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος!

Πιθανά δεν τσίμπησε μύγα τσε – τσε τον πρόεδρο Δ. Δημητρίου φθινοπωριάτικα αλλά μάλλον… ερεθίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις του Α΄ αντιπροέδρου του και πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Γ. Μήτση, στον τρόπο με τον οποίο διοικεί.

Οι δύο παρατάξεις των Μήτση – Δημητρίου ως γνωστόν, συνεργάστηκαν για τη συγκρότηση διοίκησης στο Επιμελητήριο αλλά αυτή η συνεργασία έχει προ πολλού πάψει να υπάρχει.

Προ ημερών, ο κ. Μήτσης εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά της διοίκησης Δημητρίου (εδώ), και ακολούθησε μια εξ ίσου σφοδρή επίθεση δια τηλεοράσεως την επομένη της επίσκεψης Τσίπρα στο Επιμελητήριο, στην οποία πλην των Βασιλείου και Χρυσοστόμου, ουδείς άλλος εκ της διοικήσεως του Επιμελητηρίου εκλήθη να παραστεί (σημειώνω απλά πως είθισται για τα επιμελητηριακά πράγματα, σε κανονικούς καιρούς έστω, ακόμα και ένας Πρόξενος να επισκέπτεται το Επιμελητήριο, να προσκαλούνται να παραστούν αν θελήσουν, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής).

Ο κ. Μήτσης μάλιστα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, προκάλεσε τον Δ. Δημητρίου να παραιτηθούν και οι δυο τους και να κινήσουν διαδικασίες εκλογής τους εκ νέου, από το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί ο κ. Μήτσης θεωρεί ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έχει χάσει τη δεδηλωμένη. 

Αντί απάντησης στην πρόκληση, ο Δ. Δημητρίου επιλέγει αυταρχικές λύσεις που δεν είναι βέβαιο ότι ευνοούνται από τον επιμελητηριακό νόμο (απαιτούνται τα 4/5 του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την καθαίρεση μέλους του προεδρείου). Είναι δε σίγουρο πως αυτά δεν ταιριάζουν σε έναν αιρετό που θέλει να λέγεται προοδευτικός. Είναι μάλλον κινήσεις πανικού. Και βέβαια, ξέρει πως αν παραιτηθεί κι ο ίδιος και πάει στο Διοικητικό Συμβούλιο ζητώντας την επανεκλογή του, δύσκολα θα το καταφέρει, γιατί υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα η παράταξη Γκίκα να στηρίξει Μήτση για πρόεδρο…

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν αν ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να καθαιρέσει τον Α΄ αντιπρόεδρό του που είναι εκλεγμένος όπως και αυτός, από τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Μπορεί και να την είδε… Μέγας Ναπολέων ο πρόεδρος αλλά υπάρχουν και οι θεσμοί που προβλέπουν τις διαδικασίες.  

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons